Keresés

Részletes keresés

Oxana Creative Commons License 2005.08.05 0 0 197
Nahát, oszi! Pontosan erre gondoltam én is!:-)
Előzmény: oszibá (196)
oszibá Creative Commons License 2005.08.05 0 0 196
Anyóstorta

 

Hozzávalók:

 

0,5 liter tej, 1 csomag pudingpor (legjobb a csokis, de nagyon finom az új rumos puncsból is), 1 doboz babapiskóta, 4-5 evőkanál cukor, ízlés szerint kevés mazsola, 1 rumaroma.

 

Elkészítés:

 

A pudingport az elöírás szerint elkészítjük. Egy mélyebb tálba kevés tejet öntünk, elkeverjük a rumaromával. Ebbe forgatjuk a piskótákat. Egy közepes méretü tálat kirakunk körben ezekkel a piskótákkal úgy, hogy az alját is befedjük. Erre szórunk egy kevés mazsolát, majd ráterítjük a puding felét, befedjük piskótával. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalóink engedik. Kb 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha vállakozó szelleműek vagyunk, ki is boríthatjuk, torta-szerűen szeletelhetjük.

Előzmény: Oxana (195)
Oxana Creative Commons License 2005.08.04 0 0 195
oszibá Creative Commons License 2005.08.02 0 0 194

Dinnyéink

 

  A szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet nem mindegy hogyan pótoljuk. Fogyasszunk sok ásványvizet, gyümölcslevet, tejterméket és persze friss gyümölcsöt. Gondoljunk csak a görögdinnyére, a zamatos sárgadinnyére, amelyek többet érnek, mint egy pohár üdítő.

Görögdinnye

Afrikából származik, lehet gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világos zöld csíkos. Húsának színe piros, ritkábban sárga, de mindkettő rendkívül üdítő, víztartalma 90-95%. Éretten a legédesebb, ekkor szárának vége száraz, a szár felőli oldala kissé behorpadt és kérges, a héj többi részének felső rétege könnyen lekaparható.

Sárgadinnye
Az ázsiai eredetű növény többféle nemesített változatát termesztik. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált. Húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változik. Az érett sárgadinnye már felvágás előtt is rendkívül illatos, szárának töve puhább, ujjal benyomható. A sárgadinnyét lehűtve fogyasztjuk, de sokáig nem szabad hűteni, mert elveszti ízét. Az érett és lehűtött dinnyét tálalhatjuk jégkrémmel vagy fagylalttal, Tokaji Aszúval, de kitűnő ízharmóniát alkot egy szelet füstölt sonkával, esetleg sajttal is: a sós, füstölt íz tökéletesen kiemeli a dinnye zamatát.

Sárgadinnyeleves
Hozzávalók:
1 darab kb. 1 kilós sárgadinnye,
2 dl tejszín,
1 l tej
Elkészítése: A sárgadinnyét kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. A dinnye húsát kivájjuk, összeturmixoljuk, ezután hozzáadjuk a lehűtött tejszínt, és kihabosítjuk. Hozzáadjuk a hideg tejet, alaposan összekeverjük, átszűrjük és pár csepp Tokaji Aszúval ízesítjük, majd azonnal tálaljuk.

Sárgadinnye füstölt sonkával
Hozzávalók:
60 dkg sárgadinnye,
20 dkg pármai sonka
Elkészítése: A dinnyét meghámozzuk, cikkekre vágjuk. A vékonyra szeletelt sonkát föltekerjük és egy fogvájóval a dinnyébe szúrjuk, lehűtve tálaljuk.

Sárgadinnye rákfarkakkal
Hozzávalók:
60 dkg sárgadinnye,
30 dkg koktélrák,
néhány saláta levél
Elkészítése: A meghámozott sárgadinnyét kockákra vagy cikkekre vagdaljuk. Hozzáadjuk az előfőzött rákfarkakat, sóval és egy kevés konyakkal ízesítjük, hűtve saláta levélre tálaljuk.

Sajtkoktél sárgadinnyével
Hozzávalók:
20 dkg füstölt sajt,
20 dkg ementáli sajt,
40 dkg sárgadinnye
Elkészítése: A dinnyét cikk-cakkban kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, a húsát kivájjuk, és kockákra vágjuk. A füstölt sajtot kockára vágjuk, összekeverjük a dinnyével és a lereszelt ementálival rétegezve töltjük az előkészített dinnyehéjba.

"Rántott" sárgadinnye
Hozzávalók:
60 dkg sárgadinnye,
10 dkg búzacsíra,
1 dl tejszín,
2 evőkanál méz
Elkészítése: A tisztított dinnyét gerezdekre vágjuk és megforgatjuk a búzacsírában. Tányérra helyezzük és mézzel ízesített tejszínhabot adunk hozzá.

