Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.04.07 0 0 87
Szerintem kifejezetten jó szerző. És ezt nem azért mondom, mert az évfolyamon (Álligkar) egyedül én kaptam nála jelest jogelméletből:)))
Előzmény: Igneous (86)
Igneous Creative Commons License 2003.04.03 0 0 86
Ő az?? Legendákat hallottam arról a korszakalkotó műről... :-)))
Előzmény: szméagol (85)
szméagol Creative Commons License 2003.04.03 0 0 85
Tamás András? akinek a tankönyve (A közigazgatási jog elmélete) tele van matematikai jelekkel és levezetésekkel? hát ez érdekes...
Előzmény: Törölt nick (83)
Igneous Creative Commons License 2003.04.03 0 0 84
"mindenkit lehet kritizálni"
Ez így van. A baromság attól még baromság marad, hogy az egyik legjelentősebb élő jogász mondja...
Előzmény: Törölt nick (83)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.03 0 0 83
Tamás András mondta. De felejtsük is ezt el. Egyébként ettől függetlenül az egyik legjelentősebb élő jogászunknak tartom. Persze, mindenkit lehet kritizálni.
Előzmény: Igneous (82)
Igneous Creative Commons License 2003.03.30 0 0 82
És???

Attól, hogy okos(nak tartott) ember mondta, még lehet baromság... Sőt, egy egyetemi oktatónak ennél sokkal értelmesebbnek kellene lennie.

Előzmény: Törölt nick (81)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.27 0 0 81
Bocs, ez a matematikusgyűlölő jogászi hozzáállás idézet, mert nem én mondtam, hanem egy közigazgatási jogász és jogelmélettudós, akinek nem írhatom le a nevét, de az ELTE, a Katolikus Egyetem, és az Államigazgatási kar oktatója. Egyébként nagyra tartom a matematikusokat, és nem szándékoztam a jogászok rossz kírét költeni.
Előzmény: Igneous (80)
Igneous Creative Commons License 2003.02.06 0 0 80
"A kabitoszer ugyben pedig a szigoru szabalyok, gyorsitott eljarasban kiszabott hosszabb idotartamu letoltendo szabadsagvesztesek hive vagyok, es mindenfele engedmeny ellen tiltakozom!!!"
Szerencsére most már nem csak a jogalkalmazók, hanem a jogalkotók körében is kisebbségi véleménynek számít ez...

"Ez a tudomany nem olyan primitiv, mint a matematika, ahol ketszer ketto negy es jol van, mert ez a tudomany a szintiszta elet."
Na, ez az a jogászi elitizmus, ami miatt sokan utálják a jogászokat... :-((((

Előzmény: Törölt nick (75)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.21 0 0 79
Kedves ResetGomb,

Adyval elve, nem kizart, hogy"igy is tortenhetik", lehet egy ilyenfajta ertelemezes is helyes. Amde: szeretnem hinni, hogy a jogot nem a politika csinalja. (Legalabbis elmeletben ez nem igy van). Az igeny kulonben johet a jogtudosok korebol is, de lehet sima pol. felvetes. De a politikai felvetes sem illene, hogy elszakadjon a jog mervado teteles es termeszetjogi szanbalyaitol. A felvetesed tehat reszben igaz.

Előzmény: Törölt nick (78)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.21 0 0 78
Kedves legislator!

A jog, mivel a tarsadalom eletviszonyaira nezve szabalyait onmaga alkotja meg a jogilag relevans korben

Éppen hogy nem. El kell választani egymástól a formát és a tartalmat.

Tegyük fel, hogy be szeretnénk vezetni a "jus primae noctis"-t. (A latin tudásom már megkopott. Ne köss bele, ha elírtam volna.)

Ez az igény, akarat és a hozzá szükséges erő a társadalomtól jön (illetve annak egy rétegétől). Sem az igény, sem annak elvetése nem vezethető le a jogból. Ez a tartalom.

A forma pedig az, hogyha létrejön egy ilyen jogszabály, azt be kell illeszteni a jogrendszerbe. Végiggondolni ennek összes következményét, az esetleg ütköző szabályokat is módosítani. Ennek végiggondolása a jogtudomány feladata. A tartalom pedig a politikáé. :-(

Előzmény: Törölt nick (75)
nyrgy hz Creative Commons License 2002.11.20 0 0 77
Már tudom, amire persze eddig is fogadni mertem volna: a T. Professzor Úr/Úrhölgy még nem végezte el.

