0,5 liter tej, 1 csomag pudingpor (legjobb a csokis, de nagyon finom az új rumos puncsból is), 1 doboz babapiskóta, 4-5 evőkanál cukor, ízlés szerint kevés mazsola, 1 rumaroma.
Elkészítés:
A pudingport az elöírás szerint elkészítjük. Egy mélyebb tálba kevés tejet öntünk, elkeverjük a rumaromával. Ebbe forgatjuk a piskótákat. Egy közepes méretü tálat kirakunk körben ezekkel a piskótákkal úgy, hogy az alját is befedjük. Erre szórunk egy kevés mazsolát, majd ráterítjük a puding felét, befedjük piskótával. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalóink engedik. Kb 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha vállakozó szelleműek vagyunk, ki is boríthatjuk, torta-szerűen szeletelhetjük.
A szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet nem mindegy hogyan pótoljuk. Fogyasszunk sok ásványvizet, gyümölcslevet, tejterméket és persze friss gyümölcsöt. Gondoljunk csak a görögdinnyére, a zamatos sárgadinnyére, amelyek többet érnek, mint egy pohár üdítő.
Görögdinnye Afrikából származik, lehet gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világos zöld csíkos. Húsának színe piros, ritkábban sárga, de mindkettő rendkívül üdítő, víztartalma 90-95%. Éretten a legédesebb, ekkor szárának vége száraz, a szár felőli oldala kissé behorpadt és kérges, a héj többi részének felső rétege könnyen lekaparható.
Sárgadinnye Az ázsiai eredetű növény többféle nemesített változatát termesztik. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált. Húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változik. Az érett sárgadinnye már felvágás előtt is rendkívül illatos, szárának töve puhább, ujjal benyomható. A sárgadinnyét lehűtve fogyasztjuk, de sokáig nem szabad hűteni, mert elveszti ízét. Az érett és lehűtött dinnyét tálalhatjuk jégkrémmel vagy fagylalttal, Tokaji Aszúval, de kitűnő ízharmóniát alkot egy szelet füstölt sonkával, esetleg sajttal is: a sós, füstölt íz tökéletesen kiemeli a dinnye zamatát.
Sárgadinnyeleves Hozzávalók: 1 darab kb. 1 kilós sárgadinnye, 2 dl tejszín, 1 l tej Elkészítése: A sárgadinnyét kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. A dinnye húsát kivájjuk, összeturmixoljuk, ezután hozzáadjuk a lehűtött tejszínt, és kihabosítjuk. Hozzáadjuk a hideg tejet, alaposan összekeverjük, átszűrjük és pár csepp Tokaji Aszúval ízesítjük, majd azonnal tálaljuk.
Sárgadinnye füstölt sonkával Hozzávalók: 60 dkg sárgadinnye, 20 dkg pármai sonka Elkészítése: A dinnyét meghámozzuk, cikkekre vágjuk. A vékonyra szeletelt sonkát föltekerjük és egy fogvájóval a dinnyébe szúrjuk, lehűtve tálaljuk.
Sárgadinnye rákfarkakkal Hozzávalók: 60 dkg sárgadinnye, 30 dkg koktélrák, néhány saláta levél Elkészítése: A meghámozott sárgadinnyét kockákra vagy cikkekre vagdaljuk. Hozzáadjuk az előfőzött rákfarkakat, sóval és egy kevés konyakkal ízesítjük, hűtve saláta levélre tálaljuk.
Sajtkoktél sárgadinnyével Hozzávalók: 20 dkg füstölt sajt, 20 dkg ementáli sajt, 40 dkg sárgadinnye Elkészítése: A dinnyét cikk-cakkban kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, a húsát kivájjuk, és kockákra vágjuk. A füstölt sajtot kockára vágjuk, összekeverjük a dinnyével és a lereszelt ementálival rétegezve töltjük az előkészített dinnyehéjba.
"Rántott" sárgadinnye Hozzávalók: 60 dkg sárgadinnye, 10 dkg búzacsíra, 1 dl tejszín, 2 evőkanál méz Elkészítése: A tisztított dinnyét gerezdekre vágjuk és megforgatjuk a búzacsírában. Tányérra helyezzük és mézzel ízesített tejszínhabot adunk hozzá.
Egye meg mindet! De előbb kattintson a Mindmegettére: http://www.mindmegette.hu
Elkészítés: A gyümölcsöket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk, húsukat kisebb kockákra, a narancsét és citromét karikákra vágjuk. Összekeverjük a citrom- és narancslevet, a vörösbort, a narancslikőrt és a cukrot egy nagy bólés tálban. Beletesszük a gyümölcsöket, lefedjük a tálat, és legalább egy órára betesszük a hűtőbe. Csak ezután kínáljuk, hogy jól összeérjen.
