Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Dj. V. Creative Commons License 2020.06.07 0 0 66283
Nem az kuszálja össze a lamellákat, hanem az agyonhúzott csavar.
Próbáld csak ki legközelebb új szűrővel, hogy berakod, összerakod, nem indítod be, hanem szét is szeded és a szűrő meg lesz roppanva.
Meg kell húzni, nyomatékkal, de nem szabad agyonhúzni, mert akkor roppan meg.
Én még csere előtt állok, remélem 1-2 nap és megérkezik, de én csak finoman húzom meg és körbefújom szivárgásjelzővel (majd indítás). Ha nem jelez, jó az megtépés nélkül is.

De elképzelhető az is, hogy mivel folyékony a gáz ott még, ezért a nedvesség áztatja szét a papír szűrőt és ettől nyekken meg.

Ha pedig egyből koszos lett, akkor javasolnám, hogy fújd át a csöveket.
Szűrő le, autó a szabadban, ne dohányozzon senki, ne legyen szikra a közelben (akár egy kis csővel vezesd tovább el az autótól) és 1-2 mp-ig legyen gázüzemen, azaz a tartály felől jöjjön a folyékony gáz.
Minden le fog fagyni a környéken, de a csőből a trutyi ezzel a hirtelen szabadulással elvileg ki tudna menni.

A biztonságosabb megoldás az, ha a tartályról leszeded a csövet és elöl is, majd kompresszorral 2-3 BAR-al átfújod a csövet.
Előzmény: vadrajder (66282)
vadrajder Creative Commons License 2020.06.07 0 0 66282

Pontosan ebben a leírásban néztem, ezért is gondoltam jónak. A visszakapcsoláshoz még annyit, hogy amikor kifogy a tank akkor csipog is a visszajelző, ennél a random pillanatnyi kapcsolgatásnál viszont nem. Gondolom a 0.6-os beállítás a csipogós történetre vonatkozik. Ha továbbra is fennáll a hiba lehet csinálok egy hosszabb kábelt és beviszem a vezérlőtől az utastérbe, hogy menet közben is meg lehessen nézni az értékeket.

A szűrőben lévő koszhoz annyit, hogy én ugyanannál az olcsó kútnál tankolok az esetek 90%-ában, a most linkelt képen láthatónál sokkal-sokkal durvább is volt már a szűrő de akkor már vagy 40 ezer volt benne csere óta. Plusz érdekesség még a mai cserével kapcsolatban: elsőre sikerült szarul összeraknom és eresztett a gáz, emiatt szétszedtem ismét hogy helyükre rakjam a tömítéseket. Kb fél percnyi gázüzem volt a frissen beszerelt szűrőben, és gyakorlatilag ugyanúgy nézett ki mint emez amiben 14 ezer kilométer volt. Nem volt ennyi fémpor de azonnal ősszekuszálta a lamellákat és tiszta kosz volt az egész. Ezt kifújtam levegővel és visszatettem, de hogy ez hogy lehet.. 

Előzmény: Dj. V. (66281)
Dj. V. Creative Commons License 2020.06.07 0 1 66281

A képen is látható volt az 1,2 BAR az én típusom esetében.

 

A tiedhez ez a leírás található:

https://www.lpgshop.co.uk/tomasetto-at09-alaska-130hp-autogas-reducer/

 

The pressure at the outlet is adjustable from 0,9 to 1,8 bar (pressures referred to reducer not connected to the engine).

Tehát állítható a kimenő, az 1-es képen látható csavarral.

A visszavett nyomásérték, amiről írtál (0,6 BAR), az csak arra jó, hogy durván 5-10km-el többet tudj menni 1 tankkal. Mert ha a tankban lecsökken a szint, lecsökken a nyomás is, így pl. padlógázzal már nem tudsz közlekedni, de finom gyorsítással, vagy sebességen tartással akár átlagban 5-8km is megtehető, vagy alapjáraton még (pl. a pirosnál) akkor is megy, ha gyorsítani már nem képes, mert azonnal visszavált benzinre.

Tehát lényegében ha nincs már meg az üzemi nyomás a tartályban, akkor ha így lejjebb lesz állítva a lekapcsolási nyomás, akkor még tudsz vele kis gázzal közlekedni, míg ha normál üzemi nyomáson hagyod, akkor ha 1x lekapcsolt, utána már visszafogottan sem tudsz vele 500m-nél többet közlekedni.

