Szeretnék venni egy motort, de nem akarok nyárig semmiféle költséget(átírás, biztosítás) fizetni. Hogyan tudnám, ezt elintézni? Az is lehet, hogy a nyáron eladom. ezügyben kérnék tőletek tanácsot. köszönöm
Bár régi a hozzászólás, de ha már végigolvastam, válaszolok, röviden. Én vezetek autót is, de főleg motort, az év derűsebb 3/4 részében. Nagymotorral túrázom szabadidőmben, és közlekedek napi szinten a városban. Persze, a lóerő/súly arány miatt 50 LE felett nincs ellensége a motorosnak az autók között, az én motorom nem egy aszfaltvadász sportgép, hanem egy 60LE-s naked bike, de az én arányszámom is 0,21 LE /kg velem együtt, míg a te autódnál ez bőven 0,15 körül van, mégha 300 LE-s is. Hát még akkor az átlag 60-80 LE-s autók. Most képzeld el akkor a 100-150-200 LE-s sport motorokat, amik 2-3 mp alatt gyorsulnak 0-100 km/h-ra, milyen késztetés mozog a rajtuk ülő motorosokban? Valahol ezzel magyarázható a fölényes viselkedésük.
Amit írni akarok, igazából az, hogy motorosként is VELED értek egyet. Rengeteg az őrült motoros az utakon, melyek önmagukra és másokra is életveszélyesek, és valahol a motoros oktatásban és jogosítvány szerzésben kellene megjelennie az ilyenfajta kulturált és szabálykövető magatartás megkövetelésének, és nem csak a kresz táblák meg a jobbkézszabály ismeretének.
kétsávos úton, a belső sávban haladnék- ráadásul füvesített szegéllyel elválasztva a szembejővőtől, piros lámpa. Hosszú várakozás után (belenézve a bal+közép tükörbe mögöttem dekkoló autók sora, mozgó objektum sehol) finoman gázt adok, megnézzem, mi tartja fel a forgalmat- kihúzok balra--nyilván az előttem levő autótól betartott távolságom engedi óvatos ember lévén--, villámként feltűnik mellettem balról egy mopedes -még egyszer írom, kétsávos úttest, belső sáv, elválasztóval ellátva, ahol sem előzéssel, sem kikerüléssel nem kell számolnom a KRESZ szerint- tehát felvillan egy robogó, életét talán csak az a 0.3 s menti meg, amíg masszívan beletaposok a fékbe- családom szerencsétlenkedve kérdezi : mi van? Megmentettem egy h..ét. Az ülés össze-vissza fröcskölődik az üdítő jóvoltából, a tisztítása ezresekben mérhető, csak mert megmentettem egy fiatal ámokfutó életét. A srác hasonló szellemben folytatja, balról jobbra és viszont használja a kétsávos utat teljes szélességében, ahol éppen befér.
2, Előttem furgon, balra fordul. Lassítok. Mögöttem motoros, vmi Yamaha, irányjelzővel ellátva. Nem használja, nyilván nem fog előzni, a karját sem emeli. Tehát a szokásos tempóban gyursítok a furgon után (50, mindjárt itt a kereszteződés), ami nagyforgalmú és jobbra megyek. Az átlagnál kissé erősebb az autóm - 300LE+ -, de ügyelek a sebességhatárokra. Hirtelen megjelenik mellettem az előbbi motoros-irányjelzőjét továbbra sem használva-, én pedig azt látom, próbál jobbra behúzódni, de a kereszteződés előtt nem fér be. Ezért rádudálok és a baleset elkerülése (vamint az épsége miatt, 180 kg-os motoron nagyot lök egy 1700 kg-os autó) végett-lakott területen a Kresz szerint ez megengedett- és masszív fékezésre kényszerülök. A következő piros lámpánál ő félre nem érthető módon feltolja a sisakját, "meg akarván beszélni velem a dolgot" , de nem engedem le az ablakot- az autón friss javítások és száradás miatt nem fogom egy ilyen dolog miatt garanciaveszteni. Erre ő sorok között előrevágtat.
