Keresés

Részletes keresés

sensei47 Creative Commons License 2011.03.05 0 0 510

Ma van az évforduló:

 

Moszkva, március 5. - A véreskezű kommunista diktátor 73 éves korában halt meg Moszkva melletti birtokán.

turulkovics Creative Commons License 2004.06.11 0 0 509
MIÉP annak tekinti. A többiek meg nem. A MIÉP az EUba SZERETNE menni?
Előzmény: Dancsecs (507)
onagyz Creative Commons License 2004.06.11 0 0 508


Hír 264. Könyv a komenizmusról (06. 11.)

*
Martin Amis olyan szuggesztíven ír az ukrajnai éhínségről, a bolseviki kínzási módszerekről, Sztálin cinizmusáról, hogy az olvasónak kedve támad ott lenni :)
Dancsecs Creative Commons License 2004.05.03 0 0 507
Sztálin az Európai Unióban

Sztálin Magyarország uniós csatlakozásakor továbbra is Budapest díszpolgárának tekintendő, ugyanis a Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén nem törölte a szovjet diktátort a kitüntetettek sorából. A MIÉP az ügyben Alkotmánybírósághoz fordul. A Fidesz támogatja a kezdeményezést.

Jogilag hibásnak és elfogadhatatlannak tartja a Fővárosi Közgyűlés Sztálinnal kapcsolatos döntését Dancsecs György MIÉP-es képviselő. A testület elutasította ugyanis a politikus azon módosító indítványát, amely hatályon kívül helyezte volna Budapest Székesfőváros Törvényhatósági Bizottsága 1947-es határozatát, amely ezt a címet adományozta Sztálinak. A Fővárosi Közgyűlés többsége inkább Tiba Zsolt főjegyző álláspontjára épülő határozatot fogadta el, amely szerint a jelenlegi Fővárosi Közgyűlés nem jogutódja annak a fővárosi testületnek, amely a diktátort „megtisztelte”. A MIÉP képviselői és a független képviselő nem vettek részt az említett voksoláson, mert mint mondják: szerintük a határozat elfogadása sem ténylegesen, sem jogi értelemben nem törli Sztálint a díszpolgárok közül, tehát Sztálin Magyarország Európai Uniós csatlakozásakor továbbra is Budapest díszpolgárának tekintendő. Dancsecs György kijelentette: az önkormányzat igenis jogutódja a korábban működött Fővárosi Törvényhatósági Bizottságnak, mivel a Fővárosi Tanács jogelődje a Fővárosi Közgyűlésnek. Hozzátette: érdekes, hogy a Fővárosi Tanács korábban több olyan rendelkezést törölt és módosított, amit az a törvényhatósági bizottság hozott, amelyet a főváros jelenlegi vezetése nem tekint jogelődjének. A kérdés tisztázása érdekében a Magyar Igazság és Élet Pártja az Alkotmánybírósághoz fordul. – A díszpolgári cím erkölcsi elismerés, amely a főváros tiszteletét és háláját fejezi ki a kitüntetett személy felé. Joszif Viszárionovics Sztálin egyetlen jóérzésű ember véleménye szerint sem méltó arra, hogy — akár holtában — e címet viselhesse. Sztálin súlyos bűnöket követett el az emberiség, Európa, Magyarország, a magyar nép, Budapest, a budapestiek ellen, ezért méltatlan arra, hogy bárhol és bármikor Budapest díszpolgára legyen – olvasható Dancsecs közleményében. A tegnapi szavazás egyfajta kompromisszumos megoldásnak tekinthető, hiszen bár nem törlik a diktátor címét, de nem is tekintik a főváros kiemelt polgárának - mondta Kupper András, a a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ frakció vezetője. Hozzátette: az ideiglenes eredmény ellenére a Szövetség támogatja a MIÉP kezdeményezését. A politikus leszögezte: az ügy nem fejeződött be a díszpolgárság kérdésével, hiszen a budapesti 70-es trolik is a diktátor 70-ik születésnapján kapták számozásukat.