Az én szűrőmben is hasonló alu forgács volt található, csak nekem a beömlő csőnél vastagon tele volt, míg a másik oldalán tiszta maradt.

Szétszedtem egy pótkerék tartályt, mert kellett belőle a multiszelep, de abban közel sem volt látható ilyesmi forgács, sőt a benne levő szívőcső végén egy kis műanyag szűrő volt, az teljesen tiszta volt. Igaz, ez egy régebbi tartály, nem az, ami még az autóban van és összehozott ennyi koszt. Én többnyire neves kutakon tankoltam, lehet ez volt a tisztaság oka és ez az autó meg lehet valami olcsó kúton volt tankolva az elmúlt 10 évben. Hiszen ha a tankban is van szűrő, de se azon a szűrőn, se a tankban nem látható fém forgács, akkor lehet ez kútfüggő.

Előzmény: Dj. V. (66279)
vadrajder Creative Commons License 2020.06.07 0 0 66280

Volt akkucsere kb. fél éve és azóta nem volt gépen a gázos ecu, lehet akkor emiatt írta a resetet.

Előzmény: Dj. V. (66279)
Dj. V. Creative Commons License 2020.06.07 0 0 66279

A másik kérdésedre (reset) szintén Zavoli-s válasz:

Előzmény: vadrajder (66278)
vadrajder Creative Commons License 2020.06.07 0 0 66278

Tomasetto AT09 reduktorom van, nem tudom hogy az említett 1.1-1.2 bar megfelelő-e de gyors utánanézésre azt gondoltam hogy az rendben van. Szoftverben 0.6 a lekapcsolási határ, ez bőven megvolt.

 

Közben kicseréltem a szűrőket, azóta viszont csak 10 kilométert mentem ami alatt nem jelentkezett a probléma, még ma megyek egy 60 kilométeres kanyart, az alatt kiderül.

 

A kicserélt szűrő pedig:

 

Előzmény: Dj. V. (66277)
Dj. V. Creative Commons License 2020.06.07 0 0 66277
Visszanéztem egy korábbi videóra rögzített utamat nyomások tekintetében továbbra is Zavoli rendszerrel:
Benzin üzemben (gázról visszaváltva) 1,29-1,50 BAR
Gázüzemben 2000 RPM mellett 1,34 BAR az átlag
Motorféknél 2,12 BAR

1,24 alá egyszer sem esett a nyomás.
A beállítás szerint 1,15 BAR a reduktor nyomása, mely 1,10-1,40 között állítható a programban.
Előzmény: Dj. V. (66276)
Dj. V. Creative Commons License 2020.06.07 0 0 66276
Tudtommal 1,2-1,4 között kéne lennie a nyomásnak, legalább is nálam ott van. (Zavoli beszerelési és beállítási leírásban az illusztráció fotón 1,28 BAR a nyomás.) A reduktorodra rá van írva (vagy a papírjára), hogy milyen nyomáson üzemel, érdemes megnézni, mert lehet ez a probléma.
Ha hátul kattog, felesleges a szűrőket cserélgetni, hiszen akkor a tartályból nem érkezik gáz, ha egyszer már lekattant a szelep.
Ezt kipróbálhatod úgy, hogy egy erősebb hangszóró mágnest vagy HDD mágnest teszel a behúzó tekercs fölé a csavarra, ami így nyitva tartja a szelepet akkor is, ha elmegy az áram a tekercsből. Úgy mész vele és teszteled.
Ha akkor nincs torpanás, akkor vagy a tekercs adta meg magát, vagy csatlakozó, kábel lesz a probléma.

