Keresés

Részletes keresés

HollyMrs. Creative Commons License 2019.06.16 0 0 27

Levélben kitűnő lehetőség, ha nem ismerjük személyesen, hogy: "Tisztelt Asszonyom!"

Előzmény: E_mil (19)
HollyMrs. Creative Commons License 2019.06.16 -1 0 26

Nos, ez az! Falra tudnék mászni ettől! Meg a "tetszikezés"től is. Ez a "Segíthetek?" legalább három okból is idegesítő.

1. Olyan, mintha már tuszkolná ki a vevőt, hogy vásároljon, és azután menjen minél gyorsabban. Mintha terhére lenne neki, hogy ki kell szolgálnia.

2. Az éppen betérő vevőre úgy ugranak rá ezzel a kérdéssel, mint a pókhálóba tévedt légyre. Gyorsan lecsapni rá! Pedig lehet, hogy először tájékozódna az a vevő. Nem biztos, hogy mindig tanácstalan, akinek segíteni kell, azonban hagyni kellene, hogy előbb megtalálja-e azt, amit keresett. Sőt, az sem biztos, hogy buta, iskolázatlan, aki először megpróbál önállóan tájékozódni egy üzletben. Egy ilyen kérdést siettetésnek, sürgetésnek is vehet, nem jó taktika.

3. Ha a vevő mégis igény beveszi a segítséget, az esetek jó részében semmire nem megy vele. Pl. megkérdezi, van-e egy adott termékből raktáron, mert a polcon nem lát belőle, még akkor is lehet "ha ott nincs, akkor bent sincs" a válasz, ha lenne, csak bonyolult lenne megmozdulni az eladónak, hogy felkutassa. Vagy: a vevő kérdése pl.: "Milyen méretnek felelnek meg az egyes ruhaméretek (S, XL, XXL stb.) számban kifejezve?" Hallottam, mikor az eladó azt mondta, nem tudja. Nos, ilyen információk tényleg nem segítenek, így a kérdés feltevése formaság.

A tetszikezés:

Negyvenes nőnek és/vagy férfinak pl. tetszikezni merő dőreség. Gyermekkoromban tetszikeztem utoljára, de csak hetvenen felülieknek.

Van egy bolt felénk, nemrég nyílt, ott az eladók következetesen tetszikeznek. Azóta sem voltam ott. Utálom ezt.

Előzmény: E_mil (19)
HollyMrs. Creative Commons License 2017.03.21 -1 0 25

Férfiaktól még csak-csak elnézem, ha így köszönnek. Erre indítja őket a isztelet. De jobb lenne a napszaknak megfelelő köszönés. Középkorú lévén jobban tetszene. A kezét csókolomot meg kellene hagyni az idős nőknek. Attól meg egyenesen megkergülök, ha tizen-huszonéves lányok köszönnek így. Nekik is jobban állna a napszaknak megfelelő köszönés ugyanazon meggondolásból. Engem is úgy neveltek, hogy az idős nőknek hagyjam meg a csókolomot nagykorúvá válásom után, nekik jobban kijár. Egy-két ilyen eset jól végződött, miután napszakos köszönéssel fogadtam az ilyen üdvözlést. Legközelebb már ők is így tettek. 

Nem kívánt letegezés ellen is hatásos ez a mód, hogy észrevegye magát az illető. Szívesen tegeződöm barátokkal, ismerősökkel, de érthető módon bizonyos stílusú emberekkel ez nemkívánatos. Velük szemben is meg kell adni az embernek kijáró tiszteletet, de a távolságtartás ajánlatos, ugyanis ők a egeződéssel sok mindenre elragadtathatják magukat. Ez a mai világban elterjedt "mindenki tegez mindenkit" elv, ami már sajtóból, tv-ből stb. kiárad, nem tetszik. Nincs meg a kellő távolság, a méltóság.

_LaJoS_ Creative Commons License 2001.01.12 0 0 24
Kedvenc integrálfajtámmal :-)))))))) egyetértek, én is ezt pártolom. Szerintem megérdemlik, hogy így szólítsuk Őket!
Előzmény: Stieltjes (23)
Stieltjes Creative Commons License 2001.01.11 0 0 23
Furcsanak talalom, hogy foleg "Jo napot"-parti hozzaszolasokat olvastam.
En abszolut "Kezit csokolom" illetve "csokolom"-parti vagyok a koszonesben, legyen az idosebb no, vagy csak kozepkoru. Szerintem egyszeruen igy illik es nem regimodi.
Ha megfigyelitek, mediakban is igy koszonnek, lasd pl. Vago Pityu a Legyen On is milliomosban. De attol idegbajt kapok, hogy ugy szolitja meg az embereket (foleg a noknel), hogy "maga...". Egy ilyen szintu es nezettsegu musorban meg egyebkent is boven kijarna az "Ön..." megszolitas, nem?

