Hopp, bocsi. az Ultimák felülnézetesek voltak, azok az SSI-seknek a társaik. Viszont a Wizardry sorozat "Kinézekafejemből" típusú, és nagyonnagyon régi.
Ez a Lista kifejezetten a PC-s játékokról szól, és direkt nem az amiga-c64-spekrum-sokminden korszakról, akkor ezen a listán szerintem jó esetben a SimCity tudna megmaradni. A King's Bounty tényleg hiányzik, eddig eszembe se jutott (szégyen, pedig a minap játszottam...) -TJ- : Ultima Online: ez az első igazán elterjedt online "RPG". fizetős, és MO-ról nem hiszem, hogy sokan játsszák, de végülis szerintem jogosan van ott. A BaldursGate abszolut nem kell, meg kell nézni bármelyik SSI-s játékot (szándékosan nem írok RPG-t) a Pool of Radiance-tól kezdve, a felülnézetes-körös játékok ott kezdődtek. Rephyx: a DungeonMaster azért nincs ott, (bár nagyon sajnálom) mert az Ultima-k egy kicsit hamarabb voltak. Bár szerintem is inkább a DM, de ez egy olyan vita, mint a CnC - DuneII páros. Ja, és mégegy stílusteremtés: Arkanoid ;)
Azzal nem igazan ertek egyet, hogy csak a mai jatekokat irtak bele. Mar a kilencvenes evek elejen a koppintasok mentek a ergebbi klasszikusokrol, jopar dologgal nem ertek egyet. Sim City, Civil, Doom, ezek helyesek, lehet vitatkozni, hogy a Wolfeinstein kell e a Doom helyett, az is eleg popularis volt, de talan nem annyira. A King's Quest 4 abszolute jogos (nem tudom jatszott e vele valaki rajtam kivul....) Ha a befolyasolast nezzuk, akkor a Test Drive-nak is ott kene lennie, es a Populousnak is, hiszen ezutan jottek a hasonlo fel3d felulrolnezem dolgok (Powermonger, Realms, stb) Half-Life egy jo jatek, de abszolut nem tekintenem befolyasosnak, talan annyiban, hogy eleg magas mercet allitott be a 3d-s lovoldozos jatekok kozott. A befolyast nezve C&C es Dune 2 kozott is lehetne vitatkozni, az elobbi hoditott nagyobb teret, az utobbival kezdodott. En betettem volna a kinezekafejembol stilusu rpgket is, ugyebar Dungeon Master, valamint a King's Bounty-t is. (Heroes, es a tobbiek) Elite is jogos. Viszont eljutottunk oda, amit torrente mondott, hogy eddig csak PC-s (ill arra is megjelent) jatekokrol beszeltunk.... Hol maradnak a klasszikus C=64-es jatekok, platformos ugribugrik, rengeteg nagyon jo rpg, lovoldozos dolgok.... Errol irjanak azok, akik nem csak neztek a C=64-et, mint en :)
Szerintem még a Baldurs Gate is nagyon beleférne mert az RPG-k a mostani felemelkedésüket neki köszönhetik
Az Ultima Online szerintem igenis oda való annak ellenére hogy mi itt nem játszunk vele. Mert ez volt az első ilyen tipusú játék, aztán az Everquest is ebből nőtt ki, és az elkövetkező években egy csomó hasonló játék lesz majd.
Itt nem arról van szó, hogy melyiket játsszák többen, vagy melyikből adtak el többet... hanem stílusteremtésről, es nagy hatással a PC-s játékiparra. Ezért jogosabb lenne, ha a Doom-Quake-HL trióból csak a Doom, vagy helyette mondjuk a Wolf szerepelne csak. A DuneII mellé sem rakták fel az összes WarCraftot meg a CnC-t meg a TA-t...
hát a Half-Life maradásáról csak annyit, hogy ha megnézitek a legtöbbet játszott multiplayer játékok listáját, akkor ott a HL vezet (és modjai) 30ezer játékossal, után Unreal kb. 5000 játékossal majd Quake valami 2-3000 játékossal...
Nem ástak túl mélyre... Ha már MINDEN idők legblablabla, akkor a Wing Commander helyére Elite, Doom és társai helyére Wolf3D, Diablo szerintem kieshetne...
Baromira orulok hogy a Command&Conquer es tarsai nem kerultek be :) Marmint hogy a Dune II helyett... Mit is mondhatnek, lenyegeben minden stilus kepviseli magat, bar van ami tobbszor is (Doom, Quake, Half-life, nem igazan hiszem hogy nagy kellene ide a Duke-Nukem :). Szoval eleg korrekt lista mondjuk ra.
Így ránézésre a Transport Tycoon-t és a Wolfenstein-t hiányolom a listából. Egyébként, úgy gondolom, mindenki megtalálja a saját stílusának megfelelő csúcs játékot a listán (persze ez is, mint minden ilyen lista, elég szubjektív).
A gamespot c. online magazin összeállította a 15 legbefolyásosabb játék listáját, amik szerintük a legnagyobb hatással voltak a PC-s játékiparra.
A lista :
Wing Commander
Ultima III: Exodus
Alone in the Dark
Ultima Online
Tomb Raider
Falcon 3.0
Sim City
Half-Life
Civilization
Diablo
Dune II: Battle for Arrakis