Sajnos ennél részletesebb adatokat (amiből a belső migrációt ki lehetne silabizálni), ill. városok lélekszámára vonatkozó információkat nem találtam, de hátha idővel majd lesznek.
Ez meglehetősen érdekes, már ami a szaporodási mutatókat illeti. Azt hittem, még mindig a betelepülés a motorja a népességnövekedésnek, de éphogy a negatív migrációt haladja meg a természetes fogyás. Érdekes lenne egy megyén belüli migrációt is megnézni...
Időközben vannak részeredmények a népszámlálásról (pontosabban előzetes eredménynek csúfolt valószínűleg végeredmények). Itt láthatóak a megyénkre vonatkozó adatok (a képre kattintva a többi megye adataival is össze lehet vetni, de ezt röviden én is mindjárt megteszem):
Főként a természetes szaporodás/fogyás adatait vizsgálgatom, mert a topik témája ez.
Itt az látszik, hogy a megye tíz kistérsége közül ötben csökkent, ötben pedig nőtt a népesség 1990 óta. Ez alapján a baktai, csengeri, kállói és vasvári térség változásai gyakorlatilag elhanyagolhatóak, különösen szembetűnő viszont a kisvárdai és a nyíregyházi környék pozitív szaporulata. Megjegyezném egyébiránt, hogy az ország tizenkilenc megyéje és egy fővárosa között egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pozitív a népszaporulat, sőt, a nyíregyházi és kisvárdai természetes népesség-növekedési mutatók az egész országban párjukat ritkítják (harmadik helyezett a veszprémi kistérség). Az országban tehát összesen 15 olyan kistérség van, ahol a természetes szaporulat nőtt: ennek egyharmada (5) a mi megyénkben! (A többi: Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4, Hajdú-Bihar megye 3, Komárom-Esztergom megye, Pest megye és Veszprém megye 1-1-1.) Azaz továbbra is a legszegényebb (leghátrányosabb helyzetű?) megyékben a legnagyobb a természedes szaporodás. Az okok nyilván sokrétűek, a kisebbségi kérdésektől kezdve a szociális gondokon át mittudoménmeddig, de ebbe most nem akarnék belemenni.
Zárásként nézzük meg, hogy nemek szerint hogyan oszlik meg a megye:
Én is ezen a cigány-dolgon akadtam fenn először. Megjegyzem a 40 %-os adat egy szülészeti osztályon végzett empirikus vizsgálat alapján reálisnak látszik. Biztos, hogy alapvetően nem szánták a nagy nyilvánosságnak, de akkor meg miért került fel ebben a formában a netre?
Másrészt: honnan van nekik hivatalos információjuk arról, hogy mekkora a roma születések aránya az összes születéshez képest, ha ezek az erre vonatkozó adatok hivatalosan tudomásom szerint az egészségügyben sehol, semmilyen formában nem regisztrálhatóak?
A KSH honlapján - amúgy részletes adatok csak pénzért - semmilyen etnikai hovatartozásra vonatkozó adat nincs. Pedig népszámláláskor az etnikai hovatartozásra is aggálytalanul rákérdezhetnek, hiszen aki nem akar az nem válaszol. A kórházi felvételnél viszont nem hiszem, hogy rákérdeznének ilyesmire. Engem legalábbis nem kérdeztek meg.
Nem is olyan magas az elvandorlas, mint gondoltam. Egyebkent erdekes ez az ANTSZ-es micsoda. Pl. kiirja azt a szot, hogy "cigany", es ezzel kapcsolatban mutat ra a szaporodasi szamokra. Ez valami belso felhasznalasra szant irat lenne?
Mert egyebkent biztos e miatt van novekedes.
Ja egyebkent a hosszu elet titka a statisztikak szerint: (es ez most egy recept is az eletre) Hazassagban elni, varosban lakni es felsofoku iskolai vegzettseget szerezni.
Ez emngem is érdekelne. Már csak azért is, mert úgy tudom, hogy a megye népessége is növekszik ugyan valamelyest, de ilyen ütemben azért nem. A betelepülők aránya szintén magas lehet.
Próbáljunk meg valahonnan minél frissebb, hiteles adatokat felhajtani! Érdekes lenne összevetni az agglomeráció adataival meg más városokéval.
Szerintetek, ha valaki vidékről csak megszületni érkezik városunkba és itt lesz VALAKI, akkor hol anyakönyvezik, és vajon hol fogja a népesedési mutatót javítani?
Ha engem kerdeznek, hogy mekkora lakossagu varosban lakom mindig azt mondom: 125 ezer. Nem tudom, nekem ez a szam szimpatikus, megha nem is igaz. De szerintem nemcsak a szuletesek szama miatt novekszik a "letszam", hanem a betelepulesek miatt is, nem?
Növekszik Nyíregyháza lakossága
[ 2001. január 1.]
1948 után idén először hitelesítette aláírásával Csabai Lászlóné polgármester és a város jegyzője a temetési főkönyvet. Mint sajtótájékoztatón elhangzott: a nyíregyházi adatok pontosan ellentétesek az országos születési és halálozási arányokkal. Míg országos szinten csökken a lakosság létszáma, Nyíregyházán jelentősnek mondható növekedés tapasztalható. 2000-ben 1294 temetés volt, a születések száma azonban meghaladta idén a 3800-at városunkban, így jelenleg a lakosság létszáma 119 734.