Kollegiális (a régi és valóban nemes hagyomány szerint ugyanis a jogászok a joghallgatókat is kollégájuknak tekintik, vagy legalábbis hívják) tanácsom: kevesebb arrogancia, több alázat.

Előzmény: Törölt nick (68)
nyrgy hz Creative Commons License 2002.11.20 0 0 76
T. Professzor Úr/Úrhölgy!

Nem tudom, Ön elvégezte-e a jogot, de hogy nagyságrendekkel nagyobb az egója az IQ-jánál, az szembetűnő. (Bár az effélék kétségtelenül felülreprezentáltak a szakmánkban.)

Ha azt állítom, hogy "a legtöbb kutya négylábú", nem illik elsőéveseket megszégyenítő arcos dumával azt állítani, hogy "már az ókori rómaiak is láttak háromlábú kutyát".

Gyengébbek kedvéért: szerény hozzászólásom arra utalt, hogy az ún. örök elvek erőteljesen tér- és időfüggőek (még gyengébbek kedvvéért: tehát nem örökek; hogy még a T. Professzor Úr/Úrhölgy is megértse: azt a tételt, hogy a "ne ölj!" parancsa nem örök, nem cáfolja az, hogy az abolicionizmus már lassan 300 éves.)

Gondolom, a T. Professzor Úr/Úrhölgy már elolvasott-e "8-10000 oldal termeszetjogot".

:)))

Bevallom: én nem. De azt is bevallom, hogy még nem is láttam természetjogot. 1 oldalt sem. Olyat már láttam, hogy emberek(!) megpróbálták kitalálni, hogy mi az - ez rendszerint nem sikerült nekik. A legjobb kísérletek is olyan szintű - a gyakorlatban alkalmazhatatlan - általánosságokhoz jutottak, mint pl. a Radbruch-formula. A természetjog kicsit olyan. mint a transzcendens: sokan szeretnék, ha lenne, néhányan hiszik is, hogy van, de ez tudományosan nem igazolható.

Az igazoláshoz már egyéb, pl. teológiai (Augustinus) vagy politikai (Radbruch) érvek kellenek.

OFF: Ha valaki már reagált ilyesféléket a topicban, bocs, de úgy kinyílt a zsebemben a bicska a T. Professzor Úr/Úrhölgy kioktatónak szánt, de stílusa miatt inkább szánalmasra sikeredett eszmefuttatása nyomán, hogy "örök" elveimmel ellentétbewn nem olvastam tovább a topicot, hanem egyből reagálnom kellett.

Előzmény: Törölt nick (60)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.20 0 0 75
Az itt altalad leirtak valosagtartalma ertelmezes es vilagnezet kerdese. A jog, mivel a tarsadalom eletviszonyaira nezve szabalyait onmaga alkotja meg a jogilag relevans korben, ezert tudomanykent legfeljebb korlatozottan ismerhet el/fel onmagan kivuli szabalyokat. A cselekmeny -jogkovetkezmeny dualizmusaban tekintve a dolgot, ervenyes joghatast/szankciot a jog hatarozhat meg. (Az erkolcs mas, az allamilag nem kikenyszeritheto). A csecsemogyilkossagokkal kapcsolatban az a velemenyem, hogy nem helyes a javaslat. Hiszen az aldozat szo szerint cselekvokeptelen, es az anya tartos erzelmi kapcsolatban kene hogy alljon vele. Ezt a jognak is figyelembe kell venni, mas kerdes, hogy a gyakorlat idotlen-idok ota helytelen. A Fov. Leveltar Birosagi Csoport egykori munkatarsakent tucatnyi csecsemogyilkossag kepeit lattam, mindenkinek ajanlom figyelmebe. A kabitoszer ugyben pedig a szigoru szabalyok, gyorsitott eljarasban kiszabott hosszabb idotartamu letoltendo szabadsagvesztesek hive vagyok, es mindenfele engedmeny ellen tiltakozom!!! A jognak a tarsadalom erdeket es vedelmet kell szem elott tartani, es hogy figyelembe veszi -e mas tudomanyok megallapitasat, ez az adott megallapitastol fugg. Epiteshatosagi eljarasban a szakhatosag velemenye a kozigazgatasi szervre kotelezo. A kabitoszerrel kapcsolatos bizonytalan orvosi megiteles nem mervado. Ez persze nem jelenti azt, hogy kulonbozo mercevel merunk, csak azt, hogy mivel a jog az eletviszonyok leheto legszelesebb skalajaval dolgozik, a felleltarozhatatlan esetekre megengedhetoek mas-mas allaspontok, mert a jogrendszer csak elmeletileg zart. Ez a tudomany nem olyan primitiv, mint a matematika, ahol ketszer ketto negy es jol van, mert ez a tudomany a szintiszta elet.
Előzmény: Törölt nick (74)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.20 0 0 74
Egyebkent ha nem a tudomany alapitja meg sajat (belso) szabalyait, akkor ki?

