Keresés

Részletes keresés

oszibá Creative Commons License 2001.10.30 0 0 9
Ahogy elnézem az 51-es még egy darabig előttem fog dübörögni
Útépítés is olyan, mint a Magyar foci: „Gyenge kezdés után erős visszaesés”:-(((
Előzmény: jpetike51 (8)
jpetike51 Creative Commons License 2001.10.30 0 0 8
Mijo!
Most bizonyíthat a Fábián Úr és bevetheti szakmai és politikai ismeretségét, az elkerülő úthálózattal kapcsolatban.
Előzmény: Mijo (7)
Mijo Creative Commons License 2001.10.30 0 0 7

BAJA VÁROS ALPOLGÁRMESTERE

Készítette:Fábián Sándor
Szakm. ell.: Briglovics Tibor

13. sz. TÁJÉKOZTATÓ a Képviselő-testület 2001. október 18-i ülésére Baja várost megkerülő állami főutak megvalósításának helyzetéről

Tisztelt Képviselő-testület!

A bajai kisrégiót az 51-es és az 55-ös sz. országos főútvonal és néhány más állami kezelésű út köti össze az országos közlekedési hálózattal. A két főútvonal É-D-i és K-Ny-i irányban szinte „keresztre feszíti” a várost. A megnövekedett forgalom enyhítésére elkészültek a várost megkerülő útszakaszok koncepciói, több esetben a tervei is, de csak két rövidebb szakasz valósult meg. Megépült a Szegedi utat és a Bokodi utat összekötő rész, valamint az átépített Duna-híd és a Dózsa György út közötti, 1,8 km hosszú szakasz. Sajnos az utóbbi beruházás nem került befejezésre, mert az árvízi helyzet miatt a vasúti töltés áttörése és a Dózsa György úti körforgalom kiépítése már nem valósulhatott meg.

Évek óta folyamatosan készülnek különböző elemzések, értékelő szakmai anyagok, melyekkel a minisztériumokat próbálja a város arra rávenni, hogy a forgalom gyors növekedése miatt a Baját elkerülő utak megépítése már nem odázható el tovább. A közlekedési, környezetvédelmi anomáliák nagysága már lényegesen lelassítja a belső úthálózat áteresztő képességét és szinte elviselhetetlen terhelést okoz a főutak mellett élők számára. További forgalmi növekedésre számíthatunk a dunai hajózás szabaddá tétele után, az EU-csatlakozás és ezekkel összefüggésben a többfunkciós kikötő bővítésének eredményeként.

Lényeges többletforgalmat fog okozni a hercegszántói határátkelő hely teherforgalmúvá való átalakítása, melyhez a szükséges útcsatlakozások megfelelő szintre hozását, déli szomszédunknál és nálunk is el kell végezni. A rövidesen megépülő szekszárdi Duna-híd forgalmának egy része is É-D-i, illetve É-K-i irányban érinteni fogja városunkat. Könnyen belátható tehát, hogy az eddig is már nehezen kezelhető belvárosi forgalmi rend rövid időn belül képtelen lesz megfelelni funkciójának.

Rendkívül fontos tehát városunk számára, hogy az ún. elkerülő úthálózat minél előbb épüljön meg városunk külső területén.

A Duna-hídra csatlakozó forgalomnak az 51-es útra való rávezetése információink szerint a következő évben megvalósul. Az állami-vállalkozói és önkormányzati pénzeszközökből megvalósuló beruházás a Budai Nagy Antal utcai kereszteződés forgalmát lényegesen le fogja csökkenteni. Ehhez a beruházáshoz csatlakozóan célszerű lenne, hogy a várhatóan több hónapos vasúti vágányzár ideje alatt a Baja és Bajaszentistván városrészt összekötő 51-es főút vasúti hídja mellett egy gyalogos- kerékpár-közlekedést biztonságosan megoldó, „alagutas” átkelő épülhetne a vasúti töltésen keresztül. A jelenlegi „szűkített” közúti átkelőben a kerékpáros közlekedés tulajdonképpen nincs megoldva, a pályázati források igénybevételével megépített kerékpárutunkat sem tudjuk emiatt tovább folytatni. A megkerülő út további szakaszából információink szerint a Bács-Kiskun Megyei Állami Közútkezelő Kht. az 55-ös út Kaszás utcai szakaszának és a Szegedi úthoz való csatlakozásának tervei jelenleg készülnek. Az elkerülő utak további szakaszainak megvalósítási időpontjáról sajnos nincs konkrétabb információnk.