Epp eleg baj kulonben, hogy a suliban a tanarnok raszoktatnak arra, hogy Jo napot!-tal koszonjunk nekik, mert sokan azt hiszik, ez a jo, es kesobb is igy koszonnek a noknek az eletben, akik mar nem tanarnok...

Kígyó Creative Commons License 2001.01.11 0 0 22
Na pont erre céloztam egy pár beírással lejjebb. Mostanában próbálják meghonosítani az úrhölgyet, de egyelőre szörnyen hangzik. Talán megszokjuk.

K

Előzmény: E_mil (21)
E_mil Creative Commons License 2001.01.07 0 0 21
Tényleg, ti egy levélben hogyan köszöntenétek egy hölgyet?

Férfiaknál tiszta sor: Tisztelt XY úr! De hogy nézhet ki ugyanez egy hölgynél? Én a Tisztelt XY hölgy! formulát olyan idiótának találom...

E_mil

organick Creative Commons License 2001.01.07 -1 0 20
én mindenkinek hallot köszönök. most minek udvariaskodja. ha valaki akkora p***a, h ezen megsértődik, akkor nem is kell.
E_mil Creative Commons License 2001.01.07 0 1 19
Ghanima!

Egy jó boltban pl. a "segíthetek?" sem kellene, hogy el?forduljon. Ti nem kaptok kiütést attól, hogy elterjedt Mo.-n ez a segíthetek? Én legszívesebben a táskámat nyomnám az eladó kezébe ilyenkor. "Igen, segíthet, fogja ezt meg amíg nézel?döm". Aztán persze a jólneveltség visszatart. De könyörgöm, miért nem elég egy diszkrét "jó napot kívánok", hogy éreztesse velem, észrevett, tudja, hogy ott vagyok, ha kell valami, hozzá fordulhatok. Ehelyett nem köszön, hanem megkérdezi egy kis id? elteltével, hogy segíthet-e. Olyan irodában dolgozom, ahol van bemutatóterem is és néha le kell mennünk, ha betéved egy ügyfél. Ahogy bejön az ajtón, köszönünk neki és várunk csöndben. ? körülnéz és utána úgyis odajön hozzánk kérdezni. De ha éppen három percig némán akar nézel?dni, hát tegye.

E_mil

hoppaaa Creative Commons License 2001.01.07 0 0 18
A legnagyobb gond az, hogy nálunk valahogy elmaradt a társas érintkezés szabályainak tanítása az utóbbi időben. Most próbálunk újra előkaparni valami normát, de a 60 évvel ezelőttieken túllépett a kor, az újak meg nem alakultak még ki.
Láttam egy filmet egy finn iskoláról, ahol a tanár reggel az osztály ajtajában várja a gyerekeket, és egyenként köszönti őket, lányokat fiúkat a nemüknek megfelelően (pl. kéznyújtás és köszöntés sorrendje).
Ide tartozik a fiatal tanár esete, aki tegezi azt a diákot, aki őt magázza, mintegy nem adva meg neki a tiszteletet.
Szerintem annál, hogy jó napot kívánsz valakinek, nem lehet szebb köszöntés.
Előzmény: fruh (17)
fruh Creative Commons License 2000.12.27 0 0 17
Én még suliba járok, így ez a téma megfogott. Mert a tanárok nagy részének Jó napot-tal köszönök, esetleg egy-két idősebb nőt Csókolom Tanárnő-zök le. Viszont az egy kicsit bosszant, hogy van néhány fiatal tanár akit magázok, erre ő tegez, állandóan Sziá-val köszön vissza. Ha én 18 évesen megtisztelem az ő 25 évét azzal, hogy magázom, akkor ő se sziázzon. Ha jó a kapcsolatom vele az más, de ha mégcsak nem is tanít....
Ghanima Creative Commons License 2000.12.27 0 0 16
Szerintem is nagyon szép köszöntés a Jó /reggelt/napot/estét kívánok, nem találok benne semmi hibát, minden ismeretlennek nyugodtan lehet mondani. Főleg, ha nem marad el a kívánok rész! Ha pedig ismerősnek mondja az ember, nyugodtan hozzáteheti, hogy ..._kedves_ Szabó úr, vagy Kovács néni, Béla vagy Marika. A csókolomozástól kiráz a hideg, azt sem kedvelem, ha az iskolás gyerekek ezzel köszönnek. Nem tudom, járja-e mostanában, de amikor én gimnazista voltam, tanárainknak úgy köszöntünk, hogy Tiszteletem, tanár úr/tanár nő. A 14 év alattiak szerintem nyugodtan köszönhetnek jó napot kívánok, tanító bácsi/néni v. "fölsőbb" osztályokban tanár úr/nő formával.
Ami a bolti eladókat illeti: ha nem akarnak "parancsoltatni" maguknak, akkor jó megoldásnak találom a "mit óhajt" fordulatot. Kiütést kapok a "tessék kérni-től" , mivel ez éppen a fordítottja - szerintem - a "mit parancsol-nak", azaz ekkor nem az eladó a szolga, hanem a vevő az alázatos kérelmező. Márpedig egy jó boltban, jó eladóval ez nem fordulhat elő!!
üdv,
Ghanima

