hátkedves róbert nagy fába vágta a fejszéjétMint tudjuk acsicsóka sok cukrot tartalmaz és ez meghatérozza vajamelyest az elkészítését.Én is egyszer csináltam de majd leírom erről is a véleményemkésőbb.Én lereszeltem a csicsókát és közepesen vagy még annál is gyengébben lecukroztam, ez azért szükségeshogy levet eresszen.Nem lessz valami sok.Hagytam egy teljes éjszaka állni majd vékony a gyógyszertárban kapható80x80cmesgézlapon,többet tettem egymásra, mert a nagy terheléstől kiszakad,és ezen át passzíroztam gyürtem gyömöszöltem, addig mig a darálmány egészen száraz lett. Ekkor a levet felforraltam csak bugyanásig, és forrón kiüvegeztem.Nem burkoltam be hanem szobahőmérsélleten hagytam kihülni.MIt mondjak elég macerás volt,az ízét talán a gesztenyéjéhez tudom hasonlítani,de halványan,és elég sok kell hozzá.Ha önnek terem akkor semmi gond, de ha vásárolja, akkor kár elpocsékolni a maradék húsát is.Én a piacon szoktam venni, és réjöttem, hogy egészséges ember nem szivleli, ennek ellenére én különféle módon elkészitve igencsak szeretem.és szüksége is van rá a szervezetemnek.Szép vékonyan felszeletelem,majdsajtos besamellel leöntöm.Irány a sütő.Megfőzve ugyanúgy elehet készíteni mint a krumplipűrét és köretnek is izletesÉn bár rokkant nyug.as vagyokbár nem öreg csak daganatom volt,áldoztam magamra egy gyümölcscentrifugát,és nyersen iszom a levát,nemcsak ennek hanem mindennek aminek egy csep leve is van.Hát nem tudom mennyivel lett okosabbkis tudásom szeretettel küldöm aranykata"
Fogalmam sincs. Nálunk nem igazán megy a csalamádé, már vagy 20 éve nem csináltam.
Kerámiaedény engem is érdekelne. Csináltam ugyan idén savanyú káposztát műanyagban, de én eléggé irtózom a műanyag és az ennivaló kapcsolatától, úgyhogy valami számomra is elfogadható megoldást keresek (15-20 litereset).
Köszönöm! Még annyit kérdeznék, hogy az október végén készült csalamádé sima hűtőben, műanyag fedett (de nem légmentesen záródó) edényekben kb. hány hónapig áll el? Szokásos recept, 6 féle zöldség sós, cukros, ecetes, fűszeres lében, van benne pár kiskanálnyi nátrium benzoát is.
Ha október végén november elején pl. Bogácson jársz ott jó áron lehet gyalult káposztát venni, azt már csak össze kell keverni. Vagy Vecsésen is adnak a káposztások, ott már drágább szokott lenni.
Ma a Fehárvári úti piacon 300 volt a gyalult reszelt káposzta, 400 a savanyú kilója.
Amikor rakod be folyamatosan ököllel kell tömöríteni. Néhány kiló után a besózott káposztaból kezd a lé kioldódni, ezért nem árt a gumikesztyű. Az edény felső részében a vályúban mindig legyen víz az zárja le légmentesen az egészet.
10 literes porcelán edényem van, évek óta így csinálom.Nemistudomhogykellsúlyozni.AtömörítésbensegítaZembernekierősebbésnagyobbkezevan.
Itt azt írod hogy nem kell súlyoznicseréphordóban.Akkorcsakkézzelletömöríteméskész?
A 10 literes hordóba kb. 10 kiló gyalult káposztát bele szoktam tömöríteni, a végén már 4-5 cm lé van a káposzta felett és nem kell súlyozni. Férfiak gumikesztyűben nagyon jól tudnak tömöríteni, mert jó nagy öklük van, a kesztyűben meg nem marja ki a kezüket a só.
Múlt télen savanyítottunk káposztát műanyag vödörben (kb 20literes) elég jól sikerült, csak hamar elfogyott. Három gyerek van fogyasztottunk rendesen. Most vettem egy agyag savanyító hordót 40litereset. Ebbe szeretném csinálni a káposztát. A kérdésem a következő: A műanyag vödörbe le kellett súlyozni, hogy ne kapjon levegőt, de a agyag hordóban is kell súlyozni? Vagy itt elég az hogy amikor megcsinálom akkor kézzel aránylag letömörítem, majd rá a kupak és a peremet feltöltöm vízzel?
Nem tudom aktuális-e még,de nekem van egy kis tető a cserépedényre,mert nekem az alja repedt meg.Hívj a 060306946561 számon,ha érdekel,és mond meg a méretét!
Az idei évben nálunk szinte mindent gyümölcsöt , zöldséget elpusztított az árvíz. Viszont a kert végében megmaradt elég sok csicsóka . Ebből szeretnénk cukorhelyettesítő szirupot készíteni. Csak nem tudjuk hogyan kell. Ha valakinek lenne infója arról , hogy miképpen készíthető el csicsókából a szirup , cukormentesen , köszönettel vennénk.
Egy receptet keresek: (az arányok miatt) TV paprikát szeletekre kell vágni, egy tálba összekeverni -csak emlékeim szerint: só, majoranna, cukor .... ?, üvegekbe rakni, és a tetejét leönteni olajjal.