Természetesen a megkerülő utaknak nemcsak forgalmi, környezetvédelmi kihatásai vannak, hanem lényeges fejlesztési területeket is feltárnak városunk közvetlen közelében. Az ipari és kereskedelmi beruházások „letelepítésének” egyik igen fontos eleme a jó megközelíthetőség. Ebből a szempontból a jelenlegi és majdani elkerülő utak döntő jelentőségűek. Több szempontból fontos tehát, hogy az eddigiekben is szorgalmazott útépítéseket a jövőben még intenzívebben sürgessük és pozitív értelemben lobbizzunk a megvalósításuk érdekében. Valamennyi szakmai és politikai kapcsolatrendszert igénybe kell vennünk, hogy Baja város ne kényszerüljön csak elviselni a rohamosan növekvő forgalmat, hanem annak haszonélvezője is lehessen, munkahelyeket teremtsen, adóbevételeket növeljen és meghatározott térségi központi szerepet építsen ki ennek segítségével.

Baja, 2001. október 08.

Fábián Sándor

Mijo Creative Commons License 2001.08.30 0 0 6

Kedves Fábián Sándor !

Mint Baja város alpolgármesterének, van-e hozzáfűzni valód az alábbi, Széll Péter polgármesterünkhöz intézett közérdekű észrevételeimhez ? Többedmagammal örülnék, ha lenne !

Köszönettel: Muity Mijo
Baja

__________________________________________________________________________________________________

Hozzászólás idézet a "Kérdések a Polgármesterhez" című topikból:

Kedves Péter, talán már nem is annyira izgalmas az általam alább hiányoltak, ha rátekintünk a következő dialógusra, mely a www.baja.hu, Bajai Szalon fórum egyik témakörében zajlott le Thernesz Tibor ( Thernitibi ) nevű közismert bajai barátunk, és egy - állítólag - Kocsis András ( Vergiliusból szerényen: vergi ) nevű, ki tudja honnan a nyakunkba pottyant "új messiás" között, bavallom, hideg zuhanyként zúdulva az alulinformáltak butaságától zúgó hajtalan fejemre :(!
__________________________________________________

Thernesz Tibor - Thernitibi - kérdése ( 2001.08.30 19:45 ):

"Kedves Vergi

Hozzád képest valóban fordítva ülök a lovon, mivel vágtában az arcomat éri a szél.

Félre a viccel. Azt mesélik a városban, hogy Széll Péter polg. mester 1,5 m Ft-ért megvette Pigmailon nevû projektedet, mitöbb, havi 200000 Ft szaktanácsadóként alkalmaz.
Tehát Vergi, igaz a hír?"

Kocsis András(?) - vergi - válasza ( 2001.08.30 20:07 ):

"Kedves Tibi!
A hír igaz, nincsen benne semmi titkolnivaló! Csakhát....tudod a jereváni rádió is bemondta....
A tények: ez nem az én projektem, ez egy programjavaslat, illetve hatáselemzés, hogy ha és amennyiben egy ilyen projekt megvalósul a városban és környékén, annak milyen közgazdasági hatása van a város költségvetésére. Az anyag, illetve a projekt abból a feltételezésbõl indul ki, hogy a városban van olyan üzleti szféra, amelyik képes a részben vagy egészbeni megvalósításra. A projekt csak a lehetõségeket rakja össze szakmai összefüggések figyelembevétele mellett és azt a folyamatot mutatja be. aminek szakmaiilag szükséges bekövetkeznie ahhoz, hogy ez ne csak egy álom maradjon. De az hogy lesz-e belõle valóban projekt, az a bajai szakembereken múlik, nem az Önkormányzaton és nem rajtam. Én ebben csak segíthetek, ha szükség van rá. Egyébként az anyagot valószínû a Testület is tárgyalni fogja, na nem azon az alapon, hogy õ akarná megvalósítani, mert arra szerintem nincsennek forrásai, hanem inkább azon az alapon, hogy lehetségesnek és támogatandónak tartana egy ilyen városi civil kezdeményezést, ha igen akkor miben. Na szóval errõl ennyit.
vergi"

__________________________________________________

Kedves Péter, anélkül, hogy én most bármit is minősítenék e döbbenetes hírrel kapcsolatban, igaz-e valóban mindaz, amit ez a "vergi" igazként ismer el, és ha valóban az, lennél-e olyan kedves, és fűznél-e némi magyarázatot ahhoz, ami sejtéseim szerint igen sok bajai polgár fejében fog kétségektől nyüzsgő gondolatokat elindítani ?

