Keresés

Részletes keresés

nagydog Creative Commons License 2000.10.25 0 0 85
+ Vivat Szervezo! (manapsag inkabb informatikus)
MEDFK

Nagydög

Előzmény: K.Trout (81)
mpd Creative Commons License 2000.10.25 0 0 84
Ez is igaz! De a sok tanár közt elfért az a kör is, akiket említesz. Ki kellett tudni szűrni a ballasztanyagot az értékes közül. Valószínűleg az utolsó évfolyamok egyikére járhattam, amit az a nevezetes ML-tanszék munkásmozgalom történetére tanított (1988-89 telén vizsgáztam belőle.) Volt nekem olyan munkaszervezés tankönyvem, ami a kör alakú táblák előnyeit taglalta. Abban az időben Petrasovits volt a rektor, azonnal a vízgazdálkodás lett a fő tantárgy. (Fel is túrták alagcsövezés ürügyén a főépület előtti parkot.)
Előzmény: pernahajder (82)
BaSand Creative Commons License 2000.10.25 0 0 83
Meg onnan is nézhető, hogy:

Huszonegy, huszonkettő, huszonhárom,
nehézvegyész a legelső a világon.
....
:-))

Előzmény: K.Trout (81)
pernahajder Creative Commons License 2000.10.25 0 0 82
Vitatom, Derek. Magam két agrár-felsőoktatási intézményben is tanítottam. Ez már önmagában is az alacsony színvonal jele! :)

De ismertem jónéhány tanerőt, akik bizony a középiskolai tanári szintet sem ütötték meg. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem (GATE) pl. közismert kádertemető volt: ide rakták professzornak, tanszékvezetőnek, dékánnak a kiérdemesült ostoba párt-kádereket. Több olyan adjunktus és docens "dolgozott" itt, sőt volt tanszékvezető, akinek még egyetemi végzettsége sem volt. Itt volt tanszékvezető a "rendszerváltás" után is Aggod József, a Münnich Ferenc Társaság alelnöke, mind az összes Lenin Intézetes oskolájával.

Előzmény: Derek (77)
K.Trout Creative Commons License 2000.10.25 0 0 81
Lehet innen is nézni a dolgot: "Ha nem lennének iparosok, a bölcsészek még mindig a bokorba szarnának, és rettegve várnák, hogy a farkas a seggükbe harap" (Felirat a Miskolci Egyetem könyvtárának klotyójában)

Innen is lehet nézni: " Találjon valamit, amivel ezek az európaiak elvághatják egymás torkát, akkor gazdag ember lesz!" (Ennek hatására Maxim, a mérnök megalkotta az első géppuskát...)

De innen is lehet nézni:

"Üdv az erdésznek, a fásnak,
Legyenek fényes sikerei a kohásznak,
Jó szerencsét a bányásznak,
Tisztelet a gépésznek,
Igazságot a jogásznak
Pénzt a gazdásznak,
Vivát bölcsész!"

(A Miskolci Egyetemen a karok közötti hagyományos köszöntés szakestélyeken.)

Üdv: Trout

mpd Creative Commons License 2000.10.25 0 0 80
Tisztelt Derek Úr!
Valóban magas színvonalú az agrárképzés hazánkban. Biológiát, kémiát növény-, és állattant, és ezek élettanát hallatlan mélyen kellett tudni. Elég jó matematika is volt. Én csak azt akarom érzékeltetni, hogy a tudományokról általában, tudománytörténeti szinten nem tanultunk, csak az előzőekhez kötődően.
Én sem vagyok ám akkora hülye, mint elsőre kinéz!
Előzmény: Derek (77)
mpd Creative Commons License 2000.10.25 0 0 79
Nade Kedves Asztaltárs!
Ha felsorolod az igazi Béke Nobel-díjasokat, azok között nem egy olyan nevet találsz, akik szintén nem az emberiség színe-javát képezik!
Előzmény: Ghanima (67)
mpd Creative Commons License 2000.10.25 0 0 78
Jó reggelt!
Csernobilról eszembe jutott két dolog, hátha még nem hallottad:
1. Akkoriban a Gabonaforgalminál dolgoztam. Nyár folyamán az egyik Tsz.-től vett a cég lucernalisztet, amit exportra szántak. Megvizsgálták, sugárfertőzöttnek találták, egy évre ( ugyan, milyen izotóp bomlik le addig?)letiltották a felhasználását vagy exportját. Sajnos, arról nem tudok, egy év után mi lett vele, gondolom, a cég egyik keverőjében belekeverték valami tápba.
2. Annak az évnek hátralévő szakában Békés megyében jelentősen megnőtt a spontán vetélések száma. Ezt nem valami hivatalos vizsgálat állapította meg, hanem a kórházakban figyeltek fel rá és egymás közt cserélték az információkat. Na most, ha belegondolok, hogy sok magzat olyan károsodást szenvedett, ami miatt elpusztult, sok olyan is lehetett, aki ilyen-olyan kisebb-nagyobb genetikai károsodással, de megszületett. Ezek a gyerekek most nyolcadikosok.
Más. A mohácsi csata történései igenis objektív tények, még a tüzérség szerepe is, legfeljebb nem áll rendelkezésre olyan adat, ami alapján egész pontosan el lehetne dönteni.
Kellemes napot!
mpd
Előzmény: Törölt nick (73)
Derek Creative Commons License 2000.10.25 0 0 77
"Amennyi egy agrármérnöktől telik, így kapásból "

