Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.14 0 0 251

Benji, ha jársz még erre nyugtass meg, hogy még élsz :)

 

Előzmény: Benji_B (248)
Hy Creative Commons License 2011.09.14 0 0 250

LNK-d van hozzá?

Előzmény: BBernadett79 (249)
BBernadett79 Creative Commons License 2011.07.05 0 0 249

Sziasztok

 

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Láttam, hogy pappZ készített egy excel táblázatot, mellyel kiszámítható a diákhitel törlesztőrészlete, és hogy várhatóan mikorra fizethető vissza. Sajnos hiába szerettem volna letölteni, nem jártam sikerrel. Tudnátok nekem segíteni, hogy honnan tudnám letölteni?

 

Köszönöm a segítséget

Bernadett

Benji_B Creative Commons License 2010.11.09 0 0 248

Szevasztok,

képzeljétek: én nagyon ráb*tam.

Egyetem után kb két évig nem csináltam semmit, csak a rágómat tekergettem és figyeltem, hogy dolgoznak a szakmámban a profik. (TV műsorszerkesztés.) Pár hónapja eljött az én időm, és - döcögve induló, ám fényes lehetőségeket ígérő - egyéni vállalkozást kezdtem. Még igazolványom sem volt, máris becsöngetett két férfi. A kocsijukra az volt írva, hogy APEH. Bejöttek a házba. Elmagyarázták, hogy a Diákhitel Központ átadta nekik az ügyemet és azért jöttek, hogy lefoglaljanak ezt-azt. Én öklendeztem, ők meg körbejártak és arról faggattak, van-e már autóm, van-e lakásom a Rózsadomb tetején. Akinek még mindig nem világos: behajtók voltak.

(Az a szerencsém, hogy csak egy rühes macskám van, amit nem kértek, különben elvették volna mindenem.)

Én úgy tudtam, hogy akkor kell elkezdeni törleszteni, ha az embernek van munkája, és én csak most szálltam be a körhintába. Mondták, hogy ők ehhez nem értenek, viszont abban a szobában mi van? ...

Amikor elmentek, fogalmaztam egy hebegő levelet a központak - innentől gyorsítok a sztoriban - és leírtam az egészet. Két hétig visszafojtott lélegzettel vártam a postát. Meg is jött. Nyolc napon belül fizessem ki egy összegben, (2 millió valamennyi - vagyis 200 ezer hijján KÉTSZER ANNYI, mint amit anno fölvettem.) vagy van lehetőség havi minimum 30 ezrével, de maximum 60 hónap alatt. Emellett persze eltiltanak minden más (pl. lakáshiteltől) és felkerülök egy fasza BAR-listára is.

Van valakinek valami ötlete?

- Azon kívül, hogy ugorjak fejest a tetőről, amiért ilyen felelőtlen hülye voltam. Én már arra is gondoltam, hogy inkább leülném...

Segítsetek már, mert fejes lesz...

Benji_B

hAliG Creative Commons License 2008.04.01 0 0 247

Aki megfogadja a tanácsomat, az nem veszi fel a diákhitelt!

 

Ha valamelyik egyetemista 3-4 évre felveszi a diákhitelt, és netalán

még rá is húz az egyetemre 1-2 évet, akkor fizetheti majd a törlesztő

részleteket havonta 20-25ezer Ft-jával 10-15 évig!!!

 

Érdemes elgondolkozni, hogy az a havi 20-30ezer Ft plusz pénz, megéri-e,

hogy felnőtt élete kezdetén egyből adósságba verje magát az ember!!

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.21 0 0 246
Na.......csóró diákokon behajtani valamit.........

....azéééé...jó dolog ez a diákhitel............valakiknek.....persze......

  Nehéz behajtani a diákhitel-tartozásokat

2008. március 20. 09:50

Nehéz behajtani a diákhitel-tartozásokat, mivel az adósok között soknak sem munkahelye, sem jövedelme nincs, így vagyontárggyal sem rendelkeznek - írja csütörtöki számában a Somogyi Hírlap.

