Keresés

Részletes keresés

ponca Creative Commons License 2013.09.16 0 0 1876

Bocs. Tényleg nem bántani akartalak!

Anno az Aeroviva is legnagyobbak között volt, aztán hogyan is jártunk?

 

De hátha van némi remény!

 

Népszabadság mai cikke:

 

http://nol.hu/gazdasag/20130916-az_allam_fizetheti_a_nyaralast

 

 

vagy részlet a cikkből:

 

 

"

Az állam fizetheti a nyaralást

 

Visszajár a pénz, ha az utazási iroda csődje vagy biztonsági okok miatt mégsem tudunk nyaralni menni. Ám a magyar jogszabályok mégsem jelentenek teljes körű garanciát.

 

 

Komoly esély van arra, hogy a Best Reisen csődjében érintett csaknem kétezer utas teljes egészében visszakapja a nyaralásra befizetett pénzét – tájékoztatta lapunkat Horváth Péter, az irodát biztosító QBE Atlasz Biztosító illetékese, hozzátéve: eddig az összes károsult igényének mintegy kilencvenöt százaléka, több mint 700 kárigény érkezett be. A teljes kárösszeg bőven 400 millió forint fölött van, s október elején indíthatják el az első kifizetéseket. Az összes utas kártalanítása onnantól néhány hetet vesz igénybe. A Best Reisen csődjében az a szerencse, hogy az iroda a szezon végén dőlt be. Ha ez az eset június elején történik meg, ennek a többszöröse lehetett volna a kár, s korántsem biztos, hogy akkor minden utas visszakapja a teljes befizetett összeget.

 

Milliárdokba kerülhet az államnak, hogy az utazási irodákkal kapcsolatos jogi szabályozás nem garantálja az utazások árának teljes megtérülését csőd esetén, miközben egy uniós irányelv ezt írja elő. Egy most zajló per kapcsán megnyílhat az igényérvényesítés lehetősége azok előtt, akik az elmúlt öt évben jártak pórul. A per, amely most kezdődik az Európai Bíróságon, 32 magyar károsult keresete alapján indult, akik nem elégszenek meg a magyarázattal, hogy a csődbe ment utazási iroda vagyoni biztosítéka nem fedezi az általuk befizetett, de a csőd miatt már meg nem valósult utazás árának teljes visszafizetését. Úgy vélik, kárukban döntő szerepe van a magyar jogalkotás hiányosságainak, ezért Luxemburgban keresik igazukat. Bár a témában a magyar államnak ez az első bírósági ügye, Németország és Ausztria már megjárta a jogi fórumot – alperesként.

 

Bár a legutóbbi utazási irodai csőd, a Best Reisen esetében van remény arra, hogy a befizetett utak árának teljes visszatérítésére elég lesz az iroda letétje, amelyet a QBE Atlasz biztosít, nem minden eset végződik ilyen „szerencsésen”. Emlékezetes például az Aeroviva esete: az iroda milliárdos összeggel károsította meg ügyfeleit, illetve a vele kapcsolatban lévő légitársaságot. Vagy ott van az 5 Kontinens esete, amely nehéz pillanataiban új céget alapított, s emiatt csak 40 millió forintos letéttel rendelkezett, amikor az iroda bedőlt. (A kötelező biztosíték mértékét mindig az előző évi forgalom alapján állapítják meg.) A végül nem utazók a befizetett pénzük 22 százalékát kapták csak vissza – közülük harmincketten ugyanakkor nem hagyták annyiban a dolgot.

