Végigolvasva a 35-36-37-eseket a félreértés oka az lehet, hogy én a 35-ben nem vettem bele a szadesz az "egyesült baloldalba", te viszont a 36-ban igen és rájuk vonatkoztatva tetted fel a koalíciós partneres kérdést. Én viszont a 37-ben újra csak a szadesz nélküli baloldalról beszélek. :-)
Hogy DG a múlt embere-e csak, abban nem értünk egyet, de majd ezt megbeszélem Diolennel holnap.
Szerintem 2002-ben ha valki, akkor csak ő tudja bevinni az SZDSZ-t a parlamentbe. Dupla, vagy semmi. DG mentalitásában sokban hasonlít OV-re. Ha aztán sikerül a bekerülés, akkor kérdés, hogy ő (DG) is olyan egyeduralkodós kemény kézzel irányítja-e majd pártját mint OV (+KL) teszi, vagy pedig teret enged egy konfliktusmentesebb, de karizmatikus személynek. (Ilyet most nem nagyon tudnék felsorolni, maximum kettőt.)
Némi ellentmondás vélek felfedezni a leveledben, vagy megint félreértettem valamit.
35. leveledben írod:
"Én ezt írtam: "az "egyesült bal" (ideértve MSZP+Munkáspárt)". Ebben nincs benne a szadesz."
37. leveledben írod:
"Első: én az elsőt nem zárom ki, lsd. "egyesült baloldal" (az egyesült jobb oldal ellen)."
Míg a 36. levelemben az szdsz kormányzati szerepvállalásának esélyeit latolgattam, vagyis szdsz koaliciós partner lehet-e.
"Hát tudod! Én nem hiszem, hogy OV és KL lemondanának köménymagos szerepükről egy esetleges választási vereség esetén. :-)))"
Ezt nem is gondoltam. :-)
De van egy apró különbség. 1994-ben nagyon sok (fideszhez közeli) barátom (ismerősőm, üzletfelem) mondogatta: Orbánnak menni kell. Aztán egy zakó után kormánypártot csinált a csapatból. 1996 novemberében már világos volt mindenki előtt: a fidesz lesz az mszp igazi ellenfele. 2000 novemberében ez az szdsz köménymagjának nem sikerült. Tehát nem az a gond, hogy 1994-ben vagy 1998-ban miért nem csináltak tiszta asztalt, hanem a választás félidejére eldölt a sorsuk, mi lesz velük 2002-ben.
DG, szvsz, néhány önkormányzati lóti-futit (szenátort, médiaképes nyilatkozót, takarítónőt) tud a hátán bevinni, velük nem fogja a pártját kibillenteni a holtpontról. Miért? Ezt már Diolen szépen megírta a nemtudommelyik szadeszos topicban. Demszky a múlt embere etc.
Igen, a másodikat én is kizárnám (2002-ben, és a szadeszre értve).
Első: én az elsőt nem zárom ki, lsd. "egyesült baloldal" (az egyesült jobb oldal ellen).
"Fidesz-SZDSZ közeledés véleményem szerint kizárt a mostani köménymaggal. "
Hát tudod! Én nem hiszem, hogy OV és KL lemondanának köménymagos szerepükről egy esetleges választási vereség esetén. :-)))
Ha a szadeszt nézzük, a mostani köménymag jelentős része ugyanaz, mint 89-ben. De azért folyamatosan változott, változik. Ha DG lesz az elnök, akkor esetleg már annyira módosulhat a köménymag összetétele, hogy átlépi a kritikus pontot, és "tárgyalóképessé" válhat.
"Ha jól értem: MSZP+MSZMP+SZDSZ megállapodás a választás előtt a győzelemért? "
Hááát, nem erre gondoltam, ill.erre gondolni sem szeretnék! :-)
Én ezt írtam: "az "egyesült bal" (ideértve MSZP+Munkáspárt)". Ebben nincs benne a szadesz.
Őket a másik kettőhöz képest középebbre venném. Ráadásul nem hiszem, hogy most kormányzati szerepvállalásért kellene küzdeniük. Sokkal taktikusabbnak tartanám a számukra a konstruktív ellenzéki szerepet. Ezzel akár még a bizalmat is visszaszerezhetnék a szavazók egy részében 2006-ra.