Kedvenc irom Fekete Istvan is az volt. Es ez az a szakma ahol aztan MO-on elegge szinvonalas volt az oktatas. Nemcsak felsofokon.

Előzmény: mpd (44)
psimon Creative Commons License 2000.10.25 0 0 76
hát igen, ahol egy szikinger ügyvéd lehet...
Előzmény: pernahajder (64)
pernahajder Creative Commons License 2000.10.24 0 0 75
Hááát, Szent István napjából is alkotmány-ünnepet csináltak!

Egykori ünnepeink (hű, de régi vicc):

Szent vödör ünnepe, április 4.: csöbörből vödörbe estünk.

Kikelet és hazaszeretet ünnepe, máju 1.: Ki kelet(t) vonulni, pedig haza szeret(t)ünk volna menni.

Nagy halászat ünnepe, november 7.: Na ezt is jól kifogtuk!

Előzmény: nemmindegy (74)
nemmindegy Creative Commons License 2000.10.24 0 0 74
Visszatérve '56-ra: én "majdnem gyerek" voltam még, amikor kezembe kaptam nagyapámtól Kopácsi Sándor, akkori budapesti rendőrfőkapitány emlékiratait, "természetesen" szamizdatban. Mit mondjak, sokkal nagyobb "olvasmány-élmény" volt, mint sok-sok bestseller.
Undorító dolognak tartom, hogy az akkori "uralkodók" '89 október 23-ra tették a köztársaság kikiáltását, ezzel is elvéve azt a lehetőséget, hogy október 23-a KIZÁRÓLAG a forradalom ünnepe legyen. Nem akarnak esetleg október 6-ra is kitalálni valamit? Álszent, mocskos, GYALÁZATOS dolognak tartom. De persze ez rögtön érthetővé válik, ha elmormoljuk magunkban, hogy elvbarátaik voltak az akkori "bosszúállók". (Ráadásul manapság az iskolákban is — mindenhol? — azzal "hülyítik" a diákokat, hogy október 23-án a köztársaság kikiáltását ünnepeljük. "MÁR AKI"!!)
nemmindegy
Előzmény: Törölt nick (70)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.24 0 0 73
Rendben, akkor szépen félreértettük egymást, szia, Andris
Előzmény: mpd (72)
mpd Creative Commons License 2000.10.24 0 0 72
A történelemmel semmi bajom, azt nem veszem egy kalap alá a filozófiával és a politikával. Sőt, nagyon szeretem olvasgatni, amit a Politika és történelem topicba írtok. Azt nem szeretem, ha a tényekből mindenféle elméleteket gyártanak. Sajnálom, hogy a gimnáziumban megutáltatták velem a történelmet.
Sajnos, holnapig el kell búcsúznom, mindjárt "szerveroltás" lesz.
Viszlát!
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.24 0 0 71
"csernobili atomcsapás 15. évfordulójára kiadott"

javítás: 10. évfordulójára

bocs

Törölt nick Creative Commons License 2000.10.24 0 0 70
Kedves mpd!

"Tudományos az a tétel, amit objektív adatokkal alá lehet támasztani."

Mit tekintesz objektív adatnak?
Mikor volt és hol volt a mohácsi csata?
Ez elég objektív.
Mint már említettem: nézőpont kérdése, hogy vereségként vagy győzelemként értékeljük.
Más kérdés, hogy magát a történelmi cselekmény egyes pontjait hogyan értelmezzük, pl. a török tüzérség szerepét.

Múltkor belenéztem a csernobili atomcsapás 15. évfordulójára kiadott tud. konf. anyagába. Nos, nem sikerült -- a rendelkezésre álló adatok alapján -- egyértelműen eldönteni, hogy okozott-e genetikai károsodást vagy sem. Feleségem szerint igen, mások szerint nem. S akkor még az országos rákregiszter problémájáról nem is beszéltem (lásd a múlt heti hvg cikkét).