<!-- if(!window.goAdverticum) document.write(''); --> if(window.goAdverticum) goAdverticum.addZone(39710);

Somogy megyében összesen 2727-en kezdték meg a hitel visszafizetését, 981-en már mindent visszafizettek, 106-an azonban tartoznak a Diákhitel Központnak; ez három százalékot tesz ki, ami az országos átlagnak megfelelő. A behajtás így az APEH-ra vár.

A februári adatok szerint a Dél-Dunántúlon 354, diákhitel miatti végrehajtással érintett adóst tartott nyilván az APEH. Ők összesen 176 millió forinttal tartoztak a Diákhitel Központnak. Ebből Somogy megyében 114 adósnak összesen 74,2 millió forint tartozása van. Ezzel Somogy megye mind az érintettek számában, mind a tartozás összegében a tizedik a megyék országos rangsorában, vagyis a középmezőnyben található - olvasható a lapban.


MTI
Katacsajj Creative Commons License 2007.11.15 0 0 245
Szia! én úgy tudom, hogy nem feltétlenül aktívnak lenned...csak tanulói jogviszony kell. De ez nem biztos. De vannak más lehetőségek is... pl a citibanknál is hallottam olyanról, hogy kedvező kamatozású hitelt adnak kifejezetten diákoknak. A részleteknek nem jártam utána, de itt egy link annak, akit érdekel a dolog Amikor boogie jön be, az ne tévesszen meg :) ez nem játék :D
velő Creative Commons License 2006.12.14 0 0 244

Helló!

 

A következő lenne a kérdésem a nálam okosabbak felé: lehetséges igényelni a diákhitelt, hogyha ugyanabban a félévben halasztok az egyetemen? Ezen a linken nézegettem a feltételeket, de nem vagyok biztos a dologban... Ha halasztok, akkor a tanulói jogviszonyom elvileg még érvényes, ugye?

 

Köszi előre is!

Kakarotto Creative Commons License 2005.11.15 0 0 243

Hello!

 

Én a bécsi egyetem diákja vagyok, sajnos a diákhitelt nem vehetem fel mert nem Erasmus vagy hasonló programmal vagyok kint, de úgy hallottam, hogy tervezik a diákhitel beiktatását a "Külföldön tanuló magyar diákok" számára. És állítólag ez valamennyivel több lesz havonta mint 30ezer.

Ezt még csak szóbeszédben hallottam, de sajnos olvasni sehol sem olvastam róla.

 

Tudnátok ajánlani egy linket ha esetleg mégis igaz a hír?

toloba Creative Commons License 2005.10.07 0 0 242
Kétszázezredik ügyfelét köszöntötte a Diákhitel Központ


A kétszázezredik diákhitel-igénylőt köszöntötte csütörtökön Csillag Tamás, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. Az őszi szemeszterre több mint tizenhatezer új hiteligénylést adtak le, kölcsönükhöz először október 14-én juthatnak a diákok.
Gajdács Andrea a kétszázezredik diákhitel-igénylő Magyarországon, a szegedi egyetem tanárképző főiskolájának első éves levelező hallgatóját Csillag Tamás, a Diákhitel Központ vezérigazgatója köszöntötte csütörtökön Budapesten.
A vezérigazgató elmondta, hogy egy felmérés szerint leginkább a nagycsaládokban élő diákok veszik igénybe a szolgáltatást; tehát azok, akik igazán rászorulnak. Egy átlagos egyetemi hallgatónak csaknem hetven-hetvenötezer forintra van szüksége a megélhetéshez.