(No meg közös ellenzékként idővel esetleg valami enyhülésféle is bekövetkezhet köztük és az esetleg visszafideszesedő fmpp között - de ezt csak nagyon-nagyon zárójelben mondom! :-)) )
Ha jól értem: MSZP+MSZMP+SZDSZ megállapodás a választás előtt a győzelemért? Valóban érdekes lenne. Ebben az esetben az összes ismerősöm (barátom, üzletfelem) aki valaha az szdsz-re vagy az mszp-re szavazott, a fideszre fog ikszelni. Halleluja.
Abban igazad lehet, hogy sem az mdf, sem az mszmp nem kerülhet be a parlamentbe (lásd még kdnp). Így viszont az szdsz, a maga szerény százalékával (jó, megengedem, hogy elérje a parlamenti küszöböt :-) kevés lesz az mszp-vel egy stabil kormányzásra. Vagy igen?
Ez a szovjet fíling már egyszer bejött, s nemcsak a franciáknak. A jobbos légy és sas tetszik, csak nem tudom, hogy Demszkynek mi erről a véleménye (vagyis tudom, s ez ennek ellentmond: a város vőlegénye egyszerre nyitott frontot a kerecsensólyom és a köztársaság téri sas ellen. Ez pedig Krúdy Gyula álmoskönyve szerint nem sok jót igér. Fodor csak statiszta.)
A költségvetés elfogadása után tudtommal nincs olyan törvény, amelynek elfogadása ne tűrne halasztást. Ebből, ugye, sok minden következhet.
Lényeges: a Miép támogatására ebben az esetben sem volna semmi szükség.
Egy lehetséges verzió, hogy a Kisgazdapárt teljesen felmorzsolódik a botrányok miatt. Ekkor a jobbközép erőt két párt jelentené. A Miép _szavazói_ is elgondolkodnának, mi a nyerő. E lehetséges szcenárió szerint a jobboldal egyesíti szavazótáborát, a mumusok eltűnnek. Örülnek? Á, dehogy örülnek; jön majd a "bekebelezte" meg a "felőrölte". Pedig örülhetnénk is.
" Ha a 4. pont nem teljesül, akkor sikerülhet-e az 5.? "
4. Szerintem az "egyesült bal" (ideértve MSZP+Munkáspárt) le tudja győzni az "egyesült jobbot" (koala - MIÉP).
Ez nem jelent mindegyikük részére parlamenti részvételt, legalábbis pártformában valószínűleg nem (Munkáspárt, ill. MDF).
5. Így ez a pont a fentiek tükrében nem releváns.
Ha viszont abból indulunk ki, hogy a 4. pont igaz, akkor a maszop részéről nem a kisgazdák leválasztását látom logikusabbnak és egyszerűbbnek az fmpp-ről, hanem a szadesz "konstruktív" támogatását (vagyis nem-izélgetését). Ezzel egyrészt jobban domboríthatnák a "nyugodt erő" tipusú szovjet medve fílinget, másrészt pedig nem "alacsonyodnak le" odáig, hogy baloldali sasként jobboldali légyre vadásznának, és konfliktusba kerüljenek teljesen értelmetlenül egy agonizáló jobbos léggyel a jobbos sas helyett! :-)
A Jóisten látja a lelkemet: nincs szadesz-fóbiám. Ahhoz veszélyesnek kellene lenniük. :-)
"A szadesz részéről az MSZP-SZDSZ, ill. FMPP-SZDSZ meccseket látom elkezdeni. Gyakorlatilag fix 1-esnek vehető mindkettő, főleg ha a szadesz egyszerre akarja lejátszani mindkettőt. Lehet, hogy nem "egyenes kieséses" meccset kéne játszaniuk, hanem elfogadtatniuk magukat hosszútávú edzőpartnernek. :-)"
1. Valóban fix 1-es. Öngyilkos akció.
2. Külön-külön nem tudja lejátszani. Láas előbb.
3. Hosszútávú edzőpartnerként egy új csapattal, új vezetéssel kellene felállni. Ezt a köménymag nem enged(het)i.
4. Maszop egyedül nem tud nyerni. Ehhez szadesz segítségére lenne szüksége.
5. Maszop győzelméhez le kell választani a kisgazdákat a fideszről.
Kérdésem:
Ha a 4. pont nem teljesül, akkor sikerülhet-e az 5.?