Nos, így van ez a történelemmel is. Csak "nálunk" valahogy undorítóbb alakok is vannak, például aranyos gulág-revizionisták. Gyerekkoromban a nagymama padlásán találtam két régi könyvecskét, az egyik az orvostudomány nagy tévedéseit, másik a történettudomány nagy tévedéseit szemelgette szórakoztatóan, olyan ráth-véghesen.

Üdv, Andris

Politikatudományról nem vitatkozom, mert magam is bizonytalanul itélem meg: mi a szösz tkp.
Hivatásos forradalmár ügyében pedig fordulj Edmund Burke-höz és Bibó Istvánhoz.

Előzmény: mpd (68)
mpd Creative Commons License 2000.10.24 0 0 69
Azám, most látom csak, hogy én is összekevertem a két nyavalyást!
Előzmény: Ghanima (67)
mpd Creative Commons License 2000.10.24 0 0 68
Ááá! Remek!
Mindjárt gondoltam, hogy tetszeni fog!
Mondtam, hogy nem kell tudománytörténeti fejtegetést várni egy gazdászembertől. Viszont eddig csak én álltam elő elmélettel. (Akármilyen is.) Agrárismerőseidnek biztos nem tetted fel ezt a kérdést, azért nem mondtak semmi ilyesmit.
Egyébként 1960-ban, amikor születtem, már nem volt mdp, mpd meg akkor még én sem voltam
Üdv!
Előzmény: Törölt nick (47)
Ghanima Creative Commons License 2000.10.24 0 0 67
psimon 13.sz.hozzászólásához:
bíz', így múlik a világ dicsősége!! :-))) Összekeveredik mára a két, valaha legismertebb Iljics - Vlagyimir, a hiv.forr. valamint Leonyid, aki Hruscsov után került a Kremlbe, majd maradt ott addig, amíg a mellvéd előtti sírgödörbe nem esett. Leonyid foglalkozása - gondolom - "munkás" volt, ahogyan az nálunk is jelölve szokva volt a négyévenkénti szavazásokkor. (Gyk: nem választásokról volt szó!) Vagy mégis csak mérnök lett volna??? :-)))
mpd 21.sz. hozzászólásához:
számomra ez a Teller Ede bizonnyal nagy koponya a fizikában, viszont véleményem szerint teljes joggal érdemelte ki 1992-ben (ha jól emlékszem), a Béke IgNobel díjat. Ebből leginkább persze azt lehet ugyancsak levonni következtetés gyanánt, hogy mennyi oldala is lehet egy embernek...
Mostan el köll mennem, Van Dógom vár reám, de visszajövök még, reszkessetek!!! és jönnek a társadalomtudományok!! :-)))
üdv,
Ghanima
pernahajder Creative Commons License 2000.10.24 0 0 66
Hazai mérnökökkel történt meg az eset, Pasteur/c.
A 7-es út Zamárdinál lévő szakaszán túl sok bitumen fogyott az aszfaltozáskor. Vizsgálat vizsgálat után, s végül jogi ügy. Véletlenül én kaptam a megbízást rá. És mit látok: azér fogyott a sok-sok bitumen, mer az útburkolat alsó rétegét ugynevezett U35 minőségben (vagyis 35 milliméteres kőszerkezettel) de 2 cm (20 milliméter!!!!) vastagságban tervezték a mérnökurak, és ez utóbbihoz kalkulálták a bitumen mennyiségét! Mintha 30-as blokktéglából akartak volna tízes válaszfalat építeni! És ezt az istennek se vették észre, míg perre nem került a dolog.
:))))
Előzmény: Pásztörperc (60)
Trebitsch Creative Commons License 2000.10.24 0 0 65
Pernahajder kartács, nem gondoltam én pont rád, meg úgy alapvetően senkire se gondoltam személy szerint. Megtévesztett ez a galád követ. :)
Arra külön kíváncsi lennék viszont, hogy ki és hogyan lesz képes törvénybe foglalni az "etika" c. műsorszámot, ezesetben az ügyvédi etikát.
A másik fele a dolognak, hogy ha az ügyvédek ki akarnák zárni, majd pont ők ne találnának hozzá passzust.
Ugyan már... :)
Előzmény: pernahajder (64)
pernahajder Creative Commons License 2000.10.24 0 0 64
Nos, Trebitsch, én már rég felhagytam az ügyvédi ténykedéssel. Nem vagyok ügyvéd. Az tény, hogy a kamarai tagság tehetne valamit, de csak a kamarai választások idején. Ekkor dől el ugyanis, hogy kik foglalják el a kamara döntéshozó pozícióit.