A tudomány felismeri a szabályokat, amik a tudomány létezésétől függetlenül léteznek.

Hogy ezek a "szabályok" kitől származnak, az világnézet függvénye. A tudomány felismeri őket, következtetéseket von le belőle és ezeket megpróbálja az ember javára (kárára :-( ) hasznosítani.

Lehet hogy zavaróan hat a jogtudomány körében a "törvény" fogalma. Mert vannak egyrészt a tudományos megfigyeléseken alapuló "törvények", másrészt a "törvénynek" nevezett jogszabályok. (yyyy. évi XXX. törvény). E kettőt jelen esetben tanácsos lenne elkülönítetten kezelni.

A jogtudománynak a legnagyobb problémája, hogy állandóan szembesül a valós térsadalmi folyamatokkal. Enélkül fel lehetne építeni egy néhány axiomára épített rendszert, ami tökéletes és ellentmondásmentes lenne. Csak éppen köszönőviszonyban sem lenne a valósággal és a társadalom rövid időn belül kihajítaná.

A politika topicban kialakult egy vita a Btk. módosításáról. A Btk. módosítása kapcsán előjött szerintem egy olyan szemlélet, amely a jogot önmagából akarja levezetni.

Ugyanis egy módosítás inditványában az áll, hogy önmagában az áldozat életkorára tekintettel nem lehet súlyosabban megítélni egy gyilkosságot. Különösen akkor, amikor kifejezetten enyhébben itéli meg a törvény, ha azt az anya követi el.

Szerintem pedig alapvető hiba az, ha nem vennék figyelembe, hogy egy anya alapvetően máshogy viszonyul a gyermékéhez. Ugyan ez nem "jogi" alaptétel, hanem biológiai. De a jog nem támaszkodhat csak önmagára.

Ugyanakkor a kábszerre vonatkozó vitában Bárándy miniszter úr arra hivatkozik, hogy a marihuána legalizázióját nem venné be a társadalom. Pedig bizonyos kábítószerek és az alkohol hatásainak különbözőségében az orvostudomány megítélése nem annyira egyértelmű, mint pl. a gyerek-anya viszonyéban.

Érdekes módon az egyik esetben a "jogtudomány" kinyúl a jogon kívüli területre, a másik esetben nem.

Ezt egy tudomány nem teheti meg. Csak a politika. (De a politika-tudomány már nem :-) )

Ezért a jogtudomány csak akkor lehet tudomány, ha a konkrét jogszabályokat kivesszük belőle.

Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.19 0 0 73
Amire gyorsan lehet válaszolni:

ResetGomb mérnök és mérnök-üzemgazdász, aki 'ámítástechnikusként dolgozik.

Volt egy jogász főnököm, akivel sokat beszélgettünk jogról és egyébként is érdekel.

Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.19 0 0 72
Kedves ResetGomb,

A jog rossz esetben hozhat olyan jogszabalyt is, melyrol a jogkovetok tudjak, hogy hibas, es nem kovetik (erkolcstelen torveny, lasd Lex Van der Lubbe). Ezek elleni harcrol szol a jogi ertektan (axiologia). No meg a helyes jog problemajarol. A jogtudomanyt is kotik a tudomanyossag alapelvei, viszont a jog (on)meghatarozasaval, kotelezo ereju szabalyaival a vilagnak ad (jo vagy rossz) kereteket. Igy reszben onnon szabalyai alkotoja, de a tudomanyossag ismervei ettol fuggetlenek. Persze a jogtudomany tarsadalomtudomanykent nem lehet annyira exakt, mint a matematika vagy a fizika, ez puha, korlatos tudomany. A jogaszabaly nem termek, mert nem eredmenye, hanem egyik fo targya tudomanyunknak. Jogszabalyismertet nelkul a jogtudos szart sem er. A szocializmust semmire sem tartom, mert a jog elhalasarol beszelt (Visinszkij), es a jogtudomanyt, e nemes diszciplinat aljas mestersegge akarta korcsositani, sot el akarta torolni. Egyebkent ha nem a tudomany alapitja meg sajat (belso) szabalyait, akkor ki? (A vegere egy szemelyes megjegyzes, kerdes, keres. Te TTK-s vagy? Vagy muszakis? Szolj magadrol par szot.