Köszönettel: Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.08.30 0 0 5

Kedves Sándor, olvastam a Délvidék című bajai hirdetőújság e heti számában, "Hogyan lehet valódi fürdőváros Bajából ?" címen jegyzett érdekes írásodat, melyet sajnos teljes terjedelmében a kiadvány honlapja egy évvel ezelőtti utolsó frissítése miatt, nem áll módomban ide átmásolni.

Ellenére, hogy az egyértelmű jószándék tükröződik mondandódból, megosztom veled az utóbbi idők slágertémájával, a "megváltó" termálvízzel kapcsolatos általam ismerteket: az akár autentikus forrásnak is tekinthető, bel- és külhont megjárt hidrogeológus ismerősünk szerint, Baja talajfelszíne alatt nincs számottevő mennyiségű és az általad előadottakra hasznosítható termálvíz. Mindezek ellenére az viszont igaz, hogy a környéken - az általad is felsorolt helyeken - található !
Ha erre valóban mutatkozna remény, akkor nem hinném, hogy az utóbbi tíz év során összeharácsolt hatalmas pénzek birtokában ne lenne olyan okosan számító vállalkozó, aki ne szánna 40-50 milliót olyan fúrásokra, melyek a feltevés igazolnák.

Mint említettem, a téma divatos. Ugye a város résen lesz, nehogy ennek égisze alatt jelenjenek meg olyan kalandorok, akik némelyeket hasba akasztva lehengerlő dumájukkal ( lobbizás ..) fosztogatnának abból a kevésből is, ami még csörgedezik a kasszában !?

Üdv: Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.07.20 0 0 4

Kedves Sándor, ugyan az előző, felém intézett hozzászólásomra sem reagáltál, én most mégis segíteni szeretnék neked az alábbi idézettel.

------------------Nyílt levél Fábián Sándor alpolgármester úrnak!--------------------

Kedves Fábián Sándor!

Ezek a meleg nyári napok arra is alkalmasak, hogy az ember az esti hûsben átgondolja a tennivalóit, mondandóit. S a helyi hírek is adják a végszót-kezdõszót. Máig is a legutóbbi testületi ülés fõ témája jár eszemben,amit úgy is summázhatnánk: Az összeférhetetlenség és a képviselõtestület esete. (Chandler után szabadon!)
Föl-föl merül bennem, hogy a közelgõ választások mellett milyen oka lehet még annak, hogy váratlanul közénk ülhet a bizalmatlanság, s keresünk ott is, ahol nincsen, vagy ahol tudjuk is - minimum lassan 3 éve -, nincs is mit keresni.
Föltolúl a kérdés: miért csak a képviselõtestülettel szemben táplálsz-táplálunk
ilyen feltételezéseket? A házban minden rendben van? Minden rendben lévõnek is látszik?

Gondoltál-e már arra - amirõl képviselõk a szünetben gyakran mesélnek -, hogy meglepõen hasonló az a vásárlói kör évek óta, akik eladósorú, leértékelt ingatlanjainkat megveszik - ugyanott és ugyanattól? S tettél, tettünk-e a látszat ellen?
Számbavetted-e, hogy kinek, hol és milyen jövedelmet eredményezõ tevékenysége zajlik, összes "hivatalnoksága" ellenére cégeknél, intézményeknél, egyesületeknél a városban?
Hitted volna-e, hogy budapesti székhelyû az a számítástechnikai és tervezõ kft., amelyik számlázza, veszi fel, s nyeli el a városi fõépítész tervtanácson késõbb visszadobott homlokzat-tervének ellenértékét, amit a város cégének adott el?
Nem gondolod, hogy ezek a felvázolt lehetséges példák, mint latens összefüggések rosszabbak, mint egy munkaviszony, vagy egy megbízási viszony nyílt megléte?

