Keresés

Részletes keresés

molek Creative Commons License 2007.06.29 0 0 75

Sziasztok!!!

 

Imádom a Kelta mintákat....)Félben lévö kelta keresztrészlet tetoválásomat szeretném befejezni.(részlet minta...)Kérdésem az lenne h.lehet e kelta mintát szabadon rajzolni-tetoválni anélkül h.bármilyen "rossz"vagy hibás dolog legyen belöle...???...Remélem igen és szabadon dolgozhatunk....)

 

Valaki válaszoljon please....)

köszönöm:molek:)

merkur22 Creative Commons License 2006.08.05 0 0 74
Sziasztok!Gondolom ismeritek a Spektrum televíziós csatornát.Pár hónappal ezelőtt(de lehet,hogy már féléve is) futott egy sorozat ott,a címe:(milyen meglepő)A kelták.Ennek a sorozatnak keresem a zenéjét,már régóta.Égen-földön.Ez főcím és aláfestő zene is volt.Nagyon megfogott.Ha valakinek van valami tippje,vagy pontos infója ide firkanthat a fórumba.Előre is kösz.üdv.:merkur22
szabokiss Creative Commons License 2006.03.22 0 0 73
köszönöm a gyors választ!
Előzmény: Törölt nick (72)
szabokiss Creative Commons License 2006.03.22 0 0 71

Sziasztok! Most jöttem vissza Dublinból. Nagyon megtetszettek az ékszereken látható kelta minták. Tudja valaki, hol nézhetnék utána annak, hogy milyen motívumnak mi a jelentése?

Előre is köszönöm!

kharon007 Creative Commons License 2006.02.20 0 0 70

Sziasztok,

 

kicsit OFF leszek :) Nem tud valaki ajánlani olyan társaságot, ahol mitológiáról (akár kelta, akár más őskori/ókori/középkori) lehet beszélgetni ilyen érdeklődési körű emberekkel? Magam pár éve merültem el  témában és nagyon nehezen találok hasonló fiatalokat akikkel ilyesmiről beszélgethetnék. Előre is köszi, ha valaki mailban válaszolna: 1@mitosz.hu

 

és bocsi az OFFért :P

amadán bó Creative Commons License 2003.03.07 0 0 68
Szisztok!

Tudom, hogy nem nagyon kapcsolódik a jenlelegi témához, de mégis merem remélni, hogy alábbi kérdésemre tud válaszolni:

Nagyon sok kelta ill. ír legendában szerepel egy bizonyos Fin M'Coul. A kérdésem abban állna, hogy a fent nevezett személy vajh azonos-e a szintén sok legendában szereplő Fionn-al?

Osara: Engem nagyon érdekel a kelta-nyelv, és tudom, hogy te foglalkozol tanítással...
Hozzá lehet jutni valamilyen kelta nyelvkönyvhöz ill. szótárhoz?
Sajnos további kérdéseim feltevését sajnos nem engedi, de alkalomadtán még jelentkezem:

a.b.

svmmvm bonvm Creative Commons License 2003.02.11 0 0 67
babonák...
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.11 0 0 66
Nagyjából értettem, de nem mindent pontosan kérem fordítsa le valaki aki nagyon jól tud angolul!
Előzmény: Tájékoztató Iroda (63)
Celtic Moon Creative Commons License 2003.02.11 0 0 65
Nem olvastam végig csak gyorsan írtam ott ahol muszáj volt...de látom közben, hogy Osara is hozzá szólt :))))
Celtic Moon Creative Commons License 2003.02.11 0 0 64
Nem értem az ellenszenvedet a KWHE szemben.....az agykontrollal szemben meg egyenesen csodálkozom....
Ismered?
Próbáltad?
Előzmény: Vix_ (5)
Tájékoztató Iroda Creative Commons License 2003.02.10 0 0 63
Stonehenge "King" was from central Europe
LONDON (Reuters)

