Én is próbáltam konzervvel - natúrral is, chilissel is, mer nem kell áztatni, télen is gyorsan van - de nem lett olyan jó, a főttek úgy össze az ízek. (Azért persze meg lehetett enni, de jobb lett a "házi" technológiával.) Ha érdekel, egy gombás chili receptem van leírva - szvsz a jellegzetes ízt az adja, hogy a bab együtt fő a hagyma-paprika-paradicsom-füstöltizé alappal.
Szia Mulan!
Sajnos olyan tippem nincsen, mert én ezt mindig konzervből készítem, és annak már van valamilyen szaftja-leve, ami szerintem fontos mert, jó ízt ad neki. De, hogy mi lehet benne, nem tudom. Egyébként talán fagyasztani kellene. De nem biztos, hogy úgy lehet fűszerezni, mint azt a fekete babbal a "gyárban" teszik. Ha valakinek sikeült szóljon, kipróbáljuk.
Köszönöm szépen, biztosan nagyon finom, és el is teszem a gyüjteményembe - most úgyis éppen szezonja van a sárga húsú töknek, és szerintem a kérdező is ki fogja próbálni.:-)))
A babos kérdés viszont az volt, hogy hogyan kell eltenni a babot télire úgy, hogy azut. chilis babnak is fel lehessen használni. Ilyen válaszod nincs véletlenül?
Szia, megy a recept!
Egy fazékba olajat teszünk, majd apróra vágott hagymát, megdinszteljük, majd apró kockára vágott húst teszünk bele.
Fedő alatt sütjük egy kicsit, majd kockára vágott gombát, chilit, borsot, kockára vágott SÁRGA tököt ( lehet sárgarépával helyettesíteni), pirospaprikát és vegetát szórunk bele. Kevés vizet teszünk rá, majd lefedjük, és puhára pároljuk/főzzük. Vigyázni kell mert a leve elfőhet, pótold vizzel. Amikor kész, beleöntünk:
1 konzerv chilisbabot
1 konzerv zöldborsót
1 kukoricát
Ezzel éppencsak összerottyantyuk
Legjobb ha főtt tésztátval tálalod.
Az asztalnál tejfölt is lehet beletenni.
Jó étvágyat!
Köszönet a szólásért, igyexem majd Csilla figyelmét felhívni rá, jövőre még jól jöhet.
A paszulykonzerválási módszered egyébként kísértetiesen emlékeztet az enyémre, csak én "üres vízben" felrottyantom, lehalászom a "többletet", és utána főzök belőle fűszerezve, zöldségelve leveskét. Ugyanígy cselekszem más blanchírozva fagyasztandó zöldségfélékkel is; vétek lenne elönteni a levét.
Olyan kérdéseket kezdtem ide gyűjteni, amire "elfelejtettünk" válaszolni, de vannak olyanok is, amire én nem tudok, másnak meg talán fel sem tűnt - pedig széles nemzetközi összefogással még az ándzsikát is összehoztuk, ugye:-))).
Pl. az a birsalmás nyírségi kacsaleves, a borsmártások...
Farkasokkal Tancolo a kovetkezokeppen banik el a babbal:
Egy rettenetes meretu konderban felteszi a babot foni, minthacsak tejfolos bablevest keszitene. (So, baberlevel, esetleg sargarepa, kolbasz) Csak a bab sokkal tobb, mint ami a levesbe kellene.
Mikor a bab mar majdnem megfott a nagyjat egy tesztaszurovel kihalassza a levesbol, lecsepegteti es miutan kihult, muanyag dobozkakban lefagyasztja.
Farkasokkal Tancolo nagyon vigyaz arra, hogy a bab ne foljon meg tulsagosan, inkabb maradjon
egy kicsit kemenyebb, kulonben a chiliben szetfo. A fagyasztott bab kiolvasztas utan (mikro) hasonloan hasznalhato, mint a konzerv bab.
Nézegetek itt, hamár ... találtam kérdéseket, amelyekre választ nem
GPF
válasz erre | adatok | e-mail 2000-09-14 10:04:03 (1506)
Az egyik kedvencem az orosz falusi húsleves. Ez egy nagyon tartalmas húsleves, többféle húsból, s mikor már kész,
egyszemélyes csuprokba kell tenni, s a tetejét kelttésztával betakarni, s megsütni.
Tudtok egy receptet? Állítólag a levesben vannak valami nem megszokott dolgok is.
Csilla
válasz erre | adatok | e-mail 2000-09-08 13:38:38 (1463)
Szisztok!
Valószinüleg kapok majd ottholról zsengés fejtett babott, elszeretném tenni ugy hogy majd chilis babot tudjak belőle
csinálni. Erre kellene egy jó kis recept. Várom a tippeket.