Keresés

Részletes keresés

detri. Creative Commons License 2001.08.22 0 0 145
Szija Trufa!

Öszintén mondom, hogy egyetértek Veled, hidd el, hogy nekem is van olyan érzésem, hogy megérdemlik a pénzt ezért a programért, mert tényleg szeretem használni.
De zavart a reklám, és én így döntöttem, bizony könnyen elcsábítanak engem a "bünös dolgok", ez van.

Bocsi a készítöktöl, és minenkitöl akit ez sért.

üdv:
detri

(nincs hosszú ö-m, meg ü-m, nemtom miért)

Előzmény: trufiadok (67)
via86 Creative Commons License 2001.08.16 0 0 144
Hello!

Köszi a segítséget, végülis megtaláltam. Hátha valakit megkímélek a keresgélést?l: RH 7.1-ben az openmotiff csomagban van a libXm.so.2.

Üdv!

Előzmény: shelter (143)
shelter Creative Commons License 2001.08.16 0 0 143
Hi !

via86: redhatban nemtom merre van, debianban a libmotif csomagban. R6-ban is ott lehet valahol.

{OFF :)
Probaljatok ki a galeont, mozilla motort hasznal, de sokkal gyorsabb. Van par opera feature is benne. Magyar ekezetek operaban nekem sem mentek, de ezzel mar jo. Bar meg csak a 0.12-nel tart szerintem eleg stabil. http://galeon.sourceforge.net .
egy masik off :) :
www.bookmarklels.com . Bongeszokhoz lehet mindenfele javascripteket toltogetni (pl. oldal automatikus scrollozasa stb.)
na, most mar :
ON} ;)

Bye, Shelter.

via86 Creative Commons License 2001.08.16 0 0 142
Sziasztok!

5.05-ös Operát próbáltam fölrakni. libXm.so.2-t hiányol. Nem tudja véletlenül valaki, hogy milyen csomagot és honnan kéne leszednem hozzá? (RH7.1)

Üdv!

ready Creative Commons License 2001.07.31 0 0 141
Nekem nem a magyar készlettel van bajom, hanem hogy a betűk pixelesek, olyanok, minth afelnagyították volna őket...Ha jól emléxem mindenhol statikus qt-s operat raktamm fel, es erre a gépre is kellett még valami font, hogy jó legyen....
bozilla Creative Commons License 2001.07.23 0 0 140
Király vagy nfl, köszi!
A javaslatod bevált, megjelenítésre jó a LANG=C opera parancs,
de hozzászólás beírására már nem!! Ott továbbra is ?-ket mutat.

Viszont, a LANG=C LC_ALL=HU_hu opera parancs már gyógyír minden
problémámra.
'lla

Előzmény: nfl (139)
nfl Creative Commons License 2001.07.22 0 0 139
A LANG változót nézd meg! Ha "hu", akkor nincsenek ékezetek, ha "C", akkor vannak.
Előzmény: bozilla (138)
bozilla Creative Commons License 2001.07.22 0 0 138
Tegnapig (debian-ban) ha /etc/init.d/xdm -el inditottam el az X feluletet, akkor "rendesek" voltak az ekezetes maganhangzok az Operaban. Ha startx-el inditottam az X-et, akkor ?-esek voltak a fenti maganhangzok.
Ma frissitettem az xdm csomagot. Ezzel sikerult elernem azt, hogy barmelyik inditasi modszer mellett sem latom Operaban az ekezeteseket. :-) :-(
nfl Creative Commons License 2001.07.22 0 0 137
off on

Ha nincs megadva explicit vagy implicit módon a kódolás, akkor nincs HTML oldal sem! Ha a szerver nem adja meg ezt az információt, akkor vagy automatikusan ki kell találni, vagy rá kell bízni a választást az olvasóra (más szóval felhasználóra).

"már mér lenne logikus pont az ISO-8859-1 használata?"

Mert a HTTP 1.1 (RFC 2616) ezt mondja.

When no explicit charset parameter is provided by the sender, media subtypes of the "text" type are defined to have a default charset value of "ISO-8859-1" when received via HTTP. Data in character sets other than "ISO-8859-1" or its subsets MUST be labeled with an appropriate charset value.

