Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2009.01.13 0 0 32

 

Elmélázva az Axel Springer birodalom egyéb kínálata felett, már egyáltalán nem tartom meglepőnek, hogy megyei napilapunk - a többi is - olyanná vált, amilyen.

 

Muity Mijo Creative Commons License 2004.01.27 0 0 31

Örömmel tapasztalom, hogy az alábbi béklyó megszűnt a lap internetes változatánál, üdvös lenne, ha nem is kerülne vissza!

Mijo

Előzmény: Mijo (30)
Mijo Creative Commons License 2003.05.20 0 0 30

Vajon mire jó az, ha a Petőfi Népe Onlinra szeretnénk jutni, akkor orcátlan és erőszakos módon előretolakszik a Világgazdaság Online, a lehető leglassúbbra kényszerítve az letöltést :(!?

Mijo

S.Piroska Creative Commons License 2003.03.05 0 0 29
Mai Petőfi Népe /2003.Március 5.

"Táncvarázs. A bajai vasúti művelődési ház adott otthont táncos produkcióknak vasárnap. A helyi Riverdance Ír Tánccsoport, a hastáncosok (Vedelek Zita és tanítványai,Baja), a Probitas SE Jánoshalmi tánccsoportja, valamint a Jánoshalmi Aerobic Csoport (felvételünkön) fellépése sokakat vonzott.A nagyteremben még állóhely is alig akadt."

Júúj itt valami nem jó!

Lényeg: A Vaskúti Riverdance Ír Tánccsoport egy színvonalas műsort rendezett a Vaskúti Művelődési Házban,és a rendezvényükre különböző előadókat fellépőket hívtak meg.
Ennyi.
Piroska

Mijo Creative Commons License 2003.02.26 0 0 28

Hálátlan feladatra kért meg egy régi jó barátom, a Martin Bandi Soltvadkertről, lévén az alábbi írás szerzője is jó barátom, no de hát nem valószínű, hogy ő a lúdas azokban a képtelenségekben, talán pontatlanságokban, amiről egyébként elismerten rangos riportalanya nyilatkozott számára. A lényeg: valaki téved!

Lássuk a mai lapszámban megjelent írást:

"Szőlőtermelők szövetkezhetnek
Gazdaság

A bajai hegyközség legutóbbi közgyűlésén vetődött fel annak a lehetősége, hogy a Duna Borrégió keretén belül termelők szövetkezetei létesüljenek.

Dr. Sümegi József, a térség neves borszakértője nyilatkozott lapunknak. – Új típusú szövetkezetekről van szó, amelyek az Európai Unióban már működőképeseknek bizonyultak. Termelők szövetkezetét legkevesebb 15 szőlész-borász alakíthat, amennyiben az éves árbevétel összesen legalább 60 millió forint. Három év elteltével ennek az árbevételnek a 15 százalékát a kormányzat visszatéríti. Éves szinten tehát a már több mint 3 éve működő szövetkezet 9 millió forint térítésre számíthat, amit a tagok fejlesztésre (például támrendszerre, a feldolgozói kapacitások növelésére) költhetnek. Figyelembe kell azonban venni, hogy az új típusú szövetkezetek nem mutathatnak ki nyereséget, vagyis a térítés 80 százalékát (7,2 millió forintot) kell visszaforgatniuk fejlesztésekre. Ezzel folyamatos lesz a gyarapodás, így azok az idős tagok, akik ki szeretnének lépni, nem veszítenek semmit. Ugyanakkor a tagság átörökíthető a családtagokra, akik szintén szabadon döntenek annak megtartása vagy a kilépés és részarányos elszámolás mellett. Nagy előnye még a termelők szövetkezetének, hogy az köteles a tagoktól megvásárolni (átvenni) a megtermelt szőlőt. Ez ugyan csak akkor jelent biztos hasznot, ha a szövetkezet többet fizet a szőlőért, mint más borvidékeken a felvásárlók, de az esetleges árkülönbözet megtérül a szövetkezetben közösen feldolgozott bor értékesítésénél. A nagy kereskedelmi láncok (multik) ugyanis ma már 10 milliós tételekben kötnek beszállítói szerződést. Már csak ezért is érdemes társulni.

Baranyában már 12 ilyen új típusú szövetkezet működik a szőlő-bor ágazatban. Megyénkben csupán egy zöldségtermelők szövetkezete alakult meg eddig, azonban Hajóson, Császártöltésen és Kecelen is kacérkodnak az új társulási formák megalakításával. Csak példaként említjük, hogy a bajai hegyközség 261 hektárnyi művelés alatt álló ültetvényén jó évben mintegy 200 ezer mázsa szőlő terem, amiből 15-20 ezer hektó bor állítható elő. Ez már ütőképes lenne, ugyanis a csaknem 2 millió liter bajai bor értéke meghaladja a 60 millió forint éves árbevételt.

Király László"
__________________________________________________

Nos, mit is vitat Martin András barátom, Sümegi úr bizonyos állításaiban? (A szakterület két tapasztalt művelője ütközik most, Király Laci és szerénységem által.)

dr. Sümegi József ekként állítja:

"Csak példaként említjük, hogy a bajai hegyközség 261 hektárnyi művelés alatt álló ültetvényén jó évben mintegy 200 ezer mázsa szőlő terem, amiből 15-20 ezer hektó bor állítható elő."

Martin András ekként cáfolja:

- 261 hektárnyi művelés alatt álló ültetvényén jó évben maximum 50 ezer mázsa szőlő képes teremni a mi vidékünkön.
- az állított 200 ezer mázsa szőlőből, kb. 150 ezer hektó bort lehetne előállítani.
- a 261 hektárnyi művelés alatt álló ültetvény, reális max. 50 ezer mázsa szőlőjéből, kb. 37.500 hektó bor állítható elő.

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.02.14 0 0 27

Jó! Kedves Zoltán, akkor nézzük mindezt a most előadott aspektus(ok)ból. De mindezek előtt kérdezlek: te láttad-e ezt a filmet? Mert én nem. De igyekszem valamilyen úton-módon mielőbb megnézni. A magam részéről ezt követően térnék vissza a témára. Nem fog elszökni előlünk.
Semmi értelmét nem látom ebből a helyzetből annak, hogy a teljesség igénye nélkül kardoskodjak e dolgokkal kapcsolatban. Most csak annyit: nekem úgy tűnt az írásod alapján, tekintve arra, hogy "a filmet sok országban játsszák, ahova elviszi városunk hírét", feledtetni kívánod azt a fennhéjázó jelenlétet és megnyilvánulásokat, amit a filmesek adtak elő - lehet, hogy ebben az esetben még általánosíthatok is -, a magyar filmesek többségére jellemző módon.
A tér kövezete - bár egyáltalán nem lényegtelen - egy dolog, volt szerencsém sokakkal együtt nekem is látni egyéb, heteken át tartó viselkedésüket is :(.

