Keresés

Részletes keresés

springer440 Creative Commons License 2002.10.08 0 0 692
igaz, az a fránya nagy setétség!
a gondom az, hogy a távcső nem gagyi, legalábbis jó drágáér mérték :) és nem mozoghat el. hőmérséklet-elállítódás összefüggést még nem tudtam felfedezni. az elállítódás mértéke pedig lehet akár 5-6 cm jobbra-balra, illetve 8-10cm fel-le.
Előzmény: little747 (691)
little747 Creative Commons License 2002.10.08 0 0 691
Helló Springer !

Az időjárás egy dolog (ha nem esik), csak lassan már sőtét lesz mire az ember hazaér a munkából :-(.

Ha a távcső nem mozdul el, akkor valami a távcsőben mozoghat. Nekem a régiben (gagyi) a lencsék is elforogtak a menettel együtt, amíg bele nem ragasztottam. Esetleg a hőmérsékletkülönbség? Régebben volt róla szó.

Előzmény: springer440 (690)
springer440 Creative Commons License 2002.10.08 0 0 690
halló légsűrítők!

kitört a Nagy Magyar Szaridő, és mindenki a szobában (italboltban) leledzik ilyenkor? vagy a rendőrség berezelt, hogy itthon is valaki kilométeres távolságokból lődöz találomra a lada ablakából ártatlan járókelőket olyan golyóval, amit a vadászok és a katonák használnak, és szétszakad becsapódáskor, és ezért elkobozták a fegyvereiteket? szóval mi ez a nagy csend? és miért állítódik el a távcsövem állandóan?

ilyen kérdések foglalkoztatnak mostanság.

csé: springer

Zaku Creative Commons License 2002.10.04 0 0 689
Hali !

Dwo mester !

Köszönöm a mélyreható választ ! Akkor elkezdhetem felépíteni a dolgokat, mert azt tudom, hogy jelen felállásban a lövedék - fegyver - lövész sorban ki a leggyengébb láncszem.:)
Marad a sok gyakorlás Gamo Match-al.
(Azért arra majd kíváncsi leszek, ha a szemem lézer lesz, hogy fogom a sugarait úgy fókuszálni, hogy pontosan .177 -es lyukat égessen a lölap közepébe.:)

Megvan a CP99-es, hétvégén föpróba !

Üdv Gábor

Előzmény: Dworkyll (688)
Dworkyll Creative Commons License 2002.10.03 0 0 688
Zaku kartács,

drága skuló tudományosan.

AMikor elkezdesz lőni, az eredmény egy normáleloszlású ponthalmaz, a közepe felé sűrűsödve. Azért nem egyetlen pont, mert számos faktor visz bizonytalanságot a röppályába. Ez kezdődik a lövővel, szem, tartás biztonsága, elsütés... stb, folytatódik a puskával, minőség, huzagolás, lövés közbeni dinamika, stb.. jön a lövedék, miképpen pörög, miképp viselkedik a levegőben, hogy hat rá a szél, stb.

Szal van egy csomó faktor, ami a becsapódás, és az elméleti középpont közötti távolságot befolyásolja. Amikor fejlődsz, szépen gyalulod ezeket a faktorokat, hogy minél kisebbek legyenek. Mármost ha van egy, amelyik kiugróan hazavágja az eredményt, akkor célszerű azzal foglalkozni, mert a többiben beálló változást, egyszerűen ez a rossz faktor "elfedi". Ezt neveztem leggyengébb láncszemnek, vagy szűk keresztmetszetnek. Nézetem szerint a lövedék minősége, mondjuk Gamo Matchtól fölfelé, kevéssé fog befolyásolni. Többre mész SZVSZ gyakorlással :-), meg ha odáig jutsz, valami jobb csúzlival.