Minden harmadik jogosult él a lehetőséggel

Az előző tanév végéig, június 30-ig összesen 193 311 diákhitel-igénylés érkezett be a Diákhitel Központhoz. Közülük csaknem 184 ezren váltak jogosulttá, és számukra több mint 85,5 milliárd forintot fizettek ki. Ezzel szemben az elmúlt tanévben már minden harmadik jogosult élt a diákhitel lehetőségével, és a felvett kölcsön átlagos összege személyenként elérte az évi 213 ezer forintot. Az új tanévben harmincezer forintra nőtt a havi felvehető összeg, ugyanakkor az őszi szemeszterben az aktuális kamat évi mértéke 11,25 százalékra csökkent.
Tizenhatezer új igénylés szeptember közepéig
Szeptember 15-ig több mint tizenhatezer új igénylést adtak le. Akik megfelelnek a feltételeknek, és szeptember közepéig be is iratkoztak a tanintézetükbe, azok október 14-én, az őszi szemeszter első diákhitel-kifizetési napján juthatnak először a kölcsönükhöz.

Diákhitelt a szemeszter során bármikor lehet igényelni: aki 15-ig leadja az igénylést - és jogosult a kölcsönre -, akkor a következő hónap 15-én juthat először a pénzéhez. Az őszi szemeszterre érvényes diákhitel-igénylést azonban legkésőbb december 15-ig le kell adni.

http://www.magyarorszag.hu/hirek/kozelet/dh20051006.html?h=1
bánfalvi Creative Commons License 2004.11.10 0 0 241
            Diákhitel!

            Évekkel azelőtt már az Interneten is közzétettem a „Nemzeti Összefogás Programjának VII. fejezetében foglalt, a diákhitellel kapcsolatos alábbi szöveget:

„Ezért kell keresni a továbbra is megkövetelt  állami támogatás mellett az oktatás, különösen a felsõ oktatás költségeinek elviselhetõbbé tételét. A nyugati államokban már továbbtanulási kölcsönt is folyósítanak, amit hasonlóan az ösztöndíjhoz, a szorgalmi idõ alatt lehet felhasználni és  visszafizetésére a tanulmányok befejezése, az  elhelyezkedés után kerül sor. Emellett még számtalan módja lehet annak, hogy a továbbtanulást, az önképzést elõsegítsük. Többek között egyetemi alapítványok is létesíthetõk, amit az egyetem volt diákjai és a szívesen adakozó mecénások tartanának fenn, illetve annak összegét növelhetnék. Ez  is jelentõsen elõsegítené a rászoruló diákok tanulását. Régebben külön tehetségkutató versenyeken - nem ki mit tudón - választották ki az igazán  tehetséges, támogatásra érdemes, rászoruló fiatalokat”

                Ezt megküldöttem több egyetemnek és újságnak is. Nem tudom végülis ki használta fel, az nem is érdekel, de az erősen zavar, hogy a  hitelt céljától eltérően ahelyett, hogy az állam adná, jelentős kamatokkal bankok kezébe tették le, és lényegében bankok kiszolgálóivá /foglyaivá/ teszik a végzős ifjúságot és a kölcsön visszafizetésébe megrokkanó fiatalságnak szinte lehetetlenné teszik a pályakezdést. Nem hiszem, hogy az államnak, aki értelmetlen célokra is már igen jelentős kölcsönöket vesz fel, ne tudna folyósítani a felső oktatás ifjúsága céljára a továbbtanuláshoz kamatnélküli hiteleket!!!

            Igen örülnék az érintettek hozzászólásainak, különösen kíváncsi vagyok a végzős hallgatók észrevételeire. banfalvi@spiderweb.hu

Kérdező nick Creative Commons License 2002.08.07 0 0 240
Az SZDSZ megint pofáraesett:

Nem sértett versenyjogot a Diákhitel Központ Rt.
2002. augusztus 7. 13:30

MTI
Megszüntette az eljárást a Diákhitel Központ Rt. ellen a Gazdasági Versenyhivatal, mert kiderült: a társaság nem tanúsított versenytörvénybe ütköző piaci magatartást. 2001-ben a Postabank kizárólagossága miatt indult eljárás a központ ügyében.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanács szerdai határozatával megszüntette az eljárást a Diákhitel Központ (DHK) Rt. ellen, mivel arra a következtetésre jutott, hogy a társaság nem tanúsított versenytörvénybe ütköző piaci magatartást - tájékoztatta Polgárdy Géza, a GVH sajtófőnöke az MTI-t.