Aztán a HTML 4.01 felülbírálja a HTTP szabványt?!

The HTTP protocol ([RFC2616], section 3.7.1) mentions ISO-8859-1 as a default character encoding when the "charset" parameter is absent from the "Content-Type" header field. In practice, this recommendation has proved useless because some servers don't allow a "charset" parameter to be sent, and others may not be configured to send the parameter. Therefore, user agents must not assume any default value for the "charset" parameter.

Ráadásul a charset paraméter elhagyása biztonsági problémát is okozhat.

"Oroszországban hülyét is kapnának a felhasználók, ha egy rosszul készített orosz oldal szép cirill betűi helyett mindenféle kriksz-kraksz lenne a képernyőjükön - így ők defaultnak a koi8-r (magyarok ISO-8859-2) kódolást választják, és élik világukat, és ha nem orosz, hanyagul elkészített oldalra tévednek, még mindig van lehetőségük az aktuális kódolás változtatására, anélkül, hogy az általános beállításukat ez érintené)"

Éppen ezért kell(ene) megadni mindig az oldal kódolását. Ne kelljen a felhasználónak utánaállítani! Egyetértünk abban, hogy az Index egy hanyagul elkészített oldal? ;-)

"ha ugyanis az illető felhasználónak nincs olyan betűje a telepített betűkészleteiben, akkor akárhogy próbálkozhatsz, úgyse fog nála úgy megjelenni, ahogy te szeretnéd"

Ez viszont egyéni szociális probléma.

"és pont arra való a szöveg kódolásának megadása, hogy ne kelljen mindenféle egzotikus #-jellel ellátott (és ötször akkora helyet foglaló) kóddal egy karaktert megadni"

Ez egyrészt igaz. Másrészt pedig a karakterhivatkozások szabványosak (nem tudom, hogy lefele meddig), és akkor is egyértelműek, ha nem ismert pontosan a kódolás.

"most akkor látod, vagy nem látod?"

Operában nem látom, Mozillában látom.

off off

Előzmény: Sysygy (135)
Sysygy Creative Commons License 2001.07.20 0 0 136

"nfl válasz erre | adatok | e-mail 2001.07.19 21:31   (133)

De miért az olvasó mondja meg, hogy az oldalakat hogyan kell értelmezni, miért nem a szerver?"

válaszoltál magadnak:

"nfl válasz erre | adatok | e-mail  2001-07-18 22:37:38   (130)

Én tüzetesen elolvastam a szabványt, és kiderült, hogy nem kötelez? megadni a kódolást.:-("

hát ezért

Előzmény: nfl (133)
Sysygy Creative Commons License 2001.07.20 0 0 135
a böngészőnek nem kell kitalálnia (mivel nincs miből)

a böngészőnek csak támogatni kéne rakat sok kódolást, és a felhasználóra bízni, hogy ha a lap nem tartalmazza a megfelelő információt, akkor milyen kódolást szeretne használni (általában, és konkrétan)
(már mér lenne logikus pont az ISO-8859-1 használata? Oroszországban hülyét is kapnának a felhasználók, ha egy rosszul készített orosz oldal szép cirill betűi helyett mindenféle kriksz-kraksz lenne a képernyőjükön - így ők defaultnak a koi8-r (magyarok ISO-8859-2) kódolást választják, és élik világukat, és ha nem orosz, hanyagul elkészített oldalra tévednek, még mindig van lehetőségük az aktuális kódolás változtatására, anélkül, hogy az általános beállításukat ez érintené)

(ez sajnos nem minden böngészőben működik helyesen)

ha ugyanis az illető felhasználónak nincs olyan betűje a telepített betűkészleteiben, akkor akárhogy próbálkozhatsz, úgyse fog nála úgy megjelenni, ahogy te szeretnéd

másik tipikus példa, ha egy (pl. magyar) oldalon képként vannak szövegek megjelenítve (hogy szép legyen a menü stb.) és rossz betűtípussal készítette az illető:
akkor akármilyen hiperszuper, unikódos, nyolcezer betűtípust kezelő böngésződ van, akkor is a hibás formában fogod látni az adott szöveget

(ha igényes az oldal készítője, akkor persze képként csak korrekt karaktereket tartalmazó szöveget rak az oldalra)

