Keresés

Részletes keresés

KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.18 0 0 406
rferi! Ez csodás!
Előzmény: rferi (403)
rferi Creative Commons License 2003.11.06 0 0 405
Hát igen én is hasonlóan gondolom.Ilyenkor azért visszasírom a "régi szép időket".Még a kaput sem kellett még éjszakára sem zárni.
De máshol meg nem fér, lehet, hogy mégsem lesz birsünk?
Előzmény: 2xli (404)
2xli Creative Commons License 2003.11.05 0 0 404
Nem tudod olyan magasra emelni, hogy az alsó ágakat ne érjék el. Nekünk van egy alacsony bírsfánk, még az elődünk ültette. A törzsről az alsó három ágat is levágta, mégis nagyon alacsony,
különösebb nyújtózkodás nélkül vagy 10 kg-t leszedtem róla.
Előzmény: rferi (400)
rferi Creative Commons License 2003.11.04 0 0 403
Ma reggeli felvétel egy meggyfáról:



Ilyenek miatt szeretem az őszt.
(nem nagyon Off, mert a meggy finom, meg a látvány is a lelkünknek..)
endru Creative Commons License 2003.10.28 0 0 402
Normál termést várok. Egy bokrom van, nem túl nagy. A keritésen kivülre lóg ki néhány ág, még nem szedték le tehát biztosan éretlen. Még kőkemény.
Ha férfi vagy légy férfi, ne félj a kudarctól. Én nyugdijas bácsi vagyok s most csodás birsalmasajtot készitettem. Női hölgy ismerőseim csodálják miket csinálok, ismernek, tudják, hogy régebben ki se mentem a konyhába, magad urad ha szolgád nincsen. Időnként kapok egy konyha magazint és számon kéri a hölgy mit készitettem belőle és hogyan sikerült.
Az én naspolyám birsre van oltva és szokásos lustaságom miatt nem vágtam ki a vadhajtásokat majd mikor már túl nagyra nőtt akkor kiástam, kiültettem és egy új birsfám keletkezett, idén termett egy körtét.
Előzmény: Törölt nick (399)
molnarnei Creative Commons License 2003.10.28 0 0 401
Mindent leszednek,létrát is szoktak hozni!
Előzmény: rferi (400)
rferi Creative Commons License 2003.10.28 0 0 400
Egyre inkább belelovagoljuk magunkat ebbe a birsbe a párommal, bár neki nem kell, mert már réges-régen mondogatja, hogy kéne egy.Azért is jutott eszünkbe, mert szeretjük a birssajtot, remekül el is tudja készíteni, de tavaly pl. 980FT/kg áron volt birs a piacon!Én nagyon szeretem még a kompótlevét, állítólag az még gyógyhatású is.Tegnap megint körbenéztem, és sajnos csak az utcán férne el.De ettől félek, a kisebbség leszedi-e, vagy sem?Persze, ha magasra emelem a koronáját, nehezebben megy nekik....
Előzmény: mézontófű (396)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.28 0 0 399
Szia Endru!

A szedés szakaszoltságában csatlakozom az előttem szólóhoz - válogatom a termést, ha már nem kemény és be tudom kicsit nyomni a gyümölcshúst, akkor szedem őket. Jelenleg ez a termés kb. 10%-ra igaz, úgyhogy egyelőre nem szedtem le őket. Szerintem nem okozhat gondot, ha esetleg még hetekig a fán marad a termése - főleg, ha olyan november közepi "indián nyár" tör ránk mint tavaly. A rigók persze gondot jelenthetnek, nálam talán a macska miatt óvatosabbak és így a "kártételük" elhanyagolható. Szóval én mindenképp azt tanácsolnám, hogy ne egyszerre szedd le a termést. Amit leszedtem, azt egy sorba rakom egy polcon a fáskamrában, ami száraz, de hideg helyiség. Teszek alá újságpapírt és tulajdonképpen onnan hordjuk be folyamatában a házba, ahol a gyümölcskosárból esszük, akkor már jó töttyedt. Érdekes amit írtál a rossz ízről - én még nem tapasztaltam, csak találgatni tudok, hogy mi oka lehet (korai szedés?, helytelen tárolás?). A lekvárkészítés kézenfekvő egy ilyen gyümölcsből, csak férfi létemre kicsit félek hozzákezdeni. Idén hogy áll a termésed? Szedtél már le belőle?

