Keresés

Részletes keresés

perge Creative Commons License 2000.12.01 0 0 31
A mufaji vitaban nem mennek bele, nem ertek hozza es nem is erdekel ki, mit, hova sorol, viszont szoba kerult, mi az amit hianyolunk a fesztivalrol.
Valaki emlitette itt a blues vonalat, szvsz ebbol lehetne felvonultatni nevesebb eloadokat.
Abban GG-vel ertek 1et, hogy sajnos nalunk tenyleg csak a periferian v. szuk korben ismertek ezek az eleg jo zenekarok, kint, mint sok masban, ebben is mas a helyzet.
A masik oldal, hogy nehanyan az un. mainstream zenekarokat, eloadokat hianyoljak a fesztivalrol, sajnos a csapbol is ok folynak, nekem nem hianyoznak meg ide is.
Előzmény: GG (24)
pancho Creative Commons License 2000.11.30 0 0 30
Nem hülyézlek, csak azt mondtam, hülyeségeket beszélsz. Nem mindegy.
A doom inkább hard rock, mint heavy metal, de ebbe ne menjünk bele, szakmán belül is vita tárgya. Az meg, hogy a kategória gyökerei ugyanazok - ilyen alapon a cigányzene is ide sorolható, mindössze egy félhang eltérés van a skálájukban (pl. Ritchie Blackmore szerette és gyakrab használta is az ún. cigányskálát a számaiban...). A gyökerei ugyanazok. Csak jó messze van már tőlük.
Az addig OK, hogy az egyetemeken van pénz meg felszereltség, de ez semmit sem jelent. Attól, hogy van pénzem megvenni a világ legjobb kameráját, még nem leszek jó operatőr (sőt, akiket oktatok, valószínűleg azok se, vagy ha igen, akkor csak kismértékben emiatt).
"az egyetemen matekot már nem nem nagyon kellett tanulni"
Nem tudom, milyen egyetemre jártál, de van egy sanda gyanúm, hogy nem a BME-re (mondjuk villanykarra). Ott azért még erős gimi után is van mit kapaszkodni.
Előzmény: GG (29)
GG Creative Commons License 2000.11.30 0 0 29
Pancho, ne hülyézz, nem elegáns. Most beszélgetünk egy dologról.

A két kategória gyökerei tök ugyanazok. A doom a heavy metal "súlyos" verziója, az pedig azért csakcsak a rock and roll és vidékével van ok-okozati kapcsolatban...

Mindenesetre az mp3.com "alternatív" stílusfőcsoportjába ezek a stílusok valahogyan nem fértek bele, engem meg itt azért bántanak, mert a fesztiválunk túl "alteros"... :)

Egyetemek, gimnáziumok: amit írsz, megállja a helyét egyfelől, mégpedig azért, mert a pesti elitgimnáziumok irdatlan erős elméleti képzettséget adnak - én is ilyet végeztem, tudom, hogy utána pl az egyetemen matekot már nem nem nagyon kellett tanulni a legtöbbünknek... De nálunk sem minden gimi elitgimi, tegyük hozzá. Tudjuk sorolni hosszan azokat a helyeket, ahonnan gyakorlatilag 0 eséllyel felvételizel egyetemre.

Másfelől, gyakorlat tekintetében viszont az amerikai egyetemek verhetetlenek (szinte mindegyik!), mert irdatlan nagy pénz van ott a műfajban, olyan felszereltségű laborokban, műhelyekben dolgozhatnak a hallgatók, amilyenekre nálunk esély sincs...

Gerényi Gábor
Index

Előzmény: pancho (28)
pancho Creative Commons License 2000.11.30 0 0 28
Nem, de ezek szerint nem is baj. Ha ők egy kalap alá veszik a doomot a rockabillyvel (meg mondjuk a death metállal), akkor nem lehetnek túl komoly hozzáértők. Ez kb. olyan, mintha minden zenét, amelyet a XVIII. században szereztek, operának neveznének. Én azért ennél komolyabb szinten foglalkoztam zenével.

