1. Teszta - 3 tojas - 3 dl cukor - 1 dl meleg viz - 3 dl liszt - 1 es 1 teaskanal sutopor
A kapcsos sutoformat kivajazzuk, kilisztezzuk. A tojasokat a cukorral kemeny habba verjuk. A robotolas vege fele lassan belecsorgatjuk a meleg vizet (tovabbra is verjuk a habot!). A sutoporral osszekevert lisztet reszletekben, ovatosan hozzakeverjuk a habhoz. Szoval tipikus piskotateszta. Suto also felen 175-200 fok kozott 30 perc sutes. Vege fele mersekeljuk a homersekletet. Nekem keves volt a 30 perc, szoval bokodjetek a teszta kozepet lelkesen.
2. Vaniliakrem - 3 dl tej - 1 egesz tojas vagy ket tojassarga - 1 evokanal cukor - 1 evokanal kemenyito - 1 evokanal vanilias cukor
A vanilias cukor kivetelevel az osszes alapanyagot osszekeverjuk egy edenybe. Egy olyanba, amilyenben egy masik fole illesztve goz folott meg tudjuk fozni a kremet. Kevergessuk, kevergessuk, ha besurusodott ne fozzuk tovabb! Vegyuk le a kremet es egy alkalmas talban kozepes fokozaton verjuk fel, amig ki nem hult. A vegen keverjuk hozza a vanilias cukrot.
Ha a teszta kihult, vagjunk belole 3 reteget. Az elsot kenjuk meg malnalekvarral (nem folyossal), a masodikat vaniliakremmel, a felsot pedig tejszinhabbal. En 3 dl tejszinbol vertem tejszinhabot par kanal cukorral. Ugy kenjuk ra a tejszinhabot, hogy az egesz torta ugy nezzen ki, mint egy bubos kemence. Na, hat idaig mondhatni semmi extra, most jon a neheze: a marcipan. Vegyunk nemtom mennyi marcipant, de ha kene mondanom valamit 30-40 dkg-ot mondanek. Svedorszagban ugyanis meg lehet keszen venni a topot. Egyebkent neonzold szinure szoktak tradicionalisan szinezni a marcipant, es ez van kinyujtva kor alakura. Allitolag a marcipant gyurodeszkan sodrofaval is ki lehet nyujtani. Soha nem probaltam, valoszinuleg mukodokepes, bar akinek van tesztapreseloje, jol jar. Kb. 2 mm vastagra kell kinyujtani a marcipant, es 24 cm atmeroju torta eseten kb. 35-40cm-es kort fabrikalni belole. Ezt a topot kell rahuzni az osszerakott tortara felul-oldalt. Az oldalahoz ugy lehet hozzaigazitani, hogy elore bevagjuk 5-6 helyen 5-6cm-re a marcipankor szelet, amikor pedig mar a tortan van, akkor kicsit egymas ala illesztjuk a felesleget. Alul a maradekot pedig levagjuk.
A Pilóta tallérból most jött ki egy téli limitált széria, gyümölcszselé helyett vaníliakrémmel, fehércsoki bevonattal. Tegnap vettem egy próbaadagot... ma megyek vissza, bespájzolok annyit, amennyi kitart a szavatossági idő lejártáig.
nekem van olyan csokitortam aminek a tésztajaba semmi liszt nem kell, hanem helyette daraltdio
de ezen felbuzdulva kiprobaltam mas receptekkel is és műkodott! kicsit tobb sutôport tettem bele a biztonsag kedvéért és kevesebb margarint.
Nekem a koleszban volt egy haverom (vagy 10 éve ;-)) , akinek cukrász volt valamelyik szülője... Ő szokott hozni olyan "sütit", ami egy egyszerű tömör tésztaszerűség volt, a nagy része az vagy darált dió, vagy mák volt, ha jól emlékszem, és a srás mintha azt mondta volna, hogy nem kell bele liszt, hanem csak a dió / mák, cukor meg tojás...
Hülye vagyok, vagy tényleg van ilyen sütiféle? Mert nagggyon finom szokott lenni (szeretem az egyszerű dolgokat), de se anyu, se a feleségem, sőőőt, még az anyósom se ;-)) tudja, hogy hogyan kell ezt csinálni ... Ha létezik egyáltalán ilyen, liszt nélküli "tészta."
Legalábbis javasolhatiom az "ALMONDY" tortát (original swedish almond cake with daim) az IKEA-shop-ból. Varázslatos, varázslatos, varázslatos és nem annyira drága, mint amennyire varázslatos, varázslatos, varázslatos.
