Keresés

Részletes keresés

Juergen Prochnow Creative Commons License 2000.10.25 0 0 35
En csak azt sajnalom hogy egyetlen irodalmi Nobel-dijasa sincs Magyarorszagnak, mig pl. Lengyelorszagnak 4. (Sienkiewicz, 1905; Reymont, 1924; Milosz, 1980; Szymborska, 1996). (lengyel nyelven nem angolul).
Előzmény: gyere a papához (32)
SubWoofer Creative Commons License 2000.10.25 0 0 34
OFF
Sportivo!

Ha van kedved, nezz be a Cafe Wien forumba!
Hatha van egy par tipped a szamunkra.

SubWoofer

ON

Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.25 0 0 33
Nézd, ha magadnak mindenáron félre akarod értelmezni a szavaimat, akkor lelked rajta, de olyanokat ne magyarázz bele, amiket nem írtam. Még egyszer megpróbálom leírni, talán jobban érthető lesz: Nem mondanám, hogy van benne valami, ha nem külföldiek emlegetnék rendszeresen, hogy a magyarok rafkósabbak, kreatívabbak, mint sok más nép, akár ők maguk. Innentől kezdve nem látom értelmét, hogy azon vitázzunk, hogy a jelenség létezik-e vagy sem az elméletben, mert lám, mások mondják.
És szó sem volt arról, hogy én csak a dícséretet hallanám meg, de ez a topik nem arról szól, hogy ki hogyan és miért szapulja a magyarokat.
Előzmény: gyere a papához (32)
gyere a papához Creative Commons License 2000.10.25 0 0 32
Es ebbol persze az kovetkezik, hogy a japanok butabbak mint a magyarok ;-). Tudod mit? Tovabbra is csak a dicseretet halld meg, es hidd csak azt, ami neked megelegedettseget okoz. En nem fogom elrontani az oromodet.
Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.25 0 0 31
Így van. És amikor japánok mondják azt, hogy kellenek nekik a magyarok a kreatív agyukkal, mert a japán dolgozni tud, mint a güzü, de agyalni nem. Ezt is biztos mi terjesztjük magunkról. "Szeretem", amikor egyesek tényeknek mondanak ellent elnagyolt elméletekkel.
Előzmény: Balisto (29)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.25 0 0 30
Márpedig kell lennie valaminek a génekben. A nehéz körülmények nem jelentenek egyértelmű kimenetelt, mert vannak, akikből hatalmas teljesítményeket tudnak kihozni, míg vannak akik elhagyják magukat. És bár egy nép kellően homogénnek tűnhet (jó sok ember, biztosan van köztük ilyen és olyan is), hogy azt mondhassuk, mind egyformák (ez már eleve furcsa lenne), történelmi tények nem ezt mutatják. És a jelen sem. Olyanokról beszélek, amiket magam tapasztaltam, illetve közvetlen elbeszélésből. Ilyen pl., hogy a déli népek számunkra idegesítő módon szervezetlenek. Díszpéldányok a görögök, de pl. az olaszok sem sokkal jobbak. Utóbbinál nem is beszélhetünk egy népről, ahogy az komolyan fel is vetődik észak-dél viszonylatban. De pl. afrikai lekattant országok sem ott tartanának ahol, ha nem lennének mérhetetlenül lusták. És minden szinten azok. Tudom, most majd jön valaki, elmondja, hogy nade vannak ott is szorgalmas emberek, ami biztosan így is van, nade nem az jön le az egészből. Tehát én azt gondolom, nem önmagukban a körülmények bontakoztatnak ki, vagy fojtanak el.

A magyar nők szépségét pedig nem mi találtuk ki. Külföldi barátaim egytől-egyig határozottan állítják, hogy a legtöbb szép nőt itt látták, de hasonló nyilatkozatot tévében is el lehet csípni itt-ott.

