Veszedelmes merényletet hiúsított meg csütörtök este az aggkori elmerengés, a rossz látás és a hibás hangosítás. Faludy György költőt kilencvenötödik születésnapján esztrádműsorral próbálták megölni korábbi barátai. Az elkövetők a halállal rémisztgették az idős költőt, bevetették a hamisan éneklő kövér embert, és kortárs komolyzenét énekeltek neki. Faludy túlélte, de remélhetőleg megírja.
Gyalázat, szégyen, pofátlanság határa, kinek áll érdekében, időviharba kerültem-e - ezek az első és aztán a folyamatos benyomások, amik egy épeszű embert érhettek Faludy György 95. születésnapján, a Nemzeti Színházban. Ilyen születésnapja itt nem volt senkinek, amióta feloszlott a Munkásőrség Központi Énekkara. Tanulság: az ember válogassa meg a barátait, különben azok öregkorára hülyét csinálnak belőle.
Félelem és rettegés
Tulajdonképp már a színházi előadássá tett nyilvános születésnap is elég fura dolog. Az úgy szokott hangzani, hogy mondjuk "Száz éve született József Attila". Ez meg mintha azt üzenné: kilencvenöt éve született Faludy György - és még él! Mélyen tisztelt publikum, itt látható a Nagyon Öreg Költő!
A főkolompos Jordán Tamás és Farkasházy Tivadar, a műsoros est házigazdái. Ők például mindketten méltó megemlékezésnek találták, ha előadnak néhány előre megírt antalimrés-nyomasekbobós dialógot. De úgy ráadásul, hogy szép fekete mappából olvassák fel a frappáns poénokat, mert megtanulni a szöveget, az azért mégiscsak túlzás egy szülinap miatt. Így tett a többi színész is a Faludy-versekkel, tisztelet a néhány kivételnek. De nem is ez a súlyos, hanem hogy a tizenvalahányezer Faludy-versből tapintatosan beválogattak egy szép krizantémcsokorra (koszorúra!) valót a haláltémájúakból. Hogy meg ne feledkezzen róla az ünnepelt. De nem, bazmeg, még ennél is van durvább: az a korpulens ember, aki gitárkísérettel énekelte el a Haláltánc-balladát - jó hosszú és csupa halál -, anélkül, hogy korábban akár a gitárral, akár a hangjával megismerkedett volna. Szóval egy totál fals rikácsolást tessék elképzelni, meg síró húrokat, olyat, amin a Megasztár selejtezőjén olyan jókat kacagunk. A közönség szerencsére jólnevelt - soraiban frakcióvezető, pártelnök, tábornok -, és megtapsolja illendően. Hogy eljöjjön legközelebb is.
Hát kifütyülni mégse lehet az előadót egy 95. születésnapon. De ilyen előadót színpadra küldeni se lehessen. Így még nem gyalázták meg Faludyt. Lang Györgyi legalább csak abba sült bele, hogy felolvassa egy versét. Az egyszerűen csak nem sikerült. Rossz, csúnya betűk.
Az egyetlen értékelhető produkció, sőt talán az egyetlen ember, aki megértett valamit Faludyból, az Hobo. Igen, ez egy olyan rendezvény volt, ahol Hobo az Út, az Igazság és az Élet.
Diplomácia, villamos, szék
Eljött a kanadai nagykövet is, bár Farkasházy csak mint "a kanadai nagykövetség munkatársát" konferálja fel. Végül is elég ennyi, ki a fene tud kiigazodni a diplomáciában. Kapott maga mellé tolmácsot is, aki viszont jól kivehetően elfelejtette már a nyelvet, és inkább kitalálni igyekszik, miről beszélhet a nagykövet asszony. Diszkrét sugdolózás a nézőtéren az angolul értők között.
Szarnak ezek Faludyra, azt gyanítom.
