Tartok tőle, hogy pirulás helyett simán leégne benne az étel, másrészről viszont kevésbé okozna problémát kis családom fegyelmezetlensége ami vas cuccoknál elő szokott fordulni.
Néztem külföldi videókat és elmosás szárítás után csak vékonyan átkenték olajjal.
Minden használat után rákel égetni az olajat?
Használat után a woknak felső részét ha nem viszi körbe az ember a lángnál fölött akkor az alja szárazra ég a felső része pedig ragacsos marad. ( így hosszadalmas a teljes kiégetés és mindig telefüstöli az ember a lakást)
Megtörténik a ráégetés akkor minek ismét törölgetni?
Megfőzöd a tésztát, alaposan leszűröd, lehűtöd akár hűtöbe is rakhatod 2-3 órára. Kevés olajat teszel a wokba majd a zöldségeket pirítod. Adsz hozzá főzőbort, szójaszószt és mehet a spagetti. Pirítod együtt tovább állandóan kevergetve vagy "dobva, rázva". Soha nem égett le így nekem még.
Wok elmosás ungariache módra tradi és öntött bas wok esetében:
Wokba vizet rakva vissza megy a tűzhelyre, közben bambusz köteggel körkörösen eltávolítjuk a maradékot. Ezidő alatt a wokban a víz is kellően felfort lehet kiönteni. Tiszta vízzel kiöblíteni 1-2x vagy ha szükséges még1x mehet tűzhelyre.
Miután végeztünk az elmosással mehet vissza a wok a tűzhelyre nagy lángon addig kell melegíteni amíg elpárolog a víz belöle. Levesszük a tűzről kicsit hagyjuk hülni és papír törlővel kitöröljük. Ha mindent jól csináltunk nem lehet fekete kormos elszíneződés a papiron. Ha ez ok mehet vissza a tűzhelyre kis melegítés után kb. 1 tk olajat beleöntve szétkenünk a wokban, majd ráégetjük. Áttöröljük és a következő használatig így tároljuk. Arra ügyelni kell, hogy hónapokig ha nem használjuk a wokot a rákent olaj megavasodhat!
Üdv. WOK vásárlás előtt állok és érdeklődnék, hogy lapos aljút érdemes e venni? Gázra kellene, csak gondoltam, hogy majd indukciós tűzhelyen is használható lenne ha a szükség úgy hozná.
Méret alapján 28-30cm vagy 33-35-36cm válasszam inkább?
1. ha acélszén wok, lekell égetni róla a védőréteget amit rozsdásodás ellen tesznek rá, utána alaposan elkell mosni, mosószerrely folyóvízzel.
2. avatást nagy lángon kell. felmelegíted a wokot, pici olajjal (mogyoró) és papírtörlővel kikened a wokot és hevíted hogy füstöljön, de közben körbe forgatod a wokot, hogy érje mindenhol láng. Ha jól csinálod laátni fogod ahogy feketedik. Majd leveszed a tűzröl, papírtörlővel kitörlöd és amig nem barnás szinű lesz az olajtól a papír addig ismétled. Általában 3-4x kell ismételni a folyamatot.
Köszönöm. Még annyit hogy amikor "beavatod" a serpenyőt azaz amikor beleégeted az olajat az hogyan működik? Alacsony vagy közepes lángon kell melegíteni benne (10-15 percig) az olajat amit törlőpapírral rákentél a serpenyőre?