Tehát nem értem. A fenti hozzáállások miatt
1:
én többezer forintot fizessek ki üléstisztításért és a frászt hozzam a családtagjaimra azért , mert megmentem vki életét és nem lököm át a szemből jövő gyorsforgalmi sávba mert teljesen véletlenül újra belepillantok a tükörbe , holott a művelet megkezdése előttt semmi mozgás-mozgó jármű- nem volt és a szabályok szerint nem is lehetett?
2:
Vagy szégyelljem magam, amiért fékezek és figyelmeztetem, hogy a kedves motoros kartárs beférjen még a gyorsforgalmú körút előtt és ne pöccköljem be az ott nem 50-el haladó autók közé? Továbbá jobban figyeljen oda, nem minden autó lajhár módon gyordul?
Mint írtam, nem éppenmegy autót vezetek. HA én a sebességhatáron autózom, akkor a Kresz szerint nem kell attól tartanom, h közben vki az előzésembe - v szerinte a kikerülésembe- kezd, kivéve, ha a megkülönböztető jelzéseit használja. Amennyiben viszont nem látok ilyet, folytathatom a megkezdett manővereimet.
Hol van leírva az, h fel kell készülnöm a 160-al közeledő motoros fogadására olyan helyen, ahol a Max 90 km/h?
Tehát az lenne a kérdésem hozzátok: helyesek voltak-e szerintetek ezek a viselkedések, v nem? És ha már elgondolkoztatok rajta, megérte. De gondolkozzatok el azon is, h talán vannak mások, akik személyautóval közlekednek úgy, mint ti. Nem mindenki buzukit vezet.
Nyilván mindenkinek vannak szülei, felesége, gyerekei és nem mindenki motorozik, akadnak közöttük autót vezetők is.
Tehát: én jogosult vagyok őket letolni az útról, szalolomozni közöttük/ előttük fékezésre kényszeríteni csak azért, mert erősebb az autóm és jobban gyorsul???
Keserves és marcangoló perceket szereztek nekem ezek az emberek-arról nem is beszélek, aki cca 250-al jött szembe közúton motorral, az ilyennek meg sem tudja senki becsülni a sebességét, mielőtt előzni kezdene a MEGENGEDETT sebességgel-, de ezzel megöl mást is, könyörgöm, h vki ennyirre vérprofi, h lazán húzza 250 fölött, miért nem megy versenypályára, ott keresheti a határait és kisebb a baleset(gyilkosság) veszélye is???
No meg még tovább húzhatja legálisan.
HA pedig, ok, menjünk a D-beli autópályákra és hajtsuk meg 1000 km-en keresztül a gépeinket, ott fel vannak készülve az emberek az ilyen masszív hajtásra az autópályák belső sávjaiban. Nézzük meg, ott milyen élvezet. Nekem semmi különös. De meddig hajt egy motoros akkora sebességgel , amikor nincs kit riogatni és éreztetni, milyen gyors???
És még valami: rettegek a motorosoktól.
Nem magam miatt.
Attól, h megölöm őket. Attól, h 160-al szlalomoznak a szembejövő forgalomban, attól, h veszélyeztetnek.
Attól, h nekem félre kell rántani a kormányt egy akármi miatt-pl gödör, bebókoló kerékpáros v bmi más forgalmi szituáció és a saját sávomon belül haladva megütöm őket, mert ahol az előbb semmi nem volt , megjelik egy fénycsík. És nekem nem kell rá számítanom, mert nekem ilyen esetben csak a megkülönböztető jelzéseket kell észrevennem.
De vannak gyerekeik, ismerőseik, életük. Meg egyébként is...
Attól, h a frászt hozzák rám, amikor előzni akarok a megengedett maximális sebességgel, de nem tehetem, mert hirtelen felbukkan egy szemből is és hátulról is-természetesen irányjelző nélkül, mert az minek, hiszen ő úgyis gyorsabb, a forgalom többi résztvevőjének a saját szándékát felesleges a tudomására hozni. Aztán pedig "köcsög autósok" szándékosan tartanak be.
AHa. Hol van felkészülve az autós- és hol várhatja el- h tudja, az a kis fénypont 230-al közeledik , ő a helyileg negedélyezett szabályok szerint 80-al nem előzhet itt???
