Keresés

Részletes keresés

fecóbacsi Creative Commons License 2006.06.10 0 0 212

ezt honnan tanultad meg ilyen jól?

 

Előzmény: lemi (199)
lalá Creative Commons License 2006.05.23 0 0 211
-Nyammm, nyammm!
Előzmény: Oxana (210)
Oxana Creative Commons License 2006.03.09 0 0 210

Ha valaki nem tudná, mit főzzön holnapra, itt talál ötletet.:-)

 

Menzakoszt, de...
Thernitibi Creative Commons License 2006.03.05 0 0 209
Aaaaaha!
Előzmény: lemi (208)
lemi Creative Commons License 2006.03.05 0 0 208

Ez az ebédem: (füstölt zsírszalonnával sûrün spékelt pulyka alsócomb salátával).

 

mamicska Creative Commons License 2006.01.24 0 0 207
Baranyi recept:

Hogyan készül a hegyháti lepény?
2005-09-13




Az alábbiakban egy Gödréről szájhagyomány útján elterjedt, Bakócán is gyakorta asztalra kerülő étek receptjét közöljük.

A kovásszal készült kenyértésztát kinyújtjuk, majd jócskán megtejfölözve, kockára vágott szalonnából kisütött pörccel vastagon teleszórva, összevágott hagymával, vagy lilahagymával (ízléstől függően) meghintve forró kemencébe tesszük, majd kisütjük. Ezt követően tálaljuk.

A hegyháti lepény receptjét a bakócai Zsirmon Endréné Ildikó adta közre, aki egyéb finomságok mellett a lepénnyel is sikeresen szerepelt a közelmúltban az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon.

utána SÖRRRR!!









Thernitibi Creative Commons License 2005.11.27 0 0 206
Köszönöm!

Bár itt is van mellettem:-)))
Előzmény: Oxana (205)
Oxana Creative Commons License 2005.11.27 0 0 205

Tessék Tibike!

 

Boszorkánykonyhámban minden kapható.:-)

 

Előzmény: Thernitibi (204)
Thernitibi Creative Commons License 2005.11.27 0 0 204
Ha már itt tartunk.

Tegnap délután összekevertem 2 deci étolajat egy zacskó flekken fűszerkeverékkel, egy szép evőkanál mustárral, és bekentem vele két egykilósra hagyott, megsózott oldalas darabot.
Az egész "masszát" (Sóos Tibi után szabadon) betekertem alufóliába.

Ma kilenckor begyújtottam a sütőt, és az oldalasokat tepsibe rakva, lealufóliázva két órát sütöttem, majd még fél órát fólia nélkűl.

Az eredmény rizzsel, friss puha Nacsa-kenyérrel, és céklasalátával kőrítve fenomenális lett.

(Az ilyen kaja piszkosul kívánja a fröccsöt:-))))
Előzmény: Oxana (200)
mamicska Creative Commons License 2005.11.27 0 0 201
jujjjj, ez nagyon jó lehet!!!!
Előzmény: Oxana (200)
Oxana Creative Commons License 2005.11.27 0 0 200

Pikáns libacomb

Hozzávalók:
4 libacomb
10 dkg aszalt szilva
2 jonatán alma
1 evőkanál paradicsompüré

bors
szegfűszeg
Elkészítése:
Az aszalt szilvát szegfűszeges - ízlés szerint cukros - vízben megfőzzük. Lecsöpögtetjük, kimagozzuk és összekeverjük a meghámozott, lereszelt almával. A libacombok bőrét késsel óvatosan fellazítjuk, az így nyert üregbe dugdossuk a gyümölcsöt. A húst sózzuk, borsozzuk és tepsibe fektetjük. Kevés vizet aláöntve, sütőben pirosra sütjük. A keletkező pecsenyelével gyakran locsolgatjuk. Ha megsült, a húst kivesszük, a pecsenyelevet paradicsompürével elkeverjük, kevés húslevest aláöntünk és felforraljuk. A húst a mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizzsel körítjük

lemi Creative Commons License 2005.09.02 0 0 199
TZATZIKI
(6 személyre)

 

3 durvára reszelt kigyouborka
5 dl sürü joghurt

3 nagy gerezd fokhagyma

3 evökanál olivaolaj

só, frissen örölt bors

a lesozott uborkát kinyomkodjuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, az összezuzott fokhagymát és az olivaolajat.
2 órára, vagy éjszakára a hütöbe tesszük, foliával letakarva. Pitakenyeret adunk mellé.

