Én is sokévig használtam gombatrágyát,- a már itt is említett mérsékelt sikerrel. Viszont nagyon nagyon kötött talajom van, és a szerkezeten nagyon sokat javított. Az elönye föleg az, hogy korlátlan mennyiségben hozzá lehet jutni, és ha magad elszállítod, gyakorlatilag térítésmentesen. Míg az istállótrágyát zsákonként veszed, -és fizeted, így alaposan meggondolod, hogy mennyi is szükséges föltétlenül. De annyi soha se lesz, hogy zsákszámra számolatlanul borogasd be az ágyásokba.
Ugye itten két kérdés van. Az egyik a pénz, a másik a minőség.
Én egy percig nem vitatom hogy mennyivel jobb a jó érett marhatrágya vagy a birka és mezőgazdasági felhasználásra mindenképpen jobb is.
Viszont egy családi ház kertjében ha valaki nem akar díjnyertes káposztát termelni, sokkal gyengébb minőségű anyag is megfelelő. A fűnek, pár cserjének szvsz bőven elegendő és az ára a töredéke a rendes trágyáénak hiszen csak a fuvart kell állni. Másrészt rendes trágyához pl. Pesten elég macerás lehet hozzájutni, míg gombapincéből elég sok van.
A gombatragya elnevezes egy kicsit csaloka. Mert az valojaban csak akkor volt tragya, amikor a gomba termett rajta. Amikor a gomba mar letermett, akkor tul sok tapanyag nem maradt benne, ennelfogva a hatasa nagysagrendekkel elmarad az istallotragyaetol. Megis sokan szeretik hasznalni foleg kotott, agyagos talajon, mert azt lazitja, es a kedvezobb strukturaju talajon novekszik a termeshozam.
Szerintem a jo szalmas istallotragya, foleg a birka- vagy kecske-melyalom a boseges tapanyagutanpotlas mellett legalabb olyan jol javitja a strukturat. Szoval nem biztos, hogy a dragabb az tenyleg dragabb is. Foleg ha kulturalt zsakos kiszerelesben hazhoz is szallitjak.
Az enyémnél agyagosabb kert kevés lehet itthon (a szomszéd utcában korábban agyagbánya is volt) de pár kocsi gombatrágya elég tisztességes eredményt hozott. Zöldség nincs, de a fű elég szép és a gyümölcsfák is megeredtek rendesen. Ha van marhatrágya az jobb, de sokkal többe kerül.
Itt felénk Szeged és Hodmezővásárhely között
van egy cég ahol lehet venni , Korona Gombaipari
Társaság vagy valami hasonlo a neve.
Tényleg jo komposzt , már láttam , bár
még sosem használtam.
Keress föl egy gombapincét a közeledben. Onnan. Anyósomék állandóan ezzel trágyázzák a veteményest, de nem vmi látványos az eredmény. Bezzeg a szomszédjuk, a marhatrágyával! Nnnna, az zöldebb ... és szagosabb.
Mi micsoda? Gombatrágya? ÉN még soha nem hallottam erről. Ha valaki tud nekünk valamit ezek ismertető jeleiről vagy beszerzési lehetőségeiről, akkor feltétlen szóljon.
A szomszédom gombatrágyával trágyázza a kertjét. Idén is marharépa nagyságú sárgarépákat szedett ki a földből. Látva a hatalmas terméseket elgondolkodtam, hogy hátha az én kertemnek is jót tenne a gombatrágya. Csak azt nem tudom, hogy miből is áll az tulajdonképpen és az én agyagos talajú kertemnek használ-e?