A GVH 2001. novemberében annak gyanújával indított eljárást a DHK ellen, hogy a diákhitel kizárólag a Postabanknál nyitott bankszámlára történő átutalása kimeríti a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.

A Versenytanács elemezte, és döntő súllyal vette figyelembe a diákhitel jogszabályban foglalt célját és természetét, valamint a DHK státusának és tevékenységének jogi szabályozottságát. Ennek során megállapította, hogy a vizsgált diákhitel valójában nem piaci, hanem "szociális termék".

A GVH döntésének indoklásából kiderül: az állami szerepvállalás alapján kialakított és működtetett diákhitel konstrukciójának nincs piaci alapon működő versenytársa, annak adott feltételekkel történő nyújtása piaci tevékenységként nem valósulhat meg.

Az állami diákhitelről szóló 2001. júniusi kormányrendelet a diákhitel célját az egyén, ill. családja anyagi helyzetétől nem függő, egyenlő esélyek megteremtésében határozza meg, az általánosan hozzáférhető, tömeges és minőségi felsőoktatás fenntarthatósága mellett. E célok megvalósítása a megfelelő állami intézmények és állami tulajdonú szervezetek bevonásával történik.

A kormány és a bevont állami intézmények tevékenységének természete alapján lehet megítélni, hogy a konkrét tevékenység a versenytörvény hatálya alá tartozó piaci magatartásnak minősül, vagy pedig az állam, az önkormányzat közhatalmi funkciójában, a gazdasági-piaci tevékenység körén kívül cselekszik. A versenytörvényben megfogalmazott szabályok és tilalmak piaci magatartás, gazdasági tevékenység végzése esetén irányadóak.

Az állami diákhitel szociális céljára, az állami konstrukció rendszerére tekintettel a versenytanács úgy ítélte meg, hogy a DHK az állami diákhitelezés működtetésében nem végez piaci magatartásként minősíthető tevékenységet. Ezért nem szankcionálható a versenytörvénynek a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést tiltó szabálya alapján.

Őri András Creative Commons License 2002.06.20 0 0 239
FONTOS! Bővebben a Diákhitel Központ Rt. üzletszabályzat módosításról

Az utóbbi időben, a különböző médiumokban, internetes fórumokon, illetve levelező rendszerekben sokan és sokféleképpen kommentálták a Diákhitel Központ Rt. június 1-én meghirdetett, augusztus 14-én hatályba lépő üzletszabályzat módosítását. A valóságnak megfelelő értelmezéshez kívánunk most segítséget nyújtani minden érdeklődő számára.

1. Az üzletszabályzat célja

A diákhitel-rendszer lényeges elemeit, a kamat mértékét, a törlesztés módját és nagyságát, a felvehető összeget az üzletszabályzat nem módosítja, mert nem is módosíthatja, mivel ezekről jogszabályok intézkednek.

Az üzletszabályzat célja nem más, mint az ügymenet pontos leírása. Az üzletszabályzat mindenkori módosítása, a lebonyolítás javítását, gördülékenyebbé tételét célozza.

2. A üzletszabályzat mostani módosításának oka

A diákhitelezés tavaly ősszel előzmény nélkül indult. Az eltelt év gyakorlati tapasztalatai szükségessé tettek bizonyos módosításokat, így többek között az egyösszegű hitel felvétel módját, a szerződés módosítás mikéntjét, a menekülti státusz elismerését.

Eddig a Diákhitel Központ Rt. üzletszabályzata lehetővé tette, amennyiben az üzletszabályzat-módosítást az ügyfél nem fogadja el, úgy rá az előző üzletszabályzat maradjon érvényben. Ez hosszú távon kezelhetetlené tenné a működést, mert azonos szolgáltatásra egy időben sok, egymástól eltérő ügykezelést kellene alkalmazni.