Előzmény: gyere a papához (28)
Balisto Creative Commons License 2000.10.25 0 0 29
Szerintem a kreativitas igenis magyar specialitas, legalabbis keves nepre jellemzo.
En mar evek ota kulfoldon dolgozom es itt hallottam az alabbi, onkritikus mondast:
"Amiota feltalaltak a kereket a svajciak hasznaljak, amiota van szamitogep a svajciak hasznaljak, de keptelenek onallo talalmanyok kidolgozasara, mert az elmult 4-500 evben nem volt szukseguk a kreativitasra."
B.
gyere a papához Creative Commons License 2000.10.25 0 0 28
Igen, igy van. Tomegmeretekben potencialisan minden nep egyforman intelligens (ezzel egyben tagadom a jo verkeveredes intelligenciat dontoen, vagy akarcsak eszreveheto mertekben befolyasolo hatasat), de a tarsadalom, a kornyezet, a lehetosegek, a korulmenyek megteszik a maguket. Egyik helyen elosegitik a kibontakozast, mashol meg elfojtjak azt. Ez szerintem eleg konnyen belathato.
A magyar nok szepsegehez csak annyit: meg kellene kerdezni azt az 500 millio kinai ferfit, nekik is jobban tetszenek-e, mint az o noik ;-).
Előzmény: rolling (27)
rolling Creative Commons License 2000.10.25 0 0 27
Dehát amit írsz, az azt is jelenti, hogy nem feltétlenül az IQ-val van a baj, hanem nagyon sok okos ember (pl. tanyákon, falvakban, városoktól távol élő emberek) egyszerűen "elvesztek", nem tanulhattak tovább, s esetleg el is itták az eszüket. A körülmények nagyon meghatározóak tudnak lenni. Lásd jövedelmi viszonyok az egyforma tehetségű emberek számára a különböző országokban.
Előzmény: gyere a papához (22)
SubWoofer Creative Commons License 2000.10.25 0 0 26
Dehogy nem! Szerinted ilyen törtelmi viszonyok közt nem csoda egyaltalan Magyarorszag letezese?
Előzmény: knight bandit (25)
knight bandit Creative Commons License 2000.10.25 0 0 25
... Hát a történelmünk ezt nem igazolta vissza.

kb

SubWoofer Creative Commons License 2000.10.25 0 0 24
Tökeletesen egyetertek! De mi lesz igy itt velem? :-(((
Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.25 0 0 23
Subwoofer:
Kicsit offoljuk a témát (mert a nőknél a szépség ugye nem minden esetben a kimagasló ész jele...), de amúgy teljesen igazad van.
Tíz évig éltem ott, és két alapvető szabályt állítottam fel e témában:

a): Minden osztrák nő ronda.
b): Ha mégis lát az ember egy szép csajt Bécsben, akkor az -
b/1): Bavándorló/menekült vagy annak leszármazottja.
b/2): Külföldi túrista.
b/3): Egyébb mutáns vagy keverék.