Az iskolázottságól meg annyit: az amerikai egyetemek többsége nagyon gyenge. Persze van egy két elitegyetem (Harvard, Berkeley, UCLA), aki itt végez, az többnyire elég hamar valami komoly vezetői székben találja magát. A többi kb. olyan, mint itt nálunk egy elitgimnázium (legalábbis a követelményszintjük). Ja, és mivel fizetősek, amíg fizetsz, nem buktatnak meg. Így kicsit könnyebb elvégezni (a sok ostoba sportolóról nem is beszélve, aki persze ott elvégzi az egyetemet, igaz, mikor a tévében nyilatkozik, nem tud két értelmes mondatot elmondani, nálunk valószínűleg a Fazekas vagy a Földes gimiből kivágnák már másodikban).
Nézz már magadba egy kicsit, mielőtt hülyeségeket írsz. Még akkor is,ha az Indexnél dolgozol.

Előzmény: GG (26)
Daoldin Creative Commons License 2000.11.30 0 0 27
ez tényleg elég abszurd, hogy az index fesztet alterosnak titulálják egyesek...
az alternativ igen-igen tág fogalom, amit nagyon sokan még mindig a "kordgatyós" emberkékkel azonositanak, ami elég nagy tévedés
az indexen - ahogyan elnéztem a műsort - csupa jó zenekar lesz, akiknek csak az az egyetlen hibájuk, hogy nem produkálnak 30ezres lemezeladást, és nem hót gagyi amit csinálnak
- ettől lesznek alterok?
GG Creative Commons License 2000.11.30 0 0 26
Au, még a stílusokhoz: mp3.com-ra játsz? Az ő besorolásuk szerint a rockabilly az egy "subgenre" a rock "genre" alatt. Doomot nem tartanak nyilván semmilyen szinten (ezért egyébként most adok nekik egy feketepontot), de ha lenne, akkor az is egyértelműen a rock alá kerülne.

Gerényi Gábor
Index

Előzmény: pancho (20)
Lappantyú Creative Commons License 2000.11.30 0 0 25
Ha nem tetszik, nem köll elmenni. De minek ebből ideológiát csinálni? Az index nem az otthonunk, nem az iskolánk, még akkor sem, ha itt lógunk napi több (és még több) órát. Olyan fesztivált csinál a szerkesztőség, amilyet gondol, lelke rajta, mint ahogy azoknak is, akik elmennek és jól érzik magukat. Kívánom is mindenkinek! :-))))))) Én másodpercig sem várom, hogy az index az én zenei ízlésemet szolgálja ki, mert akkor ülhetnék ott egyedül, szépen... :-)

Lappa

GG Creative Commons License 2000.11.30 0 0 24
Ha már eljutottunk az iskolázási kérdésekig: az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában szinte a lehetséges minimumra van visszaszorítva a csak általános iskolát végzettek aránya, míg a diplomások aránya állati magas (USA: 50% körül, Európa: talán 40 körül, fejből írok, de kb helyes), és fájdalom, ezek a diplomások embertelenül jól képzettek.

Ez nálunk úgy néz ki, hogy diplomások: valami huszonszázalék, és az általános iskola pedig egy jó magas szám. Ettől függetlenül a középiskoláink tényleg jobbak :), de ez nem változtat azon a tényen, hogy a "hivatalos" magyar zeneipar végülis racionális üzleti megfontolások alapján a képzetlenekre fókuszál, Jimmyvel, Lajcsival, Kozsóval.

Az Index közönsége, olvasótábora, illetve, a magyar internetezők képzettségi eloszlása viszont döntően más képet mutat: súlyos, elsöprő többségben vannak a felsőfokú és a középfokú végzettséggel rendelkezőek, illetőleg az ilyen tanintézményekben jelenleg is tanulók, a kizárólag általános iskolával rendelkezők pedig gyakorlatilag a mérési hibahatár környékén mozognak.

A feladatunk tehát az lehetett, hogy a fesztiválunkra olyan előadókat hívjunk meg, akik a mi, relatíve képzettebb közönségünkhöz szólnak, és emellett próbáljunk egy minél szélesebb műfaji spektrumot felmutatni.

De: tartsunk közvéleménykutatást itt és most! Írjátok be, kit hiányoltok a listáról - lesz még Index Fesztivál ezután is, szívesen veszünk bármilyen tippet!

Gerényi Gábor
Index

hc Creative Commons License 2000.11.30 0 0 23
DeepBlue:
A DM tényleg király. Pont, mint a Jimmy!!