3. Az üzletszabályzat módosítás elutasításának lehetősége, és annak következménye

Jelenleg minden hitelszerződéssel rendelkező hallgatónak joga van nem elfogadni a módosítás, és erről 60 napon belül, 2002. július 31-ig írásban nyilatkozni. (A Diákhitel Központ Rt. postacíme: 1245 Budapest, Pf. 1003. A saját kezűleg aláírt levélben kérjük feltüntetni a személyes adatok mellett a szerződésszámot is.)

Aki az üzletszabályzat módosítását nem fogadja el, az nem élhet a módosításból fakadó esetleges kedvező lehetőségekkel.

Az üzletszabályzat módosításának el nem fogadása esetén a Diákhitel Rt. a szerződést nem mondja fel.

4. Az üzletszabályzat módosítás elutasításának lehetősége a jövőben

Téves az az értelmezés, miszerint ha valaki egy esetleges későbbi üzletszabályzat módosítást nem kíván elfogadni, az nem tehet mást, mint, hogy felmondja a szerződést, és ezért köteles azonnal a teljes tartozást egy összegben visszafizetni.

A hatályos üzletszabályzat 33. és 34. pontja ugyanis biztosítja a hitelfelvevőnek a kölcsön folyósítás szüneteltetésére a lehetőséget. Amennyiben a hitelfelvevő él ezzel a lehetőséggel, úgy változatlanul csak a hitelfelvételi jogosultság megszűnése után kell megkezdeni a törlesztést. Ez a lehetőség azt jelenti, hogy nincs azonnali egy összegű visszafizetési kötelezettség, hanem a törlesztést majd a szokásos módon, a jövedelem 6%-ának befizetésével kell teljesíteni

Budapest, 2002. június 18. Diákhitel Központ Rt.

Üdvözlettel: Őri András, kommunikációs igazgató

mrzool Creative Commons License 2002.06.19 0 0 238
de suttyomban beleépítettek most
"szociális érzékenységü" minisztereink egy csapdát a diákhitelbe

henryck adatai
Felhasználónév: henryck
Email-cím: henryck@index.hu
Homepage: http://www.hmg.sulinet.hu/webhmg/
Üzenetek száma: 2

Fogjátok már fel!!! Nem fog menni!!! Hiába probálkoztok, kedves jobbosok, ez a módosítás május 21-én történt. Mondok még egy dátumot: május 27. Ekkor alakult meg az MSZP-SZDSZ kormány...

Tessék számonkérni Viktor, Viktor!-on !