Előzmény: SubWoofer (21)
gyere a papához Creative Commons License 2000.10.25 0 0 22
Kis korrekcio: a magyarorszagi "tehetsegterkepen" a Felvidek, es Budapest vezet mint atlag feletti adatokat produkalo terulet. A Dunantul, es Erdely atlagos, mig az Alfold, es a delvidek (Vajdasag, mai Horvatorszag) atlag alatti mutatoju terulet.
Termeszetesen, ha egy vitatemat vetunk fel, akkor azt konkretan, egyertelmuen kell tenni. Nagyon nem mindegy, hogy a "magyarok okossaga" kerdes a nepesseg atlag intelligenciajara, vagy az osszlakossag 1%-anal is kisebb reszaranyu, kiemelkedoen tehetseges kreativ tudosokra, muveszekre, stb. vonatkozik. Ha egy csoport (nep, iskolai osztaly, cocialista brigad, stb.) hangsulyozza az o barmiben valo kivalosagat, masok felett allasat (szebb, okosabb, nagyobbat tud kopni), az teljesen gyakori (keves az olyan kivetel, ami gyengiti ezt a szabalyt), emberileg ertheto (csoporttudat, onbecsules, osszetartozas erzes) de tobbnyire teljesen alaptalan dolog. Ceizel E. pl. ezt egyszeruen egyfajta infantilizmusnak nevezi. Visszaaterve a magyarsag intelligenciajara: a kutatasok osszesitese nagyjabol ugyanazt a haranggorbet mutatta ki, mint barhol mashol, es ami elmeletileg is varhato volt. A nemetorszagi mintaval osszehasonlitva meg bizonyos negativumok is mutatkoztak (pl. a korcsoportonkenti osszehasonlitasban a nemet minta idosebb csoportjainak IQ-ja magasabb volt mint a magyare), de ilyen reszletekbe most kar belemenni.
A kozkeletu tevhit, amely a kiemelkedo intellektusok magas szamaranyara vonatkozik szinten nem allja meg a helyet. Kornyezetunkben (Europaban) ez is csak atlagos. Arrol mar nem is beszelve, hogy "legjobbjaink" nagy resze versegileg nem is volt magyar, (ha esetleg annak is vallotta magat), es kiemelkedo eredmenyeit nagyreszt nem is a szulohazaban erte el. A nagy europai kulturnemzetek nem csak abszolute, hanem a lakossag szamaranyahoz viszonyitva is tobb kiemelkedo, nemzetkozileg is elismert embert adtak a vilagnak, de ez nem azert volt mert mi genetikailag netalan gyengebbek lennenk mint ok, hanem azert, mert az o tarsadalmuk, oktatasi rendszeruk a mienknel kedvezobb korulmenyeket biztositott a tehetsegek kiteljesedesehez. Tehat a topic cimeben foglalt elnagyolt kerdesre egyertelmu a leegyszerusitett valasz: nem.
SubWoofer Creative Commons License 2000.10.25 0 0 21
Tenyleg jok a magyar nök. En most ket honapja itt logok (mar szo szerint is :-))))Becsben, es eleg gyenge a felhozatal. Amelyik meg nezne ki valahogy az is olyan igenytelenül van felöltözve, hogy lehanynam.
Előzmény: Zaxxon (19)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.24 0 0 20
muti
Előzmény: Zaxxon (19)
Zaxxon Creative Commons License 2000.10.24 0 0 19
Azonkívül pedig szebbek is.

Én különösen, de látnátok a lányomat!