Muity Mijo

Előzmény: gazo2 (26)
gazo2 Creative Commons License 2003.02.14 0 0 26
Kedves Mijo! Köszönöm, hogy kijavítottad a cikkemet. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy sem a cikk, sem a film, aminek tévében volt adásáról írtam, nem a Szentháromság tér kövezetéről szól. Más alkalmakkor a térről is írtam. (A legnagyobb munkák még 1937-ben történt Katanich Antal vállalkozásában.)Amennyire emlékszem, a tüzek rakása következtében 90 négyzetméternyi felület károsodott. Úgy tudom, ennek helyrehozását a filmesek nagyvonalúan rendezték anyagilag. A tér kövezete már a filmforgatás előtt is sanyarú állapotban volt. Annyira, hogy még dr. Kincses Ferenc tanácselnöksége idején Vadász György négy tervet készített a tér forgalom-mentessé tétgelére és "bebútorozására". (A tervek sokáig közszemlére és véleményezésre voltak kitéve. Erre azért is emlékszem, mert én is beírtam a tervekkel kapcsolatos gondolataimat.) Úgy tudom, a tér burkolatának rendbehozására nem a szándék, - a kő is régen megvan -, hanem a pénz hiányzik. (Nem lehet elkerülni az alépítmények felújítását, talán teljes átépítését, ez mai árakon több mint egy milliárd fortintba kerülne.)
Ami a film végén feliratban megjelenő köszönet-nyilvánítást illeti, tekintsd egyszerű tényközlésnek. A filmet sok országban játsszák, ahova elviszi városunk hírét. Belátom, hogy a filmesek két módon követhettek el hibát: 1. ha megköszönték a város lakóinak, 2. ha nem köszönték volna meg. Az első megoldást választották.
Gál Zoltán
Előzmény: Mijo (25)
Mijo Creative Commons License 2003.02.13 0 0 25

"Baján forgatták a filmet
PetőfiNépe 2003.02.10

Alig akad olyan ember Baján, aki nem került kapcsolatba Tarr Béla millenniumi filmszemle-nagydíjas filmjével, a napokban a tévében is vetített Werckmeister harmóniákkal. Vagy statisztaként részt vett a tömegjelenetekben, vagy tanúja volt a felvételeknek. Hiszen a filmesek, megszakításokkal 3 évig, 1997-től 2000-ig forgattak, néha szinte megszállták a várost.

Okoztak kényelmetlenséget, kárt is. Többször le kellett zárni a forgalom elől utcákat, tereket. A kényelmetlenségen túltettük magunkat, a kárt – főleg a főtér kövezetében keletkezett, amikor téli napokon tüzet raktak rajta – megtérítették. Cserébe nagyon szép, költői ihletésű felvételek készültek a város egyes részeiről. A forgatókönyv Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regénye alapján készült. A regény is, a film is elmélyült figyelmet igényel. Lassan hömpölygő, kevés cselekménye mögött súlyos mondanivaló feszül. Már a cím is – Werckmeister harmóniák – utánjárásra indít bennünket. Aligha várható el, hogy tudjuk: Andreas Werckmeister fogalmazta meg az egyenletes lebegésű, kiegyenlített hangolást javasoló elméletet. Az új harmónia-rendszer a nagy Bach „Wohltemperiertes Klavier” (A jól hangolt zongora) című sorozatával vált elfogadottá. A film mondanivalója: a hiányzó harmónia keresése a sivár világban, megrendült emberi kapcsolatokban. Cirkusz érkezik a város főterére. Fő attrakciója egy hatalmas bálna. Követi a tömeg, mely megbontja az eddig uralkodó rendet, hogy – amint a cirkuszigazgató mondja –, elpusztítsa a várost. Az alkotók a film végén köszönetet mondanak Baja lakóinak és önkormányzatának.

Gál Zoltán

www.petofinepe.hu"
__________________________________________________

Kis korrekció:

"Alig akad olyan ember Baján, aki nem kerülne naponta kapcsolatba Tarr Béla millenniumi filmszemle-nagydíjas filmje, a napokban a tévében is vetített Werckmeister harmóniák forgatási helyszínével, a Szentháromság tér kőburkolatával."

Talán így találóbb lenne a gondolatmenet. Igaz, az írás kitér arra is, mint sajnálatos körülményre, miszerint "okoztak kényelmetlenséget, kárt is", olyan érzetet sugallva, hogy no de kérem, ez "természetesen" előfordul filmforgatáskor, spongyát rá! Megértően tovább lágyul a szívünk, mikor megtudjuk, hogy "a kárt – főleg a főtér kövezetében keletkezett, amikor téli napokon tüzet raktak rajta – megtérítették."
Hogy ez a bizonyos "megtérítés" a bekövetkezett kár milyen mérvű helyreállítására volt elegendő, azt nem kell ecsetelnem, naponta tesszük ki végtagjainkat ficamoknak, töréseknek, járműveinket pedig a tengelytörés, futóműsérülés veszélyének. Spongyát rá :(((...., hiszen "az alkotók a film végén köszönetet mondanak Baja lakóinak és önkormányzatának", azaz nagyvonalúan kezünkbe adják azt, amivel amúgy is tele a padlás :(!

Mijo

Mijo Creative Commons License 2002.11.26 0 0 24

"Bármi megtörténhet

PN, Nézőpont

Azok közé tartozom, akik aggódva bontják fel a postaládájukba rendszeresen érkező küldeményeket. Különösen a telefonszámla szokott izgalmas pillanatokat okozni.

Néhány évvel ezelőtt, amikor addig ismeretlen szolgáltatások jelentek meg telefóniában, gyakran lehetett őrületes számlákról hallani. Ez idő tájt sokszor felvetődött: kellő szakértelemmel bíró emberek lopják meg a gyanútlan telefontulajdonosokat a vonalak megbuherálásával. Akkoriban egy ismerősöm – aki ismerte a telefonok csínját-bínját – felvilágosított: a távközlésben bármi megtörténhet. Talán ebben bízott az a takarékos jóember, aki meghallva a verbális kéjhölgyet („Neked bármit megteszek, amit kívánsz!”) csupán annyit mondott: „Akkor hívj vissza!”