The construction of one of the country's most famous ancient landmarks, the towering megaliths at Stonehenge, might have been supervised by the Swiss, or maybe even the Germans. Archaeologists studying the remains of a wealthy archer found in a 4,000-year-old grave exhumed near Stonehenge last year said on Monday he was originally from the Alps region, probably modern-day Switzerland, Austria or Germany. "He would have been a very important person in the Stonehenge area and it is fascinating to think that someone from abroad -- probably modern-day Switzerland -- could have played an important part in the construction of the site," said archaeologist Andrew Fitzpatrick in a statement. The so-called "Amesbury Archer" was found in a grave about three miles (five km) from the landmark, buried with 100 items, including gold earrings, copper knives and pottery. Researchers hailed the find -- dating from about 2,300 B.C. and the oldest known grave in Britain -- as one of the richest early Bronze Age sites in Europe. He was dubbed "The King of Stonehenge" because of the lavish items found in his grave, including some of the earliest gold objects ever found in Britain. It was tests on the enamel of his teeth that revealed he was born and grew up in the Alps region. "Different ratios of oxygen isotopes form on teeth in different parts of the world and the ratio found on these teeth prove they were from somebody from the Alps region," said Tony Trueman from Wessex Archaeology. "It is important proof that culture imported from the continent helped bring Britain out of the Stone Age," he told Reuters. Stonehenge, built between 3,000 and 1,600 B.C, is a ring of 20-tonne stones on Salisbury Plain and attracts up to one million visitors annually. Celebrations at the site during the summer solstice -- the longest day of the year in the northern hemisphere -- attract thousands of revellers, including the Druids who believe Stonehenge was a sacred temple.

2003.02.10.
http://www.msn.co.uk/news/breakingnews09/

Te Creative Commons License 2001.02.01 0 0 62
Értem.
Csodálkoztam, mert a hozzászólás nem kifejezetten társalgási stílusban íródott, viszont hiányzott az idézőjel... :->
Előzmény: Osara_ (61)
Osara_ Creative Commons License 2001.02.01 0 0 61
Szia Te!

Az általam és Nayah által szerkesztett ezoterikus lapból "ollóztam ki", de ez momentán nem az én cikkem volt. Mindenestre tájékoztatásnak szántam, nem véleménynyilvánításnak. :)

Üdv:

Osara

Előzmény: Te (60)
Te Creative Commons License 2001.01.31 0 0 60
Szia Osara_!

A témában való hozzászólásaid fő szövegét ki írta? Te?

Előzmény: Osara_ (48)
Bard Creative Commons License 2001.01.22 0 0 59
Percheron:

Ez az akkor élt druida megkérdezése kicsit bővebben érdekelne...

Reficul:

Ja, ezt én is tudom, ezért is jó lenne, ha valaki tisztába tenni ezt a dolgot. Főleg azért, mert a kelták is használhatták... Meg ha jól tudom, akkor az télleg alkalmas arra, hogy napfordulós szertartásokat tartsanak benne, a keltáknak meg voltak ilyenjeik...

Bard

Törölt nick Creative Commons License 2001.01.21 0 0 58
Egyszer volt egy dokfilm a dunán a stonehenge-ről, és ott mutattak pár druidát, hogy nehezményezik, hogy napfordulókor, meg napéjegyenlőségkor nem engedik be őket szertartásozni

Stonehenge-nek kevés köze van a keltákhoz, mivel jóval a kelták megjelenése előtt épült, jellegzetes neolitikus építmény (bár a kelták is használhatták). A kelta vallási szertartások többsége erdős ligetekben zajlott a leírások szerint (sacred grove).

Előzmény: Bard (53)
Khaosmage Creative Commons License 2001.01.21 0 0 57
Üdv!

Kedves Bard!

A Druids című könyvet tudnám ajánlani, ha visszakaptam, még az íróját is megmondom. Ez eléggé semleges álláspontú.
A druida vallás és a wicca közötti összefüggésről: a Wicca mozgalom jelenleg több druida közösséget és egyént is magába foglal, de nem minden wicca druida, és nem minden druida wicca.
A Wicca jellegű vallások üldözéséről pedig csak annyit, hogy a keresztényeknek nem kellett a konkurrencia, így mindenhol igyekeztek tűzzel-vassal irtani. Mivel a régi dolgokat nehezen felejtik el az emberek, ezért kb. ugyanakkorra tették a keresztény ünnepeket is, mint mikor a pogányok tartották őket. Az anyaistennőkről bebizonyították, hogy ők Mária, az agancsos istenből (az agancs a Nap szimbóluma) meg sátánt csináltak, és mint sátánimádót, minden ilyen pogányt lehetett üldözni. A gyönyörű termékenységi rituáléból (mindenki elvonul a neki tetsző ellenkező neművel egy bokor alá, és rejtsd-el-a-kolbászt játékot játszanak) lett a boszorkányszombat elképzelése, instant ördögimádás, just add Satan jelleggel. Valahogy nem tetszett a patriarchális keresztényeknek, hogy anyaistennő van, meg papnők, ezért lett az a képzet, hogy a boszorkányok első sorban nők, bár létezik olyan is, hogy boszorkánymester (angolul warlock), aki ugyanez hímnemben.

