Régebben még a rendszerváltás előtt mindig a BBC-t (rádió) hallgattam. Amikor kinn voltam Angliában egy hónapig, Magyarországról egy árva szót, sort sem hallottam, olvastam. (Persze, a hozzánk hasonló kis Közép- Európai országokról sem, semmit.)
Őszintén megvallva nem is hiányzott túlságosan . Baj? :-)
Olvastam egy kis édi hírt a kulturált európai, sőt uniós, gyűlölet és árokmentes, hú, DE-stabil, jószomszédi kapcsolatokról. Talán itt jó helye lesz:-)
GUARDIAN, guardianunlimited.co.uk, 2002-10-29
'Jacques Chirac lemondta a következő angol-francia csúcsot, miután azzal vádolta Tony Blairt, hogy páratlanul durván beszélt vele az EU közös mezőgazdasági politikájáról és Afrikáról. Chirac ezt mondta Blairnek: "nagyon durva volt és még senki nem beszélt velem úgy, mint Ön". A következő csúcstalálkozó Franciaországban lett volna, decemberben.'
Szegény Franciaország, látod, milyen rossz is Zwischen-Europeer-nek lenni? Ez a kis mitugrász Anglia, háta mögött a nagytestvérrel, hogy megleckéztet? Szvsz, még örülhetsz, hogy a little brother Blair, legalább nem antiszemitázott le. Apropó, mióta van Irak Afrikában?:-)))
És ez szerinted jó dolog? Pont ez a képmutatás (legalábbis egyik vetülete) amiről beszéltem...
De igazából nem erről van szó, hanem arról, hogy az ember bizonyos életkor felett kénytelen rájönni, hogy nem minden fekete-fehér. Ez az a dolog amit én az amerikai politikai kultúrából borzasztóan hiányolok...
Hát, a kinti kultúrához hozzátartozik, hogy nem hazudnak, csak .. ööö, nincs jó magyar szó, még a csúsztatás se, szóval stretching the truth.
Clinton ráadásul jogi végzettségű. A marihuánára valami olyasmit mondott, hogy nem vétett a törvény ellen. (mint később kiderült, hogy mert Oxfordban történt az eset, és az Egyesült Királyságban nem volt még tilos). Az inhalálással is kavart aztán, de csak a forma kedvéért.
A Lewinsky ügyben, hát túlfeszítette az igazságot: ő úgy értelmezte, hogy a franciázás nem "sexual relationship". Inappropriate sexual conduct az igen, de az újságíró nem ezt kérdezte..
Ezen aztán jól elvoltak a meghallgatáson, de aztán azon állt meg a dolog, hogy akkor ő azt rosszul értelmezte, jó, akkor sexual relationship. De nem hazudott, csak rosszul értelmezte.
Nos, ez JELLEMZŐ az amerikai politikai kultúrára, bipartisan módon. (Iran, contra, Watergate, etc.) Viszont precízen jogi alapokra helyeznek mindent, az alkotmány, a jog az szent. És el is vesznek az értelmezésekben, a technicalities-ben, de halálosan komolyan veszik mint játékszabályrendszert. Ha jogilag OK vagy, akkor OK vagy. Ha nagyon nem egyezik az emberek igazságérzetével, akkor meg kell változtani a törvényeket, ezer módja van, write your Congressman, proposition-ök, stb. Mindennek van törvényes útja.
Na hát itt a legújabb csoda...Floridai szavazók becsapva érzik magukat, mert nem úgy nézett ki a szavazólap, hogy a kettő (és nem több)jelölt fényképét kellett átlyukasztani. Meg az egész rendkívül szofisztikált szavazási rendszer...Komolyan rémisztő, hogy ez a világ vezető nemzete...
Kedves Rash'
A magyar választási rendszer valóban kb. úgy torzít, ahogy mondod. Ennek vanak mindenféle indokai, gondolom Te is hallottad már őket. Ez a rendszer folyamatosan vitatva van, szóba kerül a módosítása. Tehát nem egy szent kövület, amit úgy ahogy van el kell fogadni. Ezzel szemben az elektoros dolog egy érinthetlen tabu.
A csak egyéni képviselős + győztes mindent visz típusú rendszerben nincsenek 10 százalékos pártok, mint itt. Szerintem ez nem annyira igazságos.
Clinton hazudik: ez így van, viszont nem ő kezdte, minden amerikai politikus ezt csinálja (előző Bush: nem lesz adóemlés, Nixon, stb). Ezt lehet elfogadni vagy elvetni, de az viszont elég fura, hogy Clintont megválasztották kétszer is az ismert hibáival, majd megdöbbennek, hogy hazudik.
A másik meg, hogy nem a tisztázatlan pénzügyei, még csak nem is a kábítószeres dolog, hanem bizony az váltotta ki az óriási botrányt, hogy kivel, mikor és hogyan.
