Keresés

Részletes keresés

Tibó Creative Commons License 2001.10.02 0 0 22
Kivancsi lennek ki vegezte el kozuluk! :-p
Előzmény: _LaJoS_ (21)
_LaJoS_ Creative Commons License 2001.10.02 0 0 21
Be vannak. A statisztika félelmetes dolgokra képes. Látod, Tibó, csak megkellett volna csinálni a stat3-at is :-)
Előzmény: Don Valentino (19)
Tibó Creative Commons License 2001.10.02 0 0 20
Aha...
Szkep, szkep, szkep...
Előzmény: Don Valentino (19)
Don Valentino Creative Commons License 2001.10.02 0 0 19
Allitolag ezek a tenyezok is be vannak epitve a rendszerbe.
Előzmény: Tibó (18)
Tibó Creative Commons License 2001.10.02 0 0 18
Persze a nepszamlalas keleten topicbol kiderulnek az adatok hitelessegere vonatkozo infok...
Előzmény: _LaJoS_ (17)
_LaJoS_ Creative Commons License 2001.10.02 0 0 17
Sajnos ennél részletesebb adatokat (amiből a belső migrációt ki lehetne silabizálni), ill. városok lélekszámára vonatkozó információkat nem találtam, de hátha idővel majd lesznek.
Előzmény: tepoe (10)
Don Valentino Creative Commons License 2001.10.01 0 0 16
Azert ez sem semmi.
Előzmény: tepoe (15)
tepoe Creative Commons License 2001.10.01 0 0 15
A kistérség nagyjából az agglomerációt jelenti. Debrecené 300 felett van.
Előzmény: Don Valentino (13)
Tibó Creative Commons License 2001.10.01 0 0 14
Igy is van, kistersegekrol van szo.
Előzmény: Don Valentino (13)
Don Valentino Creative Commons License 2001.10.01 0 0 13
Biztos benne van az adatban az osszes kultelek.
Előzmény: Tibó (12)
Tibó Creative Commons License 2001.10.01 0 0 12
Nem hiszem, de erdekelne egy osszetett.
Lehet, hogy mar hatodikok vagyunk.
Mar csak munkahely kene...
Jutka neni! Please help us!
Előzmény: Don Valentino (11)
Don Valentino Creative Commons License 2001.10.01 0 0 11
A geci. Lenyomtuk volna szep csendben Debit lelekszamban?
Előzmény: _LaJoS_ (9)
tepoe Creative Commons License 2001.10.01 0 0 10
Hajrá Lajos! :)

Ez meglehetősen érdekes, már ami a szaporodási mutatókat illeti. Azt hittem, még mindig a betelepülés a motorja a népességnövekedésnek, de éphogy a negatív migrációt haladja meg a természetes fogyás. Érdekes lenne egy megyén belüli migrációt is megnézni...

Előzmény: _LaJoS_ (9)
_LaJoS_ Creative Commons License 2001.09.29 0 0 9
Időközben vannak részeredmények a népszámlálásról (pontosabban előzetes eredménynek csúfolt valószínűleg végeredmények). Itt láthatóak a megyénkre vonatkozó adatok (a képre kattintva a többi megye adataival is össze lehet vetni, de ezt röviden én is mindjárt megteszem):

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Főként a természetes szaporodás/fogyás adatait vizsgálgatom, mert a topik témája ez.
Itt az látszik, hogy a megye tíz kistérsége közül ötben csökkent, ötben pedig nőtt a népesség 1990 óta. Ez alapján a baktai, csengeri, kállói és vasvári térség változásai gyakorlatilag elhanyagolhatóak, különösen szembetűnő viszont a kisvárdai és a nyíregyházi környék pozitív szaporulata. Megjegyezném egyébiránt, hogy az ország tizenkilenc megyéje és egy fővárosa között egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pozitív a népszaporulat, sőt, a nyíregyházi és kisvárdai természetes népesség-növekedési mutatók az egész országban párjukat ritkítják (harmadik helyezett a veszprémi kistérség). Az országban tehát összesen 15 olyan kistérség van, ahol a természetes szaporulat nőtt: ennek egyharmada (5) a mi megyénkben! (A többi: Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4, Hajdú-Bihar megye 3, Komárom-Esztergom megye, Pest megye és Veszprém megye 1-1-1.) Azaz továbbra is a legszegényebb (leghátrányosabb helyzetű?) megyékben a legnagyobb a természedes szaporodás. Az okok nyilván sokrétűek, a kisebbségi kérdésektől kezdve a szociális gondokon át mittudoménmeddig, de ebbe most nem akarnék belemenni.