Azaz hiába teszel 5000 forintos meggymagot a csőbe, ha remeg a kezed, vagy lötyög a csöved, ugyanolyan lesz a szórásképed, mint a 300 forintossal :-) Míg ha minden egyebet kizártál, szemed lézer, karod beton, puskád Anschütz, akkor már lehet, hogy észreveszed a lövedéksorozatgyártás anomáliáit :-)

Uff, Dwo

Előzmény: Zaku (686)
gvass1 Creative Commons License 2002.10.03 0 0 687
hi,
7,5 J feletti legfegyvernel a hollowpoint bogyo vadasztra jo, foleg kisebb, vekony bundaju kartevok irtasara, mivel expandal, igy gyorsan leadja a teljes energiajat, szemben pl. egy heygessel, ami kisebb dogokon atszaladhat. (mondjuk 30 joule energiaval szamolva!)

Hobbilegfegyverbe imho boven eleg egy kozepes minosegu kommersz lovedekfajta. A taras modelleknel fontosabb a jobb minoseg, hogy ne a tarbol kimozdulo, benne megszorulo szarok rontsak el a lodozes elmenyet.

A GunBoxban van szlovak hollowpoint meg hegyes, amik belemennek a CP99 es hasonlok tarjaba, 500 db/600 ft aron, es azok elegge jo minoseguek. Hegyssel multkor egy patronynit (kb. 80 loves) lottem ki CP99-bol semmi akadas mellett.

Előzmény: Zaku (686)
Zaku Creative Commons License 2002.10.03 0 0 686
Hali !

Dwo mester. A hollow point töltényekr?l olvastam mindenféle irodalomban. A kérdésem arra vonatkozott, hogy 7.5 J + légfegyver összetételben mi a fenére alkalmas. Mert hogy elég sokan gyártják.

A drága skulókkal kapcsolatban. Az általam használt skulók közül a legdrágább a Gamo Math volt. Mostanában csak ezzel lövök. (Brutálkodásra pedig Gamo Magnum) Pont azért, mert még életben nem is láttam Walther árszint? lövedéket, ezért tettem föl a kérdést. Pl. ilyenre gondoltam: - vesz az ember fia a drágából egy dobozzal. Szorgalmasan gyakorol az olcsóbbal. Aug 20-án délután elövesz drágából 30-40 db-ot. Kimegy, élvezkedik. Jövöre ismét. :))
Vagy, nem vesz egy fia drága skulót sem, mert jóminöségü HOBBY légfegyvernél nincs semmi észrevehetö különbség. (drága vs. Gamo)
Esetleg: irányzék, távcsö pontos belövésénél megéri használni a drágát, mert mind pontosan egyforma, vagy mit tudom én ...
Szeretek tanulni a tapasztaltabbaktól, ezért tettem fel a kérdést, lehet hogy rosszul megfogalmazva. Végül is 2-3000 HUF-ot ki tudok fizetni egy doboz jó skulóra (elég rá ?), ha megéri, és évente csak 50 - 100 db-ot használok el.

Üdv Gábor

Előzmény: Dworkyll (684)
golbat Creative Commons License 2002.10.03 0 0 685
Dworkyll mester!

Sikerult mar tesztelned a KG&KG diabolokat?
A Gamo skulokhoz kepest (6 m-en) nem igazan lattam elterest a szorasban IZS Mp651 es 654K-val (A 654 forgotarjaba eppen belefer).
Jo 1 mm-rel hosszabb a magyar diabolo mint a Match vagy a Pro Match, es nehezebb is naluk-jobb az "atutese".
Kivancsi lennek, nagyobb tavolsagra mennyire jon be (haver Slavia-jat mar fel eve nem hozta vissza az occse...)

TIA,
Golbat.

Előzmény: Dworkyll (684)
Dworkyll Creative Commons License 2002.10.03 0 0 684
:-)

Ammo kérdésben csak Lenin elvtárs munkásságára tudok utalni: a leggyengébb láncszem.

Azaz a drága skulók piszokul nem érik meg, ha nem egy ultrafinom versenycsúzliból lövöd őket, kb x év gyakorlás után. Szerintem. Ezért aztán személyesen sose próbáltam ilyenekkel lövöldözni, biztos van akinek ilyen kell.

Hollow point: vadászlövedék imitáció. A nagy skulók ilyenek, stophatás meg minden, de minek ez 4.5 mm-en? Nem értem igazán, lehet hogy a vadászimitációknak :-)))

Egyébként a Rezső térieknek most igen impresszív a légskuló választékuk, a hollow point Vulkán néven fut pl.