Egye meg mindet! De előbb kattintson a Mindmegettére:
http://www.mindmegette.hu

oszibá Creative Commons License 2005.07.12 0 0 193

Gyümölcspuncs

 

Hozzávalók:
* fél friss ananász
* 2 barack
* 1 narancs
* 1 citrom
* 10 evőkanál citromlé
* 10 evőkanál narancslé
* 3/4 l vörösbor
* 2 evőkanál narancslikőr
* 5 evőkanál cukor

Elkészítés:
A gyümölcsöket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk, húsukat kisebb kockákra, a narancsét és citromét karikákra vágjuk. Összekeverjük a citrom- és narancslevet, a vörösbort, a narancslikőrt és a cukrot egy nagy bólés tálban. Beletesszük a gyümölcsöket, lefedjük a tálat, és legalább egy órára betesszük a hűtőbe. Csak ezután kínáljuk, hogy jól összeérjen.

Készítsen egy frissítőt a Mindmegitta.hu segítségével! Kattintson ide:

 


http://www.mindmegitta.hu
oszibá Creative Commons License 2005.07.04 0 0 192
be spájzolta a multkor, igaz nem rgészen ilyen
Előzmény: Oxana (191)
Oxana Creative Commons License 2005.06.19 0 0 191
Oszinak: Új idők, új italok!:-))
Előzmény: oszibá (190)
oszibá Creative Commons License 2005.06.19 0 0 190
Afen! Ezt kihagytam.
Előzmény: mamicska (189)
mamicska Creative Commons License 2005.05.28 0 0 189
oszibá Creative Commons License 2005.05.26 0 0 188
Sült rizs - Nasi Goreng Hozzávalók:
- 4 csésze hideg főtt rizs
- 1 tojás, enyhén felverve
- 2 evőkanál olaj
- 5 fej mogyoróhagyma, megtisztítva és csíkokra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, megtisztítva és csíkokra vágva
- 3 piros chilipaprika, csíkokra vágva
- 1 teáskanál szárított rákpaszta, sütve
- 1/2 teáskanál só
- 1 evőkanál édes szójaszósz
- csíkokra vágott uborka és paradicsom a díszítéshez

Indonézia egyik legismertebb étele, az egész szigetvilágban igen népszerű. A nasi gorengnek számtalan elkészítési módja ismert, függően a felhasznált alapanyagoktól és a szakácsok találékonyságától. Az alább közölt alapváltozat tetszés szerint kiegészíthető sült tojással, sült csirkével, rákszirommal. Ha a sült rizsbe magába nem is keverünk semmi egyebet, hozzá tálalhatunk csirke- vagy sertéshúst, garnélarákot, apróra vágott káposztát is. Az étel kiadós vacsorává alakítható valamilyen szósszal tálalt satay kíséretében.

Elkészítés: A főtt rizst villával enyhén szétnyomkodjuk, hogy a szemek elváljanak egymástól. Egy teflon serpenyőt néhány csepp olajjal kikenünk, és a tojásból egy könnyű omlettet sütünk. Ha kihűlt, apróra vágjuk.
A maradék olajat wokban felmelegítjük, és megsütjük benne a csíkokra vágott mogyoróhagymát és a fokhagymát, a chilit, és belekeverjük a rákpasztát is. (Ha gazdagabban szeretnénk elkészíteni az ételt, akkor itt adjunk hozzá csirkét vagy rákot.) Pirítsuk puhára. Emeljük maximumra a hőfokot, és a már illatozó zöldségekhez keverjük hozzá a rizst. Sóval ízesítsük, adjuk hozzá a szójaszószt, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsuk tovább. A feldarabolt omlettel, illetve a csíkokra vágott uborkával és paradicsommal tálaljuk.
Tipp: Fontos, hogy a rizst hidegen dolgozzuk fel, mert így a szemek könnyebben szívják magukba az olajat. Ázsiában legtöbbször a másnapos rizst használják az ilyen "fried rice" típusú ételekhez.

vizinikk Creative Commons License 2005.05.26 0 0 187
azért a lejjebbi halászlevedre jobban gerjedek (főleg, ha nincs benne delfin)
Előzmény: Törölt nick (186)
vizinikk Creative Commons License 2005.05.26 0 0 185

azt mi elvből nem eszünk. egy vizitúrán a szakosztályvezető a földre kiborult slambucot akarta a gyerekeimmel megetetni.

:-(

(meg a gyomrom nem is bírja: nehéz étel)

Előzmény: Törölt nick (180)
Oxana Creative Commons License 2005.05.25 0 0 184
Ühüm.
Előzmény: Törölt nick (183)
Oxana Creative Commons License 2005.05.25 0 0 182

Hízlal? Jaj, de megijesztettél!:-))

A kolléganőm férje - aki főzi - a Hajdúságból származik.