és pont arra való a szöveg kódolásának megadása, hogy ne kelljen mindenféle egzotikus #-jellel ellátott (és ötször akkora helyet foglaló) kóddal egy karaktert megadni, hanem mindenki használhassa a saját nyelvének megfelelő billentyűzetkiosztást a szövegek bevitelekor (akár a HTML file készítésekor, akár ilyen fórumok űrlapjaiban), ezáltal a nyelvének megfelelő szabványos kódok kerülnek a szövegbe minden egyes betűjeként, amit a szintén szabványos böngészők jól jelenítenek meg (ha telepítve van a megfelelő betűkészlet)

("Nem látom a saját bet?imet! ... Mindenki másnak hullámos és kalapos bet?i vannak -Opera for Linux esetén-, az én ékezeteim viszont olyanok, amilyeneknek lenniük kell!" - most akkor látod, vagy nem látod?)

Előzmény: nfl (130)
tomb Creative Commons License 2001.07.20 0 0 134
Nekem a Konqueror csinált olyanokat, hogy hiába volt ISO-88599-2 a default, olykor ISO-8859-1 -et használt. Pl. elküldtem egy hozzászólást, és nem jó kódolással küldte el.. :-(
Mióta normálisan kezeli a táblázatokat a Mozilla elég tűrhető, azonkívül, hogy naponta 1x-2x elszáll nincs vele gond. (Azt leszámímtva, hogy lassú dög).
Ténlyeg, kinek milyen tapasztalata van a Mozillára épülő böngészőkről? Vagy ez itt offtopic?
Előzmény: nfl (133)
nfl Creative Commons License 2001.07.19 0 0 133
Igen, ha a Mozillában beállítom default encoding-nak az ISO-8859-2-t, akkor magyar ékezetek jelennek meg az Indexet olvasva. Kipróbáltam. A magyar IE-nél ezt be sem kell állítani, gyárilag így van beállítva. De miért az olvasó mondja meg, hogy az oldalakat hogyan kell értelmezni, miért nem a szerver?

Hogy az Operáról is essen szó, az Opera egyáltalán nem zavartatja magát holmi kódolásokkal. Azaz mégis, egyébként nem lett volna a kérdőjeles problémám. Mivel ez az Opera kevés hibájának egyike, igazán örülnék, ha végre kiadnának egy újabb változatot, és abban helyes lenne a karakterek kezelése.

Mozilla és Opera esetében a linuxos változatról beszéltem.

Előzmény: tomb (132)
tomb Creative Commons License 2001.07.19 0 0 132
Elvileg van olyan opció, hogy default encoding. Legalábbis a mozillában, és a konqueror-ban van. Igaz, hogy ezzel nem nagyon törődik egyik sem valamiért.:-( Legalábbis nekem úgy tűnt.
nfl Creative Commons License 2001.07.18 0 0 131
Beismerem, néha eltévesztem a kódokat! :-)
Előzmény: nfl (130)
nfl Creative Commons License 2001.07.18 0 0 130
Én tüzetesen elolvastam a szabványt, és kiderült, hogy nem kötelező megadni a kódolást. :-( Ilyenkor a böngészőnek kell ezt kitalálnia. Csakhogy a böngésző nem veszi észre, hogy ez egy magyar oldal, más pedig nem utal a kódolásra. Egy normális böngésző (megint nem az Operáról beszélek) ilyenkor logikusan az ISO-8859-1-et választja.

Nem látom a saját betűimet! Mindig utáltam a WYSIWYG-et. :-) Azt, hogy a hosszú kettős ékezetes betűk helyett karakter-referenciákat írok, még akkor kezdtem el, amikor nem tudtam a LANG trükkről. Aztán belejöttem. Igen, az Opera nem mutatja a betőimet. De nézd meg a Mozillát! (Már ha megfeleő erőgéped van...) Mindenki másnak hullámos és kalapos betűi vannak, az én ékezeteim viszont olyanok, amilyeneknek lenniük kell!

Előzmény: Sysygy (128)
nfl Creative Commons License 2001.07.18 0 0 129
Tehát te abból indultál ki, hogy az egyik gépen AA fontok voltak, a másikon pedig normálisak!

