Keresés

Részletes keresés

messelg Creative Commons License 2006.05.23 0 0 25
Nézzetek be Újbudára! :o)
susugár Creative Commons License 2006.04.29 0 0 24
2006. április 28. péntek 15:15

Mégis lesz tűzoltómajális a Városligetben

A sajtóban 2006 április 27-én cikkek jelentek meg, amelyek többek közt arról tájékoztattak, hogy a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság súlyos finanszírozási gondokkal küzd, így az idén elmarad a közkedvelt tűzoltó majális. Még aznap délben Demján Sándor a TRIGRÁNIT elnöke telefon megkereste Dr. Bende Péter tű. vezérőrnagyot a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság parancsnokát, és pénzügyi támogatást ajánlott fel, a majális megrendezéséhez. A mai napon megérkezett a TRIGRÁNIT Fejlesztési KFT levele amely tartalmazta Demján úr 5.000.000,- Ft –os támogatását. Ennek köszönhetően a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság az eredetileg tervezettek szerint 2006. május 14-én megrendezi a hagyományos Fővárosi Tűzoltó Majálist a Városligetben a Vajdhunyad sétány- Paál László sétány – Lizenmayer sétány által határolt területen. Demján úr felajánlásának köszönhetően valamennyi program megtartásra kerül. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság zenés műsorokkal, tűzoltó bemutatóval, valamint számos érdekes és izgalmas szórakozást ígérő programmal hívja és várja sok szeretettel a majálisra kilátogató a gyermekeket és felnőtteket.
http://www.tuzoltosagbp.hu/reszlet.php?mit=2664&tabla=hirek
víztorony Creative Commons License 2002.04.10 0 0 23
Alternatív fővárosnéző séta (bringával a legjobb, persze hétvégén): víztorony-túra :)))
Koretta Creative Commons License 2000.11.14 0 0 22
Derszu Uzala,
„A Vajdahunyadvárban a jáki templom van (nem Jáky kápolna), helyesebben a jáki templom bejáratát-kapuját mintázták meg újra (ha jól tudom)."
Ez így igaz, illetve annyit pontosítanék, hogy a városligeti épület hivatalos neve Jáki-kápolna. (ha jól tudom :o) )

KLiNgOn,

Külföldi vendégeidnek esetleg már előre lehet ajánlani a www.globopolis.com megtekintését,
ahol többek között Budapestről is kiváló összeállítású tájékoztatás található.

Ha pedig esetleg Te szeretnéd részletesebben tanulmányozgatni fővárosunkat, akkor például ezeket is érdemes elolvasni:
Wellner István: Budapest (Panoráma, 1979)
Dercsényi Balázs: Budapesti műemlékek (Corvina 1990)
Turjányi Papp Melinda: A budavári lakónegyed(Műszaki K. 1988)
Gábor István: Budapesti képeslapok / Régi fővárosi épületek egykor és ma (Gondolat 1982)
No és John Lukacs Budapest, 1900 könyve! (Európa, 1991)

Üdv, Koretta

SzaLa Creative Commons License 2000.11.09 0 0 21
Egyikötöket sem tartottam disznónak :), csak az átlagnál merészebb fiataloknak, ennyi, kész. A kattanásért bocs, valszeg máshogy értettük a kifejezést, de nem baj.
Nem hiszem, hogy kipróbálnám bármelyiket, csak érdekel, hogy felveszi-e egy pesti "kupi" a versenyt egy hollandal?
Előzmény: KLiNg0n (19)
KLiNg0n Creative Commons License 2000.11.08 0 0 20
NH,

ne fogd vissza magad, engem peldaul elegge lekotnek az ebbe a topikba pumpalt otletek, ugyhogy adj neki es hadd szoljon, ha esetleg valami eszedbe jut. ;-p

KLiNg

Előzmény: Night Hunter (18)
KLiNg0n Creative Commons License 2000.11.08 0 0 19
szala,

hello es koszi, de nem akarom hogy felreerts! nem azt mondtam, hogy a baratom arra kattant, csak eppen az is erdekelte. o ettol meg egy nagyon okos es szimpatikus fiatalaember, ahogy annak ellenere, hogy amsterdamban mi is irto jol ereztuk magunkat mikozben a piroslampas negyedben idoztunk, nem tartom magam egy setet disznonak. remelem te sem :).