A hátralévő mintegy másfél évbenvárható nagy horderejű törvénykezési vagy nemzetközi feladat:
Átnéztem a választási igéreteket. Az EU csatlakozáson kívül más nagy horderejű nemzetközi feladatot nem találtam.
Amit pedig valószínűleg nem fognak teljesíteni a hátralevő időben, azokhoz szerintem az országgyűléssel kapcsolatos pont kivételével (lsd. lejjebb) nem kell szilárd többség, ill. azokat az ellenzék is valószínűleg megszavazná.
Az FMPP nem teljesített igéretei:
7.Nyilvános privatizációs szerzodések
Az ÁPV Rt. iratait állami levéltári kezelésbe helyezzük. Biztosítjuk annak szabályait, hogy a nagyobb magánosítási ügyletek esetén, annak leglényegesebb adatai tekintetében ne lehessen államtitokra hivatkozni.
Az elmúlt évek korrupciós ügyeit figyelembe véve szükségesnek láttuk, hogy az ÁPV Rt. iratait levéltárban helyezzük el, ezáltal biztosítva a fobb privatizációs ügyek nyilvános hozzáférését. Sajnálatos módon azonban az elozo kormány az említett iratokat több helyen tárolta, s a feldolgozását sem kezdte meg. A kormány megkezdte a megfelelo tárolóhelyiségek felkutatását, s ezzel egyidoben az iratok rendszerének kidolgozását.
8.Privatizációs leltár
A magánosítás tíz évének következményeit összegezzük, a korábbi állami tulajdon sorsának követése érdekében leltárt készítünk.
Az elozo pont mellett szükségesnek tartottuk a privatizáció 10 évének összegzését, a korábbi állami tulajdonok sorsának számbavételét. A teljes leltár még nem készült el, de a különösen fontos állami vállalatok eladásának körülményeit már vizsgálja a kormány és a Parlament. Ily módon országgyulési vizsgálat indult a Mátrai Eromu privatizációs szerzodésérol és vizsgálat folyik például a Postabank vagyonvesztésével kapcsolatban is.
22.Olcsóbb gyógyszerek
A gyermekek és az idosek számára biztosítjuk az olcsóbb gyógyszerhez jutást.
30.Kisebb Országgyulés
Törvényt és alkotmánymódosítást terjesztünk be a kisebb és hatékonyabb Országgyulésrol.
Ebben a témában a Fidesz és az FKGP OGY határozati javaslatot terjesztett elo, amely felkéri a kormányt, hogy 1999. június 30-ig a szükséges Alkotmány- és törvénymódosításokat terjessze az Országgyulés elé.
--------
Egy másik topikban nemrég írtam arról (nem találom, bocs), hogy ha elfogadja a parlament a büdzsét, akkor utána, mint ahogy te is érezteted, nem is igazán van szüksége az FMPP-nek egy önálló Kisgazdapártra, sokkal jobb neki "csak" az egységes jobboldalként összefogott szavazat. Így rendeződnének a pol. oszt. sorai is. Jobboldalon.
--------
BaSand és Dudith András kisgazda-szadesz küzdelmével nem értek egyet, inkább csak némi szadesz-fóbiát vélek benne felfedezni.
A szadesz részéről az MSZP-SZDSZ, ill. FMPP-SZDSZ meccseket látom elkezdeni. Gyakorlatilag fix 1-esnek vehető mindkettő, főleg ha a szadesz egyszerre akarja lejátszani mindkettőt. Lehet, hogy nem "egyenes kieséses" meccset kéne játszaniuk, hanem elfogadtatniuk magukat hosszútávú edzőpartnernek. :-)
De nem azt vesszük.