Dwo

Előzmény: Zaku (681)
gvass1 Creative Commons License 2002.10.03 0 0 683
Asszem ez elegge reszletes elemzes from Kaliber 2001/okt.

A Makarov MP654K-t bátran nevezhetjük a legélethűbb CO2-os légpisztolynak. Az igazi Makarov PMM-12-höz való hasonlatosság oka az, hogy ezt a modellt nem légfegyvernek tervezték, hanem az éles pisztolyt alakították át.

Kétsoros táras modell

Az éles Makarov PM-8 (Pisztolet Makarova) pisztoly a szovjet hadsereg rendszeresített hadipisztolya volt az 1950-es évektől, és ma is ezt a modellt használják a néhai Szovjetunió utódállamai oldalfegyverként.
Már a Szovjetunió bukása idején elkészül modernizált változata a kétsoros tárral készülő PMM-12, de ennek rendszeresítésére nem került sor. Ez szolgált alapjául a cikkben szereplő CO2-os légfegyver konverziónak, nomeg azért, mert csak a kétsoros tár helyén fér el a szén-dioxid-patron.

Nem sok módosítás

Az éles Makarov-pisztolyhoz képest az MP-654K légfegyver szerkezet csak minimálisan módosult. Nagyon kevés kívülről látható jele van annak, hogy nem éles fegyverrel van dolgunk. A nyilvánvaló 4,5 mm-es csőtorkolat és a tár alján levő patronbecsavaró mellett csak a hüvelyvonó üresen tátongó nyílása szúrhat szemet, de az újabban tesztelt modelleken már ezt is eltüntették. A gyártó által adott használati útmutatóból az derül ki, hogy prototípusként várható egy kívülről látható becsavaró nélküli, a CP88-éhoz hasonló „power cocking" megoldás is, ahol a patron végfeszítését a tárfenék végzi.
Belül persze már szembetűnőbb a különbség. A fixen rögzített cső mindössze 4,5 mm-es, és a csőfaron tömítő gumigyűrűt, illetve két szarvacskát találunk, melyek a szán távtartójaként funkcionálnak. A legnagyobb mértékű beavatkozás a szán esetében történt, gyakorlatilag az egész zártömböt kimarták, csak az ütőszeg végét és a biztosítókart tartó másfél centis darab maradt meg hátul.
Természetesen mivel meglévő éles fegyverre alapul az egész szerkezet, a légpisztoly a durva, de jól tapadó felületű markolathéjak kivételével teljesen acélból van, emiatt aztán élettartama végtelen, tönkretétele a legelvetemültebb fegyverrongálónak is komoly fejtörést okozna. Emiatt - és éles fegyverekhez való hasonlatossága okán - véleményem szerint ideális lenne kezdő lövészek képzésére, illetve lőterek mindenki által használt fegyverének.
Az már más kérdés, hogy az acél alkatrészek felületkezelése (különösen a tok esetében), kialakítása, és rajtuk a töménytelen marógépnyom a szovjet hadsereg hadifegyvereit inkább felidézi, mint a polgári célra gyártott légfegyvereket. A nikkelezett szánú (kb. 10%-kal drágább) kivitel sokkal szemrevalóbb, szinte rozsdamentes acélnak hat. A hosszabb távon nálunk levő példánynál sajnálatosan kisebb vakrozsdásodás volt tapasztalható a biztosítókaron.

