Hát igen, így fordul minden a visszájára! Elkezdünk harcolni a gyűlölet ellen, s a végén ott tartunk, azzal revolverezünk boldog-boldogtalant, hogy ő most gyűlöletkeltő.
Vagy a terrorizmus témája. Ma azzal terrorizálják a világot, hogy bizonyos személyekre rásütik, hogy terrorista. És ez valóban a terror légkörét teremti meg, hiszen attól félnek az emberek, nehogy ezt a bélyeget rájuk lehessen sütni.
Egyet tehetsz, nyitsz valahol egy saját fórumot és odacsődíted az embereket. Ott aztán te moderálsz. Amíg más szerverén fórumozik az ember, sajnos kénytelen-kelletlen el kell viselje a tulajdonos feltételeit.
Végülis én is csak pufogok, de csak itt maradok. (egyelőre)
Ami azonban az index saját szabályainak is ellentmond, hogy nem jelent meg a Közlemények topikban sem értesítés, sem indoklás a topik törléséről. Ennyi pedig járna, ha másért nem azért, hogy tudja az illető, mit kell elkerülnie legközelebb.
Hogy a moderákat mentsem, formailag érvelhető a topik törlés mellett, hiszen a M.M. a személyeskedő hangvételt tiltja. Valójában ez egy kis dühöngő szoba volt, ahol senki nem vette véresen komolyan a kötözködést, ezért épp a kötözködés, mint olyan hatástalanítását szolgálta a fórum egészére nézve.
De ha ezt valaki nem látja meg magától, akkor hiába is mondanám neki.
Nem tetszik nekem mostanában a moderáció. Túlbuzgók lettek a moderák.
Bár ami itt van, az még mindig enyhe moderálás. Engem most tiltottak ki végleg egy külföldi fórumról, mert azt merészeltem írni a "vélemények website-unkról" rovatban, hogy szerintem a fórumban logikátlan a kategóriák sorrendje, továbbá bosszantó, hogy ha belépek egy kategóriába, akkor csak a website főoldalán keresztül tudok újra a fórum főoldalára visszamenni. És azt írtam, hogy ezek panaszok részemről. Erre a webmester kifogásolta a "panasz", a "logikátlan" és a "bosszantó" szavakat, majd közölte, hogy én sértő és kellemetlen megjegyzéseket tettem agresszív módon. Erre beírtam, hogy furcsállom ezt az alacsony toleranciaszintet és túlérzékenységet, mire végleg letilottak.
Most én kötözködtem vagy a webmester? Szerinte én, szerintem meg ő.
Kötözködős topikom ma éjszaka áldozatául esett valaki ellenszenvének. Ezt is meg kellett érnem a fórumon.
Volt egy NDK-ból származó kolleganőm, katonatiszt volt a férje, ő mondta egyszer: nálunk katona a rend....
Vajh kinek a szemét csípte ez a topik s miért? Remélem majd megtalálom a Közlemények között, mert indoklás jár a törlés után.
Gondolom a szabadság, az lehetett irritáló. Hiszen hogy jön valaki ahhoz, hogy még topikot is nyit arra, ami rossz. Mert bizony rossz ám kötözködni! Úgy bizony! És ennek még edzőtermet létesíteni? Hatóságilag kiirtandó!
Ha csak szekálásról van szó, az persze más. Csak mindkét fél értse a tréfát és ismerje a határt.
Mindenesetre a parázs vitákat jobban kedvelem, ha a téma is érdekel.
oncogito
ui.: azt hiszem a kötözködés fogalma is jobban kirajzolódott. :-)
Pedig az ilyesmin túl kell tudni lépni, mert elfogultsághoz vezet, ami pedig rossz út az igazság felé. Hiszen a jóindulat egymagában nem tévedhetetlen és a rosszindulat is rejthet igazságot. Sokkal nagyobb dolognak tartom, ha az "ellenségből" barát lesz, mintha sikerül legyőzni. Ugyanis szerintem az igazság mögött megismerés van és nem győzelem.
