Keresés

Részletes keresés

hód Creative Commons License 2000.11.17 0 0 0
Hell 0!

Remélem egészen 0 százalékig fog nőni!

Előzmény: kmp2000 (-)
kmp2000 Creative Commons License 2000.11.17 0 0 topiknyitó
Nő a Munkáspárt népszerűsége

A Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég legújabb, novemberikkn felmérése a biztos szavazók körében – holtversenyben a negyedik helyet megszerezve ezzel - 3 százalék körülire hozta ki a Munkáspárt népszerűségét. Egy hónap adataiból természetesen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, éppen ezért kísérletet teszünk a különböző közvélemény-kutatási cégek adataiból kivilágló trendek nyomon követésére. Azért sem a konkrét adatokon van itt a hangsúly, mert köztudomásúan a Munkáspárt szavazói sem minden esetben merik felvállalni pártkötődésüket, ezért a szakmai vélemények szerint is a megállapított adatok a szakmai hibahatár szempontjából az alsó részben találhatók, tehát a párt esetében – ellentétben például a nagy pártokkal – a valódi várható eredmény mindenképpen ennél magasabb.

A Szonda Ipsos adatai szerint az előző év végén általában valahol másfél százalék körül, az idei év első felében
általában valamivel két százalék alatt mozgott a Munkáspárt támogatottsága a biztos szavazók körében, bár ezek a különbségek elhanyagolhatók. Az elmúlt három hónap mindegyikében meghaladta azonban a párt népszerűségi indexe a két százalékot, ezzel pedig – tendenciájában – már valódi növekedésről beszélhetünk. A Marketing Centrum és a Gallup az utóbbi időben körülbelül ugyancsak ezt az eredményt mutatja ki.

A Tárki ugyan a Munkáspártra leadott szavazatokat külön nem tartja nyilván, de mindenképpen figyelemre méltó az „egyéb pártok” kategóriára leadott szavazatok mennyisége. Abból a feltételezésből indulhatunk ki ugyanis, hogy ezeknek legalább a felét a Munkáspárt kapja majd. A számításunk szerint a Munkáspártra eső rész így a korábbi időszakhoz képest szintén megduplázódott, így a többi közvélemény-kutató céghez hasonlóan ez az intézet is kimutatja a Munkáspárt erősödését.

Nagyon fontos adat, hogy a párt elutasítottsága mindenképpen csökkenni látszik. A jelenlegi helyzetben megelőzi az FKgP-t, a MIÉP-et, a KDNP-t és holtversenyben áll az MDF-fel.
Mindenképpen meg kell jegyeznünk azonban, hogy a cégek novemberi adatai egyenlőre nem ismertek, ezért jelenleg még csak remélni tudjuk, hogy a Szonda Ipsos által kimutatott növekedést ezek is alátámasztják majd.
A Munkáspárt relatív előretörését nem csak a párt arculatváltása és modernizációja segíti elő természetesen, hanem a vetélytársak iránt megrendülni látszó bizalom is. Úgy tűnik, hogy az MDF fellendülése kifulladt, illetőleg a kisgazdák népszerűsége vészesen lecsökkent. Lassú emelkedés figyelhető meg azonban – a Munkáspárt mellett - az SZDSZ háza táján is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!