A tárban minden

A Makarov légpisztoly tervezői minden, a légpisztolykénti működtetéshez szükséges alkatrész beleintegrálták a tárba. Ezzel alaposan megelőzték a nyugati konkurenciát, akik ezt az UMAREX Walther CP99 esetében tudták sorozatgyártásban először megvalósítani (az azóta csődbement IWG SIG P226 alakú légpisztolyából sosem készült nagyobb mennyiség.).
A Makarov tárja is 100%-osan acélból van, hátsó felében helyezhető el a 12 vagy egy adapterrel az olcsóbb 8 grammos széndioxid-patron. A patron becsavarására a tárfenéken levő csavar szolgál. A patron egyenesen a szelephez csatlakozik, melynek hátsó feléből kiálló rúdra üt rá az ütőszeg behelyezett állapotban (ez a szelepház foglalja el a kimart zártömb helyét a szánban).
A szelepház elülső felén egy 4,5 mm-es furat van, ezen keresztül lehet a rugós adogatású tárba betölteni a 13 darab gömblövedéket. A tárazás csak erős körműeknek ajánlott, mert az erős tárrugó acél adogatóját kézzel kell lenyomni tárazás közben.
A légpisztoly csöve huzagolt, így elvileg 4,5 mm-es ólom gömblövedéket kellene használni, azonban ezek tárazása nehézkes (úgy kell lepiszkálni őket egyenként a tárba), és előfordul velük akadály is. Az újabb modelleknél, jó minőségű ólomgolyót alkalmazva ilyen probléma nem lépett fel. Acélgolyókat (Steel BB) tárazva nincsenek akadályok, de ezek hosszabb távon biztosan károsítják a huzagolást.

Kezelés: szinte mint az igazi

A Makarov CO2-os modelljénél meghagyták az éles változat kezelőszerveit is, melyek gyakorlatilag ugyanúgy működnek, mint az éles változatnál. A szán valóban teljes egészében hátrahúzható. A döbbenetesen vastag, az eredeti éles 9x18 mm Makarov lőszer kilövésére alkalmas helyretoló rugó fület gyönyörködető hanggal löki előre a szánt.
Az elsütőszerkezet revolverező (DA/SA), de természetesen itt nincsen elég teljesítmény ahhoz, hogy a szán minden lövés után hátramozduljon, tehát, ha könnyebb, single action lövést akarunk leadni, akkor hüvelykujjal, vagy a szán működtetésével kell a kakast előzetesen felhúznunk. Double action üzemmódban folyamatosan tüzelhetünk.
A legkiválóbban élethű részlet, hogy a légpisztolyok többségétől eltérően a szánon levő forgó biztosító karnak van fesztelenítési funkciója is, melyet az éles Makarovval azonos módon, (a nálunk ismert PA-63-mal ellentétesen) lefele kell fordítani, hogy tüzelhessünk. A nehezen mozgó szánakasztó természetesen csak kézzel működtethető, de nagyon praktikus, hiszen távolról is szemmel láthatóan jelezhető, hogy üres a pisztoly.
A tárkioldó a markolat alján található, egyszerű hajlított rugóacél, mely egyben saját maga rugójaként is szolgál. Ennek működtetése kissé nehézkes, mert a patron becsavarója akadályozza mozgatását. A szánakasztó kézzel működtetve felakasztja a szánt, azonban ebből a helyzetből kézzel nem nyomható le.

Csak ólommal pontos

A légpisztoly elsütése orosz hadifegyver mívoltához képest nem is rossz, kis gyakorlással revolverezve is aránylag jól lehet vele lőni. A relatíve rövid cső, és a kisméretű, csak kalapáccsal állítható nézőke miatt természetesen nem várhatunk szuperpontos lőeredményt.
Az űrméretnél némileg kisebb átmérőjű acél gömblövedékkel 6 méterről 3-4 centinél nem sikerült jobb szórást elérni, ólomgömbökkel ugyanez 2 centiméter alá vihető.A gyárilag megadott torkolati sebesség 110 m/s.
A Makarov MP-654K CO2-os légpisztoly az éleshez való döbbenetes hasonlóságával és elnyűhetetlenségével sok tekintetben kategóriája felé magasodik. Egyetlen dolgot kívánhatnánk még: kicsit igényesebb kidolgozást.

Vass Gábor

Technikai adatok
Makarov MP-654K

Kaliber: 4,5 mm
teljes hossz: 161 mm
csőhossz: 95 mm
üres tömeg: 740 gramm

Előzmény: Münci (682)
Münci Creative Commons License 2002.10.03 0 0 682
Möszjők!