Aztán volt még olyan is - ezek tényleg meg akarják ölni Faludyt! -, hogy egyszer csak bejön egy nő, és se szó, se beszéd, Kurtág-dalokat kezd énekelni. Aki nem tudná: Kurtág György dalai légköri zavarok és szűk ívben forduló villamoskocsik zajaiból állnak össze, ezért is vált obligáttá a születésnapokon a Happy Birthday, és nem a József Attila-töredékek. Erről csak annyi maradt a jegyzeteimben, hogy "Kill me. Now." Mikrohullámokat nem ér komponálni, mert kisüti az agyat, és elpusztul a közönség. Az csak egy régi tévedés, hogy az a művészet, amit senki se bír ki.
Faludy György az egész műsort felesége oldalán vészelte át, egy távirányított, motoros jégtáblára erősített karosszékében. Csak tizenöt percre gurult fel a színpadra, ahol Farkasházy Tivadar készített vele igazi baráti interjút. Rohadtul átsütött rajta a felkészültség, meg hogy Tivadarnak tényleg fontos az ő barátja. Így hangzott a jó Teddy kérdése:
"Ma autómentes nap volt, úgyhogy én mondok egy közlekedési eszközt, és te jössz. Mi jut eszedbe a villamosról?"
Faludynak szerencsére eszébe jut valami még a villamosról is, el is mond egy kedves kis anekdotát pár percben. Farkasházy nem használja ki a gondolkodási időt, következő kérdése: "Vonat?" A költő lefagy. A merénylőnek majdnem sikerült leállítani az agyát.
Téves hazatérés
Szarnak ezek Faludyra, azt gyanítom. Egy nap gondolkodást nem tettek ebbe a műsorba. De ez legyen Faludy György szomorúsága. Ezek a barátai. Kilencvenöt évesen sajnos már azokat sem válogathatja meg az ember. Szerencsére lecsapott az instant karma, mivel ezt a hetedhét országra szóló csődöt, ezt az orbitális égést nyilvánosan követték el. Ott volt mindenki, aki számít, és biztos vagyok benne, hogy nem erre számítottak a Nemzeti Színház igazgatójától. Ott volt a Pártelnök, és látta, hogy a haladó értelmiség tehetségtelen, érzéketlen lusta disznók gyülekezete. Hogy nem is olyan ciki a párducnadrágos rocker. Hogy ezek kóklerek.
A haladó értelmiség porig égette magát tiszteletadás címén a Nemzeti Színházban, amin ez a csapat korábban igen rosszmájúan, de nem ok nélkül viccelődött még pár éve. De most mégis inkább ide szervezik az emelkedett műsoros estjüket, mint az időközben mellérakodott, tényleg homlokegyenest ellenkező felfogást tükröző Művészetek Palotájába. Két külön világkép, valóban. Az egyik giccses és hazug, a másik nem giccses, és cementgyárnak is undorító lenne. Akkor meg már inkább a hazug giccs, ugye?
Hát éljen a 95 éves Faludy György. A költő egyébként 1988-ban tért haza, mert azt hitte, az ilyen ünnepségek politikai és szakmai okai megszűntek. Énszerintem lassan kezdhet megint csomagolni.
Sajnálom, ha így van (új infó), meg a tudatlanságomat is szégyellem, de a véleményemen ez nem változtat egy jottányit sem. Az elhíresült nyilatkozata - Tisza dögbogárnak nevezte Adyt, Horthy nem tudott J.A.-ról stb., tyű de jó, hogy nem kaptam kitüntetést stb.) - minden vérkeringés nélkül is rohadt ellenszenves. Üdv.
Kedves George, most dühös vagy. Tudom ez milyen,
velem is előfordul.
"Tőled azért többet vártam volna"
Sajnálom, ha csalódást okoztam,
de úgy érzem leragadtál ennél a zokni problémánál, pedig
az A. Nulla sem azt írta, hogy ez lenne a Faludy-val a
baja. Nem is erre bólintottam.
Tudod én úgy vagyok, hogy a pasimat is a hibáival együtt
szeretem.:)
Ájultan meg senkit.
üdv.
Aurora
P.s. de inkább a Szalonna példáját kéne követni...
Kedves Abszolút Nulla,
Jelen esetben a neved tökéletesen találó.