Előzmény: Törölt nick (7)
gyere a papához Creative Commons License 2000.10.24 0 0 18
Nem vagyok abban a helyzetben, hogy erdemben allast foglalhassak a magyarorszagi askenazi zsidosag szazadeleji asszimilaciojanak a merteket illetoen. Ceizel Endre egy konyveben ("A magyarsag genetikaja") kozolt egy terkepet, amelyen a trianon elotti orszag intelligencia, ("okossag") szerinti "suruseget" abrazolva megallapithato, hogy a legtobb tudost, muveszt, hires, kiemelkedo intellektust ado orszagteruletek a felvidek, es nyugat magyarorszag voltak (meg persze BP.) No itt emlitette ezt az askenazi-dolgot.
Az en velemenyem az, hogy itt es most, es gyakorlatilag egy orszag lakossaganak az intelligencia szintjet elsosorban nem a genetikai kevertseg (az csak hosszu tavon ront vagy javit), nem a tortenelem viharainak valo "kitettseg" (ez meg direkt ronthat is a dolgon - hiszen a torok kardja nem szelektalt), a hanem a tarsadalom altalanos allapota, az oktatas, az eletszinvonal, es hasonlo kulso okok hatarozzak meg. Ezert is erdekes eset az askenaziake, akik annyira meg nem voltak keveredve mint a magyarsag (ezert elvileg "butabbaknak" kellett volna lenniuk - persze szerintem nem), de a (tortenelem furcsa fintorakent - hiszen a sokaig megvetett foglalkozasaikat szinte kenyszerbol, kiszoritva, jobb hijan folytattak) tarsadalmi statusuk az ertelmiseghez, a (csunya szoval ;-) )polgarsaghoz allt kozel, es ugye jobb anyagi hatterrel konnyebb iskolaba is jarni. Ez lehet a legfobb titka a sok kis Neumann Janosnak, Teller Edenek, es tarsaiknak.
Előzmény: Törölt nick (17)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.24 0 0 17
Én ezzel is vitáznék. Egyfelől a zsidóság sem kerülheti el (gondolom, csak a legvérmesebb filoszemiták akarják), hogy keveredjen. Ezek a tudósok sem kristálytisztán azok voltak, amellett, hogy döntően az jellemezte származásukat. De mint ahogy pl. rolling Tasztaltárs is magyarnak vallja magát, úgy ők is magyarok voltak. Ugyanúgy, mint ahogy a szerbek, tótok, svábok mind megtalálhatók még nevekben, sőt kifejezetten vallási eredetű szokásokban, maguk a vallások tekintetében is, ugyanez áll a zsidóságra is. Más kérdés, hogy mitől nép egy nép és mitől "csak" vallás, avagy mindkettő, mert ez már a zsidóknál sem olyan egyértelmű (lásd az orosz zsidókat). Véleményem szerint a magyarországi zsidóság más, mint mondjuk a szerbiai, vagy az oroszországi, és a kivándoroltak is egy amerikai zsidóságba illeszkednek majd, nyilván hosszabb folyamat révén. Persze, ez az egész amerikaiság egy olyan dolog, hogy ott gyakorlatilag mindenféle "anyagot" bedobáltak egy üres (kiürített) tégelybe, aztán lett belőle valami, de meghatározó "íz" nincs benne. Azaz, ott mindenki "bevándorló", és nem egy ott élő népbe keveredő, beolvadó. Legalábbis alig több mint 300 év után ez még mindig egy nem kész valami.
Előzmény: gyere a papához (15)
rolling Creative Commons License 2000.10.24 0 0 16
Véleményem szerint is átlagosan tehetségesebbek a magyarok mondjuk X vagy Y néphez képest, s ebben inkább bagojj nézetével tudok egyetérteni, szerintem a nyelvnek kisebb mértékben van ebben szerepe. Az viszont eléggé ismert tény, hogy a "beltenyészet" elkorcsosuláshoz vezethet, fizikailag, de szellemileg is. Könnyebben alakulnak ki pl. finoman mondva lassúbb észjárású egyedek. Az a fajta frissítés, ami a Kárpát medencében történt az idők folyamán (németek, szlovákok, délszlávok, törökök, stb.) ebből a szempontból kedvező volt. Én például szlovák és német ágról "létrejött" színtiszta magyar vagyok, és hát mondanom sem kell, hogy... :-)))
gyere a papához Creative Commons License 2000.10.24 0 0 15
A magyarok? Mar miert lennenek okosabbak mint mondjuk a nemetek, a kinaiak, a lettek, vagy a chileiek? Azonban. Azt tudjatok, hogy a szazadelo, es a 2 vilaghaboru kozotti hires magyar (es javareszt emigralt) tudosok (a "marslakok", es a tobbi) nagyon nagy resze askenazi zsido szarmazasu volt? Tehat, ha nemzeti identitasa szerint (akkor) mar magyar is, versegileg semmikepp nem az. Erdekes, nem?