Khao!

Percheron Creative Commons License 2001.01.19 0 0 56
Az a baj a történelemmmel, hogy a győztesek írják. Ez esetben is igaz. A korabeli krónikákból meg lehet tudni pár dolgot a druidákról, de nem igazán mérvadóak.
Tehát bármilyen hitelesnek is tűnik a könyv, legjobb, ha egy akkor élt druidát kérdezel. DE NE szeánszon! Az nem jön be :-)

Az üldözés:

Lásd: magyarországi táltos-üldözés. >((

Szinte ugyanaz a forgatókönyv :-((

Ja, hogy ez sem világos?
Lényegében mindenkit kiírtani, aki nem tér át a ker. hitre.
A faluk világában ez persze korántsem ilyen egyszerű... ezért -igaz, torzulva- de az ősi hagyományok egy rész még a középkor végén is létezett a falvakban.

Na és hogyan folyt az üldözés? vér, vér, mocsok, kín, tűz, hideg acél, bilincsek, börtön, kínzások, vér vér vér, megfélemlítés, vér vér, halál, kín, halál halál vér... sötét üresség. lélekölő félelem.

Na, ez talán kicsit világosabbá teszi.

Csókolyom!

Előzmény: Bard (53)
Bard Creative Commons License 2001.01.19 0 0 55
Ja, meg a könyvajánláson túl azt szeretném ha megvilágitaná valaki, hogy mi volt a kapcsolat a nagy boszorkányüldözések, a Wicca és a régi druida vallás között.

Bard

Bard Creative Commons License 2001.01.19 0 0 54
Most nézem ezt a linket, látom kurva sok anyag van. Sajnos munkahelyen nem az igazi ezt böngészni...

Bard

Előzmény: Magustanonc (52)
Bard Creative Commons License 2001.01.19 0 0 53
Tud valaki igazán jó könyvet ajánlani a témában? Magyar, vagy angol nyelven, az se baj ha nem a neten van, csak legyen esélyem a megszerzésére...

Ami érdekel:

Történelem, vagyis pl. kifejezetten az a rész, amit asszem Khasomage irt korábban, hogy hogyan örökitődött a druida hagyomány szájról-szájra napjainkig.

Maga a druida hagyomány, akár mint a vallástörténészek, akár mint mai követők tolmávsolásában, de ne new age-es baromság legyen. (bocs a new age-esektől, akinek nem inge...)

És még egy kérdés. Egyszer volt egy dokfilm a dunán a stonehenge-ről, és ott mutattak pár druidát, hogy nehezményezik, hogy napfordulókor, meg napéjegyenlőségkor nem engedik be őket szertartásozni, a turistákat meg busszal szállitják a helyszinre... Mit tudtok a dologról?

Bard

Magustanonc Creative Commons License 2001.01.18 0 0 52
Orommel ertesitem a keltak es ugy altalaban a wicca irant erdeklodoket, hogy a http://www.wicca.hu cimen megtalalhato a Kelta Wicca Hagyomanyorzok uj folyamatosan bovulo honlapja.

A honlappal kapcsolatos igenyeket a webmesternek lehet kuldeni.

Percheron Creative Commons License 2001.01.06 0 0 51
Köszönöm minden kedves Olvasó nevében is!
Előzmény: Khaosmage (50)
Khaosmage Creative Commons License 2001.01.04 0 0 50
Üdv!

Néhány apróbb kiegészítéssel szeretnék élni.

Az egyik: a legenda szerint a királyt nem a nép, hanem a Lia Fail (Fal köve) választotta. A jelölt ráült, és ha megfelelt, akkor a kő sikoltással jelezte, hogy ő Írország valódi királya.

