Keresés

Részletes keresés

Vandorr Creative Commons License 2000.11.02 0 0 27
Itt delen valamilyen pszichiater-ellenes mozgalomkent mutatkoznak meg. Miert nem valalljak fel, hogy ok kik? Bujkalnak? Kozpontjukrol itelve igen sok penzuk van.
névtelen Creative Commons License 2000.10.04 0 0 26
Ebben egyetértek!

Hubbard szerintem egy okos ember volt, amellet nagyon agresszív kereskedő és politikus.
Úgy megcsinálta a céget, hogy halála után is töretlen fejlődik...:(

Előzmény: atalia (25)
atalia Creative Commons License 2000.10.04 0 0 25
Én személyes tapasztalattal nem szolgálhatok, de az alapító könyvét olvastam. Benyomásom: élelmes amerikai ügynök, csak nem porszívót, hanem tudományt ad el. Nemigen hallott róla, hogy bizonyítani is szokták a dolgokat. A neki nem tetsző állításokat "hangerővel" cáfolja.a másik ami nem tetszik a könyvében: kizárólag a test sérülései számítanak. A lélek jelentéktelen. (Közben magában a könyben is van ezt megcáfoló esetleírás.)
névtelen Creative Commons License 2000.10.04 0 0 24
A szakma csak az élet egy szelete, a sok közül.

Alakmazkodni persze mindenhol kell. Csak az a kérdés, hogy milyen szinten.
Nem hiszem, hogy a személyiséged feladása lenne, ha x profnak az ő szájaíze szerint mondod el az anyagot...

Előzmény: Jimmy Tudeski (23)
Jimmy Tudeski Creative Commons License 2000.10.04 0 0 23
Ezzel az erővel az egyetem is elveszi a személyiségünket, mert elég kemény utat mutat. Ha tudnád mekkora nehézségekbe ütközik meggyőzni az oktatókat, hogy a saját utam a legjobb... mikor a csípőprotézis technikáit magyarázzák ;).
Előzmény: névtelen (22)
névtelen Creative Commons License 2000.10.04 0 0 22
Háát eztet nem igen tudom.. de ha jól rémisztem, akkor a sci igen sok pszi trükköt átvett, elsősorban a manipuláció területéről.

Ami csak vélemény: lehet, hogy a könyvben szereplő technikák "fordítva" működnek? Azaz a sci vette át?

Szerintem, ha egy pszicháter scientológus, akkor onnan nagyon gyorsan menekülni kell. Mivel a két dolog üti egymást.

Pontosabban: a pszichológiai/pszichiátriai kezelés egyik alaptétele, hogy nem egy pontosan meghatározott utat mutat, hanem segít megtalálni mindenkinek a saját útját. (A sarlatán pszichológus-pszichiáter onnan ismerhető meg, hogy "tanácsot ad", azazpl: "magának az lenne a jó, ha azt csinálná...." )
Ellenben a sci nem ezt kínálja: ő szépen megmondja mindig, hogy mit kell tenned.

Szerintem A pszichológia az egyéniséget visszaadni próbálja a sci pedig elvenni.

Persze mindkét oldalon vannak profik és sarlatánok.

Előzmény: Jimmy Tudeski (21)
Jimmy Tudeski Creative Commons License 2000.10.04 0 0 21
Mondom nyilvánvalóan sci-s technikákat _is_ tartalmazó könyvet adott egy magasan kvalifikált pszichiáter a paciensénes. Akkor most kit kell utálni?
Előzmény: névtelen (20)
névtelen Creative Commons License 2000.10.04 0 0 20
Részletesebben tudsz erről valamit mondani? Nekem nem egészen világos..
Előzmény: Jimmy Tudeski (18)
Detonátor Creative Commons License 2000.10.04 0 0 19
Mit kerestél ott egyáltalán? :)
Vigyázzatok, mert nagytestvér figyel! ;)
Előzmény: azanic (7)
Jimmy Tudeski Creative Commons License 2000.10.04 0 0 18
Juj de rosszmájú leszek: egy ismerős orvos/pszichiáter tudatosan olyan könyvet adott a pacienseinek, amibe belelapozva ledöbbentem, mennyire sci-tech-szerű (nekem, a kevés infóval rendelkezőnek). Ilyenkor mi van? Üssem le a collegát? :O
Előzmény: névtelen (-)
Jimmy Tudeski Creative Commons License 2000.10.04 0 0 17
névtelen!

A pszichiátriát azért támadják, mert úgy gondolják, hogy le tudják leplezni, és nem fordítva. A pszichiátria volt előbb, és ezt ellenzik a sci-k mint potenciális trónkövetelők.