Idézlek: "Én unom Faludy műveit, nem kedvelem a gesztusait (pl. hogy látványosan zokni nélkül jár, mint Einstein, és olyan hajat is visel hozzá stb.), a ..."
Nos, ha kicsit is figyelmes lennél, s nem csak úgy vaktában osztogatnád jelzőidet, akkor tudhatnád, hogy Faludy Györgynek már mindkét lábát amputálni akarták. Ő nem hagyta. Hogy kerül a zokni az asztalra? Egyszerű, csak gondolkoznod kellett volna. Úgy, hogy a vérkeringést gátolja. Márpedig abból a költőnek ott elég pangó. Így kerül Einstein is ide, tudnillik Ő is érszűkületes volt.
Kedves hajnalpír,
Tőled azért többet vártam volna, minthogy abszolút nullának helyeselj.
Téged is idéznélek: "A manir-ban azért egyetértünk, de ez legyen a legkevesebb:) "
Tehát inkább amputálják a lábát, csak azért, hogy Te pl. ne vádolhatsd manírral, ugye? Nane.....
De Dereknél szerepelt az, amit te nem találtál:
"1921 Nobel Laureate in Physics
for his services to Theoretical Physics, and especially for his discovery of the law of the photoelectric effect."
Szykla
T. Derek!
Ezt most nem értem, mert a http címen található melyet beírtam bővebb!
Meg elég lett volna a Te általad fellelt helyet beírni!
Ne offoljuk szét a topicot! /habár Einstein emlegetése nem a miénk, alantabb! picit idetartozik!/
Bocs.
wizes WG.
A lényeg:
Einstein akkor is "Einstein" lenne, ha sosem kapott volna Nobel-díjat,
és Faludy akkor is "Faludy" lenne, ha sosem kapott volna semmilyen állami kitüntetést.
Azokat sem kell azonban bántani, akik kaptak idén kitüntetést. A Kádár-rendszerben is sokan kaptak, akiktől sosem vitattuk el.
Szykla
for his services to Theoretical Physics, and especially for his discovery of the law of the photoelectric effect.
Background
1879-1955
Residence: Germany and Switzerland
Affiliation: Kaiser-WilhelmInstitut now Max-Planck-Institut für Physik, Berlin
Book Store
Books by Albert Einstein
Books about Albert Einstein
Featured Internet Links
A. Einstein: Image and Impact. Electronic exhibit from the American Institute of Physics
Albert Einstein On Line
A short biographical sketch
A rather large collection of photographs
Find this:
Nobel News Links
Out from the Shadows of 'Great Men'
Links added by Nobel Internet Archive visitors
Spacetime Wrinkles -- a multimedia presentation of Einstein's theories of relativity
A short essay and a large photograph
Einstein Quotes - Words of Wisdom from Albert Einstein (submitted by "People in Action" directory)
Albert Eintein's Letters to President Franklin Delano Roosevelt (submitted by Glenn Elert)
Encyclopedia Britannica
An Einstien Tribute Pages with Einstein photo gallery,humor page,quote of day and links (submitted by Retired Esquire)
A review of a popular book on Einstein and relativity (submitted by Danny Yee)
Einstein - Image and Impact . AIP History Center. (submitted by Gerardo A. Leon)
A Science Odyssey: People and Discoveries: Albert Einstein (submitted by Evelyn Dorrity)
Quantum Reality - An article about the Einstein-Bohr Debate
HOTMAIL FREE E-MAIL (submitted by noooooobody)
exotic dodge viper's
Édesapámtól rámmaradt 3 kötet Faludy, melyet a hatvanas évektől kezdve mindíg mindenki kölcsönkért, mí egyszer csak 1-2 -őt nem kaptam vissza! /10 év múlva 1 igen/
Egyébként még szerencsém volt /apám miatt/ megkérdezni Szabó Lőrincztől, hogy melyik fordítás az "igazi"
Válasz:"Én igyekeztem hitelesen, míg FGY. hangulatában visszaadni."
wizes WG.