Előzmény: endru (397)
taramiram Creative Commons License 2003.10.27 0 0 398
Endru, az Anyósoméknak van naspolya fájuk, Ők szakaszosan szedik, mindig azokat, amik már puhák. Farekeszekben tárolják a pincében, nem teszik egymásra.
Sajnos nálunk nem kapós a töttyedtsége, fucsa állaga miatt, pedig az íze finom.
Előzmény: endru (397)
endru Creative Commons License 2003.10.27 0 0 397
Pireisz.
Az egyik könyvben találtam, hogy "szellős, hűvös" helyen kell szikkasztani. Időnként meg kell forditani, hogy egyenletesebben száradjon. Csak akkor szabad becsomagolni ha teljesen megszáradt. (honnan tudom ezt meg?) Sajna a "hűvös" helyem a 24 fokos panel konyhám. Diót, mandulát nem tettem bele mert egy régebbi kisérletnél a dió mellett penészedett meg.

Pingvinbarát.
A naspolyára azt mondták akkor kell szedni ha a fagy megcsipte. Ez eddig nekem nem jött be. Vagy nem puhult meg, vagy rossz izű lett illetve a rigók ették meg. Valami konkrét támpont kellene mikor szedjem. Tavaly akkor szedtem amikor könnyen lepattant a fáról de csak a fele érett be. Egyszerre szeded le az egész bokorról, vagy válogatod melyik jó?
Végül hol tartod addig amig fogyaszthatóvá válik?
A szakácskönyveimben lekvárnak nem szerepel, de ha nem kapsz választ - kisérletezz és ird meg az eredményt.
Ha nem lenne magja akkor rögtön lekvárként lehetne használni.

Előzmény: Törölt nick (394)
mézontófű Creative Commons License 2003.10.27 0 0 396
Kedves Rferi! Mindkettő van a kertünkben, kb. 5 éve ültettem, s úgy látom, hogy nagyon jó helyet sikerült biztosítani nekik.
Teljes napfényben vannak, meszes talajon (Érd). Eléggé igénytelennek találom őket, mert pl. ezen a forró nyáron sem kellett velük különösebben törődni. A tavaszi fagyok után virágzanak, nagyon szép nagy virágai vannak, a legkésőbben virágzó gyümölcsfa.
Szép formájú fát nevel, most kb. 3 m magas a fa.
Idén hatalmas termést hozott, akkorát, hogy be sem tudta érlelni, rengeteg lepotyogott zölden, a 2 fáról így is kb 50-60 kg-ot szüreteltünk (jó részt a rokonság örömére).
Egy-egy gyümölcse 20-25 dkg-ot is elért.
És főzöm a birsalmasajtot; 1 adag készen! (2 kg birsalmapép+1,60 kg cukor, 1 réteg dióbél), ahogy Áfony tanácsolta follpackkal bélelt őzgerincbe ill. gyümölcskenyér formában megdermedt és most kifordítva szárad.

A többi részben érlelődik a kamrában s várja, hogy mikor lesz belőle sajt ill. kompót. (kb.40 éve ettem utoljára):-))

Sok sikert hozzá!

Mézontófű

Előzmény: rferi (395)
rferi Creative Commons License 2003.10.27 0 0 395
Utánanéztem a birsnek :--)))))
Tök jó, télleg csak két (ill. három)féle van!
Amit találtam: Bereczki bőtermő, és konstantinápolyi.Ezek sokfelé vannak, és még egy, de az csak egy helyen: Angersi néven.
A szentesi rózsa az nem birs, hanem birs alanyon naspolya.
Mostmár csak azt kéne valahogy megtudni mik a tulajdonságaik
Előzmény: Rdi (390)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.27 0 0 394
Sziasztok!

A késő őszi gyümölcsök és a belőlük készíthető finomságok - pl. az előbb említett birsalmából/birskörtéből készített birsalmasajt - kapcsán jutott eszembe a kiskertekből már már kihaló félben lévő naspolya, melynek termését az elkövetkező időszakban lehet betakarítani. Én személy szerint díszcserjeként és termő bokorként is tartom a naspolyát nem túl nagy kertemben, mert egzotikusnak találom a cserje formáját és szeretem a gyümölcse ízét. Mindig megvárom, hogy egy kicsit megkapja a fagy, belepje a dér, mert így ízletesebb lesz. A kemény, élvezhetetlen gyümölcsöket egy rétegben kirakom a fáskamrában, amik karácsony tájára bebarnulnak és ami a legfontosabb megpuhulnak, s megkapják a tipikus édes ízüket. Mi "nyersen" fogyasztjuk, de lekvárt is lehet belőle készíteni, bár ennek receptjét még nem sikerült fellelnem - ha vki tudja, hogyan kell lekvárt főzni, legyen szíves fedje fel titkát, szívesen kipróbálnám a lekvárját is! Végtére is átlagosan 25-30 kg termésünk van, amiből biztosan ki lehetne hozni pár üveg unicumnak számító naspolya lekvárt. Szerintem legfőbb előnye ennek a gyümölcsnek, hogy a gyümölcshiányos, déligyümölcs dömpinges időszakba színt visz és szinte minden különösebb fakszni nélkül termeszhető hobbykertben.