Köszönöm a szavaidat, de szerintem a vita másról szól. Ugyanis ha egy témán eszmét cserélünk, akkor nálam az igazság kihámozása a fontos.Minden, ami ettől eltér az számomra kötözködés.
Most nem igazan tudom, mit kezdjek veled :-)
Eloszor is koszonom, hogy irtal, vartam is leveled.
En ugy erzem, hogy veled szoxtam legtobbet beszelgetni. Tobbek kozott azert is szuletett ez a topic, mert amit en beszelgetesnek tartok, azt mas kotozkodesnek, es nem tudom, hogy van ez, hogy van ezzel a masik oldal?
Én akkor érzem, ha velem szemben kötözködnek, amikor azt érzem, hogy nem kiváncsiak igazán a véleményem tartalmára hanem csak turáztatnak pl. megmosolygási célból, vagy valamilyen statisztikai kisérlet céljából, hogy én magam melyik skatulyába sorolódom magam véleménye alapján.
Ugayanez a helyzet a kérdésekkel meghszólitásokkal. Vagyis ha nem azért kérdeznek, mert kiváncsiak a véleményemre stb.
Szerintem az emberek nem azért vannak a világban, hogy mi öket kisérleti alanynak tekintsük és aszerint kezeljük, valamint a viták sem azért, hogy embereket beugrasszuk, hogy aztán prekoncepcióinkat megerősitsük vagy sommássan elitéljük öket.
Persze egy kötözködésből elhet párbeszéd is, feltéve, hogy a kezdeményező hajlandó leszálni magas lováról, vagy azért mert igazából nam anyira elvetemült, vagy azért mert a megszólitott mond olyat ami belátásra készteti.
Örülök, hogy sok dologban a kötözködésről egyetértünk.
De ne gondold azt, hogy én a te Fórumkodásodat csak kötözködésnek vélem. Ahogy a magamét sem, sőt, szeretnék minél kevesebbet kötözködni!
Azért írtam csak a kötözködésről, mert ez a téma, tehát az, mi a kötözködés? Tehát, ha erről és csak erről írtam, attól még tudom, vitázni is jársz ide, ahogy sok Fórum-társ. Csak ez nem itt téma. Így oké?
Valaszolok neked, igaz, ez az en szemszogombol lesz:
* Igen, ha kotozkodok, akkor nem adok eselyt. Ez ritkan van. Az esely minidg meg van adva, kerdes, hogy a masik milyen parbesz-stilussal van felvertezve. Ha nekem annak ellenere, hogy meg van adva az esely (ez nem lathato-tapasztalhato, mert erveim nekem is vannak, vagy masik nem kielegitoen ervel az enyemekkel szemben) kotozkodesnek nevezi a beszlgetest, akkor a kapuk bezarodnak, nincs esely.
* igen, kotozkodes eseten tenyleg nem a megegyezes a cel.
* ebben is igazat adok neked. Ez a tapasztalatgyujtes altalaban ervenyes szerintem egy beszelgetes soran, meg az egesz elet soran. Nem korlatozodik a kotozkodesre. Elofordul -tapasztalhattad-, hogy valoban nem figyelek elegge a masikra, ez leginkabb azert van, mert a valaszok boritekolva vannak, tudom elore, kiszamithato.
* igen, igazad van.
* szinten csak bologatni tudok.
* ugyszinten. Szerintem tisztelet is szarmazhat. Pl. en tisztellek teged. Megerteni nem foglak :-)
* Nem vagyok benne biztos. En jool erzem magam a forumon, nem azert, mert kotozkodhetek, hanem azert, mert sokmindent tanultam es tanulhatok meg, sok szemszogbol nezhetem a dolgokat.
* nahat, megint egyetertunk :-)
Szia régi yoo Kanka !
Kicsit mexólítva érzem magamat, hiszen velem szox legtöbbet kötözködni ! 8:)) Vagy tévedek ?