KLiNg

Előzmény: SzaLa (17)
Night Hunter Creative Commons License 2000.11.08 0 0 18
Hát kár hogy hazament, pedig még mennyi, de mennyi jó ötletem lett volna.
Akkor még mutasd meg neki ezt a topicot!
Ilyet máshol nem lát!
Előzmény: KLiNg0n (16)
SzaLa Creative Commons License 2000.11.08 0 0 17
Nekem, ha egy idegen országban járok, mindig megdobogtatja a szívemet egy régiségpiac. Ha az ismerősöd már hazament, akkor már kései a tipp, de én a vendégeimet kivinném az ecseri tangóra - Határ úti metrótól 194-ossal 15 perc. Persze, ha a barátod a peep-showkra indult be, akkor valószínüleg unalmasnak találta volna.
KLiNg0n Creative Commons License 2000.11.07 0 0 16
áú

koszi a sok otletet, le vagyok taBlozva. bar a baratom mar hazament, en folyamatosan jegyzem ezeket, hogy neha a kocsman kivuli vilaggal is talalkozzam, ami ugye ezek szerint nem is oly zord ;-p.

a postokat olvasva radobbentem, hogy az allatkertben kb 10 eve nem voltam (pedig nem is lakom messze, talan azert), a gellert hegyen meg nyolcadikos koromban voltam utoljara, annak meg mar tobb, mint 10 eve.

hogy hova mentunk....mivel a baratom edesapja az MTA tagja, onnan indultunk, es elso utunk fel vezetett a varba. aztan a seta utan vissza pöstre, varosliget, parlament, egy-ket belvarosi kozpont.

nos az izgalmak akkor kezdodtek, mikor rakerdeztem, ot konkretan erdekli-e valami. persze erdekelte. pontosabban "he wanted to get the full picture". es mondhatom, eleg faraszto kinyomozni, meg bejarkalni budapest peepshowit. meg neha tanulsagos is. nekem pl egy susogos kopaszcsavo bizalmasan megveregette a vallam, ranezett a homlokomra es azt mondta "meleged van, mi, ocsem?"...

hihi, es azt meg nem is mondtam, hogy az egyik ilyen jellegu egysegben a fetrengo holgy mellett befottek sorakoztak szepen oldalrasanyaritva, meg egy funyiro. gondoltam is magamban, ha azt is hasznalni fogja, siman megerte a százast. :)

viszont mindent osszeveve jo kis nap volt.

nohat mindenkitol elnezest kerek, hogy ittEN a varosnezesunk aldott, vagy aldatlan kifutasat igy lepukkantottam, de hat ez tortent, no. es tan bele is fer. gondolom nem en voltam az egyetlen host, akire ilyen feladatok vartak, vagy igen? :))