Toleránsnak betörnéd a szélvédőjét, hadd tanuljon...
Ezt bizony jó ötletnek tartom(cca 30-120 E FT):
a szerencsétlen kezdő autóvezetőnek azt tanította a KRESZ, h pl. lakott területen belül 50 a megengedett legnagyobb sebesség, tehát amennyiben pl. sávot vált, meg kell néznie, nem előzi-e őt más jármű.
Egy magántulajdonban lévő motorkerékpáron mennyi megkülönböztető jelzés van? És mi jogosÍtja fel, h átlépje a max seb-et?
Ezeknek eleget téve kezdő vezetőnk elindul balra. Persze egy önérzetes motorosnak az 50 km/h nem sebesség, így pillanatok alatt mellette terem és belelép a megkezdett sávváltási műveletbe(azaz dübörögve elhúzna melletette 20 cm-re, a biztonságos távolság kérdést fel sem teszem). Persze amennyiben kezdőnk kitette már az irányjelzőjét és meggyőződött, h a motoros megfelelő távolságban van, azaz biztonságosan végrehajtja a műveletet-hiszen a motorok jól gyorsulnak ugyan, de azok is csak 50-el közelekdhetnek, amennyiben nincsenek az előbb említett jelzéseik- joga is van ezt végrehajtani.
Az irányjelző használata számukra teljesen felesleges, hiszen mire kiteszi, már vissza is kell vennie, meg aztán találja ki, merre akarok menni.
Persze motorusunknak ez nem tetszik, ezért a az első lehetséges helyen a sávok között szlalomozva megelőzi kezdő vezetőnket, majd amikor az már elérte a hatékony károkozáshoz szükséges sebességet, az említett fémszázas röpül hátra.
Kezdőnk csak annyit lát, h hirtelen bepókhálósodott a szélvédő, és tegyük fel, h nem rántja jobbra a kormányt a gyalogátkelőhely felé, ahol az előbbi motoros anyukája és kislánya éppen az átkelésre vár többek között. Helyette odalöki a mögötte haladó nagy tömegű teherautó, ami pedig egyáltalán nem számítothatott ebben a szituációban erre a helyzetre.
Erre mondhatja motorosunk karját széttérva: a közlekedés veszélyes üzem.
en autozom meg bringazom. Hadd menjen aki elfer, igyekszem segiteni. A problemat max az szokta jelenteni, amikor egyszerre _ket_ oldalrol eloz meg egy-egy motoros. Na az mar egy kicsit meredek. Nyaron nem ritkan fordul elo. Errol az egyrol kene a motorosoknak leszokni.
A tukorbe nemnezes szokasa szerintem nem csak a motorosokat sujtja hanem barkit:)
Autós előélet: 200000+ km, ebbol 160000+ az utóbbi négy évben.
Motoros előélet: 10135 km áprilistól, addig szinte semmi.
Az autós: Figyelem a motorosokat, s segítem őket. Viszont arra nagyon be tudok rágni, mikor a robogós jobb oldalon kúszik előre, a lámpa zöldre vált, én jobbra akarok fordulni, s közben a robogó egyenesen kíván menni. Az ilyen húzás egy pár robicsekesnek még a csontjai épségére mehet, mert az autósnak nem kell számítania arra, hogy kereszteződésben egy smk/bicikli jobbról kíván elmenni mellette.
Másik, ami már a nagymotorosokat érinti, s városon kívül. Utálom, ha átjönnek kanyarokban a szembejövőkhöz.
A motoros: Mikor előzök, a legritkább esetekben néznek tükörbe az autósok, s rámelőznek. Ezzel mondjuk számolok, s kellően nagy ívben megyek el mellettük, ha van hely. De azért akkor is... Városban sávváltásnál, mégha észre is vesznek, mintha ott sem lennék. Ha mutogatom a tükröt, csak lesnek értetlen fejjel.
Kielőznek szembe, pedig ez elég gázos tud lenni.
