Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.02 0 0 29
üdv

a magyar kártya szimbólumai (tök, makk, piros, zöld) léteznek a LaTeX-ben???

nagyon kéne

freestyle91 Creative Commons License 2008.07.19 0 0 28
h
freestyle91 Creative Commons License 2008.07.19 0 0 27

j

 

freestyle91 Creative Commons License 2008.07.19 0 0 26
g
freestyle91 Creative Commons License 2008.07.19 0 0 25
a
freestyle91 Creative Commons License 2008.07.19 0 0 24
j
freestyle91 Creative Commons License 2008.07.19 0 0 23
a
freestyle91 Creative Commons License 2008.07.19 0 0 22
d
ouroboros Creative Commons License 2006.06.02 0 0 21

Sziasztok!

 

Nagyon megköszönném, ha tudna segíteni valaki. Windows alatt használok LaTeX-et (tehát MiKTeX-em van), körülbelül két éve gyötörjük egymást, de betűtípust még nem sikerült installálnom. Most nekigyürkőztem az embertelen procedúrának,  vettem egy jó útmutatót (Matthew Amster-Burton-ét, 0.99-es verzió), és aszerint jártam el. Fordításkor még nem volt semmi gond, nem adott hibaüzenetet, viszont az áhított betűtípus nem jelenik meg egyik dokumentumtípusban sem. Ha pdftex-hel fordítok, az Adobe Reader ezt üzeni megnyitáskor:

 

Valamelyik betűtípus nem található az Erőforrások szótárban -- helyette Helveticát használ a rendszer.

 

OK, gondolom, valami beágyazási gond van, majd megoldom. Nézzük a DVI-t: a YAP a következőt írja:

Making PK font:
C:MiKTeXMainmiktexbinmakepk.exe --verbose pglr8r 600 600 magstep(0.0) ljfour
Trying to make PK font "pglr8r" (at 600 DPI)...
"makemf" --verbose "pglr8r"
"ttf2pk" -q -t "pglr8r"
makepk: "pglr8r.pk" could not be created.


Loading 'cmr10' instead.

 

Utolsó lehetőségként .ps-be fordítok, majd ps2pdf12-vel csinálok pdf-et. Megint valami új: a betűtípus messze az áhítottól, valami beteges Courier-féle, de teljesen összevissza betűközökkel, irtó ocsmányul.

 

Van-e valakinek ötlete, hol lehet a hiba? A segítséget előre is köszönöm!

tothtam Creative Commons License 2005.01.25 0 0 20

Csumi!

 

  Csak félig tudtam elolvasni a topicot, mielőtt felháborodtam Taxin hülyeségin. Ha tényleg benne lenne a témában, nem mondaná, hogy a TeX/LaTeX kihalóban van... Mióta tudom használni, már semmiképp sem kezdenék el Wordben 5 oldalnál hosszabb szöveget írni. Nem is beszélve arról, hogy képleteket elég macerás Wordben használni, míg TeX-ben ez a legegyszerűbb.

  Nem tudom ki kérdezte, de TeXnicCenter-t tudom ajánlani, mint TeX/LaTeX szerkesztőt: tud highligh-tolni, kattintásra tud dvi-t, ps-t, pdf-et készíteni, stb... Előbb a MikTeX-et kell felrakni, lehetőleg fullosra, mert így minden betűtípust tud használni, szépek lesznek a pdf-ek.

  A konvertálásra nem tudok mit mondani, leginkább csak annyit, hogy tartózkodjunk tőle!

  Aki kicsit bele akar merülni, ajánlom, hogy goggléban keresse meg a "nem túl rövid bevezető..."-t!

 

Üdv

atp Creative Commons License 2005.01.18 0 0 19

Jól hangzik !

 

Az ár nem számít, lopjunk jó Magyar módra! Szóval kinek van meg? :-)

Előzmény: DJG (18)
DJG Creative Commons License 2005.01.15 0 0 18
Sajnos, én is láttam. De, elképesztôen sok baj van velük, de ebben a topikban inkább nem mennék bele a tipográfia rejtelmeibe. Az igénytelenség terjed, sajnos, ezen a téren is.

Ellenben találtam egy LATEX-szerkesztôt, ami a felszínen olyan, mint egy közönséges szövegszerkesztô. Ugyanúgy kell benne dolgozni, a képleteket össze lehet egerészni, de ha az ember megszokja a billenytűkódjait, akkor szinte folyamatosan lehet gépelni a képleteket. A saját formátuma .tex, abba ment, abból olvas. Viszont, nem olcsó... A neve Scientific Word, http://www.sciword.demon.co.uk/.

Üdv,
Gábor
Előzmény: TaXiN (17)
TaXiN Creative Commons License 2005.01.14 0 0 17

Én már láttam könyveket, amik Word-ben készültek. Nincs azokkal semmi baj, mint ahogy LaTeX-ben is lehet olyan cuccot készíteni, hogy "mindent gyakorlatilag elölrôl kell kezdeni" ha ki akarod adni.

 

"meglehetôsen rövid, gyakran pároldalas részekre fel van szeletelve az egész, és minden nap végén gondosan archivál."