Ui: jó forma még az üdvözlöm is, hehe :-) /főleg, ha egyesek nem rövidítgetik folyton-folyvást.../.

Kilroy Creative Commons License 2000.12.27 0 0 15
A probléma azért aligha megoldhatatlan. Gyerek csókolomozhat, megszólítás esetleg "néni" lehet. Aki már nem gyerek, akár mellőzhet bármiféle megszólítást, elég lehet a magázás is.
Előzmény: Kígyó (13)
Kilroy Creative Commons License 2000.12.27 0 0 14
Hát szerintem speciel egy óvodáskorú gyerektől még elmegy a "csókolom"... de a "kezit csókolom" változat kétségkívül nem, asszem erre gondoltál.
Előzmény: hoppaaa (12)
Kígyó Creative Commons License 2000.12.27 0 0 13
A magyar nyelv érintkezési formáinak problémái itt még messze nem érnek véget. Hogyan szólítjuk meg a nem tegezett ismerős felnőtt nőket? A nyugati nyelvekben Mrs+Családnév vagy Mme+Családnév természetes, de ha egy kollégám vagy diáktársam anyukáját per Kovácsné szólítanám meg, nagy tuskónak tartana.

K

hoppaaa Creative Commons License 2000.12.23 0 0 12
Egyetértek Böszmike hozzászólásával.
Szerintem is teljesen az adott helyzettől függ, hogy melyik köszöntést tartom elfogadhatónak.
Ezzel szemben kézzel-lábbal tiltakozom az ellen, hogy lányoknak kezit csókolomot kelljen köszönniük kisebb korukban. Ez persze nem kis megdöbbenést váltott ki az óvodában....
Szerintem egyébként a "Jó napot kívánok" az egyik legszebb dolog, amivel valakit köszönthetek.
Hevia Creative Commons License 2000.12.23 0 0 11
Általában "csókolom"-ot köszönök. Így szoktam meg, legfeljebb, ha valahol nagyon hivatalos helyen fordulok meg, illetve a szituáció olyan, akkor használom a "Jó napot"-ot. Azt meg, hogy a "csókolom" bizalmas lenne, nem hiszem. Sokszor ha szükséges éppenhogy távolságtartó, de lehet tisztelettudó köszönés is. A hangsúly számít.
Kilroy Creative Commons License 2000.12.23 0 0 10
Fiú vagyok, de azért elmondom a véleményem. A 'kezét csókolom' vagy hasonló forma szerintem is régies, szerintem ma már kissé túl finomkodóan hat. Én nem is igazán kedvelem (nem is használom), max. régivágású öreguraknál tudom esetleg elfogadni, mármint ha ők használják. Szerintem ma már felnőtt emberek közt semmi rossz nincs a 'jónapot'-ban, egyszerű udvariassági forma. A tetszikezéshez megjegyezném, hogy ez valóban előfordul eladóknál. Asszem ők ezzel a kifejezéssel nagyon a vevő kedvében próbálnak járni, amire kétségtelenül alkalmassá teszi, hogy finomkodó kifejezés. Minazonáltal én is kissé furcsának tartom (különben asszem ma már nem nagyon gyakori), ma már lehet használni a '[mit] parancsol?' kifejezést, ami a célnak tökéletesen megfelel.