Ma már tudjuk: a telefonálás és a televíziózás összetartozik. A kereskedelmi tévék bebizonyították, a dobozban bármi megtörténhet, illetve bárki megjelenhet. Sőt, még sztárrá is válhat! Néhány éve kétkedve hallgattam az ezt jövendölő tévés barátaimat. Igazuk lett. Manapság gyakran beszédhibás, zavaros tekintetű, olvasásra is képtelen hivatásos arcok tekintenek ránk műsorokból. Ezt fejelte meg a valóságshow-nak elnevezett műfaj hazai megjelenése. Az ismertségre ácsingózó kiválasztottak hónapok óta éldegélnek a lakásnak álcázott laboratóriumokban. Az őket mutogató műsorok közben percenként látható, hallható az önreklám: döntsünk, mondjunk véleményt, hallgassunk bele, szavazzunk, nyerjünk, telefonáljunk!

Ezek a felszólítások nyitott fülekre találtak. Állam bácsi köszöni szépen a forgalmi adót. Elégedettek a hetente több tízmillió forintot bezsebelő tévé- és telefontársaságok is. Kevésbé örülnek a bajai városházán, mert ebből az összegből csaknem negyedmilliót kénytelenek becsengetni a kasszába. Most nyomozzák, ki hozta össze ezt a számlát a mi kontónkra. Pedig a kutakodás elavult módszer! Íme a korszerű megoldás: Vajon kiderül-e, hogy ki használta a városházi vonalakat? Mi az ön véleménye? Szavazzon! Kérem, hívja a 06-........ (emelt díjas) telefonszámom. Ígérem, nagyon figyelek. Percenként, hívásonként 100-200-300 forintért. Minden az ön szavazatán múlik! Bármi megtörténhet! Az is, hogy többé nem izgat a telefonszámlám mértéke.

Kubatovics Tamás"

Mijo Creative Commons License 2002.03.09 0 0 23

NO COMMENT !!!

Előzmény: Mijo (12)
Mijo Creative Commons License 2002.01.23 0 0 22


Bán János
főszerkesztő-helyettes
banjan@petofinepe.hu

Gratulálok !

Muity Mijo
Baja

Előzmény: Mijo (21)
Mijo Creative Commons License 2002.01.23 0 0 21


Hámori Zoltán
főszerkesztő
hamoriz@petofinepe.hu

Már éppen ideje volt ........
Gratulálok !

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2002.01.23 0 0 20

Jellemző, hogy a Petőfi Népe a válaszok variánsai miféle szűkre szabottságával képes befolyásolni, olvasói "mérvadó" véleménynyilvánításait :(!

VOKS

Ön szerint miért függesztették fel Grespik Lászlót?

- A MIÉP a 20. helyen szerepelteti országos listáján, ez összeférhetetlen jelenlegi feladatkörével.

- A fővárosi közigazgatási hivatal vezetőjeként túl sok szereplési lehetősége van, ezért el kellett hallgattatni.

- Pusztán kampányfogás, hogy a politikai vezetés megszabadul egy népszerűtlen embertől. Ezt eddig már többször megtehették volna.

Mijo Creative Commons License 2001.10.06 0 0 19

Halvány fogalmam sincs, hogy kik ezek, mindenesetre a hotmail.com bennem nem ébreszt túl nagy bizalmat :(!

Mijo

Előzmény: Thernitibi (18)
Thernitibi Creative Commons License 2001.10.03 0 0 18
Kedves Mijo

És kié ez a Kontroll Csoport? Tán csak nem a Fideszé?
Mert mi van akkor, ha az Axel Springer újságírógárdája látja jobban a vidék helyzetét, mint egy paprikásszíros szájú csoport?

Mijo Creative Commons License 2001.10.03 0 0 17

Vállaljuk a tényeket!
Kibillent egyensúly az Axel Springer Magyarország megyei lapjainál
2001. október 3. 1:00

A Kontroll Csoport a napokban fejezte be legfrissebb tanulmányát, amelyben az Axel Springer Magyarország megyei napilapjainak politikai irányultságát vizsgálta. E napilapok önmagukat politikailag elfogulatlannak tartják, vizsgálatunk során azonban ennek ellentmondó adatokat kaptunk. A végeredmények sokunkat érinthetnek, olyan vidéken közismert lapokról van ugyanis szó, mint az Új Dunántúli Napló, a Petőfi Népe, a 24 óra, a Tolnai Népújság, az Új Néplap, valamint a Békés Megyei, Heves Megyei, Nógrád Megyei és Somogyi Hírlap.