Előzmény: Törölt nick (180)
mamicska Creative Commons License 2005.05.24 0 0 181
jókor jut eszedbe,ESTE??
milyen éhes lettem azonnal!!Az illatát is érzem...
Előzmény: Törölt nick (178)
Oxana Creative Commons License 2005.05.24 0 0 179
Jut eszembe, pénteken délután slambucpartyra vagyok hivatalos.:-))
oszibá Creative Commons License 2005.03.18 0 0 177

Gombafelfújt

 

Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg gomba
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 evőkanál vágott petrezselyem
- 4 tojás
- 6 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 dl tejszín

Előkészítés: A gombát megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne gombát, majd a szerecsendióval, őrölt fehér borssal, sóval fűszerezzük, és belekeverjük a petrezselymet. A levét és 3 evőkanál gombát külön edénybe teszünk. Az egészet félretesszük hűlni. Kikeverjük a tojások sárgáját a liszttel és kevés tejjel. A maradék tejet feltesszük főni, amikor forr, beleöntjük a lisztes keveréket, és habverővel, gyors kevergetés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni. Amikor kellően kihűlt a krém, összekeverjük a gombával. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a gombás krémbe. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A formákat vajjal kikenjük, zsemlemorzsával kiszórjuk Beletöltjük a masszát, és a sütőben 15-20 percen át sütjük. A félretett gombás levet és a tejszínt felforraljuk, és amikor kicsit besűrűsödött, levesszük. A kész felfújtakat a formából kivéve ezzel a mártással tálaljuk.

oszibá Creative Commons License 2005.03.10 0 0 176
kétéltű csirkéket úgy is kell főzni
Előzmény: Törölt nick (174)
L4U58U8 Creative Commons License 2005.03.09 0 0 175
Aztán virtuálissan bezabálunk? :-DDDDDDDDDD
Előzmény: Törölt nick (174)
oszibá Creative Commons License 2005.01.21 0 0 173
Többi részét nem merem leirni, enyhén pikáncsos
Előzmény: oszibá (172)
oszibá Creative Commons License 2005.01.21 0 0 172
Tisztára darázs dereked van
Előzmény: mamicska (170)
mamicska Creative Commons License 2005.01.06 0 0 170
Ti már láttatok életben,röhögjetek azon!!:-)))
Előzmény: Törölt nick (169)
mamicska Creative Commons License 2005.01.06 0 0 168
erről jutott eszembe!!:-)))

egyszer mágnessel fölraktam a frigóra egy olyan fényképemet,amin istentelenül kövér voltam....nem használt!:-)

a spájz ajtajára is kiragasztottam...rajtam röhögött összes gyerekem:-)
Előzmény: lemi (165)
oszibá Creative Commons License 2005.01.06 0 0 167
A TV-2-ben
Előzmény: oszibá (166)
oszibá Creative Commons License 2005.01.06 0 0 166
lemi Creative Commons License 2004.12.20 0 0 165

Ez itt egy kínzókamra egy olyan számára, aki minden nap eltervezi, hogy :

-de holnaptol kezdve figyelek ám arra mit eszek, mert már lassan elviselhetetlen a sok fölösleges kilók száma! /és közben még ezt eldönti, behabzsol még egy adag tiramisut./

 

Egy barátnöm meglepett egy hütöszekrénymágnessel, amin ez áll:

A fogyókúrámat mindég ugyan azon a napon kezdem. HOLNAP  :))

 

 

Előzmény: Törölt nick (164)
oszibá Creative Commons License 2004.12.15 0 0 163
Karácsony a nagyvilágban 2     Karácsonyi étkek és szokások a nagyvilágban

Európában, az amerikai és ausztrál kontinensen is a karácsony a legszentebb, legmeghittebb ünnep. Az ajándékozási és az étkezési szokások azonban országról országra különbözőek.

Franciaországban december 24-én érkezik a Mikulás, akkor kell a csizmát az ablakba tenni. Itt egyébként egyáltalán nem vallásos jellegű az ünnep, 24-e munkanap. Este vagy otthon eszik a család vagy étterembe megy, ahol sokan táncra is perdülnek. A tulajdonképpeni ünnep 25-e, amikor az ott is csemegének számító libamájat fogyasztják. A franciák híres karácsonyi süteménye a buche de noel, amit mi egyszerűen csokoládés fatörzsnek ismerünk.

