Hát egen, magamon kívül egy embert ismerek, aki olaszul tanul, de szerintem benne még annyi elhivatottság sem lenne erre, mint bennem.:-)
Az a Zingarelli-CD viszont jól hangzik, arra még nem is gondoltam, hogy egynyelvű szótárt kéne beszervezni a gépre... asszem ez lesz a megoldás jobb híján.
Egy ötlet: vannak olaszul tanuló ismerőseid? 8-10 ember már egészen jó munkát tudna végezni, és a programom alkalmas arra, hogy összedolgozza a munka eredményét egy közös szóanyaggá. Az egyes csoporttagok számára ez nem lenne nehezebb meló, mint a szótárfüzetkészítés.
Csak az a baj, hogy tényleg zöldmezősen kellene dolgozni, Akadémiai szótárból egy bötű nem lehetne a szóanyagban.
köszi, akkor add meg légyszíes az emilcímemet az ismerősödnek! Itt, fönn, az e-mail-rovatból előállíthatod.
A. Nulla:
totál egyetértek. Egynyelvű olasz CD-szótár azért van, maguk az olaszok megcsinálták, 80 eLíra, azaz kb. 80 DM, és százezer szó fölött van a szókincse. Ha kinn jársz, érdemes megvenni, vagy az olasz kulturális intézeten keresztül valahogy csak meg lehet rendelni. Hasznos segédanyag hozzá a miniszótáram.
Ami azt illeti, nagy poén lenne lefordítani néhány ezer szócikket belőle, és azt kiadni olasz-magyar CD-ként, dehát ez tényleg csak álmodozás.
Mondjuk sok infot ebből a Zingarelli CD-ből emeltem be a szótáramba, de nem eleget ahhoz, hogy nyelvi szinten önálló szellemi terméknek tekinthessem a programomat. Mint program, önálló termék, dehát azzal meg fenét se érek, amíg a szókincs szerzői joga hülyék kezében van.
Programozási ismereteim a BASIC-nél tartanak sajna, úgyhogy segíteni nem tok...:-((
Akadémiai... hát... vadano a f... (finoman szólva)
És rohadtul hiányzik szerintem egy olasz-magyar nagyszótár számítógépre... nem tom, mér nem tesznek valamit az ügyben, franciától fölfele már minden nagy nyelvre megvan. Na hát ez van.:-(
Szia, kösz, ez elég meggyőző. Ha ismerősödet érdekli az olasz verzió, szívesen elküldöm neki. Cserébe mondjuk a németért. Bár nem túl nehéz megírni, kb. 100 sor kód.
A számkiíró program Word alatti verzióját naponta használom a munkahelyemen. Ez az újabb változat, Visual Basic-ben, de a Word 6.0 alatt is létezett már, Word Basic-ben. Amit tud (input - output):
253 253, azaz kettőszázötvenhárom
253. 253. (kettőszázötvenharmadik)
253 Ft 253 Ft, azaz kettőszázötvenhárom forint (meg ugyanez még vagy 6 pénznemmel)
253/15 253/15, azaz kettőszázötvenhárom tizenötöd
25,3 % 25,3 %, azaz huszönöt egész három tized százalék
(Nagyjából ezek az alapszolgáltatások; a többi részfunkció nem ugrik be.)
A program 0-tól tízmilliárdig alakítja át a számokat, szerzője egy szombathelyi számítástechnikus ismerősöm, aki évek óta forgalmazza. Most készült el a német és az angol verzióval is.
az vagyok, még az idei tanévben Rómában élek, és az Akadémiai Kiadó tényleg végleg leállított. Pedig én nem akarok velük konfliktusban lenni. Direkt azt ajánlottam föl nekik, hogy ha fölvesznek külső munkatársnak, gépreviszem a teljes szótárat, és forgalomba hozhatják. Node nem erőszak a disznótor.
Azért örülök, hogy használod a progit. Ugyanezzel a programmal (némi igazítással) bármely latin betűs nyelvre lehet szótárat fejleszteni.
Most egy héber-magyar szótárról álmodozom, ott nincs szerzői jogi probléma, mert a könyv alakú szótár több, mint százéves, viszont ahhoz meg kellene tanulnom a Windowst programozni. Ha valaki szeretne segíteni, szívesen küldök rendszertervet, fizetni viszont nem tudok. De program-szinten nem túl bonyolult a dolog.
OFF
Akkor te az a srác vagy, aki elkezdte csinálni a magyar-olasz szótárt, de a jogok tulajdonosa leállíttatta? Sajna most nincs nálam (nem otthonról nyomulok), nem tudok utánanézni... Rómában élsz meg ilyenek, ugye te vagy az? Használgatom néha a progidat, nem is tom már, honnan jutottam hozzá... fejleszted még, vagy leálltál vele?
ON
Ez a topic program- és programmodul ötletbörze lenne. Arra gondoltam, hogy sok felhasználó, meg magamfajta kivénhedt amatőr programozó van, akinek eszébe jutottak dolgok, amiket szívesen látna, ha tudna a számítógép, de nem tud úgy programozni, hogy maga megvalósítsa az ötletét. Én magam pl. a Pascal 5.5-nél ragadtam le, azóta nem volt időm továbbfejleszteni a programozói tudásomat, ötleteim viszont támadtak.
A másik oldalon vannak programozók, akik ebből élnek, de esetleg ötleteket keresnek. Nos, ez a topic a nagy találkozásra szolgál. Első körben két ötletemet tenném közzé, az egyik egy program-modul, a másik egy program vázlatos rendszerterve.
A harmadik dolog, hogy ha valaki tud arról, hogy az ötletet valakik letölthető programként megvalósították, nyilván jó lenne, ha szólna.
1. Számírás magyarul (és olaszul)
Viszonylag könnyen összehoztam egy Pascal 6-os programmodult, amely képes arra, hogy a beírt számot kiírja betűkkel magyarul, ill. olaszul. A modul minden eddig próbált longint-re működött, tehát százmilliós nagyságrendig, noha nyilván nem csináltam százmillió tesztet.
Tehát beírom:
15 Kiírja:
tizenöt Ill. a párhuzamos modul:
quindici
A modult - azt hiszem - meg tudom írni a WinWord makrónyelvén is, ha érdekel valakit. Én a magam olasz-magyar szótárprogramjában használtam, de lehetne használni pl. számlaíró programoknak is. („15 000 azaz tizenötezer Ft”, stb.) Érdekel valakit?
2. Sakkjátszmaszerkesztő program(modul)
A sakkjátszmáknak régóta létezik formális leírása, amit sakkújságokban is közzé szoktak tenni, így érdeklődők lejátszhatják a partikat. Nos, mi lenne, ha ezt áttenné valaki gépre? Azaz az ember vagy kézzel beírja, vagy géppel lejátszatja kedvenc partijait, és így a gép generálná a parti formális leírását, amit önálló fájlként le lehetne menteni. Utána bárki, aki ezt a fájlt megkapja, és a játszmaszerkesztőbe betölti, végignézheti a partit. A programtulajdonosok akár Web-es sakkújságot is nyithatnának. Szóval a főmenüket úgy képzelem, mint egy közönséges szövegszerkesztőben. Lenne egy fájl-menüpont, ahol új partit lehetne fölvenni, vagy meglévőt betölteni (és esetleg átszerkeszteni). Természetesen a játszmaszerkesztő elgondolható egy meglévő sakkprogram moduljaként is, de önálló programként is.