A Tízparancsolat ugyanúgy szabályokat ad az embereknek, mégis azt kell mondjam aki abból néhányat következetesen megszeg bizony még ma is könnyen elveszítheti a szabadságát, tehát amit mondasz ellenpéldával bizonyítható zöldség. Én szabad vagyok, mert nem szegem meg az ölés tilalmát :). Csak ha nagyon sokat fizetnek érte ;). Kérdés persze, az ölésre vagyok-e szabad, vagy a nem-ölésre.

Azért kell megadni, valaha voltál-e pszi kezelés alatt, mert lehet, hogy annyira elgyógyszereztek, hogy nem vállalják az auditálásodat. Ebben van valami, mert az LSD-sek auditját sem vállalják. Ez afféle elv. Senki sem írhatja elő nekik, hogy más selejtjét javítgassák, ilyen az élet...

Előzmény: névtelen (16)
névtelen Creative Commons License 2000.10.03 0 0 16
Azért kérdezik, mert támadják a pszichiátriát. Mert az leleplezi őket.

A sci a külső kontrollra épít, azaz megadja az embernek a pontos szabályokat, hogy hogyan is kell élni. Ezáltal elveszi a szabadágukat, de úgy, hogy közben az áldozat nem tud róla (manipuláció)

Aki valaha pszichiátriai kezelésre szorult, az nagyobb eséllyel sérült/gyenge személyiség és éppezért könnyebb beszervezni. És nagyon jó beetető duma lehet a pszichiátria szidása...

Amúgy a pszichiátriában használt gyógyszerek általában nem gyógyítanak teljeskörűen: Pl: A gyógyszer által elősegített jobb közérzet (tüneti kezelés) segíti a problémák - terápiás beszélgetésen keresztüli - megoldását (ok kezelése). Ez utóbbi nagyon függ a terapeuta személyétől is..
Más betegségek esetében a gyógyszer csak átmeneti javulást, lasabb romlást eredményez: pl skizofrénia. Többet nem tudok, mert nem vagyok orvos..

Ja:
pszichiáter: orvos, lélekgyógyászatra specializálódva, gyógyszeradási joggal.

pszichológus: nem orvos, nincs gyógyszerezési joga, egyetemi végzettséghez kötött

Előzmény: buta Elizabeth (14)
névtelen Creative Commons License 2000.10.03 0 0 15
idézet:

"A Szcientológia vallás átfogja
az élet minden arculatát.
A Szcientológia egy tisztán
meghatározott és mûködõképes utat
mutat a tudatosság jobbításához,
fokozatosan emelve az élet mindennapos
mocsarából az igazi szellemi
szabadság öröméig."

forrás: http://hungarian.theology.scientology.org

Ebben nekem mindjárt van egy iszonyat ellentmondás:

A "szabadság" nem egyeztethető össze egy "tisztán meghatározott úttal". Ha azt az utat követem, akkor az nem az én utam. Ha nem az én utam követem, akkor nem vagyok szabad. Kivételek persze vannak. De még szerencsére nem találták fel a nagyipari klónozást......

buta Elizabeth Creative Commons License 2000.10.03 0 0 14
Na hat en egy teljesen tajekozatlan emberke vagyok scientologia emaban, nekem sokaig egykutya volt, hogy Hit Gyulekezete vagy ok, de iaztan par hete beszelgetesbe elegyedtem a ferjem egyik kollegajaval, aki elmondta, hogy a felesege nevelotiszt a Scientologiai egyhaz maganiskolajaban. Nem agitalt, megmutatta, hogy hogyan talalhatom meg a honlapjukat es kesz.
Miert kerdezik indekitol, hogy szedett-e valaha gyogyszert vagy allt-e pszichiatriai kezeles alatt?
Irjatok .
Udv,
Elizabeth
Jimmy Tudeski Creative Commons License 2000.10.03 0 0 13
Ez a "rohamot kap ha pszichiáterről hall" kifejezés nem szép, de lehet benne valami, hasonlót látni véltem volt :). Akkor mára befejezem a sci-topikológiát...
Előzmény: Hoover (2)
prenotalis Creative Commons License 2000.09.25 0 0 12
Tényleg, hogy halt meg ?
Elé került egy adóbevallás ?
:)
Előzmény: kovvacs (11)
kovvacs Creative Commons License 2000.09.25 0 0 11
Meg lehet nézni a Vörösmarty téren a kiállítást.
Nagyon meggyőző.
Feltéve, ha Téged sem zavar, hogy Tőled másfél méternyi sugarú körben kb. 2 másik látogató és 6-8 szcientológiás aktivista fordul elő.
Akik télleg aktívak, szóval le vagy szólítva, el vagy igazítva stb.
...Istenem, hogy én hogy imádom azokat a helyeket, ahol _csak_ biztonsági kamerák merednek rám...