Alkalmatlanság:én személy szerint alkalmatlannak tartom Busht, de remélem, hogy ha ő nyer akkor ez nem igazolódik be. Erre egyébként jó esélyt látok, hiszen kitűnő tanácsadói vannak. Érvek: elolvasgattam egy George W. Bush idézetes E-mailt, és megerősítette a hülyeségéről szóló híreket. Ha akarod, elküldöm neked, most csak egy idézet: "We're going to have the best educated American people in the world." ...Governor George W. Bush, Jr., 9/21/97
Ja, csak félreértések elkerülése végett, ha írsz, most nem azért nem válaszolok, mert szököm, hanem mert el kell mennem. Holnap minden értelmes érvre szívesen reagálok! Esetleg még ma éjjel.
Az electori rendszer torzít - pont úgy, mint a mi választási rendszerünk, amely 10% alatt büntet, 10-20%-ig reális, afelett meg ajándékoz plusz helyeket. - Ez van!
Lewinsky ügy: senki nem figyelt a lényegre! Arra, hogy az amerikai elnök permanensen hazudik. Nem először:
Amikor megválasztották, megkérdezték, füvezett-e életében. Mondta: Á, ő, soha. Előhúztak egy képet, amin ő látható, egy óriási dzsangával... Mire Mr. Clinton: jó, jó, de nem tüdőztem le!-- Na, ez a kemény. És az orális szex meg nem szx, de szerintem ezzel azért ne próbáljatok megcsalt párotoknak magyarázkodni:))))
Tracy kedves: politikai kultúráról annyit: politikai kultúrához tartozó dolog, hogy nem minősítgetünk érvek nélkül alkalmatlannak valakit. Hol is derült ki egyértelműen, hogy ki az alkalmasabb??? Konkrétumokat kérek.
Election2000: ismét ízelítőt kaphattunk a tömény marhaságból...
Halott szenátor: nem baj, a felesége örökli a széket.Az eredményeket mikor közlik? Mikor megszámolták a szavazatokat? Á, dehogy! Amikor már meg merik tippelni...Ki is nyer? Aki a legtöbb szavazatot kapta? Á, dehogy...
Na és a mostani elnökválasztáshoz mit szóltok? Jó esély van, hogy megválasztják a világ egyik legnagyobb hülyéjét, hiszen annyival sármosabb, mint a felkészültebb jelölt...
Kicsit sportversenyszerű az egész választás. Az elektori rendszerről még nem is beszéltem, hiszen az a szent Alkotmány része, és mint ilyen megváltoztathatatlan...
Rémisztő, hogy Amerikában felépült a világ legkevésbé demokratikus társadalma (na jó, ez prsze túlzás, én is tudom, de mindenesetre az elvárttól az egyik legkevesebb eltérést toleráló társadalma), de a legrémisztőbb egyrészt az, hogy közben meg vannak győződve, hogy a világon a legszabadabbak ők, és nem is lehet más, másrészt pedig, hogy ezt az ő rendszerüket nagy erőkkel igyekeznek exportálni is...
A Lewinsky sztori kitűnően jellemzi az egészet szerintem. Az az álszentség meg hülyéskedés, ami ott volt...
Ugyanez a mostani elnökválasztás is. Programokról, elképzelésekről már rég nincsen szó, ha jól tudom kevéssé is különböznek. Ezenkívül már a jelöltek alkalmasságáról sincsen szó, hiszen már rég kiderült, hogy Gore jobb vezető lenne. Amiről a dolog szól, hogy melyik a magával ragadóbb személyiség.
És akkor még a végtelen kétszínűségről nem is szóltam...
Konkrétan mind a kettőre gondolok, mert szerintem együttjárnak. Még konkrétabban meg arra, hogy miért jobb az, ami ott van, vagy miért jobb az európai politikai kultúra (mert azért egy ilyesmi sztoriért Nyugat-Európában is lemondanának, de ami a leglényegesebb, meg sem merné próbálni senki, ha egyáltalán eszébe jutna). Nekem nagyon sok dolog nagyon nem szimpatikus az amerikai politikai életben, de nem ismerem jól ebből a távolságból, úgyhogy nem akarok ítélkezni. Az angol meg szintén nem ismerem, úgyhogy szintén nem.
Viszont mondjon valaki valami jót Amerikáról most már...Hadd nézzek már föl rájuk, mert eddig nemigen találtam semmit, amiért lehetne, legalábbis mostanában...
Konkrétan mire gondolsz? Az angolszász politikai kultúrának melyik aspektusára? Arra, hogy a bulvársajtó szabadon vájkál a politikusok magánéletében, vagy arra, hogy miniszterek le szoktak mondani, ha kiderül róluk, hogy villát építettek a semmiből?
Hát itten most az angolszász kultúráról lenne szó...Először is, van-e olyan, ha van, milyen is az? És van-e itt hatása minálunk? Kéne-e, hogy legyen? Ésatöbbi, ésatöbbi...