Nem hiszem, hogy képviselõtársaim lelkiismeretükkel, nyilvános elszámoltatható-
ságukkal együtt összeférhetlenségi, magyarul: befolyásoltsági helyzetbe kerül-
nének hozzátartozójuk, vagy saját maguk ismert állása miatt.
Úgy gondolom a közmegítélésnél nemcsak Rólad és rólam - s a többiekrõl természetesen - mondanak véleményt. Neked és nekem, nekünk kell
a hivatal viselt, vagy viseltnek hitt dolgaiért is felelõsséget vállalnunk!

Úgy vélem - ebben egyetérthetnénk.

Barátsággal köszönt: dr.Pazár László

Mijo Creative Commons License 2001.06.11 0 0 3

Kedves Sándor ! Sikerült-e ismét netképbe kerülnöd ?
Jut eszembe: megbántad-é vajon, hogy felvállaltad az alpolgármesterséget ? Hogyan tovább ? Szerinted lehet-e reális alapja egyesek ama vágyálmának, hogy Dávid Ibolya MDF színekben, majdan valóban ezen a területen jelöltesse magát ?

Muity Mijo
Baja

Előzmény: focis (1)
Mijo Creative Commons License 2001.03.22 0 0 2

Az alábbi kérdéssel fordultam Baja város polgármesteréhez, érdekelne az alpolgármesterek véleménye is !?

"Mijo válasz erre | adatok | e-mail 2001-03-21 20:03:39 (299)

Kedves Péter, az alábbiakban egy meglehetősen sokkoló írás egy részletét másolom be, a teljes szöveg Lőrinczi Csaba tollából jelent meg a Petőfi Népe múlt vasárnapi lapszámában.
Rendkívül érdekelne úgy a te véleményed, mint bárki más illetékesé is várunkban, de letömörítve az észleltek alapján ekként fogalmazom meg kérdésemet: miért persona non grata Kern Róbert, és az általa képviselt sportág városunkban ?

"Mert bármilyen hihetetlen is, mindezen sikerek ellenére Kern Róbert és klubja a bajai sport mostohagyerekei közé tartozik. A mai napig nincs rajta az önkormányzat által támogatandó városi sportegyesületek listáján, éveken át még egy kézfogásra sem méltatták."

Figyelmedbe ajánlom a Baja sportja című topicot is, ott a teljes anyag olvasható, melyhez kérdőjelek tekintetében szorosan kapcsolható, a Rátvay lány dicstelen távozásával foglalkozó írások is !?

Köszönettel: Muity Mijo
Baja"

focis Creative Commons License 2001.03.21 0 0 1
Kedves Mijó !
Örülök érdeklődésednek.Valóban eltüntem 3 hónapra a netről,nethiány miatt. Igyekezem újra képbe kerülni.
Üdv.Sanyi
Előzmény: Mijo (0)
Mijo Creative Commons License 2001.03.14 0 0 0

Kedves Sándor, csendben vagy, nem reagálsz, nem kérdezel, nem válaszolsz, mi újság az alpolgármesteri fronton, mint innen-onnan hírlik, nem mindíg vagytok közös nevezőn ti, a legfőbb vezéreink se ?

Muity Mijo

Mijo Creative Commons License 2000.10.01 0 0 topiknyitó

gazo válasz erre | adatok | e-mail 2000-10-01 16:50:24 (30)