Kilroy

Kígyó Creative Commons License 2000.12.22 0 0 9
Akkor szia Böszmike

Csak olyan esetben köszönök csókolommal, ha 10-20 éve ismerem az illető, általában _idősebb_ hölgyet (pl. gyerekkori barátom édesanyja, idős nőrokon).
A másik amitől lábrázást kapok az a "tetszik". Én 26 éves fiú vagyok, és ha a 60 éves eladó hölgy elkezd nekem tetszikelni a boltban hát kiesik a kezemből a kosár.

Előzmény: böszmike (8)
böszmike Creative Commons License 2000.12.20 0 0 8
Ez abszolut tetszik.

Én mint nő, tehát érintett a kérdésben azt tudom mondani, hogy messze sokkal szimpatikusabb, ha hivatalos ügyekben velem kapcsolatbakerülő férfiak Jó napot kívánok-kal köszönnek.

Egyszerűen kapásból többre tartok egy ilyen férfit. Korrektebbnek, hozzáértőbbnek, pont a távolságtartás miatt.
(belátom igazságtalanul, mert hisz aki csókolommal köszön, lehet, hogy csak ezt szokta meg, így ismeri udvariasabbnak)

Egy munkahelyi közegben mit csókolgatná a kezemet, akár szóban is? Semmi értelme. Fedezet nélküli szöveg.

Más helyzet egy ünnepibb alkalom. Esti fogadás, vagy mifene, szóval ilyen kiöltözősebb helyek.
Ott elég helyénvaló.

De ami valóban kimondottan nemtetszik, sőt ellenszenves, az az általam csak "szerelőduma"-nak hívott szóhasználat, amikor egy mondatban többször is szerepel a csókolom.
Példamondat:
"hát csókolom, akkor ha kivesszük a kompresszort, csókolom, akkor többet tetszik fizetni csókolom, de megéri csókolom.

És még valami. Kicsit cigányos is. Olvasmányemlékeimben a cigányasszonyok is folyton így köszöntek.
Olyan direkten alázkodó.
Szóval a lényeg:
Aki velem kedves akar lenni az hivatalosan köszönjön jó napot kívánokkal, magánéletben pedig: Szia-val!:-)

Előzmény: Kígyó (7)
Kígyó Creative Commons License 2000.12.20 0 0 7
Én éppen akkor érezném magam tahónak, ha egy idegen nőt, ha csak szóban is, "csókolnék".
Waratah Creative Commons License 2000.12.19 0 0 6
Ezt a tahó minősítő verziót én is hallottam, de nekem nagyon ciki ha kezccsókolomoznak, bármilyen korú legyen az ily módon köszöntő úr
Előzmény: micu (5)
micu Creative Commons License 2000.12.19 0 0 5
Ez a kérdés már bennem is felmerült. Különösen a velem egykorú de idegen hölgyekkel kapcsolatban akikkel nem vagyok tegező viszonyban. Valahogy a kezét csókolom kicsit avíttnak tűnik, de anno még azt tanultam hogy hölgyeknek tahóság jónapot kívánni.
Kígyó Creative Commons License 2000.12.19 0 0 4
Fiú vagyok, és teljesen jónapot-párti. Hülyén érzem magam, ha csókolomot kell mondani. És a szüleim szinte kikérik maguknak, hogy az ő kolléganőiknek mindenképp csókolomot köszönjek.

Kígyó

Előzmény: Asterixx (-)
fruh Creative Commons License 2000.12.17 0 0 3

Kézcsók mellett szavazok! Pláne ha kivitelezik is ezt az urak! Csak sajna ez már kiveszett a mai világból, pedig szerintem szép, romantikus üdvözlésfajta.
TCrown Creative Commons License 2000.12.17 0 0 2
:-)))))))
Előzmény: Jujube (1)
Jujube Creative Commons License 2000.12.17 0 0 1
hol vannak itt hölgyek
hasarengazfix Creative Commons License 2000.12.17 0 0 0
0? :-)
Előzmény: Asterixx (-)
Asterixx Creative Commons License 2000.12.17 0 0 topiknyitó
Arra vagyok kíváncsi, hogy mit gondolnak az érintettek, a lányok, nők, hölgyek, asszonyok stb.
Melyik köszönést szeretik jobban, és megsértődnek-e, ha a másikat hallják?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!