– Az ítélőtábla gyakorlatilag kettéválasztotta az ügyet, amikor megállapította, hogy a biztosító jogszabályszerűen járt el, hiszen előbb hazahozta a kint ragadt utasokat, és a megmaradt pénzt osztotta el az el nem utazók között. Ez nem volt elég a teljes visszafizetésre – magyarázza Salamon András. Logikája szerint ha ez igaz, akkor a jogalkotó hibázott. Az ügy a táblán előzetes döntéshozatali eljárásig jutott, azaz az ítélőtábla gyakorlatilag az Európai Bíróság elé utalta az ügyet, mert véleményük szerint az állam

 

– Igazukat alátámasztja az az uniós rendelet, amely kimondja: az utazási irodáknak olyan mértékű vagyoni biztosítékot kell adniuk, amely elég a külföldre utazók hazajuttatására és a befizetett részvételi díjak teljes visszatérítésére. A magyar államnak is ilyen szabályozást kellett volna kialakítania, nálunk azonban még mindig az az 1996-os szabályozás van érvényben, amely az utazási irodák korábbi forgalmához köti a pénzügyi biztosíték összegét, és komoly mozgásteret enged a cégeknek – magyarázza a 32 magyar ügyét felvállaló Salamon András ügyvéd, az utazási ügyek specialistája.

 

Az utasok perbe is hívták a QBE Atlasz Biztosítót és a magyar államot. A bíróságnak azt kellett megállapítania, hogy a QBE Atlasz a jogszabályoknak megfelelően járt-e el. Ez ugyanis indirekt utalhat arra, hogy a magyar állam által kialakított jogszabályi környezet alkalmas volt arra, hogy az utasok visszakapják a pénzüket vagy sem. Az elsőfokú döntés során a biztosító elutasította a keresetet. Érdekesség volt, hogy az állam képviselője csak az első tárgyalási napon jelent meg, képviselendő az álláspontját, ám érdemi védekezést nem adott elő.

 

– Az ítélőtábla gyakorlatilag kettéválasztotta az ügyet, amikor megállapította, hogy a biztosító jogszabályszerűen járt el, hiszen előbb hazahozta a kint ragadt utasokat, és a megmaradt pénzt osztotta el az el nem utazók között. Ez nem volt elég a teljes visszafizetésre – magyarázza Salamon András. Logikája szerint ha ez igaz, akkor a jogalkotó hibázott. Az ügy a táblán előzetes döntéshozatali eljárásig jutott, azaz az ítélőtábla gyakorlatilag az Európai Bíróság elé utalta az ügyet, mert véleményük szerint az állam nem megfelelően ültette át a magyar jogrendbe az idevonatkozó uniós irányelvet. Németországot és Ausztriát is elmarasztalták korábban hasonló okok miatt, a korábbi osztrák példa ráadásul kísértetiesen hasonlított a magyarra.

 

Az Európai Bíróságnak két kérdésben kell döntenie. Megfelelő védelmet biztosított-e a magyar állam az utasnak az iroda fizetésképtelensége esetén, illetve ha a jogsértés megállapítható, akkor a mulasztás „elég komoly-e” ahhoz, hogy a kártérítési felelősséget is megállapítsák az állammal szemben. Az állam ugyanis csak akkor kötelezhető kártérítésre ilyen ügyekben, ha az ügy sokakat érint, a jogszabályt pedig azóta sem javították ki. – Ez esetben a jogszabály a sorozatos csődök és a megkárosított utasok tömegei ellenére nem változott, s több ezer pórul járt utasról van szó, tehát mindkét feltétel fennáll – véli a károsultakat képviselő ügyvéd.

 

Az Európai Bíróság várhatóan 2014 közepén dönt, ennek alapján hoz majd jogerős határozatot az ítélőtábla. Ez ellen az állam még fordulhat felülvizsgálati kérelemmel, de az az ítélet végrehajtását nem befolyásolja. – Pozitív döntés esetén megnyílik az igényérvényesítés lehetősége a magyar állammal szemben azon utasok előtt is, akik az elmúlt öt éven belül hasonló helyzetbe kerültek, azaz a befizetett pénzüknél kevesebbet kaptak vissza. Például az Aeroviva csődje után több tízezer utas csak pénze alig felét kapta vissza, ami összességében 600 milliós nagyságrendű kárt jelent – teszi hozzá az ügyvéd. Piaci szakértők azonban arra is figyelmeztetnek: ha az államot elmarasztalják, és kötelezik arra, hogy biztosítsa a teljes megtérülést, a vagyonibiztosíték-szolgáltatás ára – amit a biztosítóknak fizet az utazási iroda, s ez beépül a csomagtúrák árába – komoly mértékben megdrágul, tovább emelve ezzel a nyaralóprogramok árát....."