Különben megtuttam pár érdekes dolgot.
Pl. hogy a vallások definíciójában nem szerepel az istenhit;
de ennek ellenére a szcientológia kb. 10 ezer éves hagyományt folytat (hogy melyiket, az nem volt odaírva);
az emberi szabadságjogok élharcosa a Freedom c. újság (az ismertető szöveg alatt tüntető tömeg egy óriási felirattal: Psychiatrie: Tod statt Hilfe, namost ennek nem tom, hogy mi a bánat köze van az emberi jogokhoz, de mind1);
azt is megtuttam, hogy a drogok a zsírszövetben halmozódnak föl, de HUbbard meg is találta rá az ellenszert -el is filóztam azon, hogy valószínűleg az egyetemi biológiaprofesszoraim azért nem képesek ilyen korszakalkotó felfedezéseket tenni, mert egy sci-fit se voltak képesek megírni egész életükben, na de mind1.

Hubbard életéről nem tudtam meg semmit.
Pl. nem tudtam meg, hogy anno miért végték ki az egyetemről, mi lett a feleségével és a gyerekeivel. Vagy éppen ő maga hogy halt meg.

névtelen Creative Commons License 2000.09.25 0 0 10
Big Blaster Creative Commons License 2000.09.20 0 0 9
Az utolsó mondat vége helyesen: "ami a nyelvtanulás általa legeredményesebbnek tartott módszeréről szólt".

Boccs.

Előzmény: Big Blaster (8)
Big Blaster Creative Commons License 2000.09.20 0 0 8
Én a LITE nyelviskola tanfolyamára jártam. Sokáig nem volt semmi gyanús (lehet, hogy csak nekem), de a tanfolyam vége felé Hubbard (ha jól írom) egy könyvét fordítottuk, ami a nyelvtanulás általa legeredményesebb módszeréről szólt.

Bye!

Előzmény: azanic (6)
azanic Creative Commons License 2000.09.19 0 0 7
Amire büszke vagyok: :))
Kitöltöttem a személyiségtesztjüket, egyből mesterséges lélegeztetést akartak alkalmazni, de szerencsére meglátták a haverom eredményeit, így aztán inkább őt kellett újraéleszteni. A srácnak az összes paramétere a legalsó zónába esett, volt vagy 4 zóna és bármely paraméter 2. zónába esése is komolyan kezelendő lett volna.
Az IQ tesztnél felidegesítettek, mert nem figyelmeztettek az időre, így aztán 2/3-át sem töltöttem ki, mert hülyéskedtünk a srácokkal közben. Mondjuk így sem lett rossz, gondolom senkit nem akarnak elkeseríteni...
Szóval jött a végső elbeszélgetés, ott vissza mertem kérdezni, és jeleztem, hogy tudom, hogy szuper cihológiai kérdésre adott válasz miatt kerültem (már nem emlékszem milyen, mondjuk tolerancia) kategóriában a negatív zónába. S rámutattam, hogy ez itt a greatamericandream magyarítása és nekem nem tetszik.
A lényeg: mindenkinek felajánlották, hogy vegye meg a Dianetika c. főművet, elhívták egy tanfolyamra, de nekem azt mondta a luvnya: "Van, akinek nem való a Dianetika!"
Kizárt a Párt!!
azanic Creative Commons License 2000.09.19 0 0 6
Nekem sincs nagy tapasztalatom, de hallottam, hogy sok cégük szem előtt van, mégis sokan nem tudják (tudjuk), hogy az ő érdekeltségük.
Én a Lighthouse nyelviskolát tudom, várom a többit.
Prester John Creative Commons License 2000.09.19 0 0 5
Kedves nevtelen !

Engem sem -es a legtobb allando forumlatogatot sem- csak "egyszeruen erdekli" a szciento-tema. Nem csak hirtelen tamadt kivancsisagomat kivanom kielegiteni a listakra valo latogatasaimmal, hanem -Hozzad hasonloan- azon munkalkodom, hogy akaratlanul, informaciok hianyaban senki se eshessen a szcientologia "egyhaz" csapdajaba, hogy fanatikus hatalmi torekveseik ne halozhassak be eszrevetlenul kozeletunk politikai vagy gazdasagi szereploit, legyenek azok intezmenyek, szervezetek, jogi es maganszemelyek.
Sajnos igazat kell adnom Neked akkor is, amikor "elismeroleg" emlited az egyhaz szervezettseget, hatekonysagat.
Talan demagog kijelentesnek tunik, de en megis hiszem, hogy mivel orszagunk vezetese, felelos szervei nem hajlandok felmerni a rajuk es rank leselkedo veszelyt, legkevesbe pedig hathatosan fellepni azellen, ezert hat nekunk kell a magunk modszereivel, a magunk lehetosegei kozott megprobalkoznunk a mentheto megmentesevel.
Jo otletnek tartom tehat az Altalad alapitott forumot is, remelem tovabba, hogy mertekletes megfogalmazasaim nem veszik el velemenyeim szcientologiakritizalo elet.