Az én kisfiam (most 20) úgy hét-nyolc éves korában egyszer belehallgatott egy „felnőttbeszélgetésbe”, ahol is az „ősz mester” egyik Villon-átköltését idéztük egy „szamizdat” kötetből. Elkérte a könyvet, és felszaladt vele a gyerekszobába. Másod- vagy harmadnap reagált: könnyes szemmel és görbe szájjal hozta a kötetet: apu, ez a bácsi tényleg ilyen szerencsétlen volt?
Mi viszont szerencsések vagyunk, gyerekeim, hogy egy időben élhetünk ezzel az ősz jampeccel – és bizony, többek közt (!!!!) én sem hordok zoknit, ha tehetem.
Isten éltesse Faludy Györgyöt, a legmagyobb élő magyar költőt!
Igen. Előbb kotyogtam, /bízva körülbelüli emlékezetemben/ mint körülnéztem volna!
1905-ben talált rá, de csak 21-ben kapta meg. Egyébként nem írtam, hogy hány éves volt mikor megkapta, csak azt, hogy elméletét mikor állította fel /tehát 26 éves volt/, valamint azt sem említettem, hogy nem fotoelektromos jelenség.
De itt egy jó hely:
http://turnbull.dcs.st-and.ac.uk/~history/Mathematicians/Einstein.html
Üdv. Mindenkinek, de ne térjünk el Faludi Gy.-től.
wizes WG.
Igazad van kozben utananeztem, de arra emlekszem ,hogy a foton ami 11-ben keszult kulon kiemeltek a nevet , mint 19 eves zseniet.
http://almaz.com/ Itt egyebkent elerheto minden info a Nobel dijasokrol, en emlekeztem rosszul.
Kedves Derek!
Ha már úgyis a kezemben van A fizika kultúrtörténete, megnéztem az általad említett képet is (357. oldal). Azon de Broglie nincs rajta, ő 1892-ben született, akkor még csak 19 éves volt. 1924-ben nyújtotta be doktori disszertációját, melyben az anyaghullámok elméletével foglalkozott. Itt egy érdekesség is, Schrödinger először "zöldség" megjegyzéssel félretette (374. oldal).
Üdv.: Szykla
Tevedtem, DeBroglie 29-ben kapta meg es akkor mar 37 eves volt, de 19 eves koraban mar a Solvay stabjahoz tartozott. Osi francia arisztokrata volt.
"
PRINCE LOUIS-VICTOR DE BROGLIE
1929 Nobel Laureate in Physics
for his discovery of the wave nature of electrons.
Background
1892-1987
Residence: France, Sorbonne University
Affiliation: Institut Henri Poincaré, Paris
T. DEREK!
Köszi. Einstein úgy emlékszem kb. 23-25 éves volt, valamint még a Svájci Szabadalmi Hivatalban dolgozott és csak az ottani fellelt irodalomból állította fel elmetét.
A fizika aranykora.
Üdv. wizes WG.
Kedves wizes!
Einstein 1921-ben kapott Nobel-díjat az indoklás szerint "érdemdús matematikai és fizikai kutatásaiért, különös tekintettel a fotoelektromos-effektus törvényének felfedezésére"
/Simonyi Károly A fizika kultúrtörténete 2. kiadás 398. oldal/
Ez pedig magyarul ugye fényelektromos jelenség, mint ahogy írtam :-)
Üdv.: Szykla
Kb ilyen rovid volt DeBroglie ertekezese is az anyaghullamelmeletrol es o meg azt hiszem harminc eves sem volt amikor megkapta a Nobel dijat. Van itt nalam egy fenykep a Solvay fele belga kemiai konszern 1911-es tudomanyos stabjarol es ott DeBroglie-tol Einsteinen Nernst-ig a kor osszes akkori Nobel dijasa es jelentos fizikusa es kemikusa rajta volt.
A Brown féle piciny mozgásokért kapta! /bocs de a pontos címre nem emléxem így azonnal, de arra igen, hogy ösznye-visznya fél oldal volt az értekezés. Lehet töményen is fogalmazni./
Bocs.wizes WG.
PS.
Az eddigi összes zoknielmélet igaz.