Előzmény: henryck (237)
henryck Creative Commons License 2002.06.19 0 0 237
Ha van az ismeroseitek között olyan, aki vett fel
diákhitelt, akkor az alábbiakra mindenképpen hívjátok fel a figyelmét! Nem
akarom nagyon belekeverni a politikát, de suttyomban beleépítettek most
"szociális érzékenységü" minisztereink egy csapdát a diákhitelbe, így az kockázatossá vált.
Utána lehet nézni, ha kételkedtek:
---------- Forwarded message ----------
2002 majus 21-en a DHK Rt. kiadott egy uzletszabaly- modositast, mely tobbek
kozott modositana a jelenlegi szabalyzat 73. pontjat. A modositas szerint a
DHK Rt egyoldaluan barmikor modosithatja majd a szabalyzatot. Amennyiben
valaki nem fogadja majd el a modositasokat, akkor 15 napon belul jelezheti
ezt a DHK Rt fele, aminek hatasara a szerzodeset felbontjak majd, ami azt
jelenti, hogy az egesz addig felhalmozott diakhitel tartozast egyosszegben
kell torleszteni es az adohatosag hajtja be. (67. pont) A jelenlegi 73. pont
azt mondja, hogy ha a hitelfelvevo nem fogadja el a modositasokat, es errol
a modositas nyilvanossagra hozatala utan 60 napon belul irasban nyilatkozik,
akkor ra nem lesznek ervenyesek a modositasok, ez esetben semmilyen
kovetkezmeny nincsen. Pontosan idézve régi, polgári változat: "Az
Üzletszabályzat módosításának rendje 73. A DHK Rt. Üzletszabályzatának
módosítását köteles a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben, valamint
hirdetményként a felsooktatási intézményben és az Oktatási Közlönyben
közzétenni. A Hitelfelvevo a napilapok közül a késobbi közzétételt követo 60
napon belül nyilatkozhat az Üzletszabályzat módosításának elfogadásáról vagy
elutasításáról. Ha a Hitelfelvevo a megjelölt határidon belül nem
nyilatkozik, a DHK Rt. úgy tekinti, hogy a Hitelfelvevo a módosítást
elfogadta. A módosítás azon Hitelfelvevokre, akik elfogadták a módosítást,
illetve nem nyilatkoztak a módosítás elfogadásáról vagy elutasításáról, a
fent megjelölt határidot követo 15. nap elteltével hatályos. Azon
Hitelfelvevokre, akik az Üzletszabályzat módosítását elutasítják, a
módosítás hatálya nem terjed ki." Pontosan idézve az új, keményebb változat:
"73. A Diákhitel Rt. jogosult Üzletszabályzatának egyoldalú módosítására. A
Diákhitel Rt. az Üzletszabályzatának módosítását köteles a Népszabadságban
és a Magyar Nemzetben közzétenni Az Üzletszabályzat módosítását a
Hitelfelvevo részérol elfogadottnak kell tekinteni, amennyiben a
közzétételtol számított 15 napon belül ellentétes nyilatkozatot nem tesz..
Abban az esetben, ha a Hitelfelvevo a módosítást nem fogadja el, úgy a
Hitelfelvevo a Kölcsönszerzodést 60 napos felmondási idovel rendes
felmondással megszüntetheti." Azt hiszem a ket verzio kozotti kulonbseg
egyertelmu. Mindenkinek nagyon javaslom, hogy nyilatkozzon arrol, hogy nem
fogadja el a kiadott modositasokat, es surgosen ertesitse minden erintett
ismeroset is! A modositasokat majus 21-en adtak ki, attol kezdve szamit a 60
nap. Ugyanis meg a jelenlegi uzletszabalyzat van ervenyben! Letezik egy
diakhitel-vonal is, 06-40-240024, AZONBAN LEGYETEK OVATOSAK, HA
FELHIVJATOK!!!!! En megtettem ma (juni 7), es megprobaltak megetetni velem,
hogy mar a kiadott modositas van ervenyben!!! Amikor szoltam emiatt, akkor
persze elismerte a no, hogy nekem van igazam... Megkerdeztem azt is, hogy
hogyan lehet nyilatkozni az el nem fogadasrol, de ebben persze nem tudott
segiteni az ugyfelszolgaltos, azt habogta, hogy irjak levelet az
ugyfelszolgalat jogi osztalyanak cimere, es ok majd ertesitenek.... Ja, es a
most felvetelizokre termeszetesen mar a modositott lesz ervenyes.... ok mar
csak ugy fogjak tudni felvenni! szs
Előzmény: gabriel_ (236)
gabriel_ Creative Commons License 2002.01.21 0 0 236
Gondolkozzal kedves BME-s, mert ha nem teszed, nem sokaig maradsz az. :) Szerinted HULYE az a bank, hogy ugy adjon hitelt neked, hogy mashova beteszed (munkat nem vegzel) es tobb jon ki belole?

Egyszoval a valaszom: nem.

Gabriel_

Előzmény: EGO (131)
Kagakusha Creative Commons License 2002.01.21 0 0 235
"... Az ajánlat egy tíz évre szóló befektetéshez kötött életbiztosítás volt, amelyhez a diákhitel havi összegét kellett volna befizetni. A biztosítótársaság tíz év múlva hárommillió forint körüli összeget ígért. A gazdasági tanulmányokat folytató hallgató azonban tudta, hogy az ilyen életbiztosításoktól ugyan a banki kamatnál magasabb hozam várható, ám a kockázat is nagyobb, mivel ezeket befektetési alaphoz kötik..."