Dancsecs Creative Commons License 2004.04.30 0 0 506
Az Alkotmánybírósághoz és a közigazgatási hivatalhoz fordul a fővárosi MIÉP-frakció, mert hibásnak tartja jogilag a Fővárosi Közgyűlés Sztálinnal kapcsolatos döntését - nyilatkozta Dancsecs György, a párt képviselőcsoportjának tagja.
Az ellenzéki politikus elmondta, hibásnak tartják Tiba Zsolt főjegyző azon jogi álláspontjára épülő határozatot, hogy a jelenlegi Fővárosi Közgyűlés nem jogutódja annak a fővárosi testületnek, amely az 1947-ben díszpolgári címet adott a szovjet diktátornak, Sztálinnak.
A közgyűlés csütörtökön este egyhangú szavazással fogadta el azt a határozatát, amelyben kinyilvánította, hogy J. W. Sztálin nem tekinthető a Fővárosi Közgyűlés, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Köztársaság fővárosa, Budapest díszpolgárának.
Dancsecs György kifejtette, hogy példákkal támasztották alá azt az álláspontjukat, hogy az önkormányzat jogutóda a korábban működött Fővárosi Törvényhatósági Bizottságnak. Azért jogutódja, mivel a Fővárosi Tanács is senki által nem vitatottan jogelődje a Fővárosi Közgyűlésnek - mondta.
Dancsecs Creative Commons License 2004.04.30 0 0 505
S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

A Főváros Közgyűlés 2004. április 29-i ülésén nem törölte Sztálint a díszpolgárok sorából. Dancsecs György MIÉP-es képviselő módosító indítványát, mely hatályon kívül helyezte volna a Budapest Székesfőváros Törvényhatósági Bizottsága 486/1947. kgy. sz. határozatát a Fővárosi Közgyűlés 23 igen szavazat mellett 26 nem szavazattal és 8 tartózkodással elutasította. A MIÉP képviselői és a független képviselő nem vettek részt azon a szavazáson mely azt mondja ki, hogy a Fővárosi Közgyűlés nem tekinti Sztálint Budapest díszpolgárának. Ugyanis e határozat elfogadása sem ténylegesen, sem jogi értelemben nem törli Sztálint a díszpolgárok közül, tehát Sztálin Magyarország Európai Uniós csatlakozásakor továbbra is Budapest díszpolgárának tekintendő. A kérdést tisztázandó a Magyar Igazság és Élet Pártja Fővárosi Közgyűlés az Alkotmánybírósághoz fordul.

mallon Creative Commons License 2004.04.30 0 0 504
És úgy is lett, elveszítette, amit elveszíthetett:
Törölték Sztálin díszpolgári címét

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén törölték Sztálin díszpolgári címét.Egyhangú szavazással fogadta el a Fővárosi Közgyűlés, hogy J. V. Sztálin nem tekinthető többé Budapest díszpolgárának
Előzmény: mallon (503)
mallon Creative Commons License 2004.04.30 0 0 503
Sztálin elvesztheti Budapesti Díszpolgári címét
2004. április 29. 18:53

MNO
A Fővárosi Közgyűlés ma dönt Sztálin Budapesti Díszpolgári címéről.

A Fővárosi Közgyűlés várhatóan ma dönt arról, hogy megfosztja a Sztálint a díszpolgári címétől, amelyet 57 évvel ezelőtt adományozott neki a Budapest Székesfőváros Törvényhatósági Bizottsága.
A főváros azzal magyarázza, hogy csak most dönt az ügyben, hogy jogi akadályokba ütközött, mivel a Fővárosi Közgyűlés nem jogutódja az adományozó testületnek. Ezért a testület ma nem a korábbi döntést módosítja, hanem kimondja: az akkori bizottság által oda ítélt címeket nem ismeri el, és Sztálint nem tartja méltónak arra, hogy a Budapest díszpolgára legyen – hangzott el az RTL Klub híradójában.
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=216920&rvt=2


Előzmény: pert1 (502)
pert1 Creative Commons License 2004.04.26 0 0 502
Úgy látszik találtak valami furmányos megoldást a föváros desztalinizációjára, április 29-én
akarják megszavazni. Lehet, hogy Sztálin nélkül megyünk az Eunióba?

"Eloterjesztés Sztálin díszpolgárságának törlésérol

Elkészült az a Tiba Zsolt fovárosi fojegyzo által összeállított eloterjesztés, amely kimondja,
hogy Sztálin nem tekintheto Budapest díszpolgárának.

A szakvélemények szerint az önkormányzati törvény alapján a Fovárosi Önkormányzat jogutódja a
korábbi Fovárosi Tanácsnak, de sem a Fovárosi Tanács, sem a Fovárosi Önkormányzat nem általános
jogutódja a Sztálint díszpolgárrá fogadó testületnek.