pireisz Creative Commons License 2003.10.27 0 0 393
Helló! Akkor sok cukorral fogom csinálni. És legalább egy hétig szárogatom. De hová tegyem? Kitehetem a hidegbe? Vagy tegyem a konyhába valahová? De nekem mindig megpenészedett! Lehet, hogy valami rácsot kéne alátenni? Vagy szűrőt?
Előzmény: endru (387)
rferi Creative Commons License 2003.10.27 0 0 392
Na ez már konkrétum, ezeknek utánanézek.
Csak még a helyét kéne kitalálni, nincs túl sok.
Szerintetek érdemes kitenni az utcára?ott volna hely, de nem szedik le?
Előzmény: Rdi (390)
2xli Creative Commons License 2003.10.26 0 0 391
Köszi, A Horváth Ilonában én is megtaláltam. Az idén rengeteg termett. Két szomszédnak is adtam egy-egy vödörrel. Most 7 kg-t hoztam haza a tanyáról, ezen a hétem megcsinálom, és ha sikerül
akkor nagyobb tételben is megismétlem.
Kiderült, hogy a férjem nagyon szereti a birsalmasajtot.
Előzmény: endru (380)
Rdi Creative Commons License 2003.10.23 0 0 390
Sajnos ez nagyon igaz, mifelénk egy "mindenki-által-jó-kertészetnek" mondott kertésznél két fajta van: komnstantinápolyi [ha jól emlékszem ez körtés akalú] és szentesi rózsa...
Előzmény: pireisz (384)
Tozatu Creative Commons License 2003.10.22 0 0 389
Nagyon szép,mikor virágzik.A miénket visszavágtam bokor formájúra,oltottam bele naspolyát,mire el kezdett száradni.Megijesztettek,hogy tűzelhalás,alig tudtam a zénuramat visszafogni,ne vágja ki,mert szerintem monilia.Visszavágta,permetezés,most semmi baj,de nem sok termett.
A marhapörkölt és bableves jól hangzik,arra futja.
Előzmény: rferi (383)
Áfony Creative Commons License 2003.10.22 0 0 388
Állítólag a formába folpack-ot szoktak rakni és úgy bele a birssajtot.
Előzmény: endru (387)
endru Creative Commons License 2003.10.22 0 0 387
Ha kevesebb cukrot teszel bele alig lesz kevésbé édes de annál nehezebben szárad ki és annál jobban összeszárad és keményedik. Kisérleteztem kevés cukorral, cukor nélkül, cukrot helyettesitő szerekkel (feleségem cukorbeteg volt) de gyakorlatilag erdménytelenül.
A száradási idő a forma nagyságától függ, az "őzgerinc" formában akár több hét is kell amig kiszárad. Én most vettem a piacon "gyerek gyümölcstorta" formát, nehezen kaptam, ritkán van nekik, ez kb 10 cm átmérőjű és 3 cm magas, még ez sem száradt ki 4 nap után, de ki lehetet csalni a formából.
Előzmény: pireisz (382)
pireisz Creative Commons License 2003.10.22 0 0 386
A birsalma alma alakú, a birskörte pedig körte alakú. Hogy ízre mi a különbség azt viszont nem tudom, mert nekem körtém van.
Előzmény: rferi (385)
rferi Creative Commons License 2003.10.22 0 0 385
Na jó, de választás akkor is van, hogy vegyem, vagy ne vegyem.Pl. kajsziból is csak szóbeszéd alapján tudtam meg, hogy a Bergeron későn virágzik, ezért kevésbé fagy el.Nem fagytűrőbb mint a többi, de mégis kevésbé viseli meg.Aztán addig jártam a kertészeteket, amíg nem kaptam.
Gondoltam lehet ez így a birssel is.Aztán azt sem tudom mi a különbség a birsalma és birskörte között.Szóval aki oksat tud ne tartsa vissza, minden infóból tanul az ember...
Előzmény: pireisz (384)
pireisz Creative Commons License 2003.10.22 0 0 384
Helló! Azt hiszem, ha elmégy egy kertészetbe, igazán nem lesz mi közül választani. Eszi, nem eszi, nem kapsz mást. Hogy milyet? Amilyen éppen van. Én is úgy vettem! Például tudom, hogy van birsalma és birskörte is és nyilván vannak fajták. De hol?
Persze egy családnak egy is elég. Az enyém eléggé kis bokros és az idén van rajta termés is, talán több