Persze ha szülő nevére kötik az életbiztosítást, akkor évi 42000 Ft-ot is le lehet vonni az adóból, tehát a hozam magasabb is lehet.

Előzmény: Kagakusha (234)
Kagakusha Creative Commons License 2002.01.21 0 0 234
"A diákhitel befektetésére csábítanak
2002-01-21 (a nyomtatott MH cikke)

,Vedd fel a diákhitelt, és nyerj!" - az egyetemeken ilyen és ehhez hasonló hirdetésekkel próbálják rávenni cégek, közvetítők a diákokat arra, hogy a félévente legfeljebb 105 ezer forintos hallgatói hitelt magas hozamot kínáló, ám nagy kockázattal járó befektetésekre fordítsák.

Nagy haszonnal kecsegtető befektetéseket kínálnak azoknak a hallgatóknak, akik ugyan nem szorulnak rá a diákhitelre, de a nyereség reményében hajlandók felvenni a havi 10, 15 vagy 21 ezer forintos összeget, és továbbadni azt. A befektetéseket ösztönözheti: a hallgatók március 15-étől már egy összegben is felvehetik a féléves hitelt, így maximum 105 ezer forinthoz juthatnak hozzá.
Nemrégiben a Széchenyi István Egyetem lapja, a Győri Kredit hívta fel a figyelmet a zavarosban halászó ajánlattevőkre. Az egyik "tuti tipp" szerint a diákhitelt egy csak interneten keresztül elérhető külföldi bankba kellene átutalni, ahol magasabb kamatot ígérnek, mint amit a diákhitelre kell fizetni.
Az újság figyelmeztette olvasóit: óvakodjanak a titokzatos külföldi bankba való befektetéstől, mert ezekre a hazai betétbiztosítási garanciák nem vonatkoznak. De munkába állása után mindenképpen a hallgatótól vonja le az APEH a diákhitel törlesztőrészleteit.
,Kíváncsiságból találkoztam egy gyorsétteremben az egyik biztosítótársaság üzletkötőjével" - mondta el a Magyar Hírlapnak Ponácz György Márk közgazdász szakos hallgató. Az ajánlat egy tíz évre szóló befektetéshez kötött életbiztosítás volt, amelyhez a diákhitel havi összegét kellett volna befizetni. A biztosítótársaság tíz év múlva hárommillió forint körüli összeget ígért. A gazdasági tanulmányokat folytató hallgató azonban tudta, hogy az ilyen életbiztosításoktól ugyan a banki kamatnál magasabb hozam várható, ám a kockázat is nagyobb, mivel ezeket befektetési alaphoz kötik. Arról viszont kevés hallgató tud - jegyezte meg Ponácz György Márk, hogy ha netán két év után szeretné felbontani a szerződést, az elért hozamoknak csak egy részét kaphatja meg.
A diákhitel deklarált célja, hogy segítse az egyetemi, főiskolai tanulmányok elvégzését - közölte kérdésünkre Őri András, a Diákhitel Központ Rt. kommunikációs igazgatója. A központ csak azt vizsgálja, megfelel-e az előírt feltételeknek a hitelfelvevő, azt nem, mire fordítja a pénzt. Nagykorú emberekről van szó - mondta a szóvivő -, mindenki maga döntheti el, élni kíván-e ezzel a lehetőséggel, amely nem támogatás, juttatás, hanem hitel, noha a kondíciók igen kedvezők.
A diploma után munkába álló hallgatók diákhitelének törlesztése legkorábban 2003. január 1-jén kezdődik (a havi fizetés 6 százalékából), de most január 1-jétől már előtörlesztésre is mód nyílik azoknak, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel.

