Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.10.10 0 0 17

Hű de régi topik.

liverpudli Creative Commons License 2002.05.07 0 0 16
Minden törvény annyit ér, amennyit be tudnak tartatni belőle. Egyébként sem a jelképek fontosak, hanem az életérzés meg az emberek fejében lévő gondolatok.
harm2 Creative Commons License 2002.05.06 0 0 15

Fején lett találva az a bizonyos szeg.

Előzmény: leha (14)
leha Creative Commons License 2002.05.06 0 0 14
igaz is: nem az önkényuralmi jelképek, hanem a _bukott_ önkényuralmi jelképek vannak betiltva : )
harm2 Creative Commons License 2002.05.06 0 0 13

Nomeg aztán van valami olyan kempo (küzdősport) irányzat is, amely tagjai szívük felett viselik a horogkeresztet. Valami azt súgja nekem, hogy valszeg mégsem fasiszták...

IMHO ez az egész önkényuralmi badarság az Antall-kormány "hűde-vágjunk-alá-a-rohadt-bolsiknak" eszement ökörségéből született. A kereszt valahogy mégsem önkényuralmi jelkép, pedig a szent inkvizíció során rengeteg embert égettek elevenen meg, fojtottak mocsárba, stb. divatos kifejezéssel élve koncepciós perekben.

Vízerőművek kellenek Creative Commons License 2002.05.06 0 0 12
Dehogy a fordítottja! Nézd meg egy régi képen v. filmen!
Előzmény: Pate (10)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.06 0 0 11
Akkor most tessék nekem megmondani, melyik? Fordított vagy nem?
Természetesen nem a jelkép számít, hanem a tartalom, én is így gondolom.
Előzmény: Pate (10)
Pate Creative Commons License 2002.05.06 0 0 10
De a fordítottja. És tényleg "ártó, rossz, negatív" szimbólum, állítólag Hitler tudatosan választotta ezt. Betiltani meg tényleg fölösleges, hiszen be van tiltva, aztán látod...
Előzmény: Vízerőművek kellenek (6)
leha Creative Commons License 2002.05.06 0 0 9
minek? egy lelkes fasiszta attól még nem lesz kevésbé lelkes fasiszta, hogy a pros háttéren fehér körben fekete horogkereszt helyet piros háttéren fehér körben fekete fogaskereket fog hordani.
a barom fasiszta ugyanúgy barom fasiszta marad, de máris szalonképes, mert azt a csúnya horogkeresztet nem hordja? ugyanmá!

és mindez igaz kommenistára is

Törölt nick Creative Commons License 2002.05.06 0 0 8
Bocs, akkor tévedtem. Azért nem szívesen látom a horogkeresztet egy náci ifjú karján. A vörös csillagot sem a saját közegében. Talán különbséget lehetne tenni egy törtélelemkönyben látható fénykép, és egy lelkes fasiszta között.
Előzmény: Vízerőművek kellenek (6)
Snakeser Creative Commons License 2002.05.04 0 0 7
Valamelyik amcsi filmben láttam, hogy ott nincs vörös csillag a Heinekenen. Pontosabban csak a szegélye piros, a közepe üres. Pedig ott nincs törvény ellene, csak gondolom nem volt túl népszerű szimbóleum.
Előzmény: Vízerőművek kellenek (6)
Vízerőművek kellenek Creative Commons License 2002.05.04 0 0 6
Heló!

fred: nem a fordítottja, ugyanojan, mint a szvasztika. A "fordított" szvasztika viszont "ártó, rossz, negatív" az indiai kultúrában. Egyébként a horogkereszt-szerű motívumaik voltak az ősi indoeurópai népeknek is.
Véleményem szerint fölösleges betiltani mind a vörös csillagot, mind a horogkeresztet, mivel egyszerűen nem lehet eltűntetni őket (jó példa a Heineken, vagy a mostanában aranykorát élő "tényfeltáró" II. vh.-ról szóló könyvek sokasága, majdnem mindegyikükön ott virít az a bizonyos jel).
És ha globálisan betiltanák, mi lenne szegény távol-keleti buddhistákkal/hindukkal (most hirtelen nem jut eszembe melyik vallás is használja jelképként, de úgy rémlik, mindkettő)?

Qqberci Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5
"...hagyjuk a fenébe és foglalkozzunk értelmes dolgokkal.

Igazad van.