Előzmény: Törölt nick (71)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.19 0 0 71
Kedves legislator!

Lehet hogy nem értem még mindíg vagy félreértem.

Tehát mondjuk a fizikában van az F=m*a törvény.
F - erő
m - tömeg
a - gyorsulás

Ez egy felismerés, amit a való világ (nem a tévéműsor) megfigyelésével állapítottak meg. Igazolni nem lehet (axioma), de az összes belőle már logikusan levezethető megállapítás helyes.
(Pl. egy tüzérségi lövedék röppályálya).

Ezzel szemben azt mondod, hogy a jog egy olyan tudomány, ahol hozható egy olyan törvény, hogy

F= m*a2

Ezentúl mindenki úgy viselkedik, mintha ez igaz lenne.

Szerintem viszont ez tévedés. Semilyen tudomány nem állapíthatja meg a saját szabályait. (Kivéve a paratudományokat, mert ezeknek ez a jellemzője.)

A tévedés oka az, hogy a jog esetében az időintervallum más léptékű, mialatt egy tétel hibás volta igazolódik.

Az "ulmi szabó" is hihette azt, hogy tud repülni. Pár másodpercig. Míg a társadalom alapvető működési elveit figyelmen kívül hagyó szocializmus, amely elvei megjelentek a jogban is, 70 éven keresztül agonizált, míg kiderült róla, hogy működésképtelen.

Éppen ezért én a jogszabályokat nem tekintem a jogtudomány részének. Számomra ezek éppúgy termékek, mint egy gépkocsi, gázkazán vagy hűtőszekrény.

Teszem ezt annál is inkább, mert sok esetben némely jogszabály szégyen lenne a jogtudományra. Némely jogszabályhoz képest a kínai bóvli első osztályú luxuscikknek tünhet.

Előzmény: Törölt nick (70)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.18 0 0 70
Kedves ResetGomb!

Szerintem a jogtudomany preskriptiv volta annyit tesz, hogy ellentetben a tobbi tudomannyal nem leiro (azt mondom meg, hogy mi van), nem Sein-jellegu, hanem eloiro (azt mondom meg, mi legyen), azaz Sollen jellegu. Ha ugy tetszik, az allam-es jogtudomany tagabb ertelemben vizsgalja magat a jogalkotast (torvenyalkotast), a legisticat,azaz a torveny vagy mas jogszabaly megalkotasanak folyamatat, mely igy a jogtudomany resze. A gyakorlati kodifikacio a normaalkotasi eljaras soran nem nelkulozheti a jogtudosi velemenyeket (vo.: uj Ptk.-n 50 magyar jogtudos dolgozik). A jogtudomany es a jogalkotas tehat elvalaszthatatlan. A jogtudomany ugyanis egyreszt a jogszabalyok elemzese, de masreszt kultura, hagyomany, elet. (Romai jogi regulak, jogfilozofia, joglogika, jogi axiologia, regi jogszokasok, jogi tanok /Szentkoronatan/, jogtudosi muvek foglalata. Mindemelett legfontosabb a jozan paraszti esz es az eletszeru gondolkodas.) A targyi jog es a jogtudomany tehat kolcsonosen feltetelezik egymast. A muszaki tudomanyok eseteben a trabant /papirjaguar/ vagy a (valodi) jaguar csupan targyi eredmeny, affele dologi jogi ertelemben vett entitas. A gepjarmu aligha feltetele a teljes muszaki tudomany letezesenek, viszont teny, hogy lete is a muszaki tudomany eredmenye. Mert lehet, hogy nem a muszaki eloirasnak megfeleloen keszitem el a jaguart, es ezert papirjaguarkent tudom csak ertekesiteni. /Vagy nem/. Ez a muszaki tudomanyt nem erdekli, max. nem indul be a kocsi vagy ilyesmi. De!!! Innentol jon be a jog, mely eloirja hogy ilyen ewsetben mit kell, lehet, vagy szabad tenni. Es ez esdtben jogszeruen csak azt lehet tenni, amit a jog eloir.