 

Előzmény: gombóc63 (1875)
gombóc63 Creative Commons License 2013.08.27 0 0 1875

Ez nem okulás kérdése....ki a fene gondolt arra, hogy az ország 2.legnagyobb irodája becsődöl!?

Előzmény: ponca (1874)
ponca Creative Commons License 2013.08.25 0 0 1874

Sajnálom, hogy nem okultál és még mindég utazási irodával akartál menni.

Remélem, most több pénzt vissza fogsz kapni és legalább anyagilag rendben lesz minden.

 

Az AEROVIVA nyomozásról senki semmit nem tud???

 

Nagy a csend! Hány éve is nyomoznak? És még nem értek a végére?

 

Előzmény: bmagdi76 (1873)
bmagdi76 Creative Commons License 2013.08.16 0 0 1873

Sziasztok!

Ma olyan érzésünk van hogy ilyen nincs........ Csődbe ment a Best Reisen! 27.-től indultunk volna velük törökországba. Újra megjártuk! Ezt nem hiszem el!!!!!!!!!!!!!!!! :(

vendetta2 Creative Commons License 2013.07.20 0 0 1872

Tényleg megtévesztő a Gy Ferenc, de persze hogy a szarházi Gyarmatira gondoltam :-( Gondolom éli a világát.....

Előzmény: milimári (1870)
Replay Creative Commons License 2013.06.24 0 0 1871

Ezt benézted, mert nem Gyurcsányról írt, hanem az Aeroviva tulajról, aki Gy. Ferenc :))   A Malév hasonlat pedig igaz, ami a kártérítésről szól.

Előzmény: milimári (1870)
milimári Creative Commons License 2013.06.24 0 0 1870

Hogy jön ide Gyurcsány Ferenc? Már nem is volt a szinen amikor a MALÉV csődbe jutott! Talán orbánt akart írni ugyanis akkor már ők voltak kormányon méghozzá 2/3 többséggel!

 

Előzmény: vendetta2 (1838)
papzo Creative Commons License 2013.03.18 0 0 1869

Valami friss hír?

Senki semmit nem tud?

Nyomozás van még egyáltalán?

Az ügyvédet fogadott sorstársak kaptak valami plusz infót, netén lóvét?

Vagy ebbe bele kell nyugodni, leírni a veszteségek közé, hogy ezek lenyúlták a lóvénkat?

Előzmény: kitkal (1868)
kitkal Creative Commons License 2013.01.30 0 0 1868

Azt rebesgetik, hogy hazajött Thaiföldről, és az utazom.com-ban folytatja a pályafutását, természetesen csendestársként. Igaz ez? Hallottatok róla valamit?

bell50 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 1867

Én azt hallottam, hogy a volt tulaj már új céget alapított. A réginek nincs elég fedezete (biztosítása), hogy mindenkit kifizessenek. A nyomozás egyébként még tart,

Előzmény: ponca (1866)
ponca Creative Commons License 2012.08.29 0 0 1866

Semmi hír nincs a nyomozásról?

Netán a biztosító a végelszámolással nincs még készen? Vagy már nem is akar lóvét adni?

Az ügyvédek mondanak valakinek valamit?

 

Lassan meghal ez a topik. 

Az Aerovivások meg röhögnek markukba a lenyúlt pénzzel.

Magyarország 2012!

gyarmati fecó Creative Commons License 2012.05.31 0 0 1865

:(((

 

Előzmény: WTFf (1864)
WTFf Creative Commons License 2012.05.27 0 0 1864

Sziasztok! Semmi hír? Szépen eltünik az ügy a sülyesztőben..... :((((

amamsik Creative Commons License 2012.03.29 0 0 1863

bevallom, már magam sem tudom...

