Keresés

Részletes keresés

Boarhunter. Creative Commons License 2011.12.19 0 0 13

Ha fertőzött az állat (igen magas hányadban igen) halálosak az így készült ételek.

Hallod, erre az igen magas arányra valami forrást benyomhatnál...


(Csak mert baromság. Elvétve fordul elő trichinella, olyan elvétve, hogy ismerek olyan állatorvost aki saját bevallása szerint soha nem talált fertőzött vaddosznót pedig egy nagy vadászati cég tőszomszédságában látta el a hatósági állatorvosi teendőket. Másrészt a vadfeldolgozók simán csinálnak vaddisznó kolbászt, persze bevizsgálják a húst. Öreglak egy időben szállított a spanyoloknak pácolt(bőrős) vaddisznó combot, ugyancsak sonka alapanyagnak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem kell vigyázni, csak a hisztériakeltés felesleges)

Előzmény: krizsi_l (9)
magyar bucó Creative Commons License 2011.12.14 0 0 12

Szerintem vegyél marha lábszárat és mondd azt, hogy ez egy vadmarha volt.

Aki nem szereti a vadat, ne egyen vadat, a lábszárpörkölt is finom...

Előzmény: Törölt nick (6)
krizsi_l Creative Commons License 2011.12.14 0 0 11

Csak olyan hülyeséget tudok írni, hogy az őznek őz íze van, a szarvasnak ...... A muflonról kb annyit, hogy ha veszel 10 egység birkát, 5 egység kecskét, 5 egység marhát és annak ízeit 1 egységbe süríted, az a muflon :) Lehet, hogy fiatal állat esetén valamivel jobb az arány, de amit én ettem az ilyesmi volt. Felénk nem honos, ritkán (no jó nagyon ritkán) futok bele, nem túlzottan sajnálom.

A legfinomabb vad viszont a vadmalac. Az egy teljesen külön kategória.

 

Vadhoz nem szokott, hagyományosan magyaros ízlésnek jó választás a vaddisznó pörkölt kis erdei gombával vadítva.

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.14 0 0 10

Szerencsére elég konzervatívak vagyunk ilyen szempontból, tehát a marha sztéket is "cipőtalp" keménységűre sütjük. Azaz a rózsaszín, médium, stb átsütés kizárt. Azt tudom, hogy a vaddisznóból a kolbászt is csak frissen jól megsütve lehet, füstölve nem. Valami halálos kórokozó miatt. Egy ilyen pörkölt meg gondolom amúgy is fő minimum 2 órát. :) Még annyit kérdeznék, hogy ha esetleg le lehet írni pár mondatban, hogy mi a különbség a különböző pörköltek ízvilága között? Szarvas, őz, vaddisznó (esetleg muflon?) Tényleg! Abból talán lehetne olyan kissé csontos pörköltet mint a birka. Nem?

Előzmény: krizsi_l (9)
krizsi_l Creative Commons License 2011.12.14 0 0 9

Ugyanúgy mint a sima disznónál :)

Nagyon jó sülteket lehet csinálni az oldalasából és a tarjából. Az oldalas pörköltbe is finom, ami a rendes disznóban száraz pörköltnek az itt is.

 

Nem lehet elég sokszor, még akár többször is, feleslegesnek tűnően elmondani: vaddisznót csak rendes hőkezelés után!! Nincs rózsaszín sült, kolbász, sonka stb. Ha fertőzött az állat (igen magas hányadban igen) halálosak az így készült ételek.

Hosszabb, mély hőmérsékletű mélyhűtés pótolhatja a hőkezelést.

Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.14 0 0 8

Köszönöm! Még annyit, hogy melyik részét próbáljam meg beszerezni a vaddisznónak? Mert pl a sima disznónál is a lapocka jobb mint a comb, nem annyira száraz. (általában)

Előzmény: krizsi_l (7)
krizsi_l Creative Commons License 2011.12.14 0 0 7

Nem marhapörkölt feeling ugyan, de legkevésbé "vad íze" a vaddisznónak van. A végén vörösborral + szárított vargányával. A másik szelídebb ízű vad a dám, de azt boltokban nem nagyon kapni, a feldolgozók általában szarvasnak csomagolják.

Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.14 0 0 6

10 éve nem írt ide senki. :-) Én most kérdeznék "vadhús" szakértőktől.

 

Mi az a vadhús féle, amiből készített pörkölt a legjobban megközelíti egy hagyoményos marhapörkölt ízét, puhaságát? Őz, szarvas, vaddisznó?

 

Karácsonykor szeretnék vadpörköltöt főzni, de azt is szeretném, hogy a hagyományos ízekhez szokott vendégek is aránylag jól meglegyenek majd vele. Tehát keresem a legközelebbi ízt!

 

Esetleg valami tipp elkészítésileg?

Mulan Creative Commons License 2001.01.18 0 0 5
Jó borból kb. épp elég, esetleg még ihatsz is belőle egy (kisebb) pohárral:-))
Előzmény: SzaLa (4)
SzaLa Creative Commons License 2001.01.18 0 0 4
Köszönöm ezt a gyors segítséget. Kb. 2 kg húst szeretnék sütni, egy üveg bor az sok vagy kevés? (egyszer ettem olyan disznót, mely "csak bort látott", hááát jól el lehet bökni ezeket a dolgokat, nagyon tömény volt. Persze, ha nem lehet érezni a bort azt se csípem...)
Az előző - nyulas - recepthez: most került a kezembe egy könyv :a mezei nyúl vadászati idénye: X.1.-XII.31., szóval most kell beszerezni, lefagyasztani. Tavaly május-június táján egy vadhúsos hentesnél csak röhögtek rajtam, hogy mit akarok. Üregi nyulat viszont egész évben lehet lőni.
Előzmény: Mulan (3)
Mulan Creative Commons License 2001.01.18 0 0 3
Bor: száraz, esetleg félszáraz vörös, valami jobb fajta pl. merlot. Mennyiség: mennyi húshoz? Egyébként a szükséges folyadékmennyiség felét-egészét szokás borból, mindenesetre a kezdőfelengedés legyen bor, a folyadékpótlás amíg tart belőle, bor, ha elfogyott, víz.

Fűszerek: a szokásos pörköltfűszereken kívül (hagyma, pirospaprika, zöldpaprika, paradicsom, só) egy kis babérlevél, boróka, szegfűbors, szerecsendió és -virág jó bele, ínyenceknek esetleg egy kis rozmaring, szegfűszeg.

Kiegészítő tippek: lehet a húst pácolni (hidegen) a vadfűszerekkel bolondított vörösborral, vagy, ha fagyasztott, legalábbis abban felengedtetni
Gazdagabb, ízletesebb lesz a pörkölt, ha belsőségeket (szívet, májat) is tudsz tenni bele (ha vad nincs, vehetsz hozzá szelídet vagy marhát)

Elrontási lehetőségek (a leégetéstől, elsózástól, egyéb szokásos módszerektől eltekintve):
Pörkölt legyen, tehát a hús felületét megpirítani, mielőtt a paprika és a folyadék hozzákerül - a pirospaprikát már nem pirítani, mert keserű lesz - a felengedéshez, pároláshoz egyszerre mindig csak kevés folyadékot használni, még ha így több figyelmet (kavargatás, folyadékpótlás) igényel is.
Óvatosan fűszerezni, különösen a csípős paprikával vigyázni!

