sütök majd zserbót aszú mellé fincsi lesz
sütök majd diós-rácsost szamorodni mellé fincsi lesz
sütök majd vargányás-galambgombás lazacot, póréval kitömve olaszrizlingmellé fincsi lesz
sütök majd mustáros hagymásrostélyost(marhából) cab. sauv. mellé fincsi lesz
Lemondtam a sarga festekrol, hutom mar a gondolatra is hevesen reagalt, olyan hideg lehellettel arasztotta el a lakast (aminek tetemes reszet O foglalja el), hogy mandulaim mellett mar a levego is alig fer el.
Maradok a forro tej+whisky kuranal...
Fellazadt ellened a konyhad?:)
Ha sargara fested a hutot, azzal csak bizonyos rovarokat fogsz legfeljebb elriogatni.Kulonben nem rossz szin egy hutonek, raadasul kicsit legitimizalhatod a falak uj szinet is a latogatok elott:))
Na akkor még én is archiválom, hogy mennyire jól sikerült a mai borjúbélszín saját dizájnú borókás-vörösboros mártásban burgonyakrokettel és áfonya/szilva szósszal! Myamnyamnyam!
:)))
Már talán elmult a karácsonyt, de én ma bukkantam a topicra...
Karácsony másnapján ebéd-vacsora egybekötve, rakletteztünk hatan, az anyuék, testvéreim és párom, vékony bélszinszeleteket, borjucsíkokat, pácolt pulykadarabkákat, ezer fée zöldséget, padlizsánt, cukkinit, almát, barackot sütöttünk közösen, baconnal, mártásokkal, friss gyümölcsökkel, sajtokkal...
De a legcsodálatosabb az volt benne, hogy órákon át lassan ettünk -sokat:) - és beszélgettünk, és jó volt. Ez a legjobb az "asztalon készülő" ételeknél, hogy közös esemény lesz egy vacsora. Én nagyon szeretem.
Az este két kulináris élvezeti csúcs számomra:
Az anyu meglepett a kedvenc portugál fehérborommal, amit 3 éve ittam utoljára, és hozzá a picinyke 10 centis palacsinták, amiket ott az asztalnál készítettünk el mi magunk, majd nagyszemű narancssárga kaviárral és füstölt lazaccal töltöttük meg, isteni volt.
Idokozben lemondtam rola, raesett a labamra...a dog...ez mar a vegso bosszu, hogy fogom igy lemozogni amit jobb nem kotoraszni?!
Igazabol kezdek felni tole, ugy erzem egyre nagyobb es nagyobb teret nyer az eletemben, allandoan les a szemem sarkabol, remalmokkal gyotor, lehet, hogy at kellene festenem sargara?
Ja, es ugy tunik az a gaz huto bosszubol lazadast szitott, reggel a kavefozo megtamadott, es galad modon vadaszgep modjan lecsapott ram. Engem ugyan nem sikerult eltalalnia, de a kavezaccnak a konyha minden egyes negyzetcentimeteret sikerult beteritenie... egy ciganyasszony minden bizonnyal kejes kialtasokkal vetette volna bele magat a jovendelesbe, en csak apro nyogesek kozepette megadtam magam, mire a nagyjat sikerult levakarnom a falakrol, alazatos tisztelettel kozeledtem uj Istenemhez...
Citromos gyömbéres mazsolás kalács. Mmmmm, nagyon fincsi volt.
Na meg minden ami a karácsonyi menüknél szokásos: pulyka, hal. beigli (sokkk), sütik, sültkrupli, majonéz, és töltöttkáposzta minden mennyiségben.
Nagyon ujat nem tudok a kozosbe behozni, viszont nalunk volt kozos tequila ivas. De hogy ne csak ilyen hulyesegeket irjak. Evekkel ezelott harcsasultet ettunk, nos remelem ez meg nem oly elterjedt.
Na, a rend kedvéért, meg egy szivaros cimbora topicjának támogatására én is idefirkantom a karácsonyi menüsort :))
24-e este: borleves, rántott ponty
25-én: húsleves, kacsasült minden földi jóval, burgnyával, aszalt szilvával, stb. (hú, de jó volt!!)