Előzmény: similis (1862)
similis Creative Commons License 2012.03.28 0 0 1862

Te akkor nem töltöttél ki írásbeli tanuvallomást?

Előzmény: amamsik (1861)
amamsik Creative Commons License 2012.03.27 0 0 1861

Sziasztok,

írásbeli tanúvallomástételre kért fel levélben a VII. kerületi rendőrkapitányság a 2010 decemberi feljelentésemre hivatkozva aeroviva ügyben. A kérdések között van az is, hogy kívánok-e polgári jogi pert indítani a kár miatt.

Más is kapott ilyet?

ponca Creative Commons License 2012.03.14 0 0 1860

Nekünk tegnap jött egy kis morzsa.

 

Meg jött levél is.

Az van benne, hogy a most küldött 9,15% még mindég kártérítési előleg, mert több peres eljárás van folyamatban és a károk végleges lezárásár még nincs lehetőség.

 

Akkor talán még valami csurranhat valamikor.

Előzmény: agro1 (1859)
agro1 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 1859

TC. Károsultak.

 

Mivel mi sem kaptunk még semmit a biztosítotol ezért felhívtuk.

Aki még nem kapta meg, azt ajánlom, hogy hívja fel őket. Mint kiderült nem is számfejtették a pénzt. Rá akarták fogni, hogy biztos megváltozott a bankszámlánk.

Úgy hogy megígérték, hogy utalják jövő héten.

 

Üdv.

 

ponca Creative Commons License 2012.02.28 0 0 1858

Szia!

 

Nekünk sem jött semmi.

 

Az ügyvédnél van valami hír vagy sunnyog ő is?

Előzmény: pandu1979 (1856)
papzo Creative Commons License 2012.02.28 0 0 1857

Most jött sms. Érkezett pénz a biztosítótól.

Szerintem ezzel a többi lóvére hideg vizet lehet inni.

 

"Csak" egy milla a kárunk ezzel 164 ezerrel és a korábban 770 ezerrel.

 

Na ez így is szép kis tanulópénz volt!

Egy milla a semmiért és akkor még a bosszúság, az elrontott szépnek ígérkező ünnep.......

Na mindegy, nem húzom fel magam!

Előzmény: pandu1979 (1856)
pandu1979 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 1856

Sziasztok!

 

Nekem sem érkezett eddig egy vas sem!

Az utazási irodák tőlem is bezárhatnak, az eset óta mindet elkerülöm! :-(

papzo Creative Commons License 2012.02.22 0 0 1855

Felőlünk is bezárhat az összes utazási iroda.

 

Az Aeroviváról sem gondolta kutya sem, hogy ez lesz a vége.

 

Mi karácsonyi, névnapi, szülinapi ajándéknak utaztunk volna anno december 22-től.

Már csomagoltunk, mikor kiderült a csőd.

 

El tudod képzelni azt a karácsonyt?

 

Ráadásul eddig visszakaptunk a közel 2 millából 700 valamennyi ezret.

Eleve bukunk egy csoó öszeget (biztosítás, vízum......stb.)

Szóval több mint egy milla elég sok tanulópénz ahhoz, hogy utazási irodát látva a másik oldalba átmanjek és nagy ívben elkerüljem őket.

 

Most semmi nem jött nekünk sem. Ez is mi alapján megy vajon? Mindenki kap? Ezt a biztosító küldi?

Semmi levelezés nincs?

 

 

Előzmény: kékszemű (1852)
exviva Creative Commons License 2012.02.21 0 0 1854

Sziasztok!

Én a szakmában maradtam, és az a helyzet, hogy nincsenek hírek. Eltűntek, mint szürke szamár a ködben. Ez persze nem zárja ki azt, hogy más nevén, nevében esetleg működtetnek valamit, de ha "nagy dolgok" történtek volna a szakmán belül, arról azért hallanánk.

similis Creative Commons License 2012.02.21 0 0 1853

Ebben abszolute igazad van, nagy a különbség, de nem tudhatod  előre ha lesz netán csőd milyen lesz...