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.03 0 0 4
Lehet hogy én is rosszul emlékszem, de a fasiszta hogorkereszt pontosan a tükörképe az eredetinek, amit szvasztikának hívtak.
Más: néhány éve néhány "konzervatív gondolkodású keresztény fiatal" (nem az én elnevezésem) megemlékezést tartott Szálasi születési évfordulóján. Volt minden ami kell, árpádsáv, lobogók, és a náci cirkusz összes kelléke. Végül a bíróság úgy döntött, hogy ez csak történelmi ülés volt....Persze, én meg láttam a balatont lángolni.
Vagy tartsunk, tartassunk be egy törvényt, vagy hagyjuk a fenébe és foglalkozzunk értelmes dolgokkal.
békesség:fred
Előzmény: liverpudli (3)
liverpudli Creative Commons License 2002.05.03 0 0 3
Hello Qqberci!
Lehet, hogy rosszul emléxem, de mintha azt olvastam volna valahol, hogy a horogkereszt Indiában a termékenység jelképe. Később Hitler magáévá tette, de erről szegény kereszt nem tehet.
Qqberci Creative Commons License 2000.09.19 0 0 2
Süllyedünk, süllyedünk...
Pedig lehet, hogy egyszer még a narancs is be lesz tiltva, aztán majd nyalhatjátok a citromot...
ddani Creative Commons License 2000.09.16 0 0 1
1ébként érdekes kérdés. valahogy nem tunik értelmesnek ez a történelmi-politikai álkorrektség, úgyis talál magának az önkényuralom új jelképet, most akkor játsszunk dedós jogi huzavonát, hogy mondjuk a fasiszta kismamák szövetségének szögespelenka-logóját fokozottan tilos legyen a vécéfalra rajzolni, illetve hasonló vonalon, ne lehessen nyilvánosan szellemnek öltözve lovagolni stb?? a horogkereszt is csak a II.VH után lett gázos, azelott tök mást jelenthetett, és ha lerajzolom, legyen szíves a törvénykezés ne csapjon a kezemre vagy kurzoromra, mielott tisztáztuk volna, hogy mi a szöszt értek ez alatt a jelkép alatt éppen, mert lehet, hogy az én értelmezésem szerint ez pont egy kozmikus szeretet-ikon vagy egy tegnapelott alakult szervezet adaptált jelképe, ki érti ezt? és hány ágú csillag az, ami nem önkény/eroszakszervezet jelképe??(én legalább 8-ig mindenhez tudok legalább 1et). csillagok, ne ragyogjatok...
Előzmény: Qqberci (-)
ddani Creative Commons License 2000.09.16 0 0 0
0 önkényuralmi jelképet!!
Qqberci Creative Commons License 2000.09.16 0 0 topiknyitó
Néhány éve a Marxim étterem tulajdonosát bíróság elé citálták, mert étterme cégére egy torz vörös csillag volt. Végülis nem ítélték el, mert a vörös csillag valóban egy torz karikatúra volt, mint ahogy az étterem is az.

Ha viszont veszel egy üveg Heineken sört, akkor azon egy igen helyes kis vörös csillag van. Betiltani viszont nem lehet, mert a derék hollandusokat mégsem vádolhatjuk be.

Múlt héten láttam valamit, ami, feltehetöleg tudatlanságomnál fogva, legalábbis meglepett. Egy Buddha-szobor volt, a mellén egy jókora horogkereszttel. Ez nem csak nekem volt új, hanem a jelenlévö igencsak nemzetközi csapat sok tagjának, és szóvá is tettük kalauzunknak. Ö viszont elmondta, hogy ez a jal a buddhizmus egyik alapjele, és mivel Hitler hallott valamit a buddhizmusról, amit át akart ültetni saját rögeszméibe is, szándékosan választotta ezt a jelet (elnézést, hogy nem tudom pontosan visszaadni az elbeszélést, de a téma egyébként elég távol áll tölem).

A kérdésem tehát az, hogy van-e értelme betiltani bármilyen geometriai alakzat rajzolását, vagy inkább azok jelentését és történetét kellene ismertté tenni, hogy senki ne használja öket kompromittáló vagy irritáló kontextusban? Van-e értelme olyan törvényt hozni, amit betarttatni nem lehet, csak magyarázni? (hiszen mind a vörös csillag, mind a horogkereszt vagy a nyilaskereszt [C4PLUS cursor-gombjai] óhatatlanul elöfordul olyan helyeken, ahonnan nem lehet letiltani)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!