Hogy kell-e rettegni Baján? Talán nem mindenkinek kell, de amint a Pécsi Rádióban óvtam az ide érkező vendégeket, helyesen járnak el, ha az EPF-796. frsz.-ú fehér Ladát meglátják, akkor lehúzódnak az út szélére, és mereven előre nézve a pedálokra szegezik a tekintetüket. Különösen, ha nő vezeti a kocsit, könnyen kaphat egy-két ökölcsapást.
Nekem egyébként mindig kellene rettegnem, de nem félek. Mielőtt e sorokat írom, megtettem a szükséges intézkedéseket.
1. Védelmet kértem Gergényi Péter megyei rendőrfőkapitánytól.
2. Ha engem valami baj ér, akkor azonnal megjelenik a Dezső Zoltánnal kapcsolatos rendőrségi beadványaim és az ellene hozott bírósági ítélet az interneten.
3. Az említett, mintegy 100 oldalas dokumentációt letétbe helyeztem.
4. Hasonlóképpen letétbe helyeztem azoknak a listáját, akiknek érdekében áll, hogy eltegyenek láb alól.
Történt a következő: szombaton 11 óra 20 perckor érkeztem haza a piacról kerékpárommal Duna u. 10. szám alatti lakásomhoz. Dezső Zoltán néhány haverjával a lépcsőházunkban lakó testépítő fiatalembert költöztette. Nekem támadt, hogy mit írtam az interneten. Nem azért nem válaszoltam neki - amint azt nyilván közhírré fogja tenni -, mert rettegek tőle, hanem mert sem ez ideig, sem ezután nem részesítem abban a megtiszteltetésben, hogy szóra méltassam. A zakómat, melyet rángatott, eldobtam. Undorodtam tőle, amit megérintett.
Nos, ennyit a rendőrségnek, hogy számomra milyen Baján szombat délelőtt a közbiztonság.
Az internetre egyébként semmit sem írtam, mivel ez ideig nem tudtam kezelni. Így azt sem tudtam, hogy mi volt rajta. (Most már tudom.) Amíg részleteiben ismertethetem az ügyet, álljon itt adalékként az eltelt néhány év rövid bajai közbiztonsági vázlata!
Egy fiatal újságíró megírta, hogy egy fekete autó tulajdonosa évek óta jogosítvány nélkül száguldozik a városban. Ha pedig összegyűlik néhány százezer forint büntetés, az autós kifizeti, majd tovább száguldozik. Erre Dezső Zoltán megverte a fiatal újságírót, aki pedig közbe mert lépni a védelmében – egy idősebb korosztályú tanár -, azt leköpte. Szóvá tettem a dolgot a Pécsi Rádióban, - akkor még ritka volt az újságíró verés -, a hírt a Kossuth Rádió is átvette. Ettől kezdve a továbbra is jogosítvány nélkül száguldozó – itt a rendőrségi szóhasználatot alkalmazom - „úriember”, napi átlagban legalább kétszer megfenyegetett, a nap minden szakában ocsmány szidalmakkal ordított a város minden pontján. Amikor pedig leköpött, a bíróság elítélte. (Megemlítem, hogy soha senki nem merte bíróság elé citálni. Az addigi ítéletek hivatali feljelentésre történtek, köztörvényes ügyekben.) Hogy mennyire félnek tőle a nők, mi sem bizonyítja jobban, hogy megverte a Petőfi Népe rendőri riporternőjét is, aki szóvá tette, hogy a Dózsa György úton egy anyát bántalmazott, akinek a kocsiban levő két kisgyermekét a kiállt sokk miatt pszichiáterhez kellett járatni. Hogy ez esetben miért nem történt feljelentés, az érthető. Melyik édesanya merne feljelentést tenni, ha kilátásba helyezik neki, hogy megölik a gyermekeit?
Egyébként jómagam felhagytam azzal, hogy a rendőrséget beadványokkal terheljem, Dezső Zoltán több alkalommal el akart ütni, egyszer pedig majdnem halálos balesetet okoztam miatta. A Duna utcában félre rántotta a kormányt, mintha nekem akarna jönni. Miután én önkéntelenül ugyanezt tettem, majdnem elütöttem egy kislányt, aki a Duna utcában a járdán játszott. Levelezőtársaim nyilván megkérdezik, hogy tettem-e feljelentést. Igen, minden alkalommal. Legutoljára egyébként saját ügyemben akkor, amikor Dezső Zoltán több alkalommal a kis unokámat rémisztgette. Egy kétéves gyermek még nem tudja, hogy mi az az ocsmányság özön, ami ilyenkor elhangzik, de azt érzékeli, hogy egy félelmetes kinézetű egyén ordít a nagyapjára. Azóta fél itt Baján a gyermek. Még egy bejelentést tettem, amikor szeptember 22-én reggel az Oltványi utca bejáratánál Dezső Zoltán egy főiskolai tanárnőt inzultált.
Lehet, hogy Dezső Zoltán most már érzi, hogy csicskásai lassanként elhagyják. Ha igaz, hogy egyszer fizikai értelemben is emberére akadt, akkor legalább három nőt kell leütnie, hogy nimbusza helyreálljon. (A vezéri szerepért ugyanis állandóan bizonyítania kell.)
Ha csak nem sikerül megszervezni azt a polgári ellenállást, ami Baját ismét mindenki számára biztonságos várossá változtatja.

Dr. Gál Zoltán
Baja, Duna u. 10. fszt. 3.


Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!