A másik: az "értelmiség" három rétegre, kasztra, "szintre" oszlott.
1. bárdok
2. filik
3. druidák

A harmadik: olvastam egy indiai legendát, ami bizonyítottan téves, de érdekes: egy indiai bódhiszattva elment a barbárokhoz, és mindenféle bölcsességre tanította őket. Vitt magával 40.000 tehenet is (ezeket egy bölcsesség-versenyen nyerte), és megtanította a barbárokat a tej szeretetére. Az ő tanítványai tovább tanították a bölcsességet, ezeket indiaiul du-hitáknak (tejesember) hívták, a barbárok viszont csak a "druida" szót tudták kiejteni.

Khao!

Percheron Creative Commons License 2001.01.04 0 0 49
Hm...Köszönöm Neked Osara barátom (ha nevezhetlek így:)!!!

Tényleg sokat tudsz a témáról. Én sajna sokkal gyérebb forrásokkal találkoztam.
De hát így vásároljon az ember a Librinél :)

Béke!(végre:)

Előzmény: Osara_ (48)
Osara_ Creative Commons License 2001.01.04 0 0 48
Kedves Percheron!

Ha már a bárdok is emlegetve voltak, akkor róluk is írok egy pár sort:
A
bárdok zenéje és költészete mágikus mesterségnek számított. Egyaránt alkalmasnak tartották az életadásra, a gyógyításra és halál okozására is. Úgy vélték, a dallam és a ritmus rezgése fellazítja a mágia szövetét, és így akadálytalanul áramolhatnak a megfelelő információk, kérések, átkok.
Három féle daluk a vidám (ide tartoztak a harci indulók is), a szomorú dalok, és az altatók, amik nagy erejüknél fogva örök álomba is ringathatták a gyanútlan hallgatót.

Írország négy tartományában egy-egy bárdközpont volt, és több kisebb "bárdház". A Munsterben lévő központban az altatót, Lensterben a szomorú dalokat, Ulsterben a vidám harci dalokat, Connaughtban pedig a szatirikus énekeket tanították. Egy igazi bárdnak végig kellett járnia mind a négyet, hogy sikeres tanulmányai fejében megkapja mind a négy megkülönböztető szalagot. Csak ekkor léphetett be teljes joggal a bárdházakba, ahol új dalok és költemények tanításáért, lejegyzéséért teljes ellátást kapott és megtanulhatta mások történeteit. Az, aki két szalagot megszerzett, tehát kétféle stílust mondhatott magáénak, szolgálóként léphetett be a házakba. Az itt töltött idő alatt tanulhatott, és később folytathatta útját a másik két tartomány felé.

A bárdok tudásuk szerint szakosodtak. Előénekesek, a nemesek udvari énekesei, vándor énekesek és történetmondók lehettek. Wales területén magasabb rangban álltak mint a filik, Írországban mindez fordítva volt, ahol is a filik költőnek és mágikus hatalommal rendelkező látnoknak számítottak. Nők (bran fili) is lehettek közöttük. A filik a szó erejét használták, de nem vehettek részt a titkos szertartásokon. Tanulási idejük 7-12 évig tartott a fili iskolákban, ahol hagyományos tudást is oktattak. Megismerték a dinschenechas-t, vagyis a jeles helyek tanát, ami leginkább történeti földrajznak nevezhető. Életben tartották a dombokhoz, erdőkhöz, ligetekhez, folyókhoz tartozó történeteket és a helyek jelentőségét. Szájhagyomány útján folytatták tanulmányaikat. Ők voltak a törvények őrzői és ismerői is. Még a druidák is hozzájuk fordultak vitás ügyekben. Nagy gondot fordítottak a zene, és főleg a szent zenék megőrzésére.

A fili hierarchia első fokozatának (tanuló) neve Éigsín, a másodiknak Mac Fuirmhidh, a harmadiknak Dos, a negyediknek Cana, az ötödiknek Clí, a hatodiknak Ánradh (Ánruth) és a hetediknek Ollamh volt.

Üdv!

Osara

Előzmény: Percheron (42)
Osara_ Creative Commons License 2001.01.04 0 0 47
Kedves Vix!

Köszönjük az átértékelést, béke van! :))

Osara

Előzmény: Vix_ (41)
Percheron Creative Commons License 2001.01.04 0 0 46
Köszönöm Noahi nevében is !!!!

Így kezd teljes lenni a kép :)

Előzmény: Osara_ (45)
Osara_ Creative Commons License 2001.01.04 0 0 45
Kedves Noahi!