Tudod, én szeretek maradni a t.nyitókérdésénél. Kötözködésnek én azt a hejjzetet gondolom, (lehet hogy tök hejtelenül) amikor egy viszonylag átgondolt és végigvitt gondolatra te nem kapcsolódsz, hanem kihúzod a legalsó téglát, s az építmény (legalább is látszólag) összedől. SZvsz ez nem fer !(fair)
Mint ahogy az sem fer, amikor a kereszténység nyilvánvaló ellentmondásait bizonyítandó, biblilai vagy, ha pedig megfelelő választ kapsz (mondjuk a bibliából) akkor azonnal átmész ateistába, akinek köze nincs a bibliához.
Nos ilyenkor felmerül bennem, hogy te úgy tűnik nem előrejutni akarsz a megismerésben, hanem szeretnéd jelenlegi kényelmes(nek hitt) ateizmusod lövészárkából mindenáron kilövöldözni az Isten-hívő-kereső-találó emberek érveit.
Én spec. absz. nem haraxom ezért, hiszen remekül próbára teszi vitakészségemet(kúltúrámat, ha van ilyen...) csak az bosszant, hogy nem tudom mekfejteni: mit is akarsz te ?
Csak nem kötözködni ?
Üdv: TV. 8:<)))))
Szvsz te akor kötözködsz, amikor emberekhez fordulsz azzal és csakis azzal a céllal, hogy működtesd őket.
Részletezve:
Ekkor esélyt sem adsz annak, hogy valaki bármiről is meggyőzzön téged.
Ekkor nem az igazság, nem a közös épülés, nem a megegyezés a cél, hanem valamiféle versengés, olyasmi, mint a sakk, stb.
Ilyenkor tulajdonképpen nem is érdekel, mit mond a másik, csak annyira, hogy az ellene való harcod tapasztalatait felhalmozd, és ellenfeledhez hasonló későbbi "vita"partnered ellen már jobban felkészülten szállhass sorompóba
Ekkor tulajdonképpen a magad álláspontja sem fontos, azaz ki lehet térni a másik elől, ha megszorul az ember, más szóval el lehet ütni a témát pár szóval (ezzel szemben, aki a lelkét közli a másikkal, nem tudja egykönnyen feladni a vitát)
Fentiek miatt rendszeresen összeborulások jellemzik az egy ideig ádáz ellenfeleket, hiszen a kötözködővel általában kötözködők kötözködnek (mert érdemi vita reménytelen), és mint írtam, a kötözködőnek a maga álláspontja sem fontos.
Így haverság származhat a kötözködésből, ami pozitív dolog. Igaz, a vitából meg tisztelet, meg ritkábban barátság.
A Fórumon a vita egészen ritka, mert szvsz a Fórumra nem igazán vitázni járnak az emberek, hanem kötözködni, vagy közölni egyéniségük hajtásait. Esetleg kiélni bizonyos agresszivitást, ekkor a tipikus kötözködő emberkék felvetnek, ill. hozzászólnak olyasmit, mire bizonyos célszemélyek, vagy csoport ugrik.
És már mehet is a móka, működésbe jött a gép :) És, hát ugye, ezt a kötözködő indította, működteti.
Én jó dolognak tartom a kötözködést, mert csiszolódik, művelődik az ember, és rájön, hogy milyen sok értékes ember van rajta kívül is a világon, de legalább a Fórumon :) Sőt, sokan itt találkoznak életükben először és rendszeresen maguknál különb emberekkel, és ha ezt kibírják, akkor maguk is sokat épülhetnek.
Fentiek szerint a Fórumot még jobb dolognak tartom, mert azért olykor fellelhetők igazi emberi gondolatok, melyek a Fórum nélkül a magamhoz hasonló embereket nem (vagy csak ritkán) érnének el. Gondolom, ezzel más is így van. És egyáltalán nem baj, ha az értékes dolgok kötözködésből származnak. Mert pl. hitem szerint az Istent szeretőknek minden javára van, azaz Isten javára tudja fordítani a dolgokat.
Persze lehetne még fejtegetni, meg ragozni, de gondolom, ennyi is elég arra, hogy nézeteimből valamit megértessek.