Kifordulnak az ember elé. Ez utóbbira mondhatják, hogy gyorsan jött nem vettem észre. De akkor is kijönnek, ha lassan jövök, nem veszik tudomásul, hogy egyenrangú közlekedési partnerek vagyunk. ("Ja, csak egy motoros"). Legutóbb, mikor kifodult elém egy Wartburg (én 25-30-al mentem), le volt húzva az ablaka, mellé mentem, s megkérdeztem mi volt a gond, nem látta a STOP táblát!? Reakció: Csak vonogatta a vállát a praraszt.
Lehet hogya "csak" autósok annyire utálnak, hogy szót sem érdemlünk de az is lehet, hogy nincs is velünk olyan sok bajuk. Amúgy nekem ez a váltott (autó-motor) közlekedés jót tett mert javult a közlekdési "látásom" türelmesebb és ovatosabb vagyok és mintha több szemem lenne, mert valjuk be a motorozgatás során nem árt.
Várom én is az autós kollegák véleméynét.
Előttem szólóknak nagyon jó napsütéses hétvégét!
PS Hétfőn benézek ide megint
Gyakran latok olyat, hogy szembeelozik a motorost, mer az ugyis elfer. Nem fer el, csak ha elegge rutinos, es nem ijed meg. Regen sokat motoroztam, csak akkor meg mas volt a vilag, a motorom sokkal gyorsabb volt a legtobb autonal. Egyebkent az autosok, akik ilyet csinalnak, SZVSZ nem mind irigysegbol teszik, hanem mert felnek attol, hogy az elolretolakodo robogo majd feltartja oket. Mivel olyat is gyakran latni.
Most igyekszem egy kicsit jobban odafigyelni a helyesírásomra csak az imént rohantam.
abszolút úgy látom akérdést ahogy Te ami az autósok oda(nem)figyelését illeti. Sok évig dolgoztam franciországba (és bár nem rajongok értük) ott tanultam meg hamar együtt élni a motorosokkal robogósokkal. Ott az is egy aközlekdési eszközök közül és igen is vigyáznak rájuk de gátolni nem akarják a mozgásukat. Néha persze kifejezetten azért is mert féltik az autójukat de ez lényegtelen egy biztos figyelnek. Ez így van rendjén mert ha egy motorost megbillent egy autó akkor ott baj van (motoros részéről) de ki is vizsgálják keményen a baleset körülményeit és gyakran elmarasztalják az autóvezetőjét a nem kellő kötrültekintésért. Ugyanígy védik a gyalogost és a kerékpárost. Igazán csak az emberi butaság zavar mert nem értem tényleg, hogy miért fáj valakinek ha gyorsabban tudok haladni a kétkerekűvel. Én ezért áldozok is mert ugye csak veszélyesebb néha hidegebb és nedvesebb mint az autó. Amúgy köszi hogy finoman ráirányítottad a figyelmemet arra, hogy a magyar KRESZ szerint nem szabályos a saját sávon belül az álló sor mellett elmenni. Sajnos komolyan nem tudtam (ez gáz) De felhagyni nem tudok vele mert értelmét veszíti a motor. Ellenben egyet nyugodt lelkiismerettel mondhatok: Mindezt óvatosan teszem és nem veszélyeztetetk senkit.
Balesetmentes közlekedést és jó időt nekünk !
Prüntyi! Örülök, hogy írtál!
Némi prekoncepciót érzek soraidban. Egyenlőre ebben a topicban nem hagzott el felénk (motorosok) negatív megnyilvánulás!
Ettől függetlenül, mint minden nap motorozó, írásoddal a napi tapasztalatok miatt egyet kell, hogy értsek.