Megkésve bár, de pár dolog, a kérdéseidre válaszul:

A kelta hagyomány őrzőinek, a papoknak és varázstudóknak több csoportja létezett. A váteszek (írül faith) az áldozatok bemutatásakor az istenek kinyilatkoztatásait közvetítették verses formában. A faith liaig vagyis a látóorvos, a betegségek okait tárta fel, és ráolvasással gyógyított. A szertartásokon a gutuaterek mondták az imádságot. Legmagasabb rangban a druidák álltak. Nevük a Dru-vid (A Tölgyfa Ismerője) vagy Daru-vid (Tisztánlátó vagy Nagyon Bölcs) szavakból eredeztethető. Nem felel meg teljesen a valóságnak, ha a pap elnevezéssel illetjük őket, ugyanis nem prédikáltak, ügyfeleik keresték fel őket ügyes- bajos dolgaikkal.
Öröklődő kasztjukba az tartozhatott, akinek már a nagyapja is druida volt, de iskoláikban a nemesek gyerekeit is tanították. Ismerték a szent történeteket, mint a filik és a bárdok, de feladataik közé tartozott a mágia, a rítusok és a természetvallás gyakorlása, a törvényhozás és a fiatalok tanítása, nevelése is. Az ifjúság nevelését a filikkel és a harcosokkal együtt végezték, ugyanis a királynál mindig vendégeskedett egy háromszor 50 fős gyerekcsapat, akiket mindenki egyformán taníthatott. A druidák jeleskedtek a költészetben, a történelemben és a gyógyításban is. Ismerték és használták a gyógynövények erejét, vezették az áldozati szertartásokat, jósoltak a csillagokból, a madarak röptéből, az álmokból, a számokból és az égi jelekből. Peres ügyekben ítéletet mondtak, nem fizettek adót, és nem kellett katonáskodniuk. Ha harcra került a sor, varázslataikkal segítettek. Nők is lehettek tagjaik sorában. Leghíresebbek a Sena szigeti kilenc szent szűz volt.
A druidák olyan nagy tekintélynek örvendtek, hogy a király előtt szólalhattak fel a gyűléseken. Nem írtak, bár tanult emberek révén természetesen ismerték az írást. Halálbüntetést róttak arra druidára, aki leírta a titkos tanításokat. Rítusaikat szent (tölgy) ligetekben tartották, és itt is laktak. Szentélyeik faácsolatú épületek voltak. Ezek a helyek a nemed, nemeton vagy drunemeton nevet viselték.
A legmagasabb rangú druidák 20 évig tanultak, és 9 fokozatot sajátíthattak el. Szövetségük élén a fődruida állt. Évente egyszer az összes druida összegyűlt a fő nemetonban, ahol kicserélték tapasztalataikat és tanították egymást. A mítoszok szerint a magas rangú varázslók hatalma kiterjedt a vizek irányítására, az alakváltásra és a levitációra is.
A druidák számára a víz központi szerepet játszott a szertartásokban, szentélyeik is mindig víz közelében álltak. Az ilyen helyeken talált tárgyak között üstök, ékszerek, (állati, néha emberi) csontok, fegyverek, átlyukasztott koponyák és szertartási hangszerek (kürtök) is szép számmal akadtak.
A druidák az indiai rendszerhez hasonlóan öt őselemmel dolgoztak. Szerintük a levegő, a víz, tűz és a fém (föld) mellett a természet vagy fa (tér, éter, ákása) az ötödik elem, az amely egyesíti magában a többi elemet. Csak a páratlan számokat tisztelték, mert azok rendelkeznek "középponttal", és ezáltal megfelelően kiegyensúlyozottak. Szent számaik között fontos helyet foglalt el a hármas, az ötös és a kilences is.
A teremtésmitoszokkal kapcsolatban:
Egy másik érdekes feltételezés a Teremtéshez kapcsolódik. Az OIU állítólag Isten szent Neve, amit akkor ejtett ki, mikor megteremtette az univerzumot. Öntudatra ébredve egyedül érezte magát, félt és így megalkotta a világokat. Ez a gondolatsor sem áll biztosan a lábán. A druidák egyébként ilyen formában nem írtak, az ogham pedig rovásírás.
A leírás szerint az univerzum három koncentrikus köréből a középső Abred, minden élet forrása. Gwynfyd, más néven a Birodalom a fizikai világ, a kövek, növények, állatok és emberek lakhelye. A harmadik, legkülső kör, Ceugant az Istenek birodalma, csak megvilágosodással, vagy különféle mágikus technikákkal érhető el a Birodalom lakói számára. A Bardass hármassága helytálló, a kelták elképzeléseit tükrözi, ám a többi adat kérdéses.
Másik romantikus feltételezés az Alkotás Szava, mely minden mágikus idézőszöveg alapját képezi. Az elképzelés a világot alvó sárkányként írja le, aki az elmondott Alkotás Szavának hatására megálmodja a mágus által kért dolgokat. Ezt alkalmazza az Excalibur című filmben Merlin, többek között akkor, mikor teljesíti Uther Pendragon kívánságát. Ez az állítólag elveszett
Pheryllt könyvben található leírás az univerzumot álmodó lényről, megfelel a hindu elképzelésnek is, ami egy közös eredetre vezethető vissza.