Mivel rászántam magam egy CO-s légpisztoly vételére, lenne kérdésem:
Mi a véleményetek a CO-s Makarovról? (Kinézet, külalak, müködés, hasonlítás az eredetire stb)
A másik jelölt a CP99. Erről eddig csak jót hallottam , -kivéve az árát. Tud valaki még rosszat?
Van esetleg más javallat? A fegyvert elsősorban nagy számban támodó sörösdobozok gyors egymásutánban történő leküzdésére használnám.

tisztelettel
Münci

Zaku Creative Commons License 2002.10.03 0 0 681
Sziasztok !

Köszi Dwo, golyószóró ügyben fel vagyunk világosítva.

Ismét lenne kérdésem. (Picit leült a topik, nem ?)

Bóklásztam a neten Umarexéknél (www.umarex.de) és megsasoltam a municiókínálatukat. Van rendesen árszintjük. Az ott látott Walther lövedékek kapcsán lettem kiváncsi.
Tényleg olyan jók a Walther skulók mint amit az áraik sugallnak ? 7 - 8 EUR/500 db. Ez kb. 3-szorosa a Gamo Match-nak.
Mi a gyakorlati különbség a Walther Diabolo Match glatt és a Finale Match LP között az árukon kívül?
Mire jó a Hollow Point Diabolo skuló ?

Üdv Zaku

Előzmény: Dworkyll (679)
golbat Creative Commons License 2002.10.01 0 0 680
Udv kartacsok!

Hatha valakit erint/erdekel: megoldottam az IZS MPK651 "Spacegun" akadozasi gondjat. :)
A problema abbol adodott, hogy az elvtarsak szegecselessel fogattak ossze az ELSUTOBILLENTYUHOZ (nehogy megszoljabak a megnevezes miatt) A TARFORGATO ES AZ ELSUTO acellemezeket. Ezek szepen kotyognak egymas mellett, igy nem mindig megy be a feszkebe a tarforgato lemez, neha fennakad az ontveny belso falan :((((( Egy 0,5 mm-es muanyag lemezt kellett a leveheto oldallap belso felere ragasztani, es problema volt-nincs... (Jo, jo, tudom, orosz gyartmany meg a turesek, de azert bosszanto...)
Remelem nem csak a topik hosszat noveltem... ;)

Golbat.

Dworkyll Creative Commons License 2002.09.27 0 0 679
Hahó,

Zaku kartács, akkor maradnék a mondásom második felénél, mond el a párodnak, hogy a nők milyen jól tudnak pisztollyal lőni :-)) Sokkal jobban, mint puskával :-))

OFFTOPIC - Golyószóró :-)
NATO kompatibilis HM összekötőim szerint ma már nem használják ezt a kifejezést a hivatalos dolgokban, ergo már golyószóró irányzó sem lehet senki. Helyette a géppuska elnevezés használatos (A megkülönböztetés amúgy tényleg érthető lenne, kíváncsi vagyok, hogy miképpen fog begyűrűzni a "Light Support Weapon" fogalom :-))). Egyébként megerősítette azt a tételt, hogy amikor még használták, a kaliber volt a megkülönböztetés alapja. Szakaszközvetlen fegyver a mai magyar szervezetben nincs, ellenben az angol lövészegységeknél már akad, nevezetesen egy 51 mm űrméretű könnyűaknavető (http://www.army.mod.uk/equipment/pw/pw_lm.htm) és a 7.62-es General Purpose Machine Gun (újabb remek elnevezés :-) tripodra szerelt verzója.
ONTOPIC

Dwo

Előzmény: Zaku (678)
Zaku Creative Commons License 2002.09.27 0 0 678
Hali !

Csak most jutottam net közelbe.

Dwo mester, egy kicsit félreértettél életem párja ügyben. Én nem elsumákolni akartam a pisztoly-vásárlást, hanem valami jó dumát leadni aszzonypajtásnak azon cél érdekében, hogy ö beszéljen rá engem a stuki minnél hamarabbi megvásárlására :). Egyébként osztom nézeted az öszineségröl.