Az ecu resetelés akkor is előfordulhat, ha pl. aksicsere történik. Elvileg nem lehetne ilyen, mert nem CMOS-ban tárolja, hanem flash-ben, de ez típusonként változhat. Tartarini vesztett beálításokat, Zavoli esetében még nem tapasztaltam, pedig ennél is volt már aksicserém.
Előzmény: vadrajder (66275)
vadrajder Creative Commons License 2020.06.06 0 0 66275

Urak, olyan problémába futottam ma bele, hogy gázon a kocsi néha megtorpan, a torpanásnál gyakrabban hallom a gáztartály felől hogy kattog a relé, illetve néha látom is hogy egy pillanatra a kijelzőn megvillan a led folyamatos világítás helyett. Volt már ilyenem, akkor reduktorfelújítás volt a vége. Viszont akkor kizárólag gázadásnál torpant meg és kapcsolt vissza egy-egy pillanatra gázra, most meg képes motorféknél is és gyorsításra nem mindig csinálja, illetve nagyobb tempónál abszolút nincs hiba. Reduktor 40 ezerrel ezelőtt volt felújítva, mindkét szűrő 14 ezerrel ezelőtt cserélve. Holnap kicserélem a szűrőket hátha csak ez a baja, ha nem válik be akkor szervizbe viszem de örömmel vennék segítő észrevételeket ezzel a jelenséggel kapcsolatban.

A beteg egy 1.4 G Astra, Stag 4 Plus vezérővel amire ránéztem számítógéppel, hibát nem tárolt, gáznyomást néztem álló helyzetben alapjáraton ill. gázt nyomkodva 1,11-1,19 bar között mozgott. A gáz lekapcsolása 0.6 barra van állítva, ennek így álló helyzetben közelében sem volt. Annyi furcsaságot láttam amit korábban sosem, hogy a legelső számítógépes kapcsolódáskor azt írta ki a stag programja, hogy "ecu resetelve volt". 

Dj. V. Creative Commons License 2020.05.29 0 0 66274
Mivel nem kaptam választ, magam jártam utána.

"Hivatalosan" nem működik mással, csak 0-90ohm-os szintjelzővel a Zavoli Alisei N Easy, de...
Ha mentésből nézem a programot, van mód Cartesio kiválasztására, élő rendszer esetében már nincs, ennek ellenére a "Nem szabványos" változatot választva működhet a szintjelző HALL érzékelővel.
Ha a negatív és az egyik szál közé rakok 3V-os elemet, akkor is mér valamit, ha a negatív és a másik szál közé rakok valamit, akkor is mér, de már kevesebbet és ha a 2 szál közé rakom, akkor is mér és elvileg akkor mér jól... de ugye 4 érték állítható, hiszen nem szabványos, ezáltal bármelyik megoldás működőképes lehet.

Tehát ha valaki szintén cserélné a szintmérő óráját, mert nem jól mér (szakadt), sokkal olcsóbban hozzájuthat a HAL-os változathoz, amit a későbbiekben akár egy 10-20 LED-ből álló LED-sorral is tud majd mérni, vagy egy pár alkatrészes panel segítségével akár literben is ki tudja jeleztetni, míg a hagyományos mechanikus talán 8-10 ponton mér különböző értéket, tehát az olcsóbb megoldás pontosabb értéket biztosít és soha nem kopik el.
Én jelenleg egy vízállót választottam, ami a tartályon nem mutatós, hanem LED-es visszajelzést biztosít. Várhatóan a jövőhéten érkezik az új tartállyal.
Én lengyelből rendeltem mindent, így még a 3e Ft-os utalási és 90 ZL szállítási költség ellenére is olcsóbb, mint bármely itthoni árusítóhely. A tartály egy tízessel, a szűrők 1/3 árban vannak és az óra is 3e alatt van (WPGH water resistant), míg itthon ennyiért 1 helyen találtam mutatós névtelen standard 0-90 változatot, egy másik helyen már 5e Ft volt ugyanaz a mutatós HALL nélküli.

A folyékony gázt szűrő szűrőt kiszedtem (kb 2-3 cm átmérőjű kis szűrő) és vastagon tele volt alumínium jellegű, tehát ezüst színű finom forgáccsal. Azt és a légneműt cserélem, de a reduktort nem újítom fel, mert télen cseréltem hűtővizet és nagy macera leengedni, visszatölteni, mert nincs leengedő sem az autóban és a reduktor jól működik, a nyomás állandó program szerint és nincs 10 éves a rendszer. Az előző autómban 15 éves rendszerrel sem volt soha gondom nulla karbantartás mellett.
Előzmény: Dj. V. (66272)
coffemilk Creative Commons License 2020.05.26 0 0 66273

Szia Hobbi Zoli!!!

Írtad, hogy találtál a neten képet a töltőszelep rugóról, meg golyóról. Megosztanád velem?? Hasonló problémával küzdök.