 

oszibá Creative Commons License 2005.08.06 0 0 198
Na ugye.
Előzmény: Oxana (197)
Oxana Creative Commons License 2005.08.05 0 0 197
Nahát, oszi! Pontosan erre gondoltam én is!:-)
Előzmény: oszibá (196)
oszibá Creative Commons License 2005.08.05 0 0 196
Anyóstorta

 

Hozzávalók:

 

0,5 liter tej, 1 csomag pudingpor (legjobb a csokis, de nagyon finom az új rumos puncsból is), 1 doboz babapiskóta, 4-5 evőkanál cukor, ízlés szerint kevés mazsola, 1 rumaroma.

 

Elkészítés:

 

A pudingport az elöírás szerint elkészítjük. Egy mélyebb tálba kevés tejet öntünk, elkeverjük a rumaromával. Ebbe forgatjuk a piskótákat. Egy közepes méretü tálat kirakunk körben ezekkel a piskótákkal úgy, hogy az alját is befedjük. Erre szórunk egy kevés mazsolát, majd ráterítjük a puding felét, befedjük piskótával. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalóink engedik. Kb 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha vállakozó szelleműek vagyunk, ki is boríthatjuk, torta-szerűen szeletelhetjük.

Előzmény: Oxana (195)
Oxana Creative Commons License 2005.08.04 0 0 195
oszibá Creative Commons License 2005.08.02 0 0 194

Dinnyéink

 

  A szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet nem mindegy hogyan pótoljuk. Fogyasszunk sok ásványvizet, gyümölcslevet, tejterméket és persze friss gyümölcsöt. Gondoljunk csak a görögdinnyére, a zamatos sárgadinnyére, amelyek többet érnek, mint egy pohár üdítő.

Görögdinnye

Afrikából származik, lehet gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világos zöld csíkos. Húsának színe piros, ritkábban sárga, de mindkettő rendkívül üdítő, víztartalma 90-95%. Éretten a legédesebb, ekkor szárának vége száraz, a szár felőli oldala kissé behorpadt és kérges, a héj többi részének felső rétege könnyen lekaparható.

Sárgadinnye
Az ázsiai eredetű növény többféle nemesített változatát termesztik. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált. Húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változik. Az érett sárgadinnye már felvágás előtt is rendkívül illatos, szárának töve puhább, ujjal benyomható. A sárgadinnyét lehűtve fogyasztjuk, de sokáig nem szabad hűteni, mert elveszti ízét. Az érett és lehűtött dinnyét tálalhatjuk jégkrémmel vagy fagylalttal, Tokaji Aszúval, de kitűnő ízharmóniát alkot egy szelet füstölt sonkával, esetleg sajttal is: a sós, füstölt íz tökéletesen kiemeli a dinnye zamatát.

Sárgadinnyeleves
Hozzávalók:
1 darab kb. 1 kilós sárgadinnye,
2 dl tejszín,
1 l tej
Elkészítése: A sárgadinnyét kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. A dinnye húsát kivájjuk, összeturmixoljuk, ezután hozzáadjuk a lehűtött tejszínt, és kihabosítjuk. Hozzáadjuk a hideg tejet, alaposan összekeverjük, átszűrjük és pár csepp Tokaji Aszúval ízesítjük, majd azonnal tálaljuk.