Zárásként nézzük meg, hogy nemek szerint hogyan oszlik meg a megye:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

tepoe Creative Commons License 2001.01.07 0 0 8
Én is ezen a cigány-dolgon akadtam fenn először. Megjegyzem a 40 %-os adat egy szülészeti osztályon végzett empirikus vizsgálat alapján reálisnak látszik. Biztos, hogy alapvetően nem szánták a nagy nyilvánosságnak, de akkor meg miért került fel ebben a formában a netre?
Másrészt: honnan van nekik hivatalos információjuk arról, hogy mekkora a roma születések aránya az összes születéshez képest, ha ezek az erre vonatkozó adatok hivatalosan tudomásom szerint az egészségügyben sehol, semmilyen formában nem regisztrálhatóak?
A KSH honlapján - amúgy részletes adatok csak pénzért - semmilyen etnikai hovatartozásra vonatkozó adat nincs. Pedig népszámláláskor az etnikai hovatartozásra is aggálytalanul rákérdezhetnek, hiszen aki nem akar az nem válaszol. A kórházi felvételnél viszont nem hiszem, hogy rákérdeznének ilyesmire. Engem legalábbis nem kérdeztek meg.
Előzmény: Don Valentino (6)
_LaJoS_ Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7
... és nem kakasra lövöldözve mulatozni... :-)
Előzmény: Don Valentino (6)
Don Valentino Creative Commons License 2001.01.05 0 0 6
Nem is olyan magas az elvandorlas, mint gondoltam. Egyebkent erdekes ez az ANTSZ-es micsoda. Pl. kiirja azt a szot, hogy "cigany", es ezzel kapcsolatban mutat ra a szaporodasi szamokra. Ez valami belso felhasznalasra szant irat lenne?
Mert egyebkent biztos e miatt van novekedes.
Ja egyebkent a hosszu elet titka a statisztikak szerint: (es ez most egy recept is az eletre) Hazassagban elni, varosban lakni es felsofoku iskolai vegzettseget szerezni.
Előzmény: tepoe (5)
tepoe Creative Commons License 2001.01.03 0 0 5
Találtam egy elég tanulságos tanulmányt a megyei ÁNTSZ-nél. Ez mondjuk annyira azért nem tűnik egyértelműen rózsásnak.

http://antsz.szabinet.hu/beszamol/beszc.html

Don Valentino Creative Commons License 2001.01.03 0 0 4
Engem mondjuk mar ha egy ilyen nepesedesi topic nyilt, erdekelne az elvandorlas aranya is. Mondjuk foleg az "ertelmisegiek" koreben, de egyebkent is.
Előzmény: tepoe (3)
tepoe Creative Commons License 2001.01.03 0 0 3
Ez emngem is érdekelne. Már csak azért is, mert úgy tudom, hogy a megye népessége is növekszik ugyan valamelyest, de ilyen ütemben azért nem. A betelepülők aránya szintén magas lehet.
Próbáljunk meg valahonnan minél frissebb, hiteles adatokat felhajtani! Érdekes lenne összevetni az agglomeráció adataival meg más városokéval.
Előzmény: kormány_zs (1)
Don Valentino Creative Commons License 2001.01.03 0 0 2
Na igen. Ugy lenne ertelmes, ha az itt szuletettek kozul csak az itt bejelentett lakhelzu babakat vennek be a statisztikakba.
Jogos felvetes.
Előzmény: kormány_zs (1)
kormány_zs Creative Commons License 2001.01.03 0 0 1
Szerintetek, ha valaki vidékről csak megszületni érkezik városunkba és itt lesz VALAKI, akkor hol anyakönyvezik, és vajon hol fogja a népesedési mutatót javítani?

Itt vagy a tényleges lakóhelyén?

Tényleg érdekel a válasz!

Zsigi

Előzmény: Don Valentino (0)
Don Valentino Creative Commons License 2001.01.03 0 0 0
Ha engem kerdeznek, hogy mekkora lakossagu varosban lakom mindig azt mondom: 125 ezer. Nem tudom, nekem ez a szam szimpatikus, megha nem is igaz. De szerintem nemcsak a szuletesek szama miatt novekszik a "letszam", hanem a betelepulesek miatt is, nem?
Előzmény: tepoe (-)
tepoe Creative Commons License 2001.01.03 0 0 topiknyitó
Növekszik Nyíregyháza lakossága
[ 2001. január 1.]
1948 után idén először hitelesítette aláírásával Csabai Lászlóné polgármester és a város jegyzője a temetési főkönyvet. Mint sajtótájékoztatón elhangzott: a nyíregyházi adatok pontosan ellentétesek az országos születési és halálozási arányokkal. Míg országos szinten csökken a lakosság létszáma, Nyíregyházán jelentősnek mondható növekedés tapasztalható. 2000-ben 1294 temetés volt, a születések száma azonban meghaladta idén a 3800-at városunkban, így jelenleg a lakosság létszáma 119 734.

Most akkor örülünk?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!