A miskolci vitorlázóflottának mi lett a sorsa, hová kerültek a gépek? Egyrészt fizikailag, másrészt tulajdonilag. Ötven éves, és jelenleg is aktív vit. pályafutásom első öt évét ott töltöttem, sok emlék, sok kaland, sok jó arc maradt meg az emlékeimben.
Sziasztok, tudtok Mo-n vitorlázó repülőgép bérlési lehetőséget? Természetesen, 2025-ös szezonra gondolok. Nem versenyre, csak hobbi, örömrepülés céljából. Hosszú távra, vagy alkalmanként, 2 üléses is lehet. Motoros pilóta is vagyok, a tulaj tesztelheti is a tudásomat :-)
Eddigi tapasztalat, sok vit. pilóta, kevés repülőgép. Sorba állni, vagy harcolni a szabad gépért nem akarok… Köszönöm a segítséget.
Köszönjük a remek fotót! Na, ez sem tegnap volt! Ez talán körkupolás RS kezdő ugrató ernyő? Emlékeim szerint valami hasonlót használt pilótaernyő hiány miatt egyszer-kétszer Góbéban a hetvenes években a miskolci eje főnök Szabó Pál.
Eben tévedsz, kb 10 éven keresztül használta, azért kapta a "nyüszöge" nevet, mert behallatszott a rádiózásába a varióm hangja: Persze lehet, hogy rákötötte a kompenzált "total" statikusra és akkor úgy működhetett ahogy kell!
...mivel csak a nyomásváltozást figyelte és ráadásul még érzékeny is volt, így minden apró belehúzásra hisztérikusan jelezhetett, ezért gondolom az történt vele ami egy versenyhelyzetben hibásan működő eszközzel történik: a második, vagy harmadik hibás jelzés után repült a gépből sűrű anyázások közepette...
Hátha valakit érdekel, elmesélem, hogy lett Pista "Nyüszöge"!
60-as évek végén fiatal tejesítményrepülőként és villamosmérnökként kezembe került egy NDK repülős újság cikke az akusztikus variométerről. Gondoltam, ilyet én is tudok csinálni, vettem egy termoszt és beleraktam két termisztort egy üvegcsőbe, másik vége nyitva a statikus nyomás felé. Egy rossz zsebrádióba beépítettem az akusztikus rész elektronikáját és kész. Roppant érzékeny volt, a fel-le karlengetést szépen jelezte. Így a gépben a huzi nyomira is "nyüszögött"! Persze totálra akartam kötni,de ahhoz már engedély kellett volna. Pista klubtársam volt, megtetszett neki és kölcsönkérte egy versenyre, hogy kipróbálja, Aztán soha többé nem adta vissza, ma sem tudom mi lett a sorsa Magyarország első akusztikus variójának!