Ha nem ismersz magadra, akkor kérlek, ne sértődj meg, gondold azt, hogy magamról (is) írtam, csak egyes szám második személyben tettem :) Ez igaz is, hiszen nekem is elég nehéz természetem van :)
Mikor kötözködöm? Ha beszélgetünk, és valamiben nem értünk egyet, akkor több pozíciót is felvehetünk. Ha az érdekel bennünket, hogy mi az igazság, akkor nyitottak vagyunk egymás véleményére, kölcsönösen elgondolkodunk rajta, képesek vagyunk elfogadni, hogy mi tévedtünk, a másiknak (is) van igaza. De ha nem az igazság érdekel, hanem az, hogy nekem legyen igazam, legyőzzelek, megsemmisítselek a vitában, akkor nem beszélgető partnerként, hanem ellenfélként vagy ellenségként tekintek rád. Ekkor már nem az a fontos, hogy végig gondoljam a véleményedet, esetleg elismerjem az igazadat, hanem bármilyen eszközzel legyőzzelek. Ha elfogytak az érveim, és te még mindig nem vagy a padlón, akkor elindul a kötözködés, cikizés, gúnyolódás, lekezelés, stb.
Én így gondolom.
Megfeleltem neked, e topicban.
De szvsz a kötözködést te követted el.
Kérlek téged, ha személyes problémád van velem, a te, vagy az én topicomban, esetleg a tiszteletemre nyitott (majdnem feledésbe merült) topicban szemlűélyeskedj!
Kedves Kanka!
Elnézésedet kérem, hogy ideoffoltam!
De átpasztáztam a dolgomat Beattyvel, és már az ő topocájában ment a dolgunk. Remélem, ez meg is marad!
Szerintem ez egy nagyon szerencsés téma, hiszen itt valamennyien vitázunk, eszmét cserélünk, alapvető ez a fogalom, amit érdemes tisztázni.
Én is szeretem az ebet kötni a karóhoz, de szerintem ez messze nem kötözködés.
Amikor valakivel személyes ellentét van, és csak keressük az indokot, hogy ellenkezzünk, belekössünk, az a kötöztködés. Akkor még a látszatra észérvek is csak alibik. Ez azonban egy idő után ugyis kiderül.
Ezért aztán szerintem nem szerencsés ezt a fogalmat összemosni a végsőki kitartó vitával.
Igazad lehet. No de te mit ertesz az alatt, hogy kotozkodsz? (1. pont)
2. pont: ha ket intelligens ember beszelget, akkor meg lehet mondani a masiknak, hogy ne haragudj, ne zavarj miegymas. Nem?
Ne feledd viszont, hogy ez egy nyilvanos forum, es azt se, hogy majdnem mindenki (legalkbbis en majdnem bizotsan) legtobbszor magara figyel :)
Ha más mondja nekem, hogy kötözködöm, miközben én nem ezt érzem, akkor két eset lehetséges:
1. Igaza van, tényleg kötözködtem, de észre se vettem. Valószínűleg azért, mert önmagamra figyeltem ahelyett, hogy rá figyeltem volna (Nagy-nagy baki kommunikációs helyzetben!) Megoldás: Elnézést kérek, nem akartalak megbántani. Ha elmosolyodik, és folytatja a beszélgetést, minden rendben.
2. Nincs igaza, tényleg nem kötözködtem, viszont nem vagyok szimpatikus számára, nem kíván tovább kommunikálni velem. Ehhez joga van. Megoldás: Elnézést kérek, nem akartalak megbántani. Szia.
Figyelem! Az esetek mintegy 50%-ában az 1. változat az igaz!
igazad vagyon. En viszont ugy erzem, azzal, hogy mosolyogsz a masikon, eleve lenezed, akar meg jobb lenne, ha mondanad neki, hogy kotozkodik es hagyjon beken es kesz. Neked volt -e mar ugy, hogy azt omndtak neked, hogy kotozkodsz?
Nekem volt, es legtobbszor ugy ereztem, nem kotozkodok. Egyszeruen ezt ugy ertekelem, mint a masik elkuldese a fenebe, meg nem ertese.
Volt mar, hogy tenyleg kotozkodtem, akkor be is ismerem.