A Kontroll Csoport a napokban fejezte be legfrissebb tanulmányát, amelyben az Axel Springer Magyarország megyei napilapjainak politikai irányultságát vizsgálta. E napilapok önmagukat politikailag elfogulatlannak tartják, vizsgálatunk során azonban ennek ellentmondó adatokat kaptunk. A végeredmények sokunkat érinthetnek, olyan vidéken közismert lapokról van ugyanis szó, mint az Új Dunántúli Napló, a Petőfi Népe, a 24 óra, a Tolnai Népújság, az Új Néplap, valamint a Békés Megyei, Heves Megyei, Nógrád Megyei és Somogyi Hírlap.
Az Axel Springer Kiadó Magyarország második legnagyobb laptulajdonosa, a legtöbb megyei napilappal rendelkező médiabirodalom. Magyarországon a cég akkor szerzett hírnevet, amikor 1990 tavaszán a két választási forduló között hét megyei napilap birtokába jutott. A privatizáció időzítése és módja már akkoriban is etikai kételyeket ébresztett a pártállamot éppen leváltani igyekvő nyilvánosságban. A privatizációt szintén kritizáló Lapkiadók Egyesülete szerint egy rossz emlékű véleménymonopólium lebontása után egy másik, külföldi tőke által meghatározott új függőség jött létre. Az üzletet közvetlenül a rendszerváltást jelentő első szabad választást megelőzően kötötték meg a szerkesztőségekkel. A lapelőállításhoz szükséges nyomdák és épületek akkoriban még állami tulajdonban voltak, a kiadói és szerkesztőségi eszközökkel, kiadói jogokkal azonban az MSZP rendelkezett. A megyei lapokat a magá-nosítás után is a régi szerkesztőségek készítették ugyanazokon a nyomdagépeken, amelyek továbbra is az MSZP tulajdonában maradtak. Az Axel Springer fél év elteltével további két megyei napilapot szerzett meg, ennek következtében a mai napig összesen kilenc napilappal rendelkezik.
Az Axel Springer kiadó Németországban tradicionálisan konzervatív értékeket képvisel, magyarországi szerkesztőségei azonban ezzel ellentétes irányultságot mutatnak.
Egy hónapos időintervallumot átfogó médiaelemzésünk alapján megállapíthatjuk, hogy az Axel Springer Magyarország megyei napilapjai mind a témaválasztás, mind a megfogalmazás tekintetében inkább a baloldali ellenzék értékrendjét tükrözik. Egyes lapok esetében a központilag szerkesztett, összességében ellenzéki tartalom mellett olyan mennyiségben jelentek meg helyben készített, élesen bíráló hangvételű cikkek, ami a kormánnyal és a kormánypártokkal szembeni nyílt szembenállásként és a média eredeti, tájékoztató funkciójának határozott átlépéseként értelmezhető.
Megyei napilapok – a vidék információs forrásai
A megyékben jóval többen olvassák a megyei napilapokat, mint az országos terjesztésűeket. A Kontroll Csoport összesítése szerint az Axel Springer napilapjait a megyék lakóinak 26-46 százaléka olvassa rendszeresen. Miközben a figyelem túlzott mértékben is az országos médiumok tevékenységére irányul, az általában alulértékelt megyei napilapok szerepe a független, pártatlan tájékoztatásban létfontosságú. Az „Axel Springer Netwwwork” címet viselő honlap közlése szerint naponta akár 996 ezer ember olvashatja e lapokat. A vidéki lakosság a külföldi és országos eseményekről elsősorban megyei lapokból tájékozódik, amint ez a Tárki honlapján olvasható közvélemény-kutatásból is kiderül: „A kérdezettek fele a napilapokból szerez információkat a közélet eseményeiről. A legtöbben valamilyen regionális napilapot neveztek meg hírforrásként.”
Vidéki lapok – budapesti rovatok
Az Axel Springer Magyarország megyei lapjainak országos és külpolitikai tartalmát egy központi szerkesztőség szállítja, a helyi híreket értelemszerűen az adott megyei szerkesztőségekben készítik el. Vizsgálatunk a központi és a helyi rovatokra egyaránt kiterjed.
A kiadó központilag előállított írásait a belpolitikai híreket tárgyaló Hazai Tükör, a rövidhíreket közlő Hírek és a publicisztikáknak helyet adó Álláspont rovatokban találjuk. Az írásokat kormánypárti, inkább kormánypárti, tárgyilagos, inkább ellenzéki és ellenzéki kategóriákba soroltuk. A vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a központilag előállított írások határozottan kormányellenes-ellenzékbarát összképet mutatnak. A rövidhírek 37 százaléka, a hoszszabb belpolitikai hírek 46 százaléka bizonyult kritikusnak a kormányzattal szemben. A kormányellenes tartalom legmarkánsabban mégis a publicisztikák területén jelentkezett. A Kontroll Csoport a publicisztikák 40 százalékát kormányellenesnek, további 31 százalékát pedig inkább kormányellenesnek találta. A kormányra nézve negatív ítéletet megfogalmazó írások 71 százalékos aránya egyértelműen jelzi az Axel Springer Magyarország központi szerkesztőségének irányultságát.
A publicisztikák kormányzattal szembeni politikai attitűdjét megfelelően érzékeltetik a címek is: „Undoritisz”, „Beteljesedett gyalázat”, „Sóhivatal vagy valami más”, „Választási fogás”, míg az ellenzéket más retorikával illetik: „Új arcok kellenek”, „A Fidesz ígér, az MSZP épít”.
Helyben készített írások:
lojalitás a központhoz
Amint láthattuk, a központilag szerkesztett anyagok többsége kormányellenes, a kormány tevékenységét sokszorosan elítélő. A helyi hírek politikai színezetében azonban erőteljes eltérések mutatkoznak az egyes szerkesztőségek között, hiszen a helyi cikkek politikai töltetét a helyi, megyei politikai erőviszonyok és események is befolyásolják. A helyi tartalmak elemzésekor a Kontroll Csoport csak a politikai témájú írásokat vizsgálta, természetesen a tárgyilagos politikai cikkeket is beleértve.
Felmérésünk tanúsága szerint az ellenzékhez vonzódó írások mind a kilenc lapban meghaladják a kormány tevékenységét elismerő írások számát. A lapok többségénél súlyos aránytalanságot észleltünk: pl. a Baranya megyében megjelenő Új Dunántúli Naplóban mintegy kilencszer annyi kormányt bíráló, mint annak tevékenységét elismerő cikk jelent meg. Viszonylagos kiegyensúlyozottságról mindössze a Jász-Nagykun-Szolnok megyében megjelenő Új Néplap esetében beszélhetünk.
Sugalmazott pesszimizmus
A Kontroll Csoport több, számszerűleg kevésbé kifejezhető, de elfogult újságírásra jellemző jelenséget tapasztalt. A publicisztikák megpróbálnak félelmet kelteni olvasóikban, egyfajta fenyegető lehetőségként felvázolva az újabb diktatúra kiépülését. Az állam és szervei ellenőrző tevékenységének megítélésében jellemző a kettős mérce alkalmazása: amennyiben a kormányzat kormányoz, vagy hivatalt létesít az egyes feladatkörök irányítására és az ellenőrzésre, akkor a szerzők óvatosságra intenek: vigyázzunk, mert a kormány „erőszakállamot” épít, a polgárokat „üvegzsebűvé teszi”. Amikor azonban az ellenzék a kormányzati tevékenységgel kapcsolatban korrupció gyanúját veti fel, akkor a vizsgált lapok az ellenőrzés hiányára és a felelőtlenségre hívják fel az olvasók figyelmét. Az ellenzék ellenőrzési szándékát ugyanakkor gyakorta melegen üdvözlik az írások. További érdekesség, hogy e lapok támadási felületként kezelték a millenniumi ünnepeket, amelyeket propagandisztikusnak és szemfényvesztőnek állítottak be a publicisztikákban. Visszatérő motívum az „álom” mint negatívum említése és a földtől elrugaszkodottsággal, a vizionálással való összefüggésbe hozása. Fontos elem a negatív, pesszimista hangvétel, amely a vizsgált lapszámok majd minden oldalának hangulatát determinálta. Az írások üzenete szerint az olvasóknak apátiába kellene süllyedniük és rá kellene döbbenniük helyzetük kilátástalanságára. Jellemző az elesettség, a tanácstalanság hangsúlyozása, továbbá a politika és a közélet végzetes erkölcstelenségének sulykolása. A semleges kicsengésű írások szinte kizárólag a millenniumi ünnepségekhez kapcsolódó falunapok, szoboravatások, zászlóátvételek száraz, tényszerű leírásai. A pozitív hangvételű, elismerő írások aránya sokszorosan elmarad a negatív értékítéletet tartalmazó írásoktól, és ezek a legritkább esetben szólnak a politikáról. A belpolitikai rovatokban az ellenzék képviselői gyakran hosszabb, összefüggő írásokban szerepelnek, míg a kormánypártiakat többnyire csak idézik.
Eddigi tapasztalataink szerint, amikor a megyei lapok szerkesztőit és újságíróit politikai elfogultsággal vádolják, ők tagadják a pártosságot. Érvelésük szerint a megyékben csak semleges sajtótermékekre van igény, és amennyiben a lapok nyíltan kormánypárti vagy kormányellenes irányultságot vennének fel, olvasókat veszítenének. Felmérésünk egyértelműen arra az eredményre jutott, hogy az Axel Springer Magyarország megyei napilapjai mind a központban készített, mind a helyben összeállított rovataiban többségében politikailag egyoldalú, ellenzéki álláspontot tükröző cikkeket jelentet meg. A semleges, pártatlan tájékoztatás tehát megkérdőjelezhető. Ám bizonyos, hogy minél inkább törekednek a jövőben e lapok a politikai küzdőtér szereplőitől való egyenlő távolságtartásra, annál nagyobb lesz az olvasói bizalom irányukban és annál több olvasót nyerhetnek meg maguknak. A feladat adott: pártatlan, hiteles újságírásra kell törekedni. Az olvasó sokat tanult a rendszerváltozás óta, már nem hagyja magát oly könnyen megtéveszteni, csakhogy a szerkesztők is ügyesebbek lettek, s ma ugyanúgy félrevezethetik a jó szándékú olvasót, mint tíz évvel ezelőtt. A Kontroll Csoport Clarence Darrow megfogalmazásával kénytelen azonosulni: „Az emberek azt mondják, nem hisznek az újságoknak – pedig hisznek nekik. Ez a probléma.”
Kontroll Csoport
Kontrollcsoport @ hotmail.com