Buche de Noel
Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához: 6 evőkanál cukor, 6 tojás, 3 evőkanál kakaó, 6 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál rum, késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez: 15 dkg cukor, 3 tojás, 3 evőkanál kakaó, reszelt narancshéj, 20 dkg vaj
Elkészítés:
1. A cukrot a tojássárgájával és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kakaót, a lisztet, végül óvatosan belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
2. A masszát akkora, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre öntjük, hogy ujjnyi vastag tésztát kapjunk. Kb. 10 perc alatt megsütjük. Tiszta ruhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla és rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük. Felcsavarva hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a cukrot a tojással és a kakaóval habosra verjük, narancshéjjal ízesítjük, majd gőz fölött sűrű krémmé keverjük. Langyosra hűtjük és kikeverjük a puha vajjal.
4. A szétnyitott piskótatekercset megkenjük a krém felével, összetekerjük, majd kívül is bevonjuk a kakaókrémmel. A krémet villával berovátkoljuk, hogy „fakérget” kapjunk. Szeletelés előtt legalább 8 órára hűtőszekrénybe helyezzük.


Skandináviában akár 38 fogásos karácsonyi vacsora is elképzelhető az egyébként gasztronómiailag is puritán népeknél. Ennek eredete abba a korba nyúlik vissza, amikor a parasztok és halászok az év minden napján heringet és bogyókat ettek. A család egyetlen libáját vagy kacsáját karácsonyra tartogatták. A történelmi múlt mai maradványa, hogy az év legnagyobb ünnepén csak a legjobb minőségű, különleges ételek és italok kerülhetnek az asztalra, leggyakrabban hideg büfé, azaz svédasztal formájában. Utána elmaradhatatlan a habos tejberizs, amibe egy szem mandulát rejtettek. Aki megtalálja, ajándékot kap. Ez a kedves, és gyerekek számára izgalmas szokás egész Skandinávia-szerte dívik.

Olaszországban nincs egységes menü, az ünnepi étkek tájanként, tartományonként változnak. Északon a vadat és a szárnyasokat részesítik előnyben, Veneto tartományban pulykát vágnak és polentával körítik a pecsenyét. Nápolyban elmaradhatatlan a Roccocco-keksz, egy mandulából készült kemény sütemény, amelyet a híres vörösborba, A Lacrima de Gesuba (Jézus könnyei) mártogatnak.

Oroszországban jókorát késik a karácsony: a pravoszláv hit szerint január 7-én ünnepelnevőkanál A nem vallásos oroszok a karácsonyt a szilveszterrel együtt, december 31-én ünneplik meg, ilyenkor a fenyőfa mellett durran éjfélkor a pezsgősdugó.

Sok-sok remek karácsonyi receptet és ötletet talál a Mindmegettén! Kattintson ide:

 

http://www.mindmegette.hu/index.php

oszibá Creative Commons License 2004.12.09 0 0 162
oszibá Creative Commons License 2004.11.25 0 0 161

Konyakos praliné

 

Még messze a karácsony (nem is olyan nagyon...), de már tervezgetni kezdjük, mit is süssünk az adventi időszakban. Mert ilyenkor a legfinomabb, legváltozatosabb ínyencségekkel szeretnénk meglepni szeretteinket.

Hozzávalók 25 darabhoz:
*10 dkg fehér csokoládés tortabevonó,
*50 darab praliné- vagy minyonpapír

A töltelékhez:
*10 dkg tejszín,
*2 teáskanál instant kávé,
*4 cl konyak,
*20 dkg tej tortabevonó,
*2 deka fehér csokoládés tortabevonó

Elkészítése:
Két darab süti alátétet fogjunk össze, egy ecsettel kenjük meg az olvasztott tortabevonóval, ha kihűlt, még egyszer ismételjük meg a műveletet. Hagyjuk megkeményedni, majd szedjük le róla a papírt. A töltelékhez főzzük fel a tejszínt, vegyük le a tűzhelyről, keverjük bele a kávét. Adjuk hozzá a konyakot és a felolvasztott tortabevonót. A konyhai robotgép kézi mixerével keverjük meg. Hagyjuk kihűlni, majd a robotgéppel verjük fel. A masszát töltsük habzsákba, majd nyomjuk a csokira. A fehér tortabevonóval egész vékony csíkokat húzzunk a pralinéra.

oszibá Creative Commons License 2004.11.19 0 0 160

Fűszeres melegítő

 

Hozzávalók 4 pohárhoz:
*2,5 dl narancslé
*4 szegfűszeg
*1 rúd fahéj
*3 evőkanál fekete tea
*méz
*1,5 dl ananászlé
*1 csipet szerecsendió

Elkészítés:
A narancslevet, a szegfűszeget és a fahéjat kis edényben 5 percig forraljuk, majd 30 percig állni hagyjuk. Közben a teát fél liter forró vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. Mézzel ízesítjük. A narancsléhez öntjük a teát, belekeverjük az ananászlevet és a szerecsendiót. Még egyszer felforraljuk és tűzálló poharakba szűrjük.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!