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.24 0 0 14
Ehhez még valami: Keveredéskor is mindig megmutatkozik egy domináns elem, és ez itt már hosszú ideje a magyar, többek között a nyelvhasználat kapcsán is.
Előzmény: SubWoofer (12)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.24 0 0 13
Marhaság is lenne ősmagyarokat keresni itt. Vanak egyébiránt, de nem a Kárpát-medencében, szóval még a népvándorlás alatt leszakadoztak törzsek, akik itt-ott őrzik még magyar voltukat, már amennyire tudják.
Én nem okosabbanak, hanem talán furfangosabbnak, még inkább ellenállóbbnak nevezném a magyart az átlagosnál. A legtöbb lehurrogott és kiröhögött, amúgy valóban túlzásokkal teli irományban gyanús, hogy van valami igazság is. Gondolok itt arra, hogy a génállományunkban lehet ennek a kulcsa. És erre pont jó magyarázat a nagyarányú keveredés, valamint az a tény, hogy állandó fasírtban voltunk évszázadokon át. Itt tényleg csak az maradt meg, aki nagyon bírja a gyűrődést. Aki nem, azt kinyírták vagy elmenekült. És ha jól meggondoljuk, most is ridegtartáson vagyunk, életszínvonal, miegymás, így kell kibekkelnünk valahogy. Én ebben látom azt, hogy képesek vagyunk kevés forrásból megoldani a dolgainkat, ami végülis a találmányokhoz, leleményekhez vezet.
Előzmény: SubWoofer (12)
SubWoofer Creative Commons License 2000.10.24 0 0 12
Ebben a nyelv dologban vegülis lehet valami, mert sok magyar nagyon ott van/volt. Es mi a közös bennük? Hogy magyarok. De ki a magyar? A Karpat medence eleg nagy atjarohaz volt + betelepitesek, szerintem a legtöbb magyarnak mar nem igazan sok köze van a nyereg alatt puhitott hushoz :-).
Előzmény: Redlock (10)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.23 0 0 11
(annyi kanyar van a déenesünkben, mint a fényben az Uránusztól idáig, na meg Jézuis is magyar)
Redlock Creative Commons License 2000.10.23 0 0 10
A kérdés nem csak szónoki, valóban a véleményetekre vagyok kíváncsi...
Az viszont tagadhatatlan, hogy kis létszámunkhoz képest meglehetősen sok sikeres tudóst, kutatót adtunk a világnak... Egyébként a magyar nyelv mély ismerete nem szükségszerűen társul magas intelligenciával, mint ahogy más anyanyelvűek is vannak sokkal okosabbak, mint pl. én :-)
Amit én gondolok az az, hogy a használt nyelv _nagymértékben_ befolyásolhatja az intelligenciát, akkor is, ha azt a nyelvet később tanulja meg vki, persze ha épp az anyanyelve a magyar, lehet, hogy több esélyel indulhat...
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.23 0 0 9
ez is igaz :-)
(te is nálam :))
Előzmény: Qqberci (8)
Qqberci Creative Commons License 2000.10.23 0 0 8
"de általában minden magyar okosabb másoknál" helyesen: de általában minden magyar okosabb a másiknál...
Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.22 0 0 7
a magyarok a legokosabbak

a mélymagyarok méginkább okosak

de általában minden magyar okosabb másoknál

Kis Ádám Creative Commons License 2000.10.22 0 0 6
Kedves Redlock!
Ezt a gondolatmenetet olvastam Michelberger Páltól, talán 1998 elején jelent meg egy interjúja ebben a tárgyban. Ő még az agglutinációt is az okok közé sorolta, mivel szerintem ez deduktív gondolkodásra ösztönöz.
Marx György Marslakós könyvében inkább az iskolarendszert "okolja" ugyanezért.
Nem tudom, ugyan, mire alapozod, hogy a szóviccek terén olyan nagyon kiemelkedőek lennénk. Egy ilyen kijelentés megítéléséhez nagyon sok nyelvet kellene ismerni, belülről. Igaz viszont, hogy Efraim Kishon azt nyilatkozta, hogy ő az izraeli humor megteremtője, de ehhez évekig fordítgatta magában a pesti ötleteit (gondolom, ezek magyarul ötlöttek neki).
Mindennek ellenére, én azt hiszem, ha azt állítjuk, hogy okosabbak vagyunk más nyelvű népeknél, ezen állítás alapján meglehetősen hátrasolotatnánk az intelligencialistában.
Kis Ádám

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!