Mijo Creative Commons License 2001.09.23 0 0 16

Kedves Géczy Zsolt, meglepő soraidat észleltem a Petőfi Népe fórumán.

"PN-Redaktor 2001-09-23 15:38:07
Remélem és szerintem ezen fórum is tökéletes helyszín a bajai történések megvitatásához. Úgy vélem fontos, hogy megjelenjenek a városi vélemények a PN-ben.
GekKo

Te és kollégáid egykor a Bajai régió Fórumban is írtatok, de váratlanul ezt abbahagytátok, kivéve a Gál Zolit, ő változatlanul ír itt is, és a Bajai Szalonban is. Firtatásomra tagadtátok, hogy a kecskeméti főszerkesztőtök, Lovas Dániel tiltotta volna el a bajai szerkesztőség munkatársait az ilyen jellegű közszerepléstől. Mi az igazság ezzel kapcsolatban ? Persze csak akkor írd meg, ha van merszed hozzá, Isten ments, hogy bajod származzék ebből :)!
Lényegében emiatt lepett meg a népek ti fórumotokba történő invitálása. Most akkor hogyan van ez ? Te a nagyérdeműt invitálod olyan helyre, mely egyértelmű kézi irányítás alatt létezik, ti viszont nem vesztek részt olyan abszolút demokratikus fórum(ok)ban, ahol a saját nevesség igénye garantálja a felelősségtudatot :(!?
Az igazsághoz tartozik, a ti, azaz Petőfi Népe alatti fórumotok, és az ugyanazon az oldalon észlehető Axel Springer féle országos fórum között, ég és föld a különbség, tudomásom szerint ez utóbbit, lényegesen rugalmasabb irányítás alatt működtetik. ( Nem véletlen, hogy előbbiben már egyáltalán nem, utóbbiban viszont szívesen jelenek meg. )

Na most máris van itt egy olyan "bajai történés", mely botrányillata miatt vélhetően sokakat érdekel(ne), nevezetesen az a döbbenetes körülmény, miszerint lapotok hírt adott arról, hogy 1,7 milliárd forintos állami támogatást nyert el a bajai kórház, mely örvendetes hír utólag ALAPTALANNAK bizonyult !!!
Zsolti, tőled mint a bajai szerkesztőség vezetőjétől kérdezem: ki/kik vezették félre lapotokat, ki a felelős azért, hogy mindez kontroll nélkül jelenhetett meg nálatok ??? Egy regionális napilapnál ! Ilyen szarvashiba, magára valamit is adó lapnál konzekvenciákkal szokott járni. Nálatok mi a helyzet ezen a téren ?

Üdv: Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.07.11 0 0 15

Tisztességről, érintettségről vitáztak

Ki és miről szavazhat Baján, ha a Kommunális és Szolgáltató Kht.-ról döntenek a városatyák? Erre a kérdésre még nem született válasz. Csaknem mindenki másképp értelmezi a helyzetet. Konkrét kérdések hiányában egyelőre a válaszok is általánosak.

