Keresés

Részletes keresés

pancho Creative Commons License 2000.12.07 0 0 4
Az oroszoknál van még egy csavar, ugyanis náluk január elsején van minden (karácsony, újév, Télapó aka Gyed maróz - szó szerint Fagy apó, tévedés, hogy onnan vettük, ellenben a Mikulás az valóban a szlávoktól került át a magyarba), mint régen a keresztényeknél általában, ugyanis Jézus születése eredetileg - mármint úgy állapították meg az időszámítás kezdetét valamikor 530 körül - i.sz. 1. január 1-re esett, a karácsony csak a Gergely pápa-féle naptárreform óta van más napon, tehát náluk a hivatalos jókívánság is csak Sz nóvim gódom (a zseláju igét már el is hagyják az elejéről), és ez egyben Kellemes karácsonyt is, meg BUÉK is.
A finnben is joulupukki, Karácsony apó a Télapó. Én nem vennék mérget rá, hogy a Télapó nem tükörfordítás a németből (és nem az oroszból, de németül nem tudok ilyeneket).
Előzmény: djkalo (2)
djkalo Creative Commons License 2000.12.06 0 0 3
Ami a COCA COLA-t illeti én őket nem szidom...hisz nem ők az egyetlenek, akik amerikai mintára csinálják a reklámhadjáratokat. De mondjuk furcsa is lenne...hogy a kamionból a Jézuska néz kifelé :)))

Ráadásul szerintem az az egyik legszebb reklám....nekem nagyon tetszik......jó a zene, szép a táj, és baromira hangulatos........

djkalo Creative Commons License 2000.12.06 0 0 2
Hát Karácsonykor a Jézuska.....Tudom sokaknak azt mondják, hogy az angyalka....de ez szerintem hülyeség....mert hát egy vezető csak van.....Én úgy képzelem, hogy jön a Jézuska és mint ahogy a mesékben is, kiséri néhány angyal akikkel felállitják a fát és elhelyezik az ajándékokat. :))))

A Mikulás = Télapó, igy van. A télapó elnevezés régen nem divott....a szocializmusban honosodott meg, ugyanis ha régi század eleji valamint 20, 30 -as évek mesekönyveit megnézzük, csak Mikulás szóval találkozhatunk. A Télapó onnan jön, hogy a orosz gyerekek is....most pontosan már nem tudom hogy mikor de várnak egy "télapóra" Azhiszem oroszul GYEDMARÓZ...../fonetikusan/. Szerencsére ma már azoban újra egyre inkább a Mikulás az emlegetett...

pancho Creative Commons License 2000.12.06 0 0 1
A Mikulás (aki egyben Télapó is) tegnap hozta, mert nálunk (Magyarországon) ez a szokás, nem vagyok én barom amerikai.
Karácsonykor a Jézuska tojja, Húsvétkor meg a nyuszi.
memoár Creative Commons License 2000.12.06 0 0 0
Az én életemből kimaardt a Télapó
Csak mikulás volt, meg Jézuska.
Egyébként a karácsonyi coCA-COLA reklám kiborít, Mikulás a fenyőbel.
Memoár
Előzmény: Liquid_FX (-)
Liquid_FX Creative Commons License 2000.12.06 0 0 topiknyitó
Karácsony: neked a Télapó hozza az ajándékot, vagy a Jézuska? És míért? A Télapó = Mikulás? Vagy fordítva?
Előkarácsonyi topik, gyermeteg felnőtteknek, és korán felnőtt gyerekeknek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!