A kisgazda szavazók jelentös része azért szavazott a Pubira, mert ö komcsizott meg bolsizott a legtöbbet. Ezek után átmennének az MSZP-hez? Ugggggggyanmá' :)
Nos, ez a "gond". Nem fog elérni 10-12%-ot, így a maszopnak nem sokat ér a szadesz 2002-es szereplése. Ezért kell kiiktatni a kisgazdákat. Kérdés: sikerül-e nekik. Maszop egyedül nem tud győzni.
Amilyen labilisek az emberek még az is előfordulhat.
Ha azt vesszük, hogy ez a két párt vezeti a korrupciós listát, akkor túl nagy különbség nincs közöttük.
A Szadesznek el kell érnie a 10-12 %-ot ahhoz, hogy kétoldali koalíciós tényező legyen. De ezt nem a kisgazdáktól veheti el (ha elveszi), hanem az MSZP-től vagy Fidesztől.
"Szerintem nem SZDSZ-Kisgazda vetélkedés folyik, hanem SZDSZ-FIDESZ, SZDSZ-MSZP, Kisgazda-MIÉP."
Ez azért nem jó, mert a szadesznak esélye sincs, hogy megnyerje a választást. Márpedig a választást a nyerés nézőpontjából érdemes szemlélni. Ilyen szempontból érdekes a szadesz és a kisgazdák helyzete, akiknek léte, további sorsa erősen függ nemcsak a választói akarattól, hanem a nyerő párttól. Szadesz vetélkedése a maszoppal látszólagos. A végső kimenetel szempontjából az a fontos, hogy mennyit hódít el tőle: ha sokat, akkor az a fidesznek jó, ha keveset, akkor az a maszopnak. Ez persze fidesz-szadesz vonalon is lejátszható. Véleményem szerint a miép -- a két meghatározó politikai erő mellett -- a legbiztosabb parlamenti befutó. Későbbi politikai ereje, mint már írtam, a választás kimenetelének függvénye.
Szerintem ezek csak társutasok lehetnek, de úgy látom, 1előre senki nem akar velük társulni.
Giczyék körül újabb balhé van kialakulóban, ugye most a 7végén az ellen-giczyk választmányi ülést tartottak (Harrach, Varga László, Rapcsák), mire Giczy +int kiborult, stb,stb. Ebből nem lesz semmi.
Kapolyival az a baj, hogy tetemes magánvagyonából mintha nem forgatna be eleget a politikába ahhoz, hogy 1általán tudjuk, hogy létezik.
Ezek komolytalanok. Aki rájuk szavaz, az vegye tudomásul, hogy a voksát besöprik a nagy pártok.
Szerintem a Munkáspárt ismét alulról döngeti meg az 5 százalékot, viszont úgy gondolom, az MDF is nyerhet vidéki kisgazda szavazatokat, csak egy kis meló kell hozzá. De egyelőre ennek a munkának nem látom jelét.
Szerintem nem SZDSZ-Kisgazda vetélkedés folyik, hanem SZDSZ-FIDESZ, SZDSZ-MSZP, Kisgazda-MIÉP.
Vagyis a szadi elsősorban a Fidesztől, kisebb számban az MSZP-től nyerhet szavazókat (magam is kétlem, hogy sikerül). A kisgazdák legkeményebb reális ellenfele a MIÉP, mert a csalódott vidékiek olyan pártot szeretnének, aki még nem volt, és aki nagyon egyértelműen fogja a pártjukat.
Az MDF esélyeit nagyon rossznak látom: kizárólag a Fidesz hátán juthatnak be.
Lehet. Nem tudom, csak hangosan gondolkozom.
Az viszont törvényszerű, hogy a miép erősödése és gyöngülése mögött a maszop várható szereplése lesz, s ebben szerepet játszhatnak (játszanak) majd a kisgazdák. Maszop felé nyomulás szerintem is ügyetlen rémhír. :-)
Nagyjából egyetértek veled, az MSZP-nek a legnagyobb gondja, hogy kivel lép majd koalára, ha esetleg nyer 2002-ben. Az SZDSZ szerintem se lesz bent, max. egy-két egyéni helyen, ami édeskevés. Ezért is tapogatóztak a szocik az MDF-nél - sikertelenül.