Előzmény: Törölt nick (69)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.18 0 0 69
Kedves legislator!

Pontosan mit értesz azon, hogy preskriptiv tudomány.

Én úgyanis megkülönböztetem a jogtudomány esetében magát a tudományt, ami a "jogot" tanulmányozza és a konkrét jogszabályokat, amelyek meghozatalakor a "jogtudomány" eredményeit vagy figyelembe veszik, vagy nem.

Hasonlóan vannnak műszaki (mérnöki) tudományok is. De sem a Trabantot, sem a Mercédeszt nem tekintem a tudomány részének.

Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.18 0 0 68
Kedves Tracy!

Bocs, egy kicsit felhuztam magam, de uj fiu vagyok ebben a forumban. A hetvegen kozben lenyugodtam, es bocs, ha valakit megsertettem, nem volt szandekos. En mar csak a jogtudomany orok apologetaja maradok. Orulok, hogy hamarosan vegzel az egyetemen, nekem ezzel egyutt meg 6 felevem van. Meselj magadrol! Melyik egyetemre jarsz stb. mibol lesz a szakdogad, egyebek. Szeretek ertelmes kollegakkal csevegni. Szerintem a jogtudomany az egyetlen preskriptiv tudomany.

Előzmény: tracy (64)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.18 0 0 67
Kedves Tracy!

A kerdes jo, de en a norma szot jogaszi ertelemben vetten hasznaltam. A tabut azert nem erzem normanak, mert az a jog es az allam kialakulasa elott (feltehetoen) volt. Nem lenne celszeru az osi jogot (ancient law) a kesobb kialakult "tenyleges" joggal ilyetenkeppen osszemosni. Bar nincs kifogasom a jogantropologia ellen, de ezt az osszemosast ott sem teszik meg. Egyebkent Lovetei Tanar Ur egyik elso hallgatoja voltam jogantropologiabol (1998). Persze, lehet, hogy ettol meg nincs igazam.

Előzmény: tracy (63)
supremacy Creative Commons License 2002.11.17 0 0 66
"Esetleg filozofia? Mar ha tudomanynak tekinted."

Nem az. Metatudomány, vagy metodológia, ami előírja, hogy mi a tudomány.

Előzmény: rOver (65)
rOver Creative Commons License 2002.11.16 0 0 65
Matematika?
Esetleg filozofia? Mar ha tudomanynak tekinted.
Előzmény: tracy (64)
tracy Creative Commons License 2002.11.16 0 0 64
Kedves legislator!

Nem vagyok jogtudománygyűlölő, ha végre befejezem az egyetemet (és ez egyre közeleg:)), akkor jogász leszek (csak nem elkiabálni). A kérdéssel nem provokálni akartam két évvel ezelőtt, amit már az is mutat, hogy ebben a Tudomány nevű, kifejezetten visszafogott fórumban nyitottam meg, nem akartam ugyanis egy újabb jogászfikázó topikot. Semmi bajom nincsen a jogászokkal, nem lebecsülni akarom a szellemi teljesítményüket, ilyesmi, csak eszembe jutott anno ez a kérdés, most egy kicsit nehéz is beleélnem magam az akkori gondolataimba.

Esetleg a jogon kívül van még preskriptív tudomány szerinted?

Előzmény: Törölt nick (62)
tracy Creative Commons License 2002.11.16 0 0 63
A tabu szerinted miért nem norma?
Előzmény: Törölt nick (61)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.15 0 0 62
Kedves Kerdesfeltevo!

A jogtudomany igenis tudomany. Es pont ez az erdekes: nem deskriptiv, mint peldaul a term. tud., hanem preskriptiv, azaz eloiro. Igen, ha ugy teszik, a magunk altal teremtett jogszabalyokat, de az elet altal szult jogeseteket, jogtortenetet stb. vizsgaljuk. A kolto is elemezheti sajat verset, es nem hiszem, hogy barki leszolna, mert nem tudomanyos. A kerdes provokativ es vegtelenul cinikus. Kulonben mi a vegzettseged, hogy jogtudomanygyulolo vagy? Felteszem, nem jogasz.