Előre is köszönöm.

Előzmény: Hobbizoli (64105)
Dj. V. Creative Commons License 2020.05.26 0 0 66272
Lemértem, mindkét hátra menő szálon +5V van, de 3 új szálat behúzva (a hozzá adott kábellel) megoldható. WPGH-1 (STAG 100, 150, 200, 300, 400 kompatibilis) (1 csatlakozós kábellel adják) WPGH Bast (STAG 200, GoFast kompatibilis) (külön csatlakozós 10 centis-, és külön hosszú kábellel adják) LPGTECH TECHlevel (Tomasetto, Landi Renzo, BRC, OMB kompatibilis) Tehát az első vagy az utolsó lenne a jó választás, a kérés az, hogy ez használható-e a Zavolihoz.
Előzmény: Dj. V. (66268)
kacagógerle Creative Commons License 2020.05.25 0 0 66271

Tuti nincs, kétszer is megnéztem...

Előzmény: kiggyo (66270)
kiggyo Creative Commons License 2020.05.25 0 0 66270

Húzd le a magnesszelepről a kábelt és hagyd hogy járja ki a motor a gázt a csőből. Tuti nincs kézi elzáró?

Előzmény: kacagógerle (66269)
kacagógerle Creative Commons License 2020.05.25 0 0 66269

Sziasztok!

Szűrőt kellene cserélnem a reduktor előtti mágnesszelepben(Landi Renzo SE81, keverőfejes). 

Most vettem észre, hogy a tartálynál a multiszelepen(Atiker) nincs kézi elzáró. Ki kell fogyasztanom a gázt, vagy egyszerűen a gyújtás levételekor elzár a multiszelep mágnesszelepe és nem fog ömleni a szűrőcsere közben?

Köszönöm!

Dj. V. Creative Commons License 2020.05.25 0 0 66268

Tartálycsere esetében, ha korábban E20-67R010410 jelölésű volt, be lehet tenni olyat, ami a következő adatokkal bír?

BRAND / APPROVAL
Tomasetto     E8 67R-013018
BRC     E13 67R-010004
Ceodeux     E13 67R-010013
Lovato     E4 67R-0194004
Emmer     E3 67R-0158416
OMB     E13 67R-010188

Zavoli rendszerhez kéne, de ugye azt nem említi, ahogy a jelen tartály papírja sem.

 


Illetve a Zavoli Alisei-N-hez melyik a jó szintmérő?

WPG-2 0-90 ohm
WPG-4 50 kohm - 0
WPGH-1 (12V kell, 50 kohm, 0,8V tartalék, 4,5V tele)
WPGH Bast (adatai ismeretlenek)
OMB 0-90 ohm (12V)
KME PW2 50ohm (AEB1050, EMER 1D kompatibilis)
KME PW3 (tele 0,1 kohm, 20,30,50k beosztásokkal... üresen 50-75 kohm)
LPGTECH TECHlevel (12V kell, 0-5V között ad ki jelet, mozgó alkatrész nélküli HAL elemes)
Lovato Smart (adatai ismeretlenek)
AEB 1090 0-90 ohm
AEB 1050 0-50 ohm
AEB 1300 90-0 ohm


Egy névtelen volt eddig, de egyrészt valamiért nem is volt jó rá, mert üresen is 20% körüli értéket mutatott, így amennyire lehetett, el lett forgatva és a fülének a külső szélén lett csak megfogatva. Viszont ebben is kikoptak az érintkezők, mint a korábbi autó esetében, ezért én hajlanék arra, hogy hátrahúzok 12V-ot (vagy a biztonsági szelepről átkötöm) és a HAL elemes változatot választom, de tudtommal az ECU ellenállást mér és nem feszültséget, ezért kérnék segítséget ebben a kérdésben, hogy valójában mit is mér, mert az egyik szálat a testre kell kötni, a másik kettő összekötve megy az ECU-ba jelenleg 0-0 ohm-os műszer esetén.