Köretjavaslatok: dödölle, zsemlegombóc, krumplikrokett, knédli - általában minden, amit szaftos húsokhoz kínálni szoktak, de friss kenyérrel se rossz:-)

Előzmény: SzaLa (2)
SzaLa Creative Commons License 2001.01.18 0 0 2
Jóféle vaddisznóperkelt vörösborban. Ilyen receptre volna szükségem. Illetve inkább csak a finomságokra (milyen bor, mennyi, milyen fűszer, milyen köret, hol lehet az egészet elszúrni stb.) Hol lehet vadhúst kapni? (Tudok egy boltot a Déli pu-nál, kicsit messze van, ha lenne a belvárosban másik, az segítene.)
Ha péntekig érkeznének jó tanácsok, azzal meg tudnátok menteni egy finom vacsorát, különben meg próbálkozom a saját szakállamra.
balalso Creative Commons License 2001.01.17 0 0 1
Vadnyúlpörkölt

1/2 nyúlgerinc,
2 db hátsó comb (a nyúlé),
3 nagy bunkó hagyma,
10 dkg orölt paprika,
3 db babérlevél,
10 szem bors,
3 evokanálnyi zsír,
só, aqua,
4 lityós tiszta fazék,
Gáztuzhely, vagy villanytuzhely,
Fedo (lefedni a fazekat),
Fakanál (keverni, kavarni és kóstolgatni),
Evokanál (kimérni a zsírt),
Kés (kicsontozni és felszeletelni a húst, megpucolni a hagymát),
Deszka (a húsmarcingoláshoz és a hagymaaprításhoz),
Kéztörlorongy, feltörlorongy, sepru,
2 db mélytányér (egyik a húsnak, másik a hagymának),
Pija (a lelkesedéshez, a megcélzott végtermékbe nem kell),
5cl stampedli, sörnyitó, cigi, gyufa.