Sok sikert a tovabbiakban is :

Prester John

névtelen Creative Commons License 2000.09.15 0 0 4
Ez a saját tapsztalatom egy részével is egybevág...

Nem tudom, hogy jó-e, de egy tipp:
ha gyanús, akkor megkérdezem, hogy van-e köze a Bakáts tér x-hez. (ott van a központjuk)
Ha bután néz rám, akkor mindenképp tiszta.
Ha konkrét szép magyarázatot kapok róla, hogy (miért) nem, akkor gyanúsabb...

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.14 0 0 3
Nekem csak hevenyészett tapasztalataim vannak a Szci-ről, de azt megosztom veletek. Mivel nem akarom a magam nem túl izgalmas történeteit ismételni, utalok a Jorgos-Szcientológia!!! topicban általam leírtakra. Következzen néhány általam szignifikánsnak tűnő szlogen (bár ezek közül néhány bizonyára "normál" tesztekben is feltűnik, de a kontextus árulkodó lehet).
1. Gyanús volt, hogy nem kaptam kezembe a tesztet, hanem egy illető a kérdéseket olvasva egy lapra jegyezte a válaszaimat, és mikor észrevette, hogy "kilesem" a következő kérdést, igyekezett azt a karjával takarásban tartani.
2. A terveimmel, tapasztalataimmal kapcsolatos kérdések után (pedagógus vagyok), minden átmenet nélkül az következett, hogy szedtem-e valaha pszichiátriai gyógyszereket vagy drogokat.
3. "Nálunk olyasmit tanulhatsz, amit egy egyetemen, főiskolán sem." "Mi megtanítunk tanulni, kibontakoztatjuk a benned rejlő képességeidet" (mindez ennél jóval ködösebben megfogalmazva)
4. "Sokszor azért nem értünk dolgokat, mert akaratlanul átsiklottunk apró részletek felett, melyeket nem értünk." Ez utóbbi nem szószerinti, de felismerhető idézet Ron barátunk örökbecsű könyvéből.
5. A "XY meghal" helyett azt mondják "XY" lehelyezi testét" ld. a Dianetika hátsó borítójának fülszövegét.
6. Nagyon fontos, hogy kínosan kerülik önmaguk néven nevezését, én még egyszer sem hallottam tőlük, hogy azt mondanák, hogy ők szcientológusok. Ettől a titokzatosság benyomását keltik.

Lehet, hogy nem túl használható, amit írtam, de nekem ezek a benyomásaim.
Üdv, O.

Hoover Creative Commons License 2000.09.14 0 0 2
Udv!

>>Milyen "tipikus" beszólásról/blebleblákról lehet felismerni, ha valaki tag? Hogyan kérdezzünk, hogy kiderüljön??<<

Mondd azt, hogy egy baratod pszichiaterhez jar, gyogyszereket kap, es te is kovetni akarod a peldajat! Ha rohamot kap az illeto, "pszichiatriai drogok"-rol kezd el beszelni, akkor alapos a gyanu! :-))

Hoover

névtelen Creative Commons License 2000.09.14 0 0 1
Jaja!

Amiért én nem szeretem a scientolóigát: Középiskola. Műszaki. Mindössze 2 db nőnemű osztálytárs. Az egyik rátalált a dianetikára. Próbált több embert is beszervezni. Majd kiment külföldre. Írt levelet az osztálynak:
"...Kaptam 1 hónap jutalom tanulást, így nem kell nehéz ládákat cipelnem.."
"..nem tudom, hogy scentológus vagyok-e vagy magyar.."
stb..
egy ilyen beszervező-izére én is elmentem. Kérdeztem. Nem kaptam megfelelő választ. Úgyis mondhatjuk, kicsit kukacoskodtam. Elvégre nem minden szekta köt szerződést milliárd évekre...

Előzmény: alexandrosz (0)
alexandrosz Creative Commons License 2000.09.14 0 0 0
0 Scientológust ide! :o)))
névtelen Creative Commons License 2000.09.14 0 0 topiknyitó
Ez egy önvédelmi topic szeretne lenni. Mindenkinek, aki nem szereti a scientológiát és szeretné megelőzni, hogy betörjön az életébe, vagy tönkretegye a szeretteiét.

Nem szeretek kirekesztő lenni. De most mégis a scientológia védelmezőit arra kérem, hogy más fórmon adjanak hangot véleményüknek.

"Topicindító kérdés(ek)": Hogyan ismerjük fel ha a pszicho teszt scientológia beütésű?
Milyen "tipikus" beszólásról/blebleblákról lehet felismerni, ha valaki tag?
Hogyan kérdezzünk, hogy kiderüljön??

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!