Üdv:

Osara

Előzmény: Noahi (35)
LEON Creative Commons License 2000.12.29 0 0 44
Szia Vix_,

Amit a keltákról tudok, az valóban főleg történelmi jellegű, a vallásukat sajnos nem igazán ismerem. De érdekel a téma, főleg azért mert hiszek ezeknek a vallásoknak valamilyen formában történő újjáéledésében. A másik pedig, hogy véleményem szerint ez a vallási vonulat (római-görög, kelta, germán) sokkal emberközelibb és igazságosabb (sőt még toleránsabb is) volt mint a későbbi kereszténység, ami egyértelműen egy barbár és erőszakos vallásnak tekinthető. Furcsa, hogy pont a kersztények mondják ezt az európai ősvallásokra.

jól tudom, hogy a keltáknál a királyi/törzsfői tisztség nem öröklött volt?),

A korábbi (hallstadti) fázisban így volt, ekkor (hasonlóan a germán népekhez) a királyokat és más vezető pozíciókat rátermettség alapján határoztak meg. Nem járt különösebben nagy előjog egyik poszttal sem, a vezetőknek állandóan élen kellett járniuk mindenben. A hódítások után megváltozott a helyzet, a legyőzött népek felett uralkodó kelta kasztok egyre inkább áttértek az örökletes uralkodók rendszerére, ami az uralkodó kaszt alárendeltektől való elválasztásával függött össze. Hozzá kell tenni hogy a keveredést idővel így sem tudták elkerülni.

a kelta (valószínűleg a görög keltoi szóból, amivel a világ peremén élő egyik barbár népet jelölték) gyűjtőnév, mégozzá nem is etnikai, hanem kultúrális/nyelvi értelemben, a gael ennek egy ága: az Írországban illetve onnan Skóciába vándorolt és ott megtelepedett keltákat szokás így emlegetni

Ez pontosan így van. Ennek ellenére (mint korábban írtam) egyértelműen meghatározható a kelta nép, kultúra és nyelv etnogenezisének helye és ideje. Ez az Alpok ék-i előtere (beleértve dél Csehország és Bajorország területét is), ideje pedig ie. 1200-800. Az időszak végén a hallstadti kultúra korában a kelták (pontosabban ahogy akkor nevezték magukat) még etnikailag egységes homogén nép. Ekkor kezdődnek a hódító háborúk, és néhány száz év alatt eljutnak Európa szinte minden részére. A legtöbb helyen csak egy viszonylag kisszámú réteg telepedik le (pl. Ibéria), de vallásukat és nyelvüket mindenhol kisebb változtatásokkal át tudják örökíteni. Más helyeken (pl. a Rajna északi részén) etnikai homogenitásuk sokáig megmarad, annyira hogy a történészek nem igazán tudják elválasztani őket a sokkal később Európába érkező germánoktól. Később a földrajzi távolságok miatt nyelvük különböző irányokba fejlődik tovább, Irországban pl. három Európából érkező kelta hullámot különítenek el, különböző nyelvi változatokkal.

A Brit-szigeteken megjelenő kelták a kelta vallás és kultúra egy kesőbbi vonulatát képviselik, ami valószínűleg csak kis mértékben tért el az eredetitől. Etnikailag azonban ez már egy sokkal heterogénebb térség volt. A kelta hódítók sötét bőrű ibériai őslakosságot találtak a szigeteken, akiket rabszolgaságba taszították. Az ír nyelvben ma is szinonim a "rossz" szó a sötét bőrszínnel, míg a "jó" a világossal. Ez különben a latinban is így van (malus - bonus).



Előzmény: Vix_ (41)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!