Előzmény: tracy (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.15 0 0 61
Csak ezek igazan a jogi dolgok. Az osi tarsadalomban max. tabu volt, de nem norma. Ott allam se volt, meg jog se, hiaba mond mast a jogantropologia. Ne vedd el a jogasok kenyeret.
Előzmény: tracy (56)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.15 0 0 60
Beleolvastam ebbe a topicba, de erezheto, hogy egyikotok sem jogvegzett. Bocs, hogy teged talaltalak meg, de nehany tevedesedet szeretnem kijavitani.

Halalbuntetes: Mar a 18.szazadi Toscanaban is eltoroltek, az abolicionizmus mar a 3. szazas fele kozeleg. Egyebkent ekkor Magyarorszag is eltorolte a II. Jozseftol reakenyszeritett halalbuntetest. A hb.-t tobb nemzetkozi egyezmeny kifejezetten tiltja. (Az 1957. november 4-i Romai Szerzodes 1982. oktober 15-en alairt Hatodik Kiegeszito Jegyzokonyv 1. cikkely: "A halalbuntetest el kell torolni." Europaban alig van mar halalbuntetesparti (retencionalista) allam, es biztos, hogy 30-nal tobben toroltek el, mar 100 felett jar ezen allamok szama, bar ennek meg utannanezek. Az eltorles mar a 19. szazadtol eros volt, de tomegesse 1945 utan valt. Az USA mar egyszer federalis szinten eltorolte, de 1976-tol ujra behoztak.

Abortusz: A 20.szazadig egy jogrendszer sem fogadta el, kifejezetten tiltott volt. Regi Hippokratesi esku:"Egyetlen nonek sem nyujtok segitseget magzata elhajtasahoz". Az abortuszparti jogrendszereket nem tartom civilizaltaknak. A perui Ptk. elismerte, hogy a mehmagzat (el Concebido) emberi szemely, melynek elete a fogantatas pillanataban kezdodik. Az ir jogrendszer is pl. abortuszellenes, felvilagositas es eletparti. A kozvelemeny teved.

Orok elvek: A katolikus termeszetjog mar Szent Agostontol fogva kidolgozta ezen orok jogi elvek tanat, melyek csiraiban mar a korai nepeknel is leteztek az osi tarsadalmakban, csak epp jog nem vot'. Ajogtudomany az valoban tudomany, a topic cime verlazito baromsag. Elobb olvass el 8-10000 oldal termeszetjogot, 40-50 jogszabalyt, szekerdereknyi johgtudosi muvet, es csak utanna nyilatkoztass ki.

Előzmény: nyrgy hz (58)
rOver Creative Commons License 2002.07.06 0 0 59
Ha a "ne olj"-re kivetel a halalbuntetes, akkor a "ne lopja"-ra alighanem kivetel az adozas :-))
Előzmény: nyrgy hz (58)
nyrgy hz Creative Commons License 2002.07.02 0 0 58
Örök elvek?

Kivételek a Ne ölj!-re:
-halálbüntetés: a keresztény országok jogrendje (is) évszázadokig elismerte, néhány évtizede-éve törölték el kb. 20-30 országban a 150-200-ból, sok helyen ma is van pl. USA, Dél-Amerika);
-abortusz: a keresztény egyházak - amelyek a parancsolat autentikus értelmezői, egybehangzóan tiltják, ennek ellenére minden civilizált jogrendszer elismeri valamilyen formáját;
-eutanázia: újabban néhány jogrendszer bizonyos keretek között elismeri, ill. az elismerést nyíltan tervezi-fontolgatja pl. Hollandia, Anglia, Ausztrália. Ettől függetlenül is az európai közvélemény jelentős része támogatja;
-kannibalizmus: egyes primitív törzseknél.

Ennyi erővel a progresszív jövedelemadózást is említhetted volna örök elvként.

A Ne lopj! talán valóban "örök", legalábbis 4-5000 éves. Még egy ilyen szabályt azonban nemigen lehet mondani. És a legkevésbé sem volt norma a jog kialakulása előtt, ld. ősközösségi társadalom zsákmányolásai, magyar kalandozások, de még a XX. századi háborúk többségében is íratlan szabály volt a Jaj a legyőzötteknek! elve, amit a háborús felek - eleinte kifejezetten, majd hallgatólagosan - támogattak.

Előzmény: tracy (56)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!