Keresés

Részletes keresés

alfalfa58 Creative Commons License 2000.10.05 0 0 10
A Tabódy István életéről szóló filmet komolyan gondoltam.

Akár Steven Spielberg is megcsinálhatná...

macera Creative Commons License 2000.10.05 0 0 9
off Hát igen. Az a rókafarok tényleg elmaradhatott volna. on
Előzmény: alfalfa58 (8)
alfalfa58 Creative Commons License 2000.10.05 0 0 8
OFF Igen, az írás nekem is tetszik. Ám, pusztán azért, hogy ne értsünk mindenben egyet: ha én lettem volna a szerkesztő, megkérdeztem volna a szerzőt, ragaszkodik-e az utolsó előtti bekezdés második mondatához...ON

Tabódy fantasztikus ember volt: életéről világraszóló filmet lehetne forgatni. (Apropó, filmesek: olvassátok az Indexet?)

Előzmény: macera (2)
szalonna Creative Commons License 2000.10.05 0 0 7
Az ilyenekre mondta Szent Ágoston, hogy "kösöznöm, hogy velünk volt, és köszönüm, hogy velünk marad."
Előzmény: alfalfa58 (-)
bullseye Creative Commons License 2000.10.04 0 0 6
Nekem 1etlen szó nem tetszik, de nem szeretném ezzel megzavarni a kegyeletet. Sajnos nem ismertem Tabódy Istvánt, soha nem is hallottam róla, de minden tisztességes ember halála nagy veszteség, és úgy tűnik, ő igazi tisztességes (ÉS) ember volt.
Előzmény: macera (2)
macera Creative Commons License 2000.10.04 0 0 2
Kedves alfalfa! Bekövetkezett azon ritka pillanatok egyike, amikor nekem is minden mellékzönge nélkül tetszik Lovas István egy írása. Az atyát nem volt szerencsém ismerni, de az atyám ült vele együtt egy ideig. Mesélt is róla. Béke poraira.
figyelő Creative Commons License 2000.10.04 0 0 1
Nyugodjék békében.
Minden tiszteletem az övé.
iudex Creative Commons License 2000.10.04 0 0 0
Inter oves locum praesta,
et ab haedis me sequestra,
statuens in parte dextra.

confutatis maledictis,
flammis acribus addictis,
voca ma cum benedictis.

oro supplex et acclinis:
cor contritum quasi cinis;
gere curam mei finis.

lacrimosa dies illa,
qua resurget ex favilla
iudicandus homo reus, huic ergo parce, Deus.

pie Iesu Domine, dona eis requiem. Amen.

alfalfa58 Creative Commons License 2000.10.04 0 0 topiknyitó
Búcsú Tabódy Istvántól

Lovas István

(Forrás: mai Magyar Nemzet).

Ha Magyarország „normális" ország lenne, ma délelőtt 11-kor talán minden magyar Tabódy István bicskei plébánosra gondolna. Ekkor tartják a 80 éves korában elhunyt atyáért Bicskén a gyászmisét. Azért a volt huszárkapitányért, aki a börtönben töltött évek magyar rekordere. 19 évet ült rácsok mögött politikai „bűncselekmények" elkövetéséért. A magyar gulág minden elképzelhető és kevéssé elképzelhető sarkát bejárta, Recsktől a Gyűjtőn át Sopronkőhidáig. Csupán azért, mert választott hivatásának élt olyan hűséggel, hogy az az egypártrendszernek főbenjáró bűnnel volt egyenlő.

1947-ben vitték be az ÁVO-ra egy kis beszélgetésre. A beszélgetés hat és fél évig tartott. Bűnlajstroma már akkor is hosszú volt. Ugyanis nem hivatalos menyasszonyával merészelt levelezni, aki Horthy Miklós Zsófia nevű lánya volt. Második börtönbüntetését már pappá szentelése után kapta.

Akik rabtársai voltak, soha nem felejtik el humorát és Rabelais-i életörömét, amely - isteni csoda - még a börtönélet kínjai között sem hagyta el. A nap is a barátja volt. A Gyűjtőben, a középső csillagban a séta előtti sorakozón a sugarak valahogyan mindig úgy szűrődtek be, hogy sapkáját, mosolygó arcát és gimnasztyorkáját végigsimogatták. Talán isteni üzenetként agy angyali üdvözletként.

Meglátogatta a kísértés is olykor. Azokban a rövid időközökben, amikor a magas falakon innen volt. Ha békepap lesz, ajánlották neki, püspök is lehet. A volt huszárkapitány csak nevetett rajtuk.

1987-ben helyezték Bicskére. Tíz év alatt felújította a plébániát és a hozzá tartozó kislángi és csabdi templomot, a paplakkal együtt. Sok pénzt kapott ugyanis az „imperialistáktól" - ahogyan nevezték egykori rabtartói Tabódy külföldi barátait.

Idén februárban ment nyugdíjba. Nagyon beteg volt már. A kisváros szeretete vette körül. A polgármester, a vállalkozók - jó száz ember segítette, hogy háza, villanya, étele, itala, ápolónője legyen.

Szeptember 25-én hunyt el, két héttel nővére halála után. Ha nagyképű lett volna, talán önmagát nevezte volna a „demokratikus ellenzéknek". Azoknál ugyanis éppen 19 évvel többet töltött börtönben.

Holnap, 11-kor Révfülöpön temetik el. Akik hisznek a csodában, arra számítanak, hogy az örök huszárkapitány földbe eresztése előtt egy kicsit kimosolyog koporsójából. Hiszen soha nem tudott szomorú lenni. Helyette mi vagyunk azok.

-------------

A fenti cikkhez nem kell(ene) kommentár. Annyit szeretnék csak hozzátenni: nagy-nagy szerencsémnek tartom, hogy Tabódy Istvánt ismerhettem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!