26-án (sógorom családjánál): vadnyúl knédlivel (megintcsak húú! :) ), majd uzsonnára egy kis szarvaspörkölt... :))))
Plusz bejglik, sütik, libanyakak, ésatöbbi. Na erre pihenek most rá! :))
Tengeri halszeletek sörtésztában ciromkarikákkal, pulyka fehérboros csudamártásban, apró fokhagymákkal és szalonna darabkákkal megspékelve. Krumplipüré, áfonyaszósz, majonézes-hagymás krumplisláta, apró savanyított dinnyécskék. Aranyló levesek, sült liba, párolt káposzta, törtkrumpli. Hozzá Szőke, Vesztergombi és Polgár borai.
Apró, csillag és szív alakú karácsonyi sütik szerecsendiós-fahéjas fűszerezéssel, marcipánnal és citrommázzal bevonva, tetejükön kandirozott gyümölcsdarabok. Hókifli, hasonló tésztából szívek, és a sztár: édesre aszalt sárgabarack, rajta kis marcipánkupac, az egész étcsokimázzal bevonva, a tetején mandula...
És pezsgő reggel, pezsgő napközben, - este pezsgős koccintás...
Az időérzékem elteleportált egy másik idősíkba, tehát csak össze-vissza:
Emlékszem egy húslevesre, amiben apró májdarabkák és cukorborsók úszkáltak a hosszútészta mellett. Emlékszem egy zöldséges fasírtra, amiből félbevágott főtt tojás sárga napja ragyogta be az estét. Emlékszem egy bécsi szeletre, melynek hátát tejföl, apróra vágott fokhagyma és reszelt sajt borította. Emlékszem a szivárványszínű zöldségköretre. Emlékszem a gesztenyés tekercsre és a gyümölcstortára a sok tejszínhabbal.
Hmm.. megéheztem:)
üdv éhező barátaim, most nyeltem el némi falatokat vacsi gyanánt : egy részeges csirkecomb /ez a neve :)/, a húslevesből visszamaradt falatkák, kolbász, ubi, paprika, kenyér, sajt/zelleres/
naja, ez a kotoraszas nem lenne egy aldasos tevekenyseg ebben a pillanatban....:)
kulonben meg a hutot hiaba hajigalod, jovore is lesz karacsony, he-he...:)))
Hali
A Karácsonyi süti áradat nálunk sem volt semmi, de persze a többi sem...na nézzük sorba. Háttérinfonak annyit, hogy 12-17 ember szokta nálunk együtt tölteni a karácsonyt, most csak 12-en voltunk. Leves nem igen volt....viszont főételek annál inkább..és sok közöttük, az otthon házilag kiagyalt kaja.
Ez utóbbit szinte senki nem ismeri...sőt nyugodtan mondhatom hogy senki. Pedig nagyon finom süti. Úgy képzeljétek el, hogy három lapból áll. Alul fölül egy-egy kakaós, középen egy sima, és a 3 lap között vastag rumos - vaníliás krém húzódik. Pontos receptet most nem tudok adni, majd megérdeklődöm. A Százaska elnevezés onnan ered, hogy régen 100 Ft-ból meg lehetett csinálni, ma már a kivitelezése egy tepsi sütinek 2-3 ezreske is van....
Te mazochista vagy kedves, nekem ezt meg olvasni is faj, te meg begepeled...de most jobban belegondolva, lehet hogy az utolso kegyelemdofest szandekozod megadni az erre jaroknak?
En most inkabb nem kotranek jobban magamba :-), de ha valaki megegyszer azzal ebreszt hogy mit szeretnek enni, mikor eppen a folyekony karacsonytulelo fajdalmas utohatasaira eszmel lassan lassan az agyam, akkor nem garantalom, hogy hirtelen elkovetett indulatbol nem dobom ki a hutoszekrenyt egyszer es mindenkorra. Ott lennt aztan vigyoroghat ram a racsos dupla alkapcsaval, a melyhuto kenguruzsebe meg csak szakadjon le...
ettol tartok en: hogy csak a fele sztrajkol...;)))
en mar megfogadtam hogy soha_de_soha nem fogok senkit "vegyel meg egy kicsit" kerlelesekkel idonap elott arnyekvilagra kuldeni,de azert ha jobban magambakotrok, ez azert megiscsak jobban tetszik mint az ellenkezoje...:))
mielott felreerthetoen morbidnak talaltatnek: minden ugy van jol, ahogy van...:)
(meg akkor is, ha melyhutom ezennel elerkezett turokepessege vegso hataraihoz,en meg a szodabikarbona es a Bilagit jotekony hatasat mericskelem ossze...)