Ma az ügyvédi kar összetétele különös. Sok volt rendőrtiszt nyitott ügyvédi irodát, és sokan olyanok, akik a pártállami BM-létszámkeret révén juthattak felvételi (sőt, érettségi!) nélkül egyetemre. Sok volt tanácsi tisztségviselő is pályát módosított, akik közül jónéhányan tanácselnökként, vb titkárként végezték el levelezőn a jogot (előtte ML középiskolat). És ügyvédként ők is szavazhatnak. Azt hiszem ez jóidőre meghatározza a kamara vezetését.

Nyilván idővel megtisztul majd a szakma. A selejtje kihullik. De ez még mindig nem jelenti azt, hogy innentől kezdve pusztán erkölcsi megfontolásokból kizárható a kamarából bárki. Ezeket az erkölcsi megfontolásokat ugyanis _törvényes követelménnyé_ kéne tenni, s ez már jogalkotói feladat. Ha ezt a parlament eddig elmulasztotta, az nem az ügyvédek terhére róható. Ez az a szakma, ahol nem engedhető meg, hogy normán kívüli, vagy a jogszabály által nem értékelt tényekre körülményekre hivatkozzanak.

Előzmény: Trebitsch (55)
Trebitsch Creative Commons License 2000.10.24 0 0 63
Asszem így találták föl a rondellát. Meg aztán: kellő mennyiségű pálinkától meg cikkcakkos folyosó épül, asse rossz. Azon Wágner úr például úgy tűnik, mintha nem tántorogna... :)
Előzmény: Pásztörperc (60)
Trebitsch Creative Commons License 2000.10.24 0 0 61
Ugyan már, pernahajder kartács, nix indulat. Ha nem voltam eléggé világos: tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy egy egyszerű, "mezei" ügyvéd, aki nem kamarai tisztségviselő, az vajmi keveset tehet az ügyről. Egészen pontosan semmit. Éppen ezért alapvetően az égvilágon semmi bajom az ügyvédekkel, nem vagyok én hülye (annyira :).
Viszont ahogyan az ügyvédeknek -szerintem- nyomást kellene gyakorolniuk a saját kamarájukra, úgy én is nyomást gyakorolok az ügyvédekre. Amennyire telik tőlem: cikizéssel. Tisztességes ügyvéd ui. szégyelli, hogy egy kamarában van a körmös Bauerral. Ezért abban bízom, hogy legkésőbb a következő kamarai vezetőségválasztáson (btw: nem tudod véletlenül, mikor lesz? ) kifejezik neheztelésüket a mostani vezetőségnek. Hacsak nem nyúlnak magukhoz sürgősen.
Ennyi az egész.
Előzmény: pernahajder (56)
Pásztörperc Creative Commons License 2000.10.24 0 0 60
Az építkezésekről és a deréxögű 3szögekről: amikor Mongóliában dolgoztam, minden, újonnan érkező erkölcsi kötelessége volt, hogy elzarándokoljon a helybéli Vízügyi Minisztérium épületébe — amit mongolok építettek. Volt annak a földszintjén egy kb. 50 m hosszú, egyenes folyosó, aminek az egyik végéből nem lehetett látni a másikat: afféle "mongol egyenes" volt...
Előzmény: nemmindegy (53)
nemmindegy Creative Commons License 2000.10.24 0 0 59
Már Hofi is "megmondta", hogy fejétől bűzlik a láb!
nemmindegy Creative Commons License 2000.10.24 0 0 58
A kamarában nem az elit van? Nameee' hó' annak kék lennie!
nemmindegy Creative Commons License 2000.10.24 0 0 57
Így igaz, a mérnökök csak a természetet (néha kín)vallatják.
Előzmény: Trebitsch (55)
pernahajder Creative Commons License 2000.10.24 0 0 56
Ugyan Trebitsch! Ne indulatból! :((

Az ügyvédi szakma nem egyenlő a kamara vezetésével.

Előzmény: Trebitsch (51)
Trebitsch Creative Commons License 2000.10.24 0 0 55
Vicc: from franko.index.hu
Úgyse olvassa senki, szoktam ékeskedni az ott talált tollakkal... :)

Off:
pernahajder kartács (mint ügyvéd) gyakorolhat nyomást az ügyvédi kamarára. Leírhatja levélben, hogy ő nem szivesen tag ugyanabban a kamarában, ahol tag lehet egy ÁVH-s pribék is. Felszólalhat a kamarai közgyűlésen, gyűjthet aláírást stbstb. Mindenki a saját kamarájának a kovácsa.
Igen, tehet róla.
On:
A mérnöki kamarában nincsenek kínvallatók. Kidifferenciálnánk őket a büdös francba 2 pillanat alatt, ha lennének. :)

Előzmény: Törölt nick (54)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!