Keresés

Részletes keresés

terrateniente Creative Commons License 2002.11.30 0 0 3
2 éve nem volt érdekes a téma... Hátha most... :)
mamagáj Creative Commons License 2000.12.26 0 0 2
Kedves terrateniente!

Amellett, hogy maximálisan egyetértek Veled, nekem ez alapján felmerül pl. a kárpótlás kérdése: mit, kit, miért kárpótoltak a MI pénzünkből?
Én senkinek nem okoztam kárt, akkor miért kellett kárpótolnom olyanokat, kiknek semmi kára nem volt?
Ezért fizettem be az adóimat éveken keresztül?

?

terrateniente Creative Commons License 2000.12.26 0 0 1
Erlkönig: "Őszintén remélem, hogy II. János Pál pápa zsidóktól való bocsánatkéréséről is ez a véleményed... "

Kedves Erlkönig, szóval, nekem nincs miért bocsánatot kérnem sem a németektől, sem a zsidóktól, és azt is elfogadhatatlannak tartom, hogy a nevemben bárki bocsánatot kérjen bárkitől, olyan bűnökért, amikhez semmi közöm.

wizes Creative Commons License 2000.12.26 0 0 0
Ilyen nincs!
Nem van!!
terrateniente Creative Commons License 2000.12.26 0 0 topiknyitó
Kurritiba olvtársunk nyitott egy topikot ezzel a címmel:

"Bocsássatok meg nekünk, németek!"

Nos, nem igazán értem, hogy akkor most kik is azok a "nekünk", akik a németek bocsánatáért esdekelnek. Én beletartozom ebbe a körbe vagy sem - Kurritiba olvtársunk szerint? Ha igen, miért, ha nem, miért nem? Talán köztudott, hogy a hazai németséget, a svábságot a II. világháború után a "kollektív felelősség elve" alapján telepítették ki Magyarországról, ahogy Közép-Európa más országaiból is. A kollektív felelősség elvét a szövetséges nagyhatalmak (Truman, Attlee, Sztálin) a potsdami konferencián "találták ki", találóbban nevezhetjük ezt az elvet a "kollektív büntetés elvének" is. A kollektív büntetés elve számomra elfogadhatatlan. Pont.

Szóval, én éppen ezért nem hiszem, hogy egy magyarnak, szlováknak, lengyelnek, ukránnak, orosznak csak azért kellene bocsánatot kérnie bárkitől, mert ő magyar, szlovák, lengyel, ukrán vagy orosz. Nem. Nem, mert ahogy a kollektív bűnösség elve elfogadhatatlan, úgy a "kollektív bocsánatkérés elve" is elfogadhatatlan, mégpedig véleményem szerint azért, mert ezzel de facto elismernénk a másikat.

Számomra elfogadhatatlan, hogy vezetők, kormányok bűneit egy egész nemzetre lehessen kenni ezzel a "kollektiv bűnösség" maszlaggal.

Nem, én nem kérek bocsánatot olyan bűnökért, amiket nem követtem el: soha, sehol, senkitől.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!