Sárgadinnye füstölt sonkával
Hozzávalók:
60 dkg sárgadinnye,
20 dkg pármai sonka
Elkészítése: A dinnyét meghámozzuk, cikkekre vágjuk. A vékonyra szeletelt sonkát föltekerjük és egy fogvájóval a dinnyébe szúrjuk, lehűtve tálaljuk.

Sárgadinnye rákfarkakkal
Hozzávalók:
60 dkg sárgadinnye,
30 dkg koktélrák,
néhány saláta levél
Elkészítése: A meghámozott sárgadinnyét kockákra vagy cikkekre vagdaljuk. Hozzáadjuk az előfőzött rákfarkakat, sóval és egy kevés konyakkal ízesítjük, hűtve saláta levélre tálaljuk.

Sajtkoktél sárgadinnyével
Hozzávalók:
20 dkg füstölt sajt,
20 dkg ementáli sajt,
40 dkg sárgadinnye
Elkészítése: A dinnyét cikk-cakkban kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, a húsát kivájjuk, és kockákra vágjuk. A füstölt sajtot kockára vágjuk, összekeverjük a dinnyével és a lereszelt ementálival rétegezve töltjük az előkészített dinnyehéjba.

"Rántott" sárgadinnye
Hozzávalók:
60 dkg sárgadinnye,
10 dkg búzacsíra,
1 dl tejszín,
2 evőkanál méz
Elkészítése: A tisztított dinnyét gerezdekre vágjuk és megforgatjuk a búzacsírában. Tányérra helyezzük és mézzel ízesített tejszínhabot adunk hozzá.

Egye meg mindet! De előbb kattintson a Mindmegettére:
http://www.mindmegette.hu

oszibá Creative Commons License 2005.07.12 0 0 193

Gyümölcspuncs

 

Hozzávalók:
* fél friss ananász
* 2 barack
* 1 narancs
* 1 citrom
* 10 evőkanál citromlé
* 10 evőkanál narancslé
* 3/4 l vörösbor
* 2 evőkanál narancslikőr
* 5 evőkanál cukor

Elkészítés:
A gyümölcsöket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk, húsukat kisebb kockákra, a narancsét és citromét karikákra vágjuk. Összekeverjük a citrom- és narancslevet, a vörösbort, a narancslikőrt és a cukrot egy nagy bólés tálban. Beletesszük a gyümölcsöket, lefedjük a tálat, és legalább egy órára betesszük a hűtőbe. Csak ezután kínáljuk, hogy jól összeérjen.

Készítsen egy frissítőt a Mindmegitta.hu segítségével! Kattintson ide:

 


http://www.mindmegitta.hu
oszibá Creative Commons License 2005.07.04 0 0 192
be spájzolta a multkor, igaz nem rgészen ilyen
Előzmény: Oxana (191)
Oxana Creative Commons License 2005.06.19 0 0 191
Oszinak: Új idők, új italok!:-))
Előzmény: oszibá (190)
oszibá Creative Commons License 2005.06.19 0 0 190
Afen! Ezt kihagytam.
Előzmény: mamicska (189)
mamicska Creative Commons License 2005.05.28 0 0 189
oszibá Creative Commons License 2005.05.26 0 0 188
Sült rizs - Nasi Goreng Hozzávalók:
- 4 csésze hideg főtt rizs
- 1 tojás, enyhén felverve
- 2 evőkanál olaj
- 5 fej mogyoróhagyma, megtisztítva és csíkokra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, megtisztítva és csíkokra vágva
- 3 piros chilipaprika, csíkokra vágva
- 1 teáskanál szárított rákpaszta, sütve
- 1/2 teáskanál só
- 1 evőkanál édes szójaszósz
- csíkokra vágott uborka és paradicsom a díszítéshez

Indonézia egyik legismertebb étele, az egész szigetvilágban igen népszerű. A nasi gorengnek számtalan elkészítési módja ismert, függően a felhasznált alapanyagoktól és a szakácsok találékonyságától. Az alább közölt alapváltozat tetszés szerint kiegészíthető sült tojással, sült csirkével, rákszirommal. Ha a sült rizsbe magába nem is keverünk semmi egyebet, hozzá tálalhatunk csirke- vagy sertéshúst, garnélarákot, apróra vágott káposztát is. Az étel kiadós vacsorává alakítható valamilyen szósszal tálalt satay kíséretében.