KLiNg

andrasgeroly Creative Commons License 2000.11.07 0 0 14
Sziasztok,
Szerintem ilyen esetekre kitűnő mankó Török András Nagy Budapest könyve. Természetesen végigveszi az összes ismert turista nevezetességet, de nagyon sok olyan helyet, épületet, szobrot, közteret mutat be, és ezeknek érdekesebb történeteit írja le, amelyek némelyike még bennszülött budapestinek is újdonság lehet. Hasznos tematikus füzetecskéket ad ki a Városháza kiadója is, amelyek szökőkutakat, parkokat, szocreál presszókat, hidakat, fördőket, stb mutatnak be. Ezen kívül van egy részben kapcsolódó Budapest Anno c. topik is valahol errefelé. Én például elvinném a Lipótváros, Újlipótváros utcáin bolyongani. Gyönyörű épületek, épületdíszek láthatóak, ha az ember a szemmagasságnál feljebb is tud nézni. Konkrét példa a Honvéd utcai 15-ös buszmegállóban (Báthory utcánál) lévő szecessziós ház. Mostanában újították fel. Érdemes megtekinteni. Vagy ott az ... bank székháza is a közelben (oppá, ott több is van), ami szintén - különösen este - szépséges. A várost valamelyik divatos budai kilátóhelyről is érdemes megmutatni a külföldinek, és akkor aztán lehet magyarázni hosszan, mi micsoda.
Tényleg, KLiNg, hová vitted végül a barátodat? Mit mutattál meg neki?
András
Csupka Creative Commons License 2000.11.07 0 0 13
Szerintem ha a Várba viszed, akkor vidd el hátra a BTM épülete mögé a két rekonstruált középkori kertbe (egyházi kert-világi kert) onnan ki az Újvilág kapun és le a Tabánba, ott is van egy római őrtorony-alap. Jópofa még maga a BTM kiállítása is a középkori palotáról, egészen mélyen le lehet menni a megmaradt pinceszinteket megnézni, a kápolna alsó szintjét meg a lovagtermet is.
Ha már Márc. 15-e tér, érdemes megnézni a belvárosi plébániatemplomot (különösen a befalazott, ma a parkoló felé néző gyönyörű gótikus kapuját, meg persze belül is). Mellette rögvest ott a Contra-Aquincumi erőd maradványa (ott találták azt a szép vezéri sisakot, ami ma azt hiszem az Aquincumi múzeumban van) Ja, mondjuk azt is érdemes megnézni, meg az un. Táborvárosi múzeumot is (nagy randa házak között egy stilizált római katonafőnél kell bemenni.)
Fűvészkert, vagy esetleg Vácrátót, ha sétálni van kedvetek.
A budai várból a Vízivárosba levezető lépcsők a Halászbástya alatt.
Tóth Árpád sétány.
r_bendegúz Creative Commons License 2000.11.07 0 0 12
Helyesírában nem. :(
Helyesen: Batthyány tér
r_b.
Előzmény: r_bendegúz (8)
r_bendegúz Creative Commons License 2000.11.07 0 0 11
Waratah,
természetesen, csak attól függ miben. :o)
Nem végeztem idegenvezetői oskolát vagy tanfolyamot.
tisztelettel
r_bendegúz
Előzmény: Waratah (10)
Waratah Creative Commons License 2000.11.07 0 0 10
r_bendegúz, te profi vagy?
Előzmény: r_bendegúz (8)
Waratah Creative Commons License 2000.11.07 0 0 9
Bár nem Budapest, de Szentendre és Gödöllő is megér egy-egy misét. Közel vannak, és mindkettő másképpen szép.
r_bendegúz Creative Commons License 2000.11.07 0 0 8
KLiNg0n,
- az Állatkert tényleg nagyon klassz, de azt hiszem ilyenkor már 4-kor bezár. Ha mégis, akkor Pálmaház (az most nyílt újra 10 év után), Kós Károly madárháza (a stílusa miatt, meg van olyan része, ahol szabadon száguldozik a lajhár és mindeféle színes madarak), az Elefántház (az csupa Zsolnay dísz, tavaly újították fel).
- a Vajdahunyadvára a Jáky kápolnával a Ligetben (ilyen stíluskavalkádot otthon úgysem lát).
- Hajtsatok végig a Stefánián, a Liget felől jobbra a régi tisztikaszinó, mellette a hetvenes években épült. Bal oldalt az első a Líbiai követség villája, előtte egy érdekes, kissé kopott üvegépítménnyel, ami egy kicsike mecset.
A Thököly út után, a Stadion előtt jobbra a Zsolnay tetős, szecessziós stílusú Földtani Intézet, földgömböccel a tetején.
- Óbuda: az Árpád híd lehajtója alatti római romok (akkor is rálátni, ha be nem mehetsz), onnan gyalog a modern épületek mögött a régi Fő tér. A Postakocsi vendéglőtől szembe jobbra egy terecskén Varga Imre esőleső szobrai.
- a Bem tértől a Batthyányi tér felé haladva jobb oldalt egy kicsi pravoszláv templom (barokk), mellette egy török fürdő (azt hiszem, a Rácz), a Batthyányi tér két átellenes pontján a két kolostorépület (az egyik az Angelika cukrászda), a Lánchíd felé haladva jobb oldal egy sárga épület (a villamosművek pengeszékháza mellett), az valaha a sóhivatal volt. Kissé arrébb, jobb oldalt egy téglabarokk templom. Tovább haladva jobb oldalt valahol újabb templomépület, mellette valahol egy modern épület, ami alatt római romok láthatók (akárcsak a Március 15.-e téren).
- A Parlament mellett az Október Huszonharmadika téren Nagy Imre szobra egy ívelt hidacskán (szintén Varga I.).
tisztelettel
r_bendegúz
Előzmény: KLiNg0n (3)
Night Hunter Creative Commons License 2000.11.07 0 0 7
Tényleg a játszótereket mutasd meg neki. Feltétlen. Az biztosan bejön.
Én is kipróbálok minden csúzdát, meg hintát. Az tetszeni fog neki. Ilyet máshol nem lát!
Előzmény: ámbátor (6)
ámbátor Creative Commons License 2000.11.07 0 0 6
A gyerekeimet ebben a hónapban kétszer vittem Bp. nézni:
1. Amfiteátrumok (Nagyszombat u., Aquincum) és hogy történelmileg ki ne zökkenjünk, a Herkules villa Óbudán.
2. Bp hídjai. Déli vasutitól az Északiig végigmentünk, minden hídnál kiszálltunk, megnéztük, kocsival át és tovább a következő hídhoz. A vasuti hidaknál értelemszerüen a kocsival át kimaradt. Viszont nem maradt ki a K híd, mert az is szép. Ha mér ott voltunk, még a szigeti játszótereket is inspektáltuk.