 

Nézd, ez LaTeX-ben is erősen ajánlott.

Előzmény: DJG (16)
DJG Creative Commons License 2005.01.13 0 0 16
Feltéve, hogy rövid és kevéssé komplikált dokumentumról van szó. Pár hónapja én is kerestem a Word-TEX konverzió lehetôségét a nagybátyámnak (és megint fogom keresni, mert szükség lesz rá, ebben az esetben nem szükséges, hogy 100%-os legyen, a konverzió eredményét majd lehet módosítani). Neki sok száz oldala van igen sok képlettel, ábrával, és csak úgy képes kezelni, hogy meglehetôsen rövid, gyakran pároldalas részekre fel van szeletelve az egész, és minden nap végén gondosan archivál.

A Word számítástechnikai szempontból erôsen közepes minôségű termék. Vannak nála sokkal jobbak (persze, sehol vagy alig vannak a piacon). A legnagyobb probléma viszont akkor üt be, amikor túlértékelik a lehetôségeit (nem is feltétlenül a Wordét, hanem a szövegszerkesztôkét általában), és azt hiszik róla, hogy tördelôprogramnak, könyvek, kiadványok elkészítéséhez is alkalmas. Mivel én ez utóbbival is foglalkozom, ez, sajnos, napi probléma: jön valami anyag Wordben, hogy "ez már gyakorlatilag kész is van", és aki küldi, általában nem is érti, hogy miért is kell mindent gyakorlatilag elölrôl kezdeni.

Ez, persze, ránézésre nem érint téged, amikor kéziratot adsz le. Csakhogy az nem marad kézirat, hanem ahova leadtad, ott is kell vele valamit kezdeni (már ha megjelenésrôl van szó ebben az esetben). Ezért van az, hogy a dologhoz valamelyest is értô helyeken nyugtalanak lesznek annak hallatán, hogy komplikált anyagot Wordben akarsz leadni.

Mondom, ez nem érinti azt, hogy a Word jó-e a titkárnônek vagy a cég kisebb-nagyobb dokumentumainak az elkészítéséhez. Arra alkalmas, ez utóbbira viszont nem.

Üdv,
Gábor
Előzmény: atp (15)
atp Creative Commons License 2005.01.12 0 0 15

Mielőtt válaszolnék előre leszögezem: Utálom a Microsoftot és minden termékét! A falra mászok a rengeteg hibától és gyűlölöm az erőszakos hegemóniát. De...

 

A Word-el mindent meg lehet csinálni amit csak el lehet képzelni. Nem könnyű, vagyis alap tudással nem sokra mész vele, de ha beleásod magad a Word lelkivilágába, bizony nagyon sokrétű és kitűnő szövegszerkesztőt találsz, amivel szinte bármilyen kvalitásu dokumentum elkészíthető! Csak tudni kell hogyan.

Szerintem...

Előzmény: DJG (14)
DJG Creative Commons License 2005.01.07 0 0 14
Egyrészt az, hogy kihal, még egy pillanatig nem jelenti, hogy nem igaz az az állítás, miszerint a Word ilyesmi feladatokra alapvetôen alkalmatlan, míg a TEX alkalmas. Másrészt, ahogy az ember körülnéz az akadémiai világban, nem tűnik kihalóban levônek. Bár, el tudom képzelni, ott is nagy lehet a nyomás, hogy a Word nevű krumplihámozót használja az ember szövegszerkesztési feladatokhoz.

Üdv,
Gábor
Előzmény: TaXiN (12)
atp Creative Commons License 2005.01.07 0 0 13

 

 Köszi! Letöltöttem az rtf2tex progit az általad adott helyről. Lementettem a doksit rtf-be, de a konverter nem csinál belőle tex-et. Azt írja : "missing style number'". A falra mászok már... Nem elég megírni a cikket, már napok óta csak a konvertálás miatt állok.

 

A konferencia honlapján egyébként elérhető egy .sty és egy .tex  állomány mint template. Valami mintaként szolgálna, de se megnézni se semmi...

Előzmény: DJG (10)
TaXiN Creative Commons License 2005.01.07 0 0 12
"alapvetôen igazuk van, a TEX százszor alkalmasabb az ilyesmire, mint a Word"
:)
Ugyan. A TeX halott. Ha néhány megcsontosodott hülye nem használná (mint én :) és néhány más megcsontosodott hülye hatalmánál fogva nem erőszakolná rá másokra, már rég eltünt volna, mint a teco editor.
Zsákutca. Nincs jövője.
Egy felhasználási területét tudom, PerlTk programból multiplatformos nyomtatás.
Előzmény: DJG (10)
TaXiN Creative Commons License 2005.01.07 0 0 11
"a szövegszerkesztő ikonja nem jelent meg"

Ez nem szerkesztő, mint a word. Olyan szerkesztőt használsz, amit akarsz, a word-öt is, vagy bármit.
A LaTeX egy fordító, ami utasításokkal tűzdelt szöveges (text) file-ból csinál dvi file-t, ami azért jó, mert szinte semmivel nem lehet megnézni, és nincs két program, ami ugyanúgy nyomtatná :)
Elmélet - gyakorlat :)