GG:
Észre kéne venned, hogy ez nem nyugat! Ha már egy ilyen széleskörben ismert cég, mint az Index egy ilyen bulit szervez, akkor lehet, hogy nem a szerkesztőség - egyébként nem rossz - izlése szerint kéne szervezni, vagy valami jobb címet kitalálni. Nem Jimmy-t, Sterbit és a tátikásokat hiányolom, de erősen egyoldalú a kinálat.

hc

Előzmény: DeepBlue (14)
pancho Creative Commons License 2000.11.30 0 0 22
Persze, szerintem is jó zenék (kivétel ami kivétel). Nem ez volt a vita tárgya.
Your DEvil Creative Commons License 2000.11.30 0 0 21
Nekem nagyon megfelelnek ezek a zenék, éppen miattuk fogok valószínüleg kimenni az index fesztiválra, ha gagyi nyálat nyomnának akkor biztos hogy nem mennék.
Na jol megaszontam:))
pancho Creative Commons License 2000.11.29 0 0 20
Hát te csakugyan el vagy tévedve, de nagyon. Nyugaton magasabb az általános iskolázottsági szint? Ne nevettess már! Lehet, hogy az USA-ban többen járnak egyetemre, de egy erős gimiben érettségizett magyar lazán veri a többségüket.
Zene: a Mood nem rock, hanem doom zenekar, a Gorilla meg nem rock and roll, hanem rockabilly (vagy inkább psychobilly), ami nagyon nem mindegy. Ha nekem nem hiszed el, kérdezd meg a zenekarok tagjait.
Zenék meg ugyanazok vannak mindenütt, mivel itt is azokat a menő bandákat hallgatják és másolják, amiket nyugaton. Legfeljebb te nem ismered őket (a siker hiánya nem azt jelenti, hogy nem is léteznek).
Előzmény: GG (19)
GG Creative Commons License 2000.11.29 0 0 19
Rockzenét is látok az Index-műsoron (Mood), látok egyébként rock and rollt is (Gorilla), a műsor összeállításánál épp az volt a szempont, hogy minél többféle zene legyen. Persze a világ összes stílusa nem fér bele 24 órába, pl. country-t sem sikerült szervezni... :)

Zenében persze itt egyáltalán nem az van, mint ott, ebben egészen biztosan tévedsz, ezért sír mindenki, zenész, kiadó is: sokkal kisebb a piacunk, és sokkal alacsonyabban van a közönség átlagos iskolázottsági szintje. Ezekből következik egy csomó minden, az említettekhez hasonló sztárok vannak ugyan sok országban, de nem nagyon jutnak a sikerlisták közelébe, és pláne nem tartanak vezető pozíciót 10+ évig.

Gerényi Gábor
Index

Előzmény: pancho (15)
feherlofia Creative Commons License 2000.11.29 0 0 18
pancho: GG-nek igaza van. Magyarorszagon olyan zenekarokat neveznek alterosnak, akik valojaban pop-rock zenekarok. Peldaul ha itt alakitanank egy R.E.M-et vagy egy U2-t, akkor azt is az alteros kategoriaba sorolna a tisztelt magyar nepizlesformalo hivatal. Ez a baj!
Mert ugyan miert "alteros" mondjuk a HS7 ? Kurvara nem az. Sima popzene, vagy rockzene, ahogy tetszik.

A baj pontosan ott van, hogy a rockzene es a popzene egyes szereploi Magyarorszagon alterosnak szamitanak es a retegkategoriaba soroljak oket.

Előzmény: pancho (15)
DRT Creative Commons License 2000.11.29 0 0 17
Például a Superbutt és a Másfél mennyire alteros? Ne fárasszatok már...
A djkről meg annyit, hogy nagyjából azon múlik, hogy ki a dj, hogy mennyi pénze van lemezekre/cdkre, mert tudás aztán nem nagyon kell hozzá /legalábbis zenei/...

Túlvilágot mindenhova!!! :-)))

Hacsek Creative Commons License 2000.11.29 0 0 16
Nem kritikának szánom, mert a hiba nyilván az én készülékemben van (nem hallgatok mai magyar könnyűzenét), de a felsorolt együttesek közül egyedül a Heaven Street Seven NEVE volt ismerős, a többié totál nem... Úgy dalcímet még tőlük sem tudnék idézni, bár lehet, ha hallanám.