Más.
A gutaütés kerülget. Nagybátyámnak (anyagilag elég tehetös) megmutatván a Walter Lever Action M1894 nevü pusku reklámlapját, két perc vizsgálódás után közölte, hogy vegyek neki egy ilyet. "Nem is drága."
Ez nekem is igen jól jönne, ki tudnám próbálni, megismerni, idönként használni is. (Esetleg érdemes-e magamnak is venni késöbb) Telefon boltokba, végül az importörnek. NINCS MÉG AZ ORSZÁGBAN ! :( Talán két-három hét múlva. Ha valaki esetleg valamelyik üzletben találkozna a puskuval, kérem, hogy ne hallgassa el. (Én is érdeklödöm rendszeresen, de ki tudja ...)

Üdv Gábor

Előzmény: Dworkyll (673)
golbat Creative Commons License 2002.09.26 0 0 677
Gvass mester!

Koszi a valaszt, megprobalom a gumicseret. Az elakadas nem jelentkezik egyebkent, ha nem szep lassan huzva, hanem hatarozott huzassal sutom el a legpistat! (Amugy a pontossaga eleg jo, 5 m-rol egy gyors 5-os sorozatot 3 cm-es korbe tudtam loni vele felszerelt tussal+eloaggyal. Fun-factor rulez!)

Golbat.

Előzmény: gvass1 (670)
springer440 Creative Commons License 2002.09.25 0 0 676
aha, köszi! majd megsasolom!
Előzmény: Dworkyll (675)
Dworkyll Creative Commons License 2002.09.25 0 0 675
Hát,

anélkül hogy tudnám mi ez, Crosman cuccokat csak a Nimród Derringerben láttam, Pesten a Vámház körúton. A telefonkönyvben biztos benne vannak.

Előzmény: springer440 (674)
springer440 Creative Commons License 2002.09.25 0 0 674
kedves Légsűrítők!

ha tud valaki CROSMAN PREMIER beszerző helyet kis hazánkban, vagy környékén, az jelezze nekem SOS!!!
pls.

csé: springer

Dworkyll Creative Commons License 2002.09.25 0 0 673
Zaku,

életpárkérdés: csak őszintén :-) Ma még egy stukkert sumákolsz el, holnap valami komolyat. SZVSZ nem jó.

Sokat segíthet, ha bevonod a párod a dologba. Ha megtanulja élvezni a légpuskás lövészetet, sokkal hamarabb fogja méltányolni a befektetési intencióidat :-))) Az enyém pl kifejezetten jó pisztolylövész lett mellettem :-) Nem is versenyzek vele.

Dwo

Előzmény: Zaku (671)
gvass1 Creative Commons License 2002.09.25 0 0 672
hi,
a CP99-bol tervbe volt veve hosszabb csovu/csoburkolatu kivitel, csakugy, mint a Beretta vagy Colt alaku Umarex cuccosokbol, csak valamiert soha nem keszult el sorozatban.
Szoval olyant nem tudsz venni.

A Makarov-tol valo odzkodasod nem ertem, mert annak sem sokkal rosszabb a sutese a CP99-nel, a szant meg nem muszaj hatrarngatni mindig, csak, ha macsonak akarja magat erezni az ember.:-))

(BTW: az osszes CO2-os hobbilegpisztoly kozul - amik ma kaphatoak, talan a Colt M1911-alakunak a legjobb a sutese)

Előzmény: Zaku (671)
Zaku Creative Commons License 2002.09.25 0 0 671
Hali !

Köszönöm a karbantartással kapcsolatos válaszokat. Nem fogom birizgálni a dugattyút.

Springer kartács !

Szerintem anyaghibás lehetett a rugó. Vagy zárvány, vagy elcseszett hökezelés. Tényleg érdekes lehet a viszonyod Fortuna elvtársnövel.

Más.
Ti hogyan adnátok be életetek párjának, hogy ha néhány héttel az új pusku megvásárlása után rádöbbennétek arra, hogy egy pisztolyra is szükségetek van. Szeretnék ötleteket kérni.