A fopolgármesteri felkérésre a fojegyzo által kidolgozott jogi megoldás lényege: nem a múltat
változtatják meg, tehát nem a nem jogelod testület konkrét határozatát módosítják, hanem a mai
Fovárosi Közgyulés, helyi közügynek tekintve a kérdést, hoz döntést arról, hogy kit, illetve
jelen esetben kit nem ismer el, illetoleg tart méltónak arra, hogy a bármikor történt
címadományozás alapján Budapest díszpolgárának minosülhessen."


http://www.budapest.hu/engine.aspx?page=news&artname=20040406-cikk-dgsztalin

remekm Creative Commons License 2004.03.17 0 0 501
... 101 ! :( ... http://www.peticio.hu/?id=505
Előzmény: remekm (498)
Kevin Winterburn Creative Commons License 2004.03.14 0 0 500
Sztálin is jó magyar mi?
Előzmény: voks02 (499)
voks02 Creative Commons License 2004.03.14 0 0 499
Mi, magyarok, úgy gondoljuk, hogy az illetôk nagyon is jó magyarok. Lehet, hogy ti másként gondoljátok, de ez legyen a ti bajotok.

Üdvözlettel,

Péter

Előzmény: ...iLLeGaL... (494)
remekm Creative Commons License 2004.03.13 0 0 498
... A petíció (a "vicces"-ekkel együtt) 99-nél tart ... Kevés !

... Gyertek a levlistára !

JOEKER Creative Commons License 2004.03.13 0 0 497
...Még Demszky is lehet Moszkváé...!!!
Lear király Creative Commons License 2004.03.13 0 0 496
És így akarunk mi menni az EU-ba, Sztálinnal? Szégyen gyalázat! Teleki pedig még szobrot se kap, az őrült diktátor, a világ mészárosa meg vígan díszpolgár még mindig 2004-ben. A nagy liberális városvezetők pedig szépen csendben asszisztálnak mindehhez.
Előzmény: Törölt nick (472)
Kevin Winterburn Creative Commons License 2004.03.13 0 0 495
Csodálkozol ezen? Vigyázz hamar nyilas leszel...
Előzmény: ...iLLeGaL... (494)
...iLLeGaL... Creative Commons License 2004.03.13 0 0 494
Most nézem, hogy ezen a listán alig van magyar - szinte csak bőröndös :((((
Előzmény: voks02 (473)
remekm Creative Commons License 2004.03.11 0 0 493
... Föliratkozás a "Nemzetközi Demokrata Fórum"-ra: demokrata_forum-subscribe@yahoogroups.com

:)

remekm Creative Commons License 2004.03.11 0 0 492
Rövid fejszámolás: Ha heti 100 aláírás gyűlik a petícióra, akkor 20 év alatt jön össze 100000 ...

Tehát: Létrehoztam egy fórumot:

... demokrata_forum@yahoogroups.com

Jelentkezzetek föl erre a fórumra, aztán - addigis amíg el nem készül a petíció - időnként "együtt mozdulunk" ... :)

remekm Creative Commons License 2004.03.10 0 0 491
Hogy ne essünk a lakonizmus hibájába és ne válasszunk hosszú utat, ha a rövid is járható, ezt a levelet írtam a Főpolgármesteri Hivatalnak:

"Forró Zoltán,
Budapest Főpolgármesteri Hivatal
irodavezetője részére
forroz@budapest.hu

Tisztelt Irodavezető úr !

Az index fórumon (http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9023393&uq=486) azt olvastam, hogy a Főváros Sztálinnak Budapest Díszpolgára címet adományozott, amit a mai napig nem vontak vissza. A díszpolgári cím nem "évül el", nem igaz, hogy csak élő embernek adható (pl. Raoul Wallenberg is posztumusz kapta meg a címet) és volt már példa visszavonásra (1948. márc. 15-én Haynaut, Jellasicsot és hg. Windischgraetzet rendkívüli díszközgyűlés fosztotta meg a főváros díszpolgárának címétől).

Ha mindez így igaz, akkor tisztelettel kérem, hogy továbbítsa a Főváros Közgyűléshez a kérésemet, hogy - célszerűen 2004. október 23-án - Sztálintól vonják meg a díszpolgári címet.

Kérésem kedvező elbírálásában bízva,

Tisztelettel,

Rácz András
raczand@hotmail.com

Kapja: Címzett
- gondola fórum
- hirtv fórum
- index fórum
- mno fórum
- nol fórum
- origo fórum"

remekm Creative Commons License 2004.03.09 0 0 490
Kedves Barátom,

Az "ódium" magyarul "következmény".

Annak (egyik) ódiuma, hogy odatették, az, hogy el kell onnan venni.

Ha téged ez nem érdekel, akkor percemberke vagy. Ha téged ez nem érdekel, akkor mi a francnak jösz ide a Polfórumra ?

Előzmény: Derek (488)
HAME Creative Commons License 2004.03.08 0 0 489
"Tessek csak otthagyni a listan azokat akiket egyszer odatettek es vallalni erte annak odiumat."

