Keresés

Részletes keresés

Kukurgán Creative Commons License 2000.12.11 0 0 13
Na jó! Hallgatok az okos szóra. Ez a régi dolgok közé tartozik, lehet hogy mostmár Vitrai sem tudná visszacsinálni.
Ezennel lezártam a topicomat, köszönöm a hozzászólásokat!
Kukurgán
Előzmény: Kis Ádám (12)
Kis Ádám Creative Commons License 2000.12.11 0 0 12
Elég régi ez az ügy. Mikor is követte el Vitray? Szerintem úgy 30 éve.
Nem szeretem igazán az ilyen erőszakos beleavatkozásokat a nyelvbe. Tulajdonképpen én sem rajongtam a nulla-nulla megoldásért, ami azért nem is vált teljesen általánossá, hiszen a rádió tudomásom szerint nem vette át, illetve nem tette kötelezővé.
Van azonban valami, ami ebben a dologban megfontolandó: mégpedig az, hogy akkoriban még lehetett valamit tenni a tévések nyelvhasználatáért, illetve volt tévés, aki törődött azzal, hogyan beszél (szvsz ezt a heppjét leszámítva, Vitray igényesen beszél).
A másik, ami meggondolandó, hogy a nulla szó ebben a szerepében (eredmény) mindenképpen meggyökeresedett, ma betiltani, vagy kiküszöbölni ugyanolyan fokú erőszakkal lehetne csak, mint amilyen szülte.
Befejezésül szeretném csendben megjegyezni, hogy Vitraynak voltaképpen igaza volt abban, hogy a null alak zsargon jellegű (zsargon jellegű a nullfrekvenciában és társaiban is, ráadásul ott nem is feltétlen önálló szó, hanem valami előképzőszerűség, ami ugyan a magyar nyelvben nincs, bár van.) Mégsincs azonban igaza, mert a nyelvközönség az igazi mérce: itt is érvényesül az a paradoxon, hogy minden nyelvi hiba csak addig hiba, míg elegendő számú nyelvhasználó el nem fogadja. Ekkor betagozódik a normába.
Kis Ádám
ZedIzDead Creative Commons License 2000.12.11 0 0 10
Hát, nem tudom, nekem ez eléggé belemagyarázásnak tűnik, főleg az egy-nulla a javamra, mert az pontosan a sportnyelvből vált szólássá. A szavak jelentését sokszor a kontextus teszi egyértelművé, ha azt mondod, hogy egy vár áll a dombtetőn, senki se fogja azt hinni, hogy az egy ember, aki a dombtetőn vár vmit. Ugyanígy, ha a sportriporter aszongya, hogy kettő-nulla, nem azt fogod gondolni, hogy vécére kell mennie.

[ZedIzDead], aki nem nyelvész, de rokonszakmában dolgozik

Előzmény: Kukurgán (9)
Kukurgán Creative Commons License 2000.12.11 0 0 9
Hát a kettő nulla a WC logoja!
Ha meg a mérkőzés eredménye egy nulla, az azt
jelenti, hogy olyan szar volt, hogy nem is volt football.
Ellenben az egy null és a kettő null csak valamilyen mérkőzés eredményét jelentheti.
Ha azt mondom egy null a javamra, azt jelenti
tul jártam az eszeden, ha azt mondom egy nulla a javamra, az azt jelenti melléfogtam, nem értem el
amit akartam. @:)
Előzmény: ZedIzDead (8)
ZedIzDead Creative Commons License 2000.12.11 0 0 8
Hmmm...miért is kétértelmű a kettő-nulla? Pláne abban a kontextusban?