_________________________________________________

Képviselő-testület
_________________________________________________

Nem állapítható meg általános összeférhetetlenség a Kommunális és Szolgáltató Kht. és a képviselők (és hozzátartozóik) között. Általános szabály hiányában ezt konkrét esetekben és személyeknél kell vizsgálni. Ezt állapította meg hosszas vizsgálódás után a testület ügyrendi és jogi bizottsága. A megyei közigazgatási hivataltól iránymutatást kérve dr. Völgyesi László jegyző március végén kifejtette: a szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat tartalmazó közhasznú szervezetekről szóló törvény érvényre juttatását tartja szükségesnek. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy az érintett képviselőt mérlegelés nélkül kizárnák a döntéshozatalból. Ennél megengedőbb az önkormányzati törvény, mely az érintett kizárásának lehetőségét biztosítja. Dr. Metzinger Éva hivatalvezető válaszlevelében hangsúlyozta, szakmai véleménye nem bír kötelező erővel. Úgy vélte, alkalmazható a közhasznú törvény és ki kell deríteni az összeférhetetlen személyi kapcsolatokat. Ennek alapján az érintett nem vehet részt a döntéshozatalban.
– A testület tisztessége forog kockán! – fogalmazott Fábián Sándor alpolgármester a városatyák legutóbbi ülésén, amikor időhúzással vádolta a szakbizottságot. Szerinte léteznek összeférhetetlenségek. Több képviselő, valamint hozzátartozójuk dolgozik a Komszolgnál, illetve jövedelmet élvez a cégtől. Mint mondta: a vizsgálódó bizottság öt tagjából három fő is ilyen. Dr. Kristóf István, az ÜJB tagja elmondta: több jogszabályt kell alkalmazni ebben a kérdésben, ami jogászi feladat. Emlékeztetett rá, hogy korábban vitatott kérdésekben is a bizottsági álláspont helyessége igazolódott. Márfai Péter úgy vélte: óriási gazdasági hátrány érné a várost, ha a testület korábbi döntései törvénytelenség miatt érvénytelenné válnának. – Zavar, hogy Fábián Sándor a testület tagjainak tisztességét kérdőjelezi meg. Alpolgármesteri kinevezése óta – amit magam is támogattam – csak ilyen kérdésekkel akar foglalkozni. Ezt a munkát ne a város költségére végezze! – fogalmazott a pénzügyi bizottság elnöke. Fábián Sándor fenyegetésnek nevezte és visszautasította Márfai szavait. – Alpolgármesterként csökkentek a lehetőségeim, de soha nem saját vagy családom érdekében készítettem elő döntéseket – mondta Fábián.
Dr. Csőke István csitítani igyekezett a vitázókat. Szerinte mindkét oldal jó szándéka megkérdőjelezhetetlen. Létezik azonban jogi és morális összeférhetetlenség. Széll Péter polgármester szerint tisztességes a felvetés, de a vita csak egymás lejáratására és sértegetésére volt alkalmas. – Konkrét kérdések esetén már jóval korábban lehetett volna zárni a témát. Fábián Sándornak monomániája, hogy kinevezése óta kevesebb a feladata. Törvény szerint az alpolgármestereknek a polgármester munkájának segítése a feladatuk. Önök ezt vállalták! – fogalmazott Széll Péter.
– Rohadt módon zavar a nagy büdös általánosság! Mondja meg valaki, hogy mikor melyik ügyben nem kellett volna szavaznom! – fakadt ki Czirok István, aki a Kommunális Kht.-nál dolgozó képviselők egyike.
A megyei közigazgatási hivatal vezetőjének idézett levelében az is szerepel, hogy a gazdasági törvény alapján jogszabályba ütköző határozatot bármely vezető tisztségviselő és felügyelő bizottsági tag bíróság előtt megtámadhatja. Az ügyben végső soron bíróság dönthet – vázolta fel az egyik lehetőséget dr. Metzinger Éva.

Kubatovics Tamás

oszibá Creative Commons License 2001.06.29 0 0 14
„De mit kezdünk az antialkoholista bunkókkal?! „

Büntetésből be kell őket rúgatni!!!

Előzmény: Törölt nick (13)
Mijo Creative Commons License 2001.06.26 0 0 12

Bűnbarlang volt az illegális szeszfőzde

A bajai belvárosi telephelyen lopták az áramot, a gázt és vizet is

Múlt pénteken hajnalban kigyulladt Baján a belvárosban egy illegális szeszfőzde. A vámosok azonban nemcsak hatalmas főzőüstöt és több ezer liter tiszta szeszt találtak, hanem alkatrészeire vágott autódarabokat, amikből kivágták az alvázszámot. Ennyi tévelygés azonban nem volt elég a szeszfőzőknek. Valamivel működtetni is kellett a komplexumot. Így aztán lopták az áramot, a gázt és vizet is.


Baja

Az összes közüzemi szolgáltatást illegálisan vételezték a szeszfőzde emberei. A depó korábban a Pécsi Sörfőzde tulajdonában volt, de az megszűnt, s a telephelyet előbb egy bútorkereskedésnek, majd később egy varrodának adták bérbe. Ezek a bérleti szerződések azonban lejártak, jogszerűen megszűntek, sőt, az utolsó valós bérlő céget jogutód nélkül felszámolták. A Czirfusz Ferenc utcai depót azonban valaki továbbműködtette. Ennek a személynek vagy társaságnak a megtalálásán dolgozik a bajai vámhivatal, a rendőrség, a Démász, a Dégáz és a Bajavíz.

Szeszszag nem volt

A szomszédoknak – mint azt már korábban is megírtuk – több okból nem tűnt fel a sörfőzdei depó körüli mozgás. Egyrészt nem tudták, hogy működik-e ott valójában valami, másrészt a főzőüst semmilyen szeszes szagot nem bocsátott ki.
– A tiszta szesz lepárlását nem cukorcefréből, hanem gabonából készítették. A helyszínen talált nagyobb mennyiségű árpa is erre enged következtetni. Az erjedésben lévő alkoholos folyadékból mintát vettünk, egészen pontosan csak annak vizsgálati eredménye után lehet meghatározni, hogy mi is erjedt valójában a nyolcezer literes üstben – nyilatkozta lapunknak dr. Luspai Endre főhadnagy, a bajai vámhivatal parancsnoka. A helyszínen azonban nemcsak szeszt találtunk, hanem szétvágott autódarabokat, olyat is, amiből kivágták az alvázszámot. Ezeket az alkatrészeket, gépkocsidarabokat a rendőrség el-
szállította, ebben az ügyben ők vizsgálódnak.

A vámiroda közelében

– Mennyi ideje működhetett a szeszfőzde?
– Nagyon nehéz ezt így megállapítani, hiszen sem a tartályok, sem az üst nem újak, de ezek nem jelentenek semmit. Véleményem szerint talán pár hónapja lehetett üzemben a szeszfőzde – mondta a vámparancsnok.
– Hogyan kommentálja azt a tényt, miszerint ez a bűncselekmény-sorozat a vámirodától pár száz méterre történt?
– Nem érzek ebben különösebb felelősséget, mivel minden egyes házat, lakást nem fésülhetünk át minden ok nélkül. Sajnos előfordul az ilyen is – tette hozzá dr. Luspai Endre vámparancsnok.
Próbáltuk kideríteni, hogy a fentebb említett közüzemi fogyasztásmérők számlái
milyen névre érkeztek. Budai Zoltán, a Démász kereskedelmi kirendeltség-vezetője elmondta, hogy az ominózus fogyasztási helyet 1998 júliusában kikapcsolták, ugyanis az épület bérlője elköltözött, az áramszolgáltatóval a jogviszonya megszűnt. A szeszfőzdések pedig illegálisan visszakapcsolták az áramot az épületbe.