1./ Nyomj le egy felest.
2./ Bonstd fel a sört és idd meg a felét. Szívj el egy cigit.
3./ Tedd rá a fazekat a tuzhelyre. Gyújtsd meg alatta a gázt, vagy kapcsold be. Mehet tökig gázon.
4./ Tedd bele az evokanállal a zsírt. A kanalat is tedd a fazékba cirka egy percre, hogy leolvadjon róla a zsír, majd vedd ki a kéztörlorongygyal és tedd az egyik tányérra.
5./ Pucold meg és szeleteld föl a hagymát. Használdd a deszkát, a kést és a kéztörlorongyot (ez utóbbival idonként töröld meg a szemed). Gyujtsd össze a hagymadarabokat az egyij tányérba (a földrol is!). Vigyázz az ujjadra és vedd takarékra a tuzhelyet.
6./ Vedd le a fazekat a tüzhelyrol. Vedd takarékra. A fakanállal kevergesd meg az olvadt zsírt.
7./ Szórd bele a hagymát a tányérból a fazékba. Kavard meg a fakanállal. A zsírnak finoman sercegnie kell! Tedd vissza a fazekat a tuzhelyre.
8./ Kapcsold a tuzhelyet közepes hofokra. Szépen lassan idd meg a söröd másik felét, közben folyamatosan kavargasd a hagymát a fakanállal.
9./ Még mindig kavargass.
10./ Vedd le a fezekat a tuzhelyrol, igyál meg egy felest és bontsd föl a következo sört.
11./ Próbáld meg a deszkán a kés segítségével lesmárolni a húsokat a csontokról és pakold a kettes számú tányérba. Ami lejön és elég nagy darab azt vágd kisebb darabokra.
12./ Mosd meg a kezed és töröld meg a kéztörlovel.
13./ Tedd vissza a fazekat a tuzhelyre és kavargasd.
14./ Óvatosan önts egy fél stampi vizet a hagymára. A stampi vízzel való féligtöltése elott ellenorizd, hogy üres-e. Ha van még benne pija, akkor elobb idd meg.
15./ Kavargass nyugodtan. Ha a hagyma erosen barnul, netán feketedik és füstöl, akkor túlkavartad. Ez esetben nyisd ki az ablakot, öntsd a fazék tartalmát a kukába és mosd ki a fazekat, majd kezd elölrol, de hadd ki a 11-12 lépést.
16./ Vedd le a fazekat a tüzhelyrol. Bontsd fel a paprikát és próbáld meg egyenletesen rászórni a fazákban lévo trutyira, majd rögtön kezd el kavargatni.
17./ Tedd vissza a tuzhelyre a fazekat közepes energiakibocsátásra állítva azt. Kavarj mint állat cca 45sec-ig.
18./ Folyamatban tartott kavarás mellett borítsd bele a felaprított húst tartalmazó tányér tartalmát az elszínezodött sercego valamibe.
19./ Járasd csúcsra a tuzhelyet és nagy erovel keverd azt, ami a fazékban van. Továbbra is a fakanalat használd (a kezed nem alkalmas erre a feladatra, mert szagot kap tole a hagyma).
20./ Egy-két perc múlva látni fogod, hogy kezd hígulni a létyó a sok kavarástól. Ez azért van, mert a kavarás közben a fakanállal vizet fakasztasz a húsból és az - nem lévén más lehetosége - a fazékba folyik.
21./ Amikor már annyi lötty van a húsok mellett, hogy félig ellepi azt, akkor pihentetni kell, mert a sok léveszteségbe a hús elfáradt.
22./ Vedd le a fazekat a tuzhelyrol és vedd takarékra (mármint a tuzhelyet).
23./ Nyújtózkodj egyet. Ha beleakad a kezed a sörösüvegbe, akkor annak tartalmát helyezd magadba. Ha nem akadna bele a kezed, akkor rossz helyen tárolod. Keresd meg és fogyaszd el.
23./ A kiürült sörösüvegrol vedd le a cimkét és töltsd meg vízzel. Bonts meg egy cimkés sörösüveget.
24./ A cimke nélküli sörösüveg tartalmának a felét öntsd a fazékba.
25./ Tedd a fazekat a tüzhelyre, indits félgázzal.
26./ Hajintd bele a fazékba a babérleveleket és a borsszemeget.
27./ Lökj a fazékban lévo elegyhez egy fél leveseskanálnyi sót.
28./ Gyengéden kavargassál az elegyen egy picit.
29./ Helyezzd a fazékra a fedot. Ha netál a fedo beleesne a fazékba, úgy azt vedd ki onnan és próbálkozz egy magyobb méretuvel.
30./ Vedd takarékos üzemre a tuzhelyet.
31./ Konstatáld magadban, hogy részedrol az érdemi dolgokkal végeztél.
32./ Ép itt az ideje egy felesnek. A sörrel vigyázz: a címke nélküli üvegben víz van, ami a te esetedben - belsoleg - ellenjavalt.
33./ A következo 3 óra eléggé egyhangú lesz.
34./ Kb 18,20 percenként meg fogod kívánni az újabb stampit. Mielott kielégítenéd eme vágyadat jusson eszedbe, hogy bele kell kuksizni a fazékban a fedo alatt fortyogó akármibe. Ha már kilátszanak a húsdarabok, akkor a címke nélküli sörösüvegbol egy picit utánna kell tölteni. Kb a tizedét annak, mint amennyi a cimkés sörösüvegekbol beléd vándorol.
35./ Miután elfogyott a pija kapcsold le a tuzhelyet. Ugorj le egy kis hidegindítóért a sarokra, majd ha visszajöttél tedd a fazekat a hutobe.
36./ Másnap délbe - ha felébredtél - a muved száraz kenyérrel fogyasztható.

Pulpa Master Creative Commons License 2000.12.31 0 0 0
Jelen pillanatban 0 receptet tudok, de ma találkozom egy igazi szakértővel, esetleg Ő tud valamit ajánlani.
PM
vandorboot Creative Commons License 2000.12.30 0 0 topiknyitó
Most leltem rá erre a "szekcióra", de sajnos közben a fridzsit is meg kellett látogatnom, olyan éhes lettem (vagyok)...

A lényeg, hogy ki tud finom vad (pl. szarvas)és hal recepteket? Lehetőleg olyat, aminek a hozzávalóiért nem kell elmenni Kinába vagy Indiába. :-)

További Jó Étvágyat! :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!