Joób Sándor"

speaker Creative Commons License 2001.11.10 0 0 233
Bolsevista hatalomgyakorlás? A Korona közszemlére bocsátása, részvétel a Szent István napi körmenetben, a családok, a magángazdaság támogatása, a hittanoktatás bevezetése, az egyházakkal való összefogás a közös nemzeti célokért: bolsi hatalomgyakorlás lenne? Na ne szidolozd a bolsevizmust, mert ha ez mégis az, akkor áttérek.
Előzmény: minderbinder (232)
minderbinder Creative Commons License 2001.11.10 0 0 232
Speaker!

Most van igazi bolsevik hatalomgyakorlas. Ennel mar csak akkor lenne rosszab, ha MIDESZ vagy FIDEP kormanyzat jonne letre.

Előzmény: speaker (231)
speaker Creative Commons License 2001.11.10 0 0 231
Ez a veszély egy baloldali hatalomátvétel esetén fennáll.
Előzmény: gtamas (230)
gtamas Creative Commons License 2001.11.10 0 0 230
Helló mindenkinek!

Lenne egy kérdésem, nem tudom volt-e már róla szó.
Megkötöm a szerződést x%-os kamat mellett.
Ezek után dönthet úgy állam bácsi, hogy egyoldalúan módosítja azt egy másik kamatra?
Magyarul: mennyire vagyunk kitéve az aktuális politikai irányvonal kénye-kedvének?

Tgyta Creative Commons License 2001.11.06 0 0 229

Idáig kb. 50.000 diák kérte a diákhitel folyósítását a Postabanktól, amiért mintegy 300 forintot fizettek a diákok egy igénylőlapért. Az Országimázs Központ ugyanakkor újabb 250 millió forintot költ a diákhitel-program reklámozására, népszerűsítésére. (Info: Postabank)

Ha a hír igaz, akkor ezt a 250 milliót miért nem a diákhitel kamatainak a csökkentésére fordítják, és miért megint az Országimázs Központ önreklámozására? Vajon hány százalékkal lehetne csökkenteni ebből egy évig a diákhitel-kamatát? Vagy ez a 250 millió forint hány évig tudná biztosítani, hogy a diákok díjtalanul jussanak hozzá igénylőlaphoz?

Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.10.18 0 0 228
nekem hétfőn meg is jött
Előzmény: gabinagy (227)
gabinagy Creative Commons License 2001.10.15 0 0 227
Én meg bementem a helyi Postabankhoz, és átkértem a számlát. Nagyon kedvesek voltak, a hétvégére igérték. Hogy pénz van-e rajta, aztat nem tudom, végülis 15.-ig igérték.
Előzmény: Abszolút Nulla (226)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.10.12 0 0 226
Most már én is kaptam, meg is kötöttem a szerződést, de a számlámra 1előre 0 Ft érkezett meg. Hát ejnye!
Előzmény: gabinagy (225)
gabinagy Creative Commons License 2001.10.12 0 0 225
Én kaptam. Örültem is. Mondjuk az egy kicsit zavar, hogy Pestre kell mennem megkötni a szerződést, miközben 240 km-re lakom, de holnap benézek a helyi bankfiókba, hátha tudnak valamit csinálni.
Előzmény: Abszolút Nulla (224)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.10.04 0 0 224
Na, kapott már valaki értesítést a postabanktól?
pappZ Creative Commons License 2001.09.09 0 0 223
Szerintem csökken a hitelképességed, a bruttó fizetésed 6%-ával csökkentik azz az összeget, amennyit egy hónap alatt megkeresel és rendelkezésedre áll (ált. nettó fizu)
Előzmény: Májsz (222)
Májsz Creative Commons License 2001.09.07 0 0 222
Engem az érdekelne, hogy egy ilyen diákhitel-tartozás milyen hatással lesz a hitelképességemre? Tudtok erről valamit, vagy mit gondoltok?

(Hmmm, most jut eszembe, én banküzemtant tanulok, ezt nekem kéne tudni...)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!