Készítsen egy frissítőt a Mindmegitta.hu segítségével! Kattintson ide:
Sült rizs - Nasi Goreng Hozzávalók: - 4 csésze hideg főtt rizs - 1 tojás, enyhén felverve - 2 evőkanál olaj - 5 fej mogyoróhagyma, megtisztítva és csíkokra vágva - 2 gerezd fokhagyma, megtisztítva és csíkokra vágva - 3 piros chilipaprika, csíkokra vágva - 1 teáskanál szárított rákpaszta, sütve - 1/2 teáskanál só - 1 evőkanál édes szójaszósz - csíkokra vágott uborka és paradicsom a díszítéshez
Indonézia egyik legismertebb étele, az egész szigetvilágban igen népszerű. A nasi gorengnek számtalan elkészítési módja ismert, függően a felhasznált alapanyagoktól és a szakácsok találékonyságától. Az alább közölt alapváltozat tetszés szerint kiegészíthető sült tojással, sült csirkével, rákszirommal. Ha a sült rizsbe magába nem is keverünk semmi egyebet, hozzá tálalhatunk csirke- vagy sertéshúst, garnélarákot, apróra vágott káposztát is. Az étel kiadós vacsorává alakítható valamilyen szósszal tálalt satay kíséretében.
Elkészítés: A főtt rizst villával enyhén szétnyomkodjuk, hogy a szemek elváljanak egymástól. Egy teflon serpenyőt néhány csepp olajjal kikenünk, és a tojásból egy könnyű omlettet sütünk. Ha kihűlt, apróra vágjuk. A maradék olajat wokban felmelegítjük, és megsütjük benne a csíkokra vágott mogyoróhagymát és a fokhagymát, a chilit, és belekeverjük a rákpasztát is. (Ha gazdagabban szeretnénk elkészíteni az ételt, akkor itt adjunk hozzá csirkét vagy rákot.) Pirítsuk puhára. Emeljük maximumra a hőfokot, és a már illatozó zöldségekhez keverjük hozzá a rizst. Sóval ízesítsük, adjuk hozzá a szójaszószt, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsuk tovább. A feldarabolt omlettel, illetve a csíkokra vágott uborkával és paradicsommal tálaljuk. Tipp: Fontos, hogy a rizst hidegen dolgozzuk fel, mert így a szemek könnyebben szívják magukba az olajat. Ázsiában legtöbbször a másnapos rizst használják az ilyen "fried rice" típusú ételekhez.
Előkészítés: A gombát megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne gombát, majd a szerecsendióval, őrölt fehér borssal, sóval fűszerezzük, és belekeverjük a petrezselymet. A levét és 3 evőkanál gombát külön edénybe teszünk. Az egészet félretesszük hűlni. Kikeverjük a tojások sárgáját a liszttel és kevés tejjel. A maradék tejet feltesszük főni, amikor forr, beleöntjük a lisztes keveréket, és habverővel, gyors kevergetés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni. Amikor kellően kihűlt a krém, összekeverjük a gombával. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a gombás krémbe. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A formákat vajjal kikenjük, zsemlemorzsával kiszórjuk Beletöltjük a masszát, és a sütőben 15-20 percen át sütjük. A félretett gombás levet és a tejszínt felforraljuk, és amikor kicsit besűrűsödött, levesszük. A kész felfújtakat a formából kivéve ezzel a mártással tálaljuk.
Ez itt egy kínzókamra egy olyan számára, aki minden nap eltervezi, hogy :
-de holnaptol kezdve figyelek ám arra mit eszek, mert már lassan elviselhetetlen a sok fölösleges kilók száma! /és közben még ezt eldönti, behabzsol még egy adag tiramisut./
Egy barátnöm meglepett egy hütöszekrénymágnessel, amin ez áll:
A fogyókúrámat mindég ugyan azon a napon kezdem. HOLNAP :))
Karácsony a nagyvilágban 2
Karácsonyi étkek és szokások a nagyvilágban
Európában, az amerikai és ausztrál kontinensen is a karácsony a legszentebb, legmeghittebb ünnep. Az ajándékozási és az étkezési szokások azonban országról országra különbözőek.
Franciaországban december 24-én érkezik a Mikulás, akkor kell a csizmát az ablakba tenni. Itt egyébként egyáltalán nem vallásos jellegű az ünnep, 24-e munkanap. Este vagy otthon eszik a család vagy étterembe megy, ahol sokan táncra is perdülnek. A tulajdonképpeni ünnep 25-e, amikor az ott is csemegének számító libamájat fogyasztják. A franciák híres karácsonyi süteménye a buche de noel, amit mi egyszerűen csokoládés fatörzsnek ismerünk.