Elkészítés: A főtt rizst villával enyhén szétnyomkodjuk, hogy a szemek elváljanak egymástól. Egy teflon serpenyőt néhány csepp olajjal kikenünk, és a tojásból egy könnyű omlettet sütünk. Ha kihűlt, apróra vágjuk.
A maradék olajat wokban felmelegítjük, és megsütjük benne a csíkokra vágott mogyoróhagymát és a fokhagymát, a chilit, és belekeverjük a rákpasztát is. (Ha gazdagabban szeretnénk elkészíteni az ételt, akkor itt adjunk hozzá csirkét vagy rákot.) Pirítsuk puhára. Emeljük maximumra a hőfokot, és a már illatozó zöldségekhez keverjük hozzá a rizst. Sóval ízesítsük, adjuk hozzá a szójaszószt, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsuk tovább. A feldarabolt omlettel, illetve a csíkokra vágott uborkával és paradicsommal tálaljuk.
Tipp: Fontos, hogy a rizst hidegen dolgozzuk fel, mert így a szemek könnyebben szívják magukba az olajat. Ázsiában legtöbbször a másnapos rizst használják az ilyen "fried rice" típusú ételekhez.

vizinikk Creative Commons License 2005.05.26 0 0 187
azért a lejjebbi halászlevedre jobban gerjedek (főleg, ha nincs benne delfin)
Előzmény: Törölt nick (186)
vizinikk Creative Commons License 2005.05.26 0 0 185

azt mi elvből nem eszünk. egy vizitúrán a szakosztályvezető a földre kiborult slambucot akarta a gyerekeimmel megetetni.

:-(

(meg a gyomrom nem is bírja: nehéz étel)

Előzmény: Törölt nick (180)
Oxana Creative Commons License 2005.05.25 0 0 184
Ühüm.
Előzmény: Törölt nick (183)
Oxana Creative Commons License 2005.05.25 0 0 182

Hízlal? Jaj, de megijesztettél!:-))

A kolléganőm férje - aki főzi - a Hajdúságból származik.

Előzmény: Törölt nick (180)
mamicska Creative Commons License 2005.05.24 0 0 181
jókor jut eszedbe,ESTE??
milyen éhes lettem azonnal!!Az illatát is érzem...
Előzmény: Törölt nick (178)
Oxana Creative Commons License 2005.05.24 0 0 179
Jut eszembe, pénteken délután slambucpartyra vagyok hivatalos.:-))
Előzmény: Törölt nick (178)
oszibá Creative Commons License 2005.03.18 0 0 177

Gombafelfújt

 

Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg gomba
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 evőkanál vágott petrezselyem
- 4 tojás
- 6 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 dl tejszín

Előkészítés: A gombát megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne gombát, majd a szerecsendióval, őrölt fehér borssal, sóval fűszerezzük, és belekeverjük a petrezselymet. A levét és 3 evőkanál gombát külön edénybe teszünk. Az egészet félretesszük hűlni. Kikeverjük a tojások sárgáját a liszttel és kevés tejjel. A maradék tejet feltesszük főni, amikor forr, beleöntjük a lisztes keveréket, és habverővel, gyors kevergetés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni. Amikor kellően kihűlt a krém, összekeverjük a gombával. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a gombás krémbe. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A formákat vajjal kikenjük, zsemlemorzsával kiszórjuk Beletöltjük a masszát, és a sütőben 15-20 percen át sütjük. A félretett gombás levet és a tejszínt felforraljuk, és amikor kicsit besűrűsödött, levesszük. A kész felfújtakat a formából kivéve ezzel a mártással tálaljuk.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!