Szerintem a hozzászólásban a pixeles jelző nem 1x1-es pixeleket jelent, hanem nagyobbakat. Ez nem az AA hiánya miatt van, hanem attól, hogy bitmap fontokat nagyít fel a rendszer, vagy rossz minőségű méretezhető fontokat használ.

Az én hozzászólásomat is félreértetted, ugyanis én nem az Operáról beszéltem. A topic címe nem számít! ;-) Bármilyen X-es programot használtam, mindenütt nyomorékok voltak a betűk. Az ISO-8859-1 fontokkal nem volt semmi gond. Szerintem a Red Hat-nál egyszerűen nem foglalkoztak eleget azzal, hogy ugyanolyan jó minőségű közép-európai fontot keressenek, mint amilyen a nyugati.

Előzmény: Sysygy (127)
Sysygy Creative Commons License 2001.07.18 0 0 128
"Minden igaz, amit írsz!"

Igyekszem :)

igazad van, Index nem éppen szabványos:

Character encoding: unknown
Document type: unknown

ezt a http://validator.w3.org írta (Opera helyi menü, Frame -> Validate HTML)
az aktuális oldalra (vagyis miközben gépeltem ezt a szöveget, csekkeltem, majd back és folytattam a gépelést :-)) ilyen kis apróságok miatt kedvelem többek közt az Operát)

Most nálad látszanak a saját ő, ű betűid? Mert egyedül a te hozzászólásaidban nem látok olyat (space van helyettük).

Előzmény: nfl (125)
Sysygy Creative Commons License 2001.07.18 0 0 127
Hidd el, nem is olyan bonyolult!

Ha az Opera dinamikusan van linkelve a Qt-hez (nem fordítva), az azt jelenti, hogy az Opera cseréje nélkül a Qt-t cserélgetheted alatta, mondjuk mindig az éppen legfrissebbre. (ez előnyös abban az esetben, ha más Qt-t használó programjaid is vannak, így ezek a programok közösen ugyanazt a Qt-t használják, ezáltal kevesebb helyet foglalva; és Qt szempontjából egyformán viselkednek; és ha valami új funkcióval bővül a Qt, amire szükséged van, akkor használhatod azt)
Pl. ilyen új funkció az AntiAliasing (AA) fontok esetén: ez még nincs abban a Qt-verzióban, amivel a statikus Operát linkelték. Elvileg ez széppé teszi a betűid. (gyakorlati tapasztalatom nincs e téren - asszem 4-es X is kéne a dologhoz, azom meg nincs :) )
Ha viszont Netscape alatt nem voltak rondák a betűk 3-as X alatt sem, akkor igazad van, ebben Opera bénább.
(meg szerintem ez az AA dolog kicsit erőforrás zabáló is, de lehet, hogy tévedek, mondom, hogy nincs gyakorlati tapasztalatom)
A statikus Opera pedig magában tartalmazza a Qt-t is, így jóval nagyobb helyet foglal, és újabb Opera verzió megjelenéséig azonos módon fog viselkedni.

Előzmény: nfl (126)
nfl Creative Commons License 2001.07.17 0 0 126
Nem olyan egyszerű az összehasonlítás, ha két különböző disztribúcióról van szó. Nekem a Red Hat 7.1-gyel volt az a gondom, hogy akármilyen hozzá adott latin 2-es fontot telepítettem, rondák voltak a betűim.

Miből gondolod, hogy dinamikus QT-t használ?

Előzmény: Sysygy (124)
nfl Creative Commons License 2001.07.17 0 0 125
Minden igaz, amit írsz!

Annyit azért az Index helyében megtennék (ezt meg is írtam nekik), hogy beleírom az oldalakba, vagy megmondom a szervernek, hogy ezek a karakterek ISO-8859-2 kódolás szerint értendőek. Szegény böngésző miből találná ki?