Nem biztos, hogy külföldinél ezek bejönnek, de ha igen, akkor nagyon.

Night Hunter Creative Commons License 2000.11.07 0 0 5
Nu!
Szerintem vidd el az állatkertbe. Ott mutathatsz neki elefántot, meg zsiráfot, meg jegesmedvét, meg csillagszemű juhászt.
Ilyet máshol nem lát. Én is rettenetes csodálkoztam, mikor először láttam ezeket a rémisztő állatokat. (A juhászban nem vagyok biztos, lehet az valahonnan máshonnan ismerős.)
Lord Iffy Creative Commons License 2000.11.07 0 0 4
Neszomorkodj klingon!
Most mindenki a te topicodat fogja bámulni...:o)
KLiNg0n Creative Commons License 2000.11.03 0 0 3
koszi a biztatast, nem csuggedek,

raadasul pesti vagyok, vagy mi. meg jo benyomast sem kell nagyon kelteni, arra mar nincs szukseg. az esszensz inkabb az, hogy rajottem: a tradi kepeslapanyagokon kivul tenyleg nem ismerek sokat budapestbol, es hatha erdemes meg ezer helyet felfedezni (nem feltetlenul ennek a varosnezesnek a keretein belul), a rejtett inyencsegeket.

ezert gondoltam, ha pl valaki a nem feltve orzott, altala kedvelt helyekrol ir, vagy arrol, hogy szamara bp egy resze mitol nevezetes vagy kulonleges (mittomen pl egy hazteto az akarhanyadik keruletben, ahonnan macskahazy neni titkos csapongasait nezegette gyerekkoraban) az jo kiindulopont lehetne...

de kezdem latni, hogy elvetelt otlet volt? :)

KLiNg

Előzmény: SATURNEMBRYO (2)
SATURNEMBRYO Creative Commons License 2000.11.03 0 0 2
Na necsüggedjmán!

Gondolom te nem pesti vagy. És sok minden múlik azon a baráton? Feltétlenül jó benyomást kell kelteni?
Amúgy szerintem a jól bevállt vár+korzo+városliget+Jánoshegy+Gellérthegy+Váci u. bőven elég egy 3 napos kimerítő városnézéshez, aztán este lehet menni a körútra, ott 100 méterenként van söröző, kocsma, hely, meg minden. Az ennél kevésbé közismert helyek, meg végülis nem annyira látványosak, de esetleg kijöhettek északon pest határába, ott van szép nagy erdő, este sötétben annak nagyon jó hangulata van.
Csak hozzatok túlélőcsomagot.

Előzmény: KLiNg0n (1)
KLiNg0n Creative Commons License 2000.11.03 0 0 1
senki? naaaaaaaaaaaaaaaaaa!

ennyire azert nem lehet szar hely :)

KLiNg

Vanek Creative Commons License 2000.11.03 0 0 0
A Nullás kilométerkövet ki ne hagyjátok! Gondolom ez természetes?!
KLiNg0n Creative Commons License 2000.11.03 0 0 topiknyitó
helo

egy kulfoldi baratom jon ma ide, budapestre, es rajtam a nyomas -- el kene vinni varosnezobe. akarhogy is torom magam, /pillanat nem jut eszembe semmi, csak a korzo, vaci utca, var, meg a hosok tere. nincs NEKTEK meg jo, jobb otletetek?

az is klassz volna, ha altalatok ismert izgalmas pesti, vagy budai helyekrol irnatok...nem feltetlenul nevezetessegekrol, ettermekrol, hanem pl utcakrol, terekrol, zugokrol, amit sokan nem ismernek...

vagy ha esetleg veletek valami 'nevezetes' tortent valahol...;-p.

elore is kosz

KLiNg

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!