Szerintem a kötözködéshez két ember kell, és ebben legalább annyira fontos annak a személye, aki a másik véleményét kötözködésnek tekinti. Nehéz azzal kötözködni, aki csak mosolyog a másikra. Mosolyog, mert arra gondol, hogy minden ember más, következésképpen másként is gondolkodik, és természetes, hogy találkozik olyanokkal, akik nagyon máshogy gondolkodnak. Persze lehet leereszkedően is mosolyogni, mint mondjuk az elefánt az egérre, hogy mit ugrálsz kishaver. A lényeg a tolerancia, és nem muszáj azt a kesztyűt felvenni.
Igaz, egyetlen levelet nem küldtem neked életemben, de néha megszólítottalak itt a Fórumon.
És te mintha rosszindulatú lennél. Persze, magadból indulsz ki, de mégis kérlek, engem ilyesmivel ne vádolj, hasznod nem származik belőle, igaz, nekem sem károm. Tehát a magad érdekében kérlek!
Azt meg ne gondold, veled kötözködöm!
Előtted ellenálltam sok felekezeti tan szócsövének, ellenálltam szerintem hamis tanok hirdetőinek.
Kérlek, nézz utánam (hozzászólásaimban), én nem ismertem el tanítónak Derek Prince-t, Vancsó Zsuzsát, stb. Ellenáltam VNF-nek, mert azt hirdette magáról, míg mások tévednek, rosszul magyarázzák a Bibliát, ő pedig kegyelmi ajándékból ezt tévedésmentesen teszi.
Ellenálltam MrngStarnak, ne hozzon felekezeti tanokat, hanem a magáét. Ellenáltam Echonak, Szombatosoknak, sok más embernek. Akik barátaim! Itt a Fórumon lettek azok, meg IRC-n. Mert állták természetemet, mert vitáink az igazsághoz vittek minket közelebb, tanítottuk egymást vitázni, sőt, hitre, Istenről!
Ellenáltam volt gyülekezetemnek, minek pedig oly sokat köszönhetek, és ellenáltam e gyülekezet (HGy) sok tagjának, mikor olyan nézeteket hirdetett, mik szerintem tévesek. És úgy vélem, a HGy tagjai is kedvelnek, inkább, mint haragudnának rám. Ha el nem is ismerik sok vélekedésemet. Ahogy a JT felekezet emberei sem, de ők sem haragszanak, holott az ő tanításaik ellen írtam tán a legtöbbet.
Egyedül csak te sértődtél meg!!! Pedig az érzelem nem visz az igazsághoz.
Te miért emeled magadat kikezdhetetlen magasságba?
Te miért nem nézel legalább utánam, hogy igaz-e, amit rólam írsz? Mert tudd meg, barátaimnak hasznára voltam, ahogy lehetett segítettem is őket, és egymás épülésére voltunk, nem gyűlölködésre. Te miért különbözöl tőlük? Veled én kíméletesebben bántam tudtommal, és ugye, aki erős, az bírja a terhet. Ha te nem vegy erős, miért lépsz fel ilyen határozottan? Hiszen a hitben erőtelent kell szeretetben befogadni, semit sem ítélgetvén vélekedéseit. Ergo: a hitben erős beszédét bizony vizsgálni kell, ahogy én teszem is. Tudod, ahogy az apostol rendelte.
A jövőre nézve, kérlek, viseld el, ha butaságokat, tévedéseket, vagy hamisakat hirdetsz, és ezt a Bibliának, stb. tulajdonítod, én, ha kedvem tartja, bizony, fellépek ellened ezután is. Egyrészt irántad érzett szerettből, mert talán kiesel szerepedből. Másrészt, ha te nem is változol miattam, de a hamis tant én néha le szoktam verni, mikor olyanom van. A tieid sem lesznek kivételek.
Ám, ha engednél nekem, és nem a magad dicsőségét keresnéd, hanem az Úrét, ha szeretnéd, kikről írsz (tehát, ha nem szereted őket, akkor hallgass), ha épülésre írnál, nem okosságra, akkor barátok lehetnénk.
Hiszen barátaim teológiája nem az enyém, azaz a barátságunk elviseli bizonyos dolgokról való eltérő vélekedésünket.