Előzmény: atp (9)
DJG Creative Commons License 2005.01.06 0 0 10
Sehogy. Ha lezárt egészként kellene nekik, akkor adhatnád akár PDF-ben is. Kinyomtatni azt is lehet, belenyúlni nem. Arra, amire vélhetôen nekik kell, ez nem megoldás, csak a tényleges konverzió.

http://www.tug.org/utilities/texconv/pctotex.html

Az itt felsoroltak közül a legígéretesebbnek ez tűnik, ámbár kicsit öregecske, de ez nem feltétlenül baj:

http://sourceforge.net/projects/rtf2latex2e/

A baj az, hogy alapvetôen igazuk van, a TEX százszor alkalmasabb az ilyesmire, mint a Word, csak korábban illett volna szólniuk.

Üdv,
Gábor
Előzmény: atp (9)
atp Creative Commons License 2005.01.06 0 0 9

Köszönöm TaXIn!

 

Megnézem, lehet (biztos) van ilyen állomány az általad megadott könyvtárban. Én csak azon csodálkoztam, hogy installálás után maga a szövegszerkesztő ikonja nem jelent meg a programcsoportban, csak az általam felsorolt négy alkalmazás. Ebből honnan tudhatná egy egyszerű kétdiplomás informatikus, hogy mit kell elindítani a szerkesztés megkezdéséhez. Láttam egy könyvtárat vagy 100 exe-vel de ki gondolná, tudná hogy melyik mi ? Valahogy eddig nem sikerült a szívembe zárnom a tex-et.

 

 Ha a pdf-et beillesztem, akkor az kép ként lesz benne. Jó lesz nekik az így? Átszerkeszthetetlen lesz, nem ? Se formázni nem lehet pl. margók stb. Hogy fogják akkor nyomda alá szerkeszteni?

 

 

 

Előzmény: TaXiN (7)
DJG Creative Commons License 2005.01.06 0 0 8
Két backslash kell, hogy egy legyen. Escape character, ha programoztál, nyilván találkoztál már vele. De nem nagy dicsôség az Indexnek, ebben egyetértünk... :-))

Üdv,
Gábor
Előzmény: TaXiN (6)
TaXiN Creative Commons License 2005.01.06 0 0 7

"Összesen négy alkalmazást telepített"

 

c:miktexmiktexbinlatex.exe

 

és társai ?

Előzmény: atp (2)
TaXiN Creative Commons License 2005.01.06 0 0 6

Hülye index programozók. Lenyeltétek a hozzászólásból a parancsbevezető fordított perjeleket. Én is voltam már weben programozó - de kisült volna a szemem, ha ilyen béna vagyok.

Szégyen !!!!!

 

Előzmény: TaXiN (5)
TaXiN Creative Commons License 2005.01.06 0 0 5

"Tex-ben kérik, én Word-ben írtam"

 

Elmennek a qva anyjukba. Mivel nem nekem kell leadni, könnyen beszélek :)

Khmm... ha sok kép, képlet van benne, csinálj minden oldalból egy postscript képet (file-t) és ezeket a képeket már be lehet illeszteni, forgatni, átméretezni

 

---nyissz-----

 

documentclass{article}

usepackage{t1enc}
usepackage[magyar]{babel}
usepackage{graphicx}

begin{document}
 
title{Hello world !}
% date{}
maketitle

Grafika:newline
includegraphics[angle=-90,scale=0.6]{hello.ps}
 

end{document}

---nyissz----

 

LaTeX rulez !

 

Előzmény: atp (2)
DJG Creative Commons License 2005.01.05 0 0 4
Jut eszembe, az "rtf tex converter" talán jobb lesz.

Üdv,
Gábor
Előzmény: DJG (3)
DJG Creative Commons License 2005.01.05 0 0 3
Írd be a Guglinak, hogy "word tex converter". Fogsz találatot kapni többféle programra, de hacsak nem túlnyomórészt sima szövegbôl áll az anyag, ne legyenek túl vérmes reményeid. Én próbáltam már valakinek matematikai képletekkel nagyon telezsúfolt szöveget átkonvertálni, de semmi használható nem lett belôle.

Üdv,
Gábor
Előzmény: atp (2)
atp Creative Commons License 2005.01.05 0 0 2

Nagy gondban vagyok. Egy tudományos cikket kell leadnom a héten. Csak az a gáz, hogy Tex-ben kérik, én Word-ben írtam. Le is töltöttem a miktex -et innen: http://www.miktex.org/reg.html de ezzel semmit sem tudok kezdeni. Összesen négy alkalmazást telepített:

1. DVI Wiever

2. MikTex Options

3. Mik Tex Package Manager

4. MikTex Update Wizard

 

 Se szerkesztő, se konverter...  SOS, hogy lehet tex-et csinálni egy Word doksiból ????

reverenda Creative Commons License 2001.12.02 0 0 1
Elkezdtunk hasznalni egy lev. listat a temaban.
originalqszi Creative Commons License 2000.11.09 0 0 0
0-ás őrjáratot tartok:))))) XI

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!