Buche de Noel Hozzávalók 12 szelethez: A tésztához: 6 evőkanál cukor, 6 tojás, 3 evőkanál kakaó, 6 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál rum, késhegynyi szódabikarbóna A krémhez: 15 dkg cukor, 3 tojás, 3 evőkanál kakaó, reszelt narancshéj, 20 dkg vaj Elkészítés: 1. A cukrot a tojássárgájával és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kakaót, a lisztet, végül óvatosan belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is. 2. A masszát akkora, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre öntjük, hogy ujjnyi vastag tésztát kapjunk. Kb. 10 perc alatt megsütjük. Tiszta ruhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla és rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük. Felcsavarva hagyjuk kihűlni. 3. A krémhez a cukrot a tojással és a kakaóval habosra verjük, narancshéjjal ízesítjük, majd gőz fölött sűrű krémmé keverjük. Langyosra hűtjük és kikeverjük a puha vajjal. 4. A szétnyitott piskótatekercset megkenjük a krém felével, összetekerjük, majd kívül is bevonjuk a kakaókrémmel. A krémet villával berovátkoljuk, hogy fakérget kapjunk. Szeletelés előtt legalább 8 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
Skandináviában akár 38 fogásos karácsonyi vacsora is elképzelhető az egyébként gasztronómiailag is puritán népeknél. Ennek eredete abba a korba nyúlik vissza, amikor a parasztok és halászok az év minden napján heringet és bogyókat ettek. A család egyetlen libáját vagy kacsáját karácsonyra tartogatták. A történelmi múlt mai maradványa, hogy az év legnagyobb ünnepén csak a legjobb minőségű, különleges ételek és italok kerülhetnek az asztalra, leggyakrabban hideg büfé, azaz svédasztal formájában. Utána elmaradhatatlan a habos tejberizs, amibe egy szem mandulát rejtettek. Aki megtalálja, ajándékot kap. Ez a kedves, és gyerekek számára izgalmas szokás egész Skandinávia-szerte dívik.
Olaszországban nincs egységes menü, az ünnepi étkek tájanként, tartományonként változnak. Északon a vadat és a szárnyasokat részesítik előnyben, Veneto tartományban pulykát vágnak és polentával körítik a pecsenyét. Nápolyban elmaradhatatlan a Roccocco-keksz, egy mandulából készült kemény sütemény, amelyet a híres vörösborba, A Lacrima de Gesuba (Jézus könnyei) mártogatnak.
Oroszországban jókorát késik a karácsony: a pravoszláv hit szerint január 7-én ünnepelnevőkanál A nem vallásos oroszok a karácsonyt a szilveszterrel együtt, december 31-én ünneplik meg, ilyenkor a fenyőfa mellett durran éjfélkor a pezsgősdugó.
Még messze a karácsony (nem is olyan nagyon...), de már tervezgetni kezdjük, mit is süssünk az adventi időszakban. Mert ilyenkor a legfinomabb, legváltozatosabb ínyencségekkel szeretnénk meglepni szeretteinket.
Hozzávalók 25 darabhoz: *10 dkg fehér csokoládés tortabevonó, *50 darab praliné- vagy minyonpapír
A töltelékhez: *10 dkg tejszín, *2 teáskanál instant kávé, *4 cl konyak, *20 dkg tej tortabevonó, *2 deka fehér csokoládés tortabevonó
Elkészítése: Két darab süti alátétet fogjunk össze, egy ecsettel kenjük meg az olvasztott tortabevonóval, ha kihűlt, még egyszer ismételjük meg a műveletet. Hagyjuk megkeményedni, majd szedjük le róla a papírt. A töltelékhez főzzük fel a tejszínt, vegyük le a tűzhelyről, keverjük bele a kávét. Adjuk hozzá a konyakot és a felolvasztott tortabevonót. A konyhai robotgép kézi mixerével keverjük meg. Hagyjuk kihűlni, majd a robotgéppel verjük fel. A masszát töltsük habzsákba, majd nyomjuk a csokira. A fehér tortabevonóval egész vékony csíkokat húzzunk a pralinéra.
Elkészítés: A narancslevet, a szegfűszeget és a fahéjat kis edényben 5 percig forraljuk, majd 30 percig állni hagyjuk. Közben a teát fél liter forró vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. Mézzel ízesítjük. A narancsléhez öntjük a teát, belekeverjük az ananászlevet és a szerecsendiót. Még egyszer felforraljuk és tűzálló poharakba szűrjük.