[ZedIzDead]

Előzmény: Kukurgán (6)
Kukurgán Creative Commons License 2000.12.11 0 0 7
A nullszériát sem mondjuk nullaszériának! Nem
szereti a mi nyelvünk azt az a betüt. Akkor miért pont a gyorsbeszédü sportközvetitésekben muszály odaragasztani mindenáron. Mert Vitrai úrnak egyszer nyelvészkedni támadt kedve. Különben is: Vitrai már nem főnök, abba lehet hagyni!
Ha ilyen közönyösek vagytok, majd a Knézy is kitalál valami elbonyolitó nyelvszabályt!
Dea éna mondoma mega fogjátoka érdemelnia!
Kukurgán Creative Commons License 2000.11.26 0 0 6
Ami a dologban bosszantó:
1. A kettő-null egyértelmü, mig a kettő-nulla kétértelmü.
2. Hatalmi szóval lett törölve a sportközvetitésekből, mert akkoriban egyetlen televizió volt.
3. Nem nyelvész győzött meg erről. Nyelvészek
véleményére lennék kiváncsi!
Előzmény: bYd (4)
Kukurgán Creative Commons License 2000.11.26 0 0 5
Igen! Ilyen a rezgőköröknél használatos nullfrekvencia kifejezés, ami nem azt jelenti, hogy nincs rezgés, hanem a rezgőkőr paraméterei által meghatározott saját frekvencia, ami tetszőleges értékü lehet.
A hálozati feszültség nullátmeneteit a nullkomparátor figyeli.
Szóval jól beilleszkedik nyelvünkbe ez a szó.
Előzmény: cyber.greg (2)
bYd Creative Commons License 2000.11.26 0 0 4
Mekkora gondok. :) Ezzel az erővel azon is vitatkozhatnánk, hogy hogy helyes: ezzel vagy evvel? olyan szó nincs hogy ev, de olyan van hogy ez. Aztán teljes hasonulás ->ezzel. De ez már off :)))
ZedIzDead Creative Commons License 2000.11.26 0 0 3
Az adatbázis-kezelés bajosan lenne meg a null szó nélkül. Bár tény, hogy ott sem "magyar" szóként használatos.
Amúgy meg nem kurvára mindegy, hogy null-null vagy nulla-nulla? Nekem van időm arra a két szótagra, ha ez kell. És túlélem, ha emiatt fél másodperccel később tudom meg, hogy gól született.

[ZedIzDead]

cyber.greg Creative Commons License 2000.11.26 0 0 2
De azért van egy pár olyan szóösszetétel, aminek null- az első fele, nem?
Valamikor mintha tanultam volna egy ilyen kifejezést, de nem jut eszembe.
evad Creative Commons License 2000.11.26 0 0 1
Nullázok, hiszen az első kettő null-null.
Előzmény: evad (0)
evad Creative Commons License 2000.11.26 0 0 0
Ha szabad ezt mondanom: nullzok.
Kukurgán Creative Commons License 2000.11.26 0 0 topiknyitó
Minden sportnak, szakmának van egy saját nyelvezete. A fociban a null-null volt mióta az
eszemet tudom. Egy szép napon Vitrai előállt azzal,hogy a nulla nem magyar szó, ezért nem használhatjuk ugy ahogy nekünk tetszik. Ő utánanézett mindenféle nyelvkönyvben és olyan alakja nincs a nullának, hogy null. Ettől kezdve a nulla-nulla kötelező lett a Televizióban.
Kifogásaim:
1.Minden nyelvnek szabad megujulnia, uj szavakat találnia.Ez a null legyen csak a magyaroké!
2.Egy meccsközvetitésben adott idő alatt minél
több informácót kellene elmondani. Ha pl. a szituáció a következő: miközben a riporter közli a
mérkőzés állását, a pályán gólt rugnak. Mennyit mondtak azelőtt és mennyit most?
Azelőtt: null-null lő gól! 4 szótag
Most: nulla-nulla 4 szótag
Látható a visszafejlődés!
3.Null-null-lal sokal pergőbb volt a beszéd, egy játék ritmusának megfelelően. Nyilván ezért jött létre. A nulla-nulla a Vitrai tóksók hangulatának megfelelő, " ha szabad ezt mondanom " stilust képviseli.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!