Mi motorosok nem csak azért használjuk a kétkereküeket, mert szeretjük, hanem azért is mert a mai nagyvárosokban, főleg Budapesten szinte ez az egyetlen használható közlekedési eszköz. Mind az utazásra költött összeg, mind a közlekedés gyorsasága ezt bizonyítja. Valóban én is az un. motorossávban közlekedem. Nem mindig, de dugóban gyakran. Ha nem ezt tenném, akkor mehetnék én is autóval. Minden piroslámpánál előre gurulok. Ezzel is a közlekedésre fordított időt csökkentem. Amit teszek a magyar KRESZ szerint szabálytalan. Ismétlem a magyar szabályok szerint. Autos kollégáink ezzel szemben - én meg vagyok róla győzödve, hogy nem szándékosan, hanem figyelmetlenségből- nem vezetnek körültekintően. Sokan telefonálnak, felhúzott ablak mellett zenéthallgatnak, beszélgetnek. Tömött dugóban, vagy folyamatosan haladó tömött sorban jóvel kevesebbett tekintenek körül és néznek a tükörbe, mint azt kellene. Ezt akkor vettem észre magamon is, amikor autóba ülve állandóan forgolódok és keresem a motorosokat, hiszen a tömeghez képest relatíve nagy sebességgel jönnek és mennek.
Tudom, hogy egyesk szinte megijednek, mikor 20 cm-re mellettük dübörgő hanggal elrobog valaki. De ha figyelne....
Ránk húzzák a kormányt! Ez is gyakori, nekem már ajtót is nyitottak. Mindenki elhiheti, hogy a motoros figyel!!! nem megy bele olyan helyzetbe ami kimondottan veszélyes!! (persze vannak ellenpéldák), mert az ÉLETÉRŐL van szó. Ha csak 30-al föllök valaki és a szembejövő elé esem akkor az isten irgalmazzon nekem. Épp ezért ne csodálkozzon senki, ha egy kormányráhúzás útán a motoros felháborodik esetleg hátradob egy fémszázast.
Én robogózom remélem ezzel beférek közétek. Nos véleményem szerint egyre többen leszünk mert amíg az idő engedi sokkal könnyebb agy motorral robogóval közlekedni. Én is ezt teszem de lehet hogy az esőt is vállalom agyorsabb haladás miatt. Na és itt a lényeg a gyorsaság. kedves autós társaimtól kérdezem, hogy ha szabályosan, őket nem veszélyeztetve ( a kocsi rongálódásáról van szó) haladok az miért fáj nekik és tisztelet a kibvételnek miért nem lehet annyira Európainak lenni, hogy csak egy ici-picit elhúzva a kormányt elengednek ezzel is növelve a biztonságos egymás mellett elhaladást. Ehelyett én azt tapasztalom hogy rámhúznak néha vadásznak rám - hangsúlyozom tisztelet a kivételnek és talán egyre többen lesznek ilyenek - szinte bántaj őket ha haladok és ezt még akkor is teszik amikor esik az eső tehát láthatóan nem nagy élvezet amotorozás és inkább azok ülnek motorra ilyen időben akiknek erre okuk van Ja és ne felejtsük már el hogy sokaknak ez a munkaeszköze. Na nem akaroma motoros robogósdstársakat sem festeni mert némelyik akkor állat, hogy csak nézek mikor az akcióikat hajtják végre. Magyarországon ennek a közelekedésnek most alakul ki a kultúrája ha lesz neki így figyeljünk már egymásra egy kicsit és tényleg ne jelentsük kii a motoros ilyen vagy olyan. Ezt is ember vezeti csak többet kockáztat a közlekedés során és ki ilyen ki olyan. Én így tudok hamar bejárni dolgozni és időt megtakarítani de a szabályokat betartom már csak azért is merzt féltem a tyúkszaros életem és igen csak figyelnem kell a többiekre akik néha vagy észre sem vesznek vagy nem akarnak észe venni.
Nem lehet kijelenteni, hogy a motorosok ilyenek, meg olyanok.... De a lampanal csak az tolakodjon elore, aki utana nincs utban. Nekem csak egy kis robogom van otthon, de ahol lakok, nincs ilyen gond( ket lampa van ossz). Viszont foleg Bp.-n latok olyat, hogy eloremegy, aztan hajt 45-el. Aki megy, attol nem sajnalom, hogy konnyebben elfer, mint en.....
Ezt a topicot azért hoztam létre, mert kiváncsi vagyok a rendszeresen autózok és motorsok véleményére a napi forgalomban való részvételről. Mi a véleménye az autósoknak a közöttük cikázó motorosokról, robogosokról, és mi a véleménye motorosknak az öket körülvevő autósokról.