Miért kéne vállalnia Demszkynek az egykori Fővárosi Tanács ódiumát?
Más kérdés hogy vállalja. Tán még büszke is rá. :DD

Előzmény: Derek (488)
Derek Creative Commons License 2004.03.08 0 0 488
Nekem tokmindegy amugy,de aki meghalt az mindenki egykori diszpolgar ,mert hogy lehet egy nem elo szemely diszpolgar,abszurdum.Ugy hulyeseg ahogy van.Es tessek csak visszaadomanyozni Haynaunak es Mussolininak is.ha meg valakit meg akarnak fosztani ilyesmitol akkor fosszak meg meg eleteben. Es kulonben is uncsi.Szarok ra ki BP diszpolgara,kabe annyira mint arra is ki Pozsonye.
Tessek csak otthagyni a listan azokat akiket egyszer odatettek es vallalni erte annak odiumat.
Előzmény: HAME (487)
HAME Creative Commons License 2004.03.08 0 0 487
Alapvetõ tévedés!
A listán most is ott vannak, csak mint egykori díszpolgárok. A jónép így láthatja a politikai széljárásokat. Nem meg nem történtté téve, csak korrigálva lett a megtörtént. Most a nagykönyvben az áll "Haynau Budapest díszpolgára 18XX-től 1948-ig". Ha Sztálin díszpolgárságát megszüntetnék (-tték volna) ez állna: "Sztálin Budapest díszpolgára 194X-től 2004-ig (2000-ig)"

Böhm András pedig inkább létesítsen orális kapcsolatot egy vacogós cápával, de ne nyilatkozgasson, ha lövése sincs arról, hogy mi a jogfolytonosság.
Valahol a topic elején belinkeltem az erről szóló törvényt.

Előzmény: Derek (484)
remekm Creative Commons License 2004.03.08 0 0 486
Kedves Barátaim,

Bár lehet, hogy Sztálin díszpolgársága de facto "elsikkadt", mindenképpen tisztább volna egy explicit _visszavonás_ !

... Kérlek, írjátok alá: http://www.peticio.hu/?id=505

Köszönöm,

r.m.

Don Alfonso Creative Commons License 2004.02.26 0 0 485
Hát ez az.
Ezen az alapon az országgyűlés poszthumusz megfoszthatná a trónjától II. Lajost, megváltoztatva ezzel jogelődje tévesnek bizonyult döntését.
Előzmény: Derek (484)
Derek Creative Commons License 2004.02.26 0 0 484
"Haynaut, Jellasicsot és Windiscgraetz herceget az 1948. március 15-én, a szabadságharc kitörésének 100. évfordulóján tartott rendkívüli díszközgyűlés fosztotta meg a főváros díszpolgárának címétől."

En mondjuk visszaraknam oket is,hadd lassa a jonep,hogy a politikai szeljarastol fuggoen az eppen aktualis politikusi garda hova es merre nyalt,Ugyhogy tessek csak rajta hagyni az osszeset aki eddig megkapta,Sztalintol Haynauig,es tessek vallalni a multat, mert attol hogy az eppen aktualis szelektol fuggoen egyeseket kitorulnek ,masokat odaraknak attol meg nem teszik meg nem tortentte a megtortenteket.

Előzmény: Lajos bácsi (477)
dekóder Creative Commons License 2004.02.26 0 0 483
Lajos bácsi megjegyzése sem Sztálinra vonatkozott kizárólag, sokkal inkább olyanokra, akik megérdemelten kapták a címet, ám most, e rendelet szerint, nem birtokolják azt.
Előzmény: voks02 (482)
voks02 Creative Commons License 2004.02.26 0 0 482
Egyrészt hivatkozik még a rendelet két korábbira, a 30/1992 ls 31/1992 számúakra, és azoknak eddig nem tudtam a nyomára bukkanni (a jogtár már rég nem tartalmazza ôket, mivel tíz éve nincsenek az élôk sorában). Ezeket is jó lenne ismernünk.

Másrészt, abból, hogy tévedtem, és az új rendelet nem csak élôkre, hanem holtakra is érvényes (egyébként a rendelet errôl nem rendelkezik, én feltételeztem, de hibásan), még egyáltalán nem következik semmi Sztálinra nézve csak azért, mert ô is meghalt már.

Üdvözlettel,

Péter

Előzmény: dekóder (481)
dekóder Creative Commons License 2004.02.26 0 0 481
Vagyis továbbra is érvényes Lajos bácsi 469-es megjegyzése.
Előzmény: voks02 (480)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!