 

Amúgy én utazom utazási irodával (is), és roppant felháborítónak tartom, hogy az egész utat még a normál euro árfolyamon foglaltuk, valamint most megint normalizálódott, mégis a 320-as árfolyamot akarják kifizettetni (magyar iroda természetesen) és egy hónap múlva megyünk csak...

Előzmény: kékszemű (1852)
kékszemű Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1852

Felőlünk z összes utazási iroda csődölhet, megszünhet....soha többé nem utazunk egyikkel sem!

 

Pusztán csak az objektív megítélés kedvéért jegyzem meg, hogy a Karya Tours csődje után minden utas 98,5 %-ban visszakapta a pénzét (mert a 1,5 % sztornó biztosítást nem kaptuk vissza).

 

Szóval nagy különbség van a spontán csőd és a hosszú idővel előre megtervezett csőd között :-((

 

Remélem, hogy az AeroViva vezetőit, tulajdonosait lesittelik !!!!

Előzmény: ponca (1848)
ponca Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1851

Nekünk is kártyával van fizetve a júniusi jegyünk.

Szállások befoglalva, majd a helyszíenen fizetjük.

Ráadásul sokkal kedvezőbb az ár is és nincs meg a veszélye, hogy megint lenyúlnak.

Előzmény: similis (1850)
similis Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1850

Mármint repjegyet, kártyával.

Előzmény: similis (1849)
similis Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1849

Azaz, épp most foglaltam 2 hónap múlvára :)

Előzmény: ponca (1848)
ponca Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1848

A nyomozásról valóban a csend (gyanúsan) nagy.

 

De lassan feledésbe is merül az ügy.

 

Ezen a fórumon is egyre ritkábban és egyre kevesebben fordulnak meg a kezdeti napi hozzászólásokhoz képest.

Mondjuk sok értelme nincs is ide benézni, hiszen a tényeken nem változtat, újabb hírek meg nincsenek(?) vagy nem osztja meg velünk, akinek van.

 

A közvélemény is elfelejtette, hogy volt anno ez a tetves utazási iroda.

Az idő ahogy telik egyre érdektelenebb lesz a dolog.

A zsebünk bánja, de tenni semmit nem tudunk, s lám már egy kis morzsa utalásának is örülni tudunk.

 

Mi is tudnánk, mert nekünk nem utaltak még semmit. (még - remélem)

 

Szerintem az ügyvédek sem érnek el semmit.

Nekik jó a bevétel, amit az ügyintézésre felvettek, de nincsből ők sem fognak pénzt varázsolni.

 

Már pedig ennek a bagázsnak a felszámolásnál max. tartozása van a 2 íróasztal, 4 szék, 1 szekrény vagyonnal szemben.

És ha még lenne is lóvé a számláján nem mi vagyunk elsők a sorban.

Munkabér, végkielégítés, adó, hitelek, beszállítók.......stb. után az utolsó helyen kullogunk.

Oda már fillér nem marad.

 

Köszönjük, hogy ebben az országban még ezt is meg lehet tenni! Ráadásul büntetlenül.

 

 

Szóval örüljünk (ha kapunk) még morzsákat és nyeljük le a békát, hogy átvertek, lehúztak bennünket.

 

Na meg tanuljunk belőle!

Mi tanultunk! Felőlünk z összes utazási iroda csődölhet, megszünhet....soha többé nem utazunk egyikkel sem!

 

Saját szervezés! Átverés és kockázat nélkül! No és a rep.jegy is szigorúan bankkártyával!

 

 

 

 

Előzmény: similis (1847)
similis Creative Commons License 2012.02.17 0 0 1847

Akkor olyan 50 % összesen?

 

De amúgy meg sztem ha utalnak akkor lezárult a nyomozás, mert ha jól emlékszem attól (is) tették függővé a maradékot...

Előzmény: bmagdi76 (1846)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!