Milliós számla

A Démásznak ebből eredően közel egymillió forintos villanyszámla-tartozást kellett lekönyvelnie. A gázszolgáltató szintén észrevette az illegális gázvételezést, de ők legalább érvényes szerződéssel rendelkeznek. Hogy kin hajtják be az ellopott gáz értékét, azt nem sikerült megtudnunk a Dégáz bajai kirendeltségén.
A vízóra-leolvasót pedig egyszerűen nem engedték be jó ideje az épületbe. – A kapura kiírtak egy telefonszámot, hogy hol lehet elérni számlaügyekben az illetékest, de ezen a számon mi soha senkit nem értünk el. A vízóra egyébként még a Sörfőzde nevén van, így elképzelhető, hogy az ügy komplikálódni fog a továbbiakban – tudtuk meg Székelyhidi Andrástól, a Bajavíz Kft. ügyvezetőjétől.
A titkos szeszfőzde nyomozati szakaszairól a későbbiekben is beszámolunk.

Berki

oszibá Creative Commons License 2001.03.10 0 0 11
Aki a Dani elvtit bármivel is megbízta az nem volt vele katona.
1966. November 26-án voltam be katonának Baja Vaskútiba, gyengélkedőn talákoztam a Danival, akit hülyeség miatt tartottak bent, majd kb. három hét múlva hülyeség miatt leszereltek.
Meg is jegyezte valaki „Nagyon okos ember ez a Dani meg játszotta a hülyét és leszerelték”
Néhány év múlva találkoztam vele, és úgy láttam, hogy a Dani nem játszotta a hülyét!

Oszi

Előzmény: Törölt nick (9)
ZöPö Creative Commons License 2001.03.09 0 0 10
Isten megbocsássa nekem, de ezt látatlanban elhiszem. Én is vadkempingeztem Gemencen (ásóval mentünk nagydolgozni, mert rögtön el is temettük a "terméket", semmi szemetet nem hagytunk, mert mindent visszavittünk nejlonzsákokban, amikor hazamentünk, utánunk semmi nyom nem maradt), hát nagyon igazságtalannak éreztem volna, ha valaki ott engem megbüntet (noha kétségtelenül vétettem az írott szabályok ellen). Vagy aki képes egy forró nyári napon fejeseket ugrálókat büntetni...
Előzmény: Törölt nick (9)
ZöPö Creative Commons License 2001.03.09 0 0 8
Jézusom! :-(

"Bár négy alkalommal leváltották hivatalos személyek megbírságolása végett..."

Ez tényleg így jelent meg? Mert ez azt jelenti, hogy direkt azért váltották le, hogy hivatalos személyeket bírságoljon meg. Szerintem Király úr azt akarta írni: hivatalos személyek megbírságolása miatt. Így van értelme a mondatnak.

Előzmény: Mijo (7)
Mijo Creative Commons License 2001.03.08 0 0 7

Még szolgálatban a rendész

Húsz éve önkéntes rendész. Baján ezt csak Millunov Dániel mondhatja el magáról. Kitartó munkája elismeréseként a napokban Széll Péter polgármester a város címerével díszített millenniumi ezüstéremmel tüntette ki.


Közterület-felügyelet


Első fényképes igazolványát, mely az egész országra szólt, az akkori minisztertanács adta ki. Baján dr. Ligeti Antal dolgozta ki az első rendészekre vonatkozó helyi szabályzatot. Kezdetben öt önkéntes volt szolgálatban. Valamenynyien társadalmi munkában, fizetség nélkül segítették a rendfenntartást. Kétszáz forintig terjedő bírságot róhattak ki például tiltott táborozásért vagy fürdésért, csendháborításért, köztisztasági és közegészségügyi szabálysértésért, a közterület engedély nélküli használatáért, parkrongálásért. Lényegében ugyanazokat a feladatokat látták el, amelyeket a ma is létező közterület-felügyelet alkalmazottjai. Millunov Dániel a mai napig szolgálatban van. Közvetlenül a jegyzőnek, illetve az aljegyzőnek tartozik felelősséggel. Bár négy alkalommal leváltották hivatalos személyek megbírságolása végett, 48 órán belül mindig visszaadták igazolványát.
Húsz éve még nagy vétség volt az utcán kocsit mosni, szemetelni, vagy illetéktelenül behajtani a piac területére. Volt rá példa, hogy azért kellett bírságolni, mert valaki nem a kijelölt helyen, hanem a járdán főzött halászlét. Egy borkimérő úgy bukott le a
piacon, hogy az űrmérő henger aljára lyukat fúrt. A másik pedig egy 5 pengős érmét cinezett a hengerbe, így minden mérésnél 2 centilitert csalt. 1982 nyarán, egy júliusi napon 38 főt kellett megbírságolni, mert a tilalom ellenére fejeseket ugrottak a Sugovica-
hídról. Ugyanezen a nyáron a kormányőrség 16 tagja engedély nélkül táborozott a Pandúr-szigeten. Ők sem úszták meg büntetés nélkül.
Napjainkban durvábbak a kihágások, mondja a rendész. Bronzszobrokat döntenek le és lopnak el, közlekedési táblákkal együtt. Pedig még az is szemet szúr, ha a boltok bejárata körül mállik a vakolat. Egykoron ezt is bírságolták.
Király László

zindexm Creative Commons License 2001.02.04 0 0 6
Petőfi Népe fórum:

Matkovits Kornélnak
a Bajai Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnökének a Bácskai nemzetiségekről szóló hozzászólása:

"Véleményem szerint mindenki annak vallja magát, aminek akarja. Lelke rajta.
Jómagam bunyevácnak, akik utolsó lakhelyükről, a Velebit Fiume és Zengg közötti tengerparti lejtőiről jöttek több hullámba háromszázegynéhány évvel ezelőtt Bácskába. (Jelentős számban ma is élnek ott.) Ilymódon nem olaszok, románok, magyarok, stb., hanem horvátok vagyunk nyelvünkben, vallásunkban. Természetesen a vándorlás és ittlét alatt vettünk át szavakat, szokásokat más népektől is, ám gyökereink egyértelműek. Van bunyevác, sokác, drávamenti horvát, kaj-horvát, stb. elnevezés, ez azonban származási hely, vagy jelenlegi hely szerinti,illetve nyelvjárás szerinti elkülönülést jelez, semmi egyebet. Egy svábot - ami ugye pontosan beazonosítható származási helyet is jelent - senki nem azonosítana dánként, hanem csakis németként, mint ahogy a jelenlegi Németország területéről idekerült németek is németként azonosítják magukat, mégha nyelvjárásaik, szokásaik, származási helyeik eltérőek is.
Ami a Csitaonicát illeti:
Nekem van téglajegyem. Őseim is fizették építését és használták utána. Beszakadt a teteje, használhatatlanná vált. A horvátországi választások után levelet írtam a Horvát Parlament (Szábor) elnökének; jöjjön el, mondja el álláspontjukat velünk kapcsolatban. Eljött, elmondta. És a Csitaonica rendbehozatalára adott 40.000 márkát. Ezért köszönet illeti, nem bírálat. Hozzájárult még a bajai Horvát Kisebbségi Önkormányzat, Baja városa, BKKM Önkormányzata fél millió forintokkal. Más nem. Na itt már lenne helye a bírálatnak.
Fene sem fogadott be bennünket, hanem egy elpusztított terület újratelepítésére hívtak, mint ahogy a németeket is. Az itt élő bunyevácok, németek, magyarok, szerbek, zsidók csak a maguk kezemunkájára lehetnek büszkék, Kincses Bácskát őseink teremtették.
Autonómiánkhoz persze ragaszkodunk, ám ez nem politikai autonómia, hanem a nyelvjárásunkhoz, szokásainkhoz való ragaszkodás joga, ami megkülönböztet bennünket másoktól anyanemzetünkön belül. Éppen ezt elismerve különül el a mostani választások után Zágrábban a külföldre távozott, illetve a határon túl rekedt horvátok hivatala. (Kéretik nem elfelejteni, hogy Horvátország idetelepülésünk idején Magyarország integráns része volt, így a határváltozások során ,maradtunk szülőföldünkön úgy, hogy anyaországunkat nem hagytuk el. Lásd; munkácsi magyar.) Miért ne lehetne ezt elmondani, hangsúlyozni?
Muity Antal kettős önkormányzati tagságában a Köztársasági Hivatal nem látott jogi akadályokat. Ma Muity Antal nem tagja a bajai önkormányzatnak, "csak" a bokodinak.
dr Vácity János "sima" tag, nem visel tisztséget a Bajai Horvát Kisebbségi Önkormányzatban. Úgy ide, mint a Bajai Önkormányzatba választás útján került, mely utóbbi egyben tanácsosi feladattal is megbízta. Mi ebben a probléma? Milyen jogi kifogások tehetők abban az esetben, ha egy polgármester a megyei közgyülés, a Parlament tagja, ahol bizottságokban is tevékenykedik?
Nagyszámú szerb iskolatársam, barátom van, akit emberként szeretek, nemzetisége, vallása, irásmódja nem érdekel és véleményem szerint állampolgári szinten sincs "Kalasnyikov-szindróma", nemhogy állami szinten, így ilyet állítani több, mint csúsztatás.
A Csitaonica bejegyzett egyesület, ilymódon önállóan választ vezetőséget, elnököt. Tetszik, nem tetszik, ezt tiszteletben kell tartani. Jómagam is el tudok képzelni változtatásokat, de azt hatalmi úton nem, csak demokratikus módon tudom elképzelni.
Matkovits Kornél
a Bajai Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke"

Mijo Creative Commons License 2001.01.14 0 0 5

Petofi Népe Online

Felnyitják a családi sírboltot?

Petofi-kutatás

Már csak két feltétele van a fovárosi önkormányzat szerint annak, hogy felnyithatóvá váljon a Petofi család sírboltja, s azonosítani lehessen a 11 éve Barguzinban megtalált feltételezett Petofi-csontvázat - hangzott el szerdán a közszolgálati televízió hírmusorában. A fováros akkor járul hozzá a sírbolt felnyitásához, ha a barguzini lelet hazakerül az USA-ból és a vizsgálatokat az Akadémia felügyelete alatt végzik el. Ebben az esetben a fováros kiadja az engedélyt az exhumálásra. A hírmusor beszámolt arról, hogy a leletet Kiszely István antropológus vitte az Egyesült Államokba, aki szerint egyszer már megpróbálták ,,elpusztítani´´ a csontokat, így nem akarja hazahozni azokat. Kész azonban mintát adni belolük, annak ellenére, hogy az MTA munkatársai már vettek mintát a leletbol 1990-ben Moszkvában. Kiszely István jelezte: a Petofi-ügy megoldása érdekében bárkivel, bármirol tárgyal, szeretné a 11 éve húzódó ügyet etikusan, tisztességesen lezárni.

Mijo Creative Commons License 2000.12.22 0 0 4

Kedves Bán János !

Isten éltesssen benneteket is, közös születésnapunk alkalmából !
Sikeres munkát és kellemes ünnepeket kívánok úgy neked, mint arra érdemes munkatársaidnak !

Üdvözlettel: Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2000.12.21 0 0 3

Őróla beszéltem az imént !

Mijo


Bán János vezető szerkesztő, Petőfi Népe online

Előzmény: Mijo (2)
Mijo Creative Commons License 2000.12.21 0 0 2

Hát mert onnan kopiztam ide !
Szerintem lesz belőle valami, a Bán János vezetése alatt fog működni, ő meg egy rugalmas gyerek ! A moderálással kapcsolatos fenyegetéseik eléggé kisarkítottnak tünnek, de hát majd meglátjuk ...
Az észlelt és feléjük jelzett rendellenességeket hajlanak gyorsan korrigálni, még örülnek is ha szól valaki nekik.

Mijo

Előzmény: rkozma (1)
rkozma Creative Commons License 2000.12.21 0 0 1
Mijo!

Má' bocs, de hogy kerülnek ide a bajai kitüntettek? Pontosabban: miért pont ide tetted?

Egyébként mi a véleményed a Petőfi Népe online kiadásáról?

Robi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!