Van közöttük olyan sztár, akire direkt bemegy a fizető közönség?

pancho Creative Commons License 2000.11.29 0 0 15
Ezt ugye te sem gondolod komolyan? (A zenekarokra értem, nem a DJ-kre, akikből mondjuk nem tudom, miért lehet sztár a világ bármely részén, saját maguk egy hangot se tudnak megszólaltatni, ez kb. ua., mint a playback, csak annyival gagyibb, hogy ők még tátogni se mernek kiállni.)
Ha igen, akkor vizsgáltasd be a zenei tudásod, mert elég gyenge lábakon áll. A nyugatra hivatkozni meg már vagy 10 éve nem sikk. Itt is az van (zenében legalábbis), ami ott.
Persze tátikásokat nem is várt senki, de van még pár stílusirányzat a zenében (HM, blues, rock stb.).
Előzmény: GG (7)
DeepBlue Creative Commons License 2000.11.29 0 0 14
Depeche Mode rulez!!! Ez nem szubkultura, ez etalon. :)
Havária Creative Commons License 2000.11.29 0 0 13
Látod Xpt megoldotta! Kaptam tőle egy kinőtt szandit! :))))))))))))))))))

Hav

Előzmény: kaviat (10)
Havária Creative Commons License 2000.11.29 0 0 12
Istenből vagy Xpt! Kinyomtatom és a kispárnám alá teszem. Köszönöm!!! :)))

Hav

Előzmény: X polgártárs (11)
X polgártárs Creative Commons License 2000.11.29 0 0 11
Csak neked Hv, azé' mer rég találkoztunk, szandi :)
Előzmény: Havária (9)
kaviat Creative Commons License 2000.11.29 0 0 10
nem fog ez már menni apicsek, szandi már kinőtt a korbol

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Havária (9)
Havária Creative Commons License 2000.11.29 0 0 9
Szandit akarok! Szandit akarok! Szandit akarok! Szandit akarok! Szandit akarok! Szandit akarok! Szandit akarok! Szandit akarok! Szandit akarok! Szandit akarok! Szandit akarok! Szandit akarok!

Havária, a poppedofil :)))

Előzmény: kaviat (8)
kaviat Creative Commons License 2000.11.29 0 0 8
yeahh.. az lenne a nagyhalál ha anima helyett soltészrezsike nyomná

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: GG (7)
GG Creative Commons License 2000.11.29 0 0 7
Jó barátaim!

Ez a névsor, amit itt pl. a topik fölött olvasunk, legfeljebb a szegény, Jimmyvel és Kozsóval sújtott magyar közönségnek alteros. Egy határral nyugatabbra ezek a zenék már totális mainstreamnek számítanak, az ottani hasonló bandák és DJ-k pedig eszetlen nagy sztárok.

Ennyi a hozzátennivaló. Meg annyi, hogy valamiért úgy érzem :), azért a hűséges olvasók nagyobb része baromira besértődne ránk (és joggal), ha az Index neve alatt akárcsak egyetlen tátika-playback produkció is megjelenne...

Gerényi Gábor
Index

cyber.greg Creative Commons License 2000.11.28 0 0 6
Internetto, Index, Wanted, Ujpeti, mp3.index: ezekről így együtt nekem mindig az alter zene ugrik be. És amikor csak annyi volt kiírva, hogy 24 órás buli, akkor is tudtam, milyen neveket látok majd, ha rákattintok, de nem is vártam mást.
Előzmény: djkalo (-)
hc Creative Commons License 2000.11.28 0 0 5
Ha végignézed a kultúrát, akkor nagyon kevesen vannak, akik nyiltan bevallják, vagy be merik vallani, hogy szeretik a Baby Sisters-t vagy legalábbis szivesen táncolnak a zenéjükre. A hozzászólások alapján az alter, a metál és a punk a menő az indexesek között. Elvétve téved ide egy-két DM-es, rapper vagy más szubkultúrás. Azok, akik aranylemezessé teszik Kozsót, Jimmy-t és a többi kommersz és tényleg nem minőséginek tűnő zenét, azok látszólag nem erre járnak. Ennek ellenére a Talin nagyon sokan táncikáltak az időnként - arányosan adagolt - nyálzenékre is.

hc

kivi Creative Commons License 2000.11.28 0 0 4
Teljesen jogos.

Belépés csak korbársony nadrágban, kék bakancsban és füves cigivel? :)

Előzmény: djkalo (-)
vazzegkritizalok Creative Commons License 2000.11.28 0 0 3
Miért?

Mert az Index annak ellenére, hogy tele van lével, megpróbálja fenntartani az anno még Internettós korából származó underground-alter imidzsét.

Előzmény: djkalo (-)
Ernesto Serra Creative Commons License 2000.11.28 0 0 2
a Venus meg a Roy és Adam sajnos nem ér rá, mert a zéplusznak nyalnak éppen
Előzmény: Ernesto Serra (1)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!