Előzmény: Sysygy (122)
Sysygy Creative Commons License 2001.07.17 0 0 124
hasonlítsd össze a két gépet :))

amúgy milyen QT-t használsz? (gondolom a dinamikusan linkelt Operát használod a munkahelyeden)

Előzmény: ready (123)
ready Creative Commons License 2001.07.17 0 0 123
Itteni munkahelyi gepen jol megy az opera..De otthon valami fontkeszlet hianyozhat mert pixelesek az index oldalon a betuk (ugaynigy pixelesek gimpnel azok az elore megcsinalt szovegek)Mit rakjak fel?Ide azt hiszem anno sharedfonts kllett, meg meg valami....
Sysygy Creative Commons License 2001.07.16 0 0 122
nem; ez használt betűtípus és szabvány hiba (meg az, hogy magyarnak születtünk ;-) )

az ISO-8859-1 nem tartalmazza a magyar ékezetes karakterek közül ezeket: őŐ űŰ (o"O" u"U")
(ez a nyugat európai nyelveket támogatja)

az ISO-8859-2: ebben van rendes két vesszős őŐ és űŰ, viszont nincs hullámos (o~ O~) ill. kalapos (u^ U^)
(ez tartalmazza a közép-európai nyelvek karaktereit)

Linux alatt lehetőség van ISO-8859-2 betűtípus használatára, de nem biztos, hogy a disztribúciód alapból használja, szóval kell egy kis utólagos telepítés. Viszont Operával továbbra sem fogod tudni használni, szóval ha eddig nem volt, akkor felesleges ezzel bajlódnod.
A Netscape-nek viszont jót tesz. (View menü, encoding, ISO-8859-2, és voálá)

Abban igazad van, hogy a weboldal is tartalmazhat információt arról, hogy milyen kódolással vannak benne a karakterek, de vagy nem használják, vagy rosszul, és így a böngésző rossz karakterkészletet használ, ha rá van bízva a döntés, de ha az ember kézzel beállítja, hogy melyiket használja, akkor úgy lesz.

Előzmény: nfl (121)
nfl Creative Commons License 2001.07.13 0 0 121
Heuréka!

lang="hu" opera -> nem működik.
lang="C" opera -> működik!!!

őŐűŰ, és látom is az ékezetes betűket.

(Kicsit ünneprontás, de az ő hullámos, az ű pedig kalapos. De ez szerintem elsősorban az Index hibája. Mozillában is ilyen.)

Előzmény: Sysygy (119)
surmi Creative Commons License 2001.07.12 0 0 120
Kedves Mindenki!

Nekem az a velemenyem, hogy jofajta allat az opera, de van meg rajta mit csiszolni. Pl. forwardolni akartam egy levelet a mailbox.hu-rol, erre kinyomott tobbszaz alert ablakot, hogy marpedig ez unencrypted, blabla... Talalkozott valaki ilyennel?
Emmeg egy linuxos opera debian alol, es :
áéíóöőúüűÁÉÍÓÖŐÚÜŰ

Sysygy Creative Commons License 2001.07.10 0 0 119
nfl, mint az látható, nekem sikerül Opera linuxos változatát használva magyar ékezetes betűket tartalmazó szöveget beírnom ide. Sőt. még látszanak is nálam.
Előzmény: nfl (114)
Sysygy Creative Commons License 2001.07.10 0 0 118
ready, próbáld ki a beállítások variálásával (van bőven lehetőség)! pl. flickering, cache, és image témákban vannak sebességnövelő megoldások, és dokumentálva vannak a helpben!!

Sysygy

Előzmény: ready (82)
wolfeinstein Creative Commons License 2001.07.06 0 0 117
"Továbbra is várom a sikertörténeteket, melyekben az Operát sikerült rávenni Linux alatt arra, hogy mutassa a hosszú ö-t és ü-t, illetve arra, hogy hozzászóláskor lehessen használni ezeket a bet?ket is."

Akkor nekem most megint nagy lesz az arcom, mert nekem megy: űóüöúőáéíŰÓÜÖÚŐÁÉÍ. Különösebb sikertörténetem nincs hozzá. 5.0-ás verzió 20010510-es build. 3.3.6-os X, Latin2-es fontok, setxkbmap hu. Asszem ennyi. Egy kis apróság, hogy a rencer FreeBSD, de az Opera linuxos, szal szerintem lényegtelen.

pynky Creative Commons License 2001.07.06 0 0 116
Köszi:)) De hogyjönezide??

p.

Előzmény: Kistel (115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!