Persze kizárólag annak, aki kóstolta már a "Frödinge Prinsesstarta"-t.
Kedves Mulan, nagyon érdekelne, hogy hol találom meg a honlapod, ez a csokibevonó most aktuális meg biztosan más finomságok is vannak rajta!
Nagyon köszönöm!
Az én kedvenceim a darás mézes és a vargabéles, ez utóbbit a mélyhűtőbe is be lehet tenni és egy órával a tálalás előtt kienged, ha még a mikroban is megpörgeted egy percre, olyan, mintha frissen csináltad volna. A darás mézes meg olcsó, nagyon kiadós és nagyon finom.
kakaós csigát készítettem, isteni lett, csak a cucc kifolyt belőle. finom a csoki tepsiből kiéve is,de hogyan tudnám rábírni, hogy a tésztában maradjon? van esetleg valakinek tuti receptje?
A kremet lehet varialni, mogyoroval, vagy kakao porralis.
A tesztat is lehet mogyozroval csinalni, de dio vagy mogyoro nelkül ez nagyon szaraz lenne.
nincs benne több mint 10 dkg liszt, es valami kell a tesztaba.
Milyen recept kene?
na nagyi dois kovckaja:
A teszta reszehez:
4 tojas sargaja
30 dkg porcukor
10 evökanal viz
egy keshegynyi sütöpor
Ezeket habosra keverni.
10 dkg liszt 1 sütö por hozza keverve,
15 dkg durvara daralt dio
1 vanilias cukor
ezzel lazan összekeverve, piskotakent sütni.
krem:
6dl tej 6 evökanal liszt, 1 vanilias culor
sürüre fözni,
20 dkg vajat 25 dkg porcukorral habosra keverni
hozza jön 20 dkg durvara daralt dio
egy evökanal finom kakao por.
A vaj kremetm, es a kihült fözöttkremet együtt habosra keverni. / egy evökanal nutallaval sokkal finomabb :))
A tepsiben levö kihült tesztara önteni a kremet, elsimitani, csokit a tetjere reszelni. Hütöbe tenni, jol kihülni hagyni, utana 4x4 cm es kockakra szelni. :))))
Sütifaló barátaim!
Olvassátok a Príma Konyha magazint! Tök jó receptek vannak benne. Én mostanában csak nézegetem, mert fogyózom. Egyébként baromi jó sütiket, tortákat sütöttem már életemben: ha kell valami recept, leírom!
Igen. Az a tapasztalatom, hogy nem sok "lé" jön, de attól függ mennyi kávéssal locsolom.
Forgatni sem szoktam a gyümölcs szűrőt, mert a lényeg: a csíkok mindig merőlegesen következnek.
Más: régi olvasója vagyok ennek a fórumnak, ez az egyik kedvencem.
:))))))))))))))))
Csíkos torta az egyik kedvencem.
Elkészítése:
6 tojásból fehér
6 tojásból kakaós piskótát sütünk.
Egyenlő, kb. 1-2 cm-es csíkokra vagjuk.
Krém: 1/2 l tejből, 20-25 dkg cukorból, 3 egész tojásból 3 púpozott evőkanál lisztből sűrű krémet főzünk.
Ha kihűlt 1 csomag Ráma margarint keverünk hozzá.
Egy nagyobb szűrőbe/pl. gyümölcsmosóba/ csíkozva rakunk a piskótából.Kezdjük pl. a fehérrel, nyilván a kerek formához kell vágni a csíkokat, majd meglocsoljuk a kávés löttyel, rá krém.A szűrővel félfordulatot teszünk: jön rá a kakaós, a lötty , a krém, újabb fordulat ..míg minden el nem fogy.A tortát egy tányérral, melyre pl. 1 kg cukrot teszünk másnapig lenyomjuk...alája egy tálcát kell tenni.
A krémet úgy kell osztani, hogy maradjon majd az oldala kenésére,ezt a fogyasztás előtt kenjük rá, de ha elfogy nem baj..legföljebb teszünk csokimázt rá.
Nagyon mutatós, ha szeleteljük belül kockás a mintája.
Én is csak két színűből készítem és úgy állítom össze, hogy két fehér tésztát egy barna krémmel, két barna tésztát egy fehér krémmel és ezt a fehér barna dupla tésztát egy rózszsín krémmel ragasztom össze.
A krémet pasztörözött tejből és főzésnélküli pudingból készítem margarinnal kikeverve. Relatív elég sokáig kell keverni, hogy jó kemény krém legyen belőle, ami megáll a sütik között.