Program szerint választható:
AEB (szám nincs, 50 ohm-os vagy 90 vagy fordított, nem derül ki)
Cartesio (4 értéket lehet megadni 0-255 között)
0-90 ohm
Nem általános (4 értéket lehet megadni 0-255 között)
Nem általános fordított (4 értéket lehet megadni 0-255 között)

 

Cartesio adatai Landi Renzo szintjelző műszer esetén:

Nominal Supply Voltage  +5 Vdc (± 0.5V)
Linear Output Voltage  0.5– 4.5V  ratiometric

 

...viszont a rajzok között nincs meg ennek a bekötése, se az, hogy végül is mi a szabvány: 5V (Landi Renzo) vagy 12V (WPGH-1, OMB, TECHlevel).

Ezek a bekötési lehetőségek vannak az ECU-hoz.

 

Tehát ellenállást vagy feszültséget mér az ECU és milyen bekötés mellett lehetne használni ilyen HAL elemes szintjezőt, hány volton?

 

Resolve Creative Commons License 2020.05.22 0 0 66267

Sikerült vennem tömítést, a régi gatya állapotban volt. 

A multiszelep úszó mechanikájának nyikorgó hangja van, szabad azt valamivel megolajozni?

Az úszónak viszont csak az egyik oldalán van rajta a gumi tömítőgyűrű, pótoljam a másik oldalit?

Resolve Creative Commons License 2020.05.20 0 0 66266

Lengyelből hozta egy ismerősöm még a vírus előtt. 

Előzmény: no_holy_shit (66265)
no_holy_shit Creative Commons License 2020.05.20 0 0 66265

ahonnan szerzed az uj tartalyt ott nincs tömités?

Előzmény: Resolve (66264)
Resolve Creative Commons License 2020.05.20 0 0 66264

Nagyon köszönöm az infót!

Ha bemegyek egy tömítéstechnikai boltba a régivel akkor kapok újat, vagy speciális kell bele?

Előzmény: Szappanos -Autógáz (66263)
Szappanos -Autógáz Creative Commons License 2020.05.20 0 0 66263

Igen jó lesz bele a multiszelep, és a tömítést cserélni kell!

Előzmény: Resolve (66262)
Resolve Creative Commons License 2020.05.19 0 0 66262

Lejár a tartályom ami 600x220-as. Viszont csak 600x225-t sikerült venni, ami elvileg egy kicsit magasabb. A kérdésem az lenne, hogy a régi multiszelep jó lesz bele vagy vennem kellene újat?

Cserekor a multiszelep alatt a gumitömítést cserélni kell?

Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2020.05.16 0 0 66261

Lehet gazzal hajtott tartalyautoval szallitja a benzint.:-)

Előzmény: jocijocó (66260)
jocijocó Creative Commons License 2020.05.16 0 0 66260

Egy másik fórumon, egy agyilag zokni, annak örvendezett hogy emelik a benzin árát, és így jobban megéri majd gázzal járni. Hiába írtam neki, de te ettől még ugyanannyiért autózol gázzal. Nem akarta megérteni amit írtam, inkább elengedtem, mint vitatkozzak vele egy estét. 

Törölt nick Creative Commons License 2020.05.14 0 0 66259

Úgy néz ki, azért kezd visszafelé tendálni a gáz/lpg és benya közötti különbség.

 

Ma MOL kúton tankolva 205Ft - 8ft, a 95-ös pedig 320 ft körül, és holnap emelik 8ft-tal.

Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2020.05.10 0 0 66258
R!ck4 Creative Commons License 2020.05.10 0 0 66257

Abban az értelemben véve működik, hogy rengeteg beszerelés vissza van mondva, és heti 1x csinálják meg azokat a dolgokat, amikor összegyűltek. Szóval jelen esetben az épp működés van csak meg. 

Előzmény: dokeee (66244)
Vöcsök_ Creative Commons License 2020.05.08 0 0 66256

Mivel ezzel már összeszerlték és működik, így marad. Köszönöm mindenkinek ez infókat, gépésznek kükön is!

Előzmény: no_holy_shit (66254)
gepesz Creative Commons License 2020.05.08 0 1 66255

Nem tudom, hogy hány üzemórával, átlagfogyasztással számolsz?

Ez papír, ceruza, számológép kérdése.

Csak amit kérdeztél, arra válaszoltam. (részben)

Előzmény: Vöcsök_ (66253)
no_holy_shit Creative Commons License 2020.05.08 0 1 66254

1200ccm cmi szemelyauto motor?? Akkor nem egyszerübb egy 1.6 vagy 1.9D-t belerakni??

Előzmény: Vöcsök_ (66247)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!