Gvass mesterhez lenne egy kérdésem. Ujra átolvastam a CP99-röl írt Kaliber-cikkedet. (Ez a pisztoly birizgálja most rendesen a csörömet. A Makarov nálam nem jöhet szóba, mert "lövésztársaim" 12 és 14 éves lányaim) A cikkben írtad, hogy létezik 6" csöhosszal is a fegyver. Az értékelés viszont a 4"-osról szólt. Találkoztál-e azóta a hosszabb csövü modellel ? Ha igen, megosztanád velünk az eltéréseket ? (Persze, ha valaki másnak is van tapasztalata, ö se halgassa el)

Üdv Gábor

Előzmény: springer440 (669)
gvass1 Creative Commons License 2002.09.25 0 0 670
hi,
Spacegun-gumigyuru: sajna szet kell szedni.
De nem nagy cucc, 1 db csavar, osszerakni kicsit nehezkesebb, de az sem nagy ugy.
De az emlitett gumigyuru nelkul is vidaman mukodik, mondjuk 5-10 m/s-mal esetleg gyengebb, de ez nagyjabol tokmindegy imho.
Előzmény: golbat (666)
springer440 Creative Commons License 2002.09.25 0 0 669
Dwo!

az eset a következő volt a rugóval:
unokaöcsémmel célba lőttünk egy lőtérnek kinevezett gyárcsarnokban. a csarnok 28m hosszú, ezért szeretem :) szépen lyukasztgattam a lőlap feketéjét, majd egyszercsak lövésnél fura pengés, csilingelés típusú hang jött a puskuból. találat viszont nem keletkezett a lőlapon. aztán lőttem még egyet, eredmény ugyan az.
lógó orral haza, pusku kibelez. diagnózis: a rugó hátsó részéről letört kb. 3cm !! másnap fegyverbolt, érdeklődés. eladó kolléga válasza: "az életben ilyet még nem hallottam, de valaki mondta, hogy ha üresen..."
hát így esett az eset. azóta nem fordult elő. (slavia 631, tizenéves puskummal lőttem vagy iksz közelít a végtelenhez darabot, soha semmi baja nem volt.
ilyen az én szerencsém :)

csé: springer

Előzmény: Dworkyll (668)
Dworkyll Creative Commons License 2002.09.25 0 0 668
Csatlakozom Springer kartácshoz,

jó lehetett neked :-) A németek nem kezdők a rugósok visszalökésmentesítésében, a Haenelt pontosan ezért (is) szerettem :-))

Zaku, szerintem Springer "bensőségesebb" viszonyba került a dugattyújával, mint én ezért tekintsd őt autentikusabbnak :-). A WD 40 azért szerencsés, mert nem marad olyan maradék sehol, ami akadást, vagy mechanikus terhelést okozna. A dugattyútömítésnek szvsz nem árt, ha meg sikerül a sűrítőtérbe szuszakolnod, akkor egy pár lövésed füstös lesz. Ezért szerintem ezt ne erőltesd.

Spring, hogy a náthába sikerült főrugót törnöd? Ilyet még az életben nem hallottam.

Dworkyll

Előzmény: gvass1 (665)
springer440 Creative Commons License 2002.09.25 0 0 667
mázlista!
Előzmény: gvass1 (665)
golbat Creative Commons License 2002.09.25 0 0 666
gvass1:

Erdekes, ezxerint igy jartam? Sajnos a hiba reprodukalhato, foleg ha nem gyorsan, hanem _lassan_ sutom el. (A boltban leejtettek dobozostol, remelem nem az deformalta el a tarat...)
A gumigyuru felso felet nekem is kicsipkezte mar (pedig eddig csak 140-et lottem vele), de nem vettem eszre, hogy lefujt volna mellette a gaz. A gyuru cserejehez nem kell szetszedni a csuzlit? (Nem szeretnem a garanciat emiatt elbukni...)
Szerinted ez mar garancialis cserere ok lenne?

TIA,
Golbat.

Előzmény: gvass1 (665)
gvass1 Creative Commons License 2002.09.25 0 0 665
hi,
en ilyen akadast nem tapasztaltam, pedig en sem draga diaboloval nyomultam vele.
Ami meg visszajelzeskent jott, hogy a csofar utani gumigyurut 1 peldany megette, de ilyen sem fordult elo masnal. (meg van tartalek)
A tarak egyebkent imho nem alumniumbol, hanem spiaterbol vannak. A stukekr tokja viszont biztosan aluminium.

MAS: ennekem volt szerencsem loni Diana 54-gyel, valoban csodalatos darab, tenyleg semmi hatrarugassal. Viszont az altalam tesztelt darabban nem volt legyengitve a rugo, igy 5 lovesenkent "le kellett ulni" pihenni.

Előzmény: golbat (663)
springer440 Creative Commons License 2002.09.25 0 0 664
dear Zaku!

igen, a főrugó törött el nekem kb. 800 lövés után, azóta sem értem, miért (rugót kicseréltem, lőttem azóta kb. 2000-et, és semmi baja). állítólag akkor tud eltörni, ha üresen csattogtatják, de ilyet én nem követtem el. a dugattyútömítés kiszakadása viszont egyértelműen az én hülyeségem miatt történt. kiszereltem a dugattyút, majd összerakás közben nem figyeltem oda rendesen, és egy kis zsír került a dugattyú elé a sűrítőkamrába. ez persze az első lövéseknél olyat diesel-ezett, mint állat, és egy kis, kb. fél mm-en átszakította a tömítés szélét. tehát, szerintem hallgass Dwo kollégára, és ne nagyon birizgáld a dugattyút, ha nem feltétlenül szükséges.

csé: springer

Előzmény: Zaku (662)
golbat Creative Commons License 2002.09.25 0 0 663
Udv Kartacsok!

Hasonloan par listatarsunkhoz en is megleptem magam egy (ujabb) kutyuvel, bar csak egy szerenyebb IZS MPK 651K "Spacegun"-nal. ;)

Az arat megerte, nagyon pofas kis szerkezet. (Reszletes elemzeset Gvass mester tollabol olvashattuk a Kaliber 2002. augusztusi szamaban.)
Eddig jok a tapasztalataim vele, bar van par furcsasag is:

+meglepoen jo (lagy) sutese van DA modban is, holgyeknek sem okozhat gondot a loveszet...
+felszerelt tussal es eloaggyal nagyon jo a szorasa (Gamo Match, Pro Match, Pro Magnum es KG&KG diaboloval /KG&KG 4.4-es!!! olomsorettel tesztelve)
+az iranyzekhoz hozza sem kellett nyulnom, egybol pontosan kozepre (bar kicsit ala) hordott (nem ugy, mint a Makarovomnal, aminek fel oran keresztul kellett kalapani a hatso iranyzekat, mire megszunt a balra hordasa)
+nagyon kezreall az egesz konstrukcio, a dizajn meg magaert beszel ;)
+_tenyleg_ halk (foleg a Makarovhoz kepest) ez nagy elony, mikor a garazsban lovoldozok vele...

-A felulet festese "oroszos minosegu"-az eloagy elso fe/levetele utan szepen lehuzta az erintkezo feluleten a dukkot (bar ez meg nem a vilag)
-a jelek szerint tenyleg csak acelbol keszult gombsoretet erdemes hasznalni, meg a 4.4-es (NDK legpuskakba gyartott) KG&KG olomsoretek is nehezen mentek be a (gomblovedekes) tarba
-a lovedekek a betarazasanal konnyen kihullanak a tarbol, figyelni kell a tar behelyezesekor
-a tarak nem acelbol, hanem aluminiumbol vannak, egy ido utan kopni kezdenek (a boltban azt mondtak, nincs pottar naluk es nem is lesz :( )

A legnagyobb gondom, hogy idonkent (barmelyik tarral) nem hajlando elsulni a fegyver. A tarforgato also "stabilizalo fule" (nem tudom maskepp korulirni) nem ul be a tar oldalan levo feszekbe, es megakad az elsutobillenytu emiatt. Ha korbeforgatom a tarat, neha megjavul, neha meg ki kell vennem es visszatennem...
Ez nagyon bosszanto hiba! (Celzol, lonel es csutortok van...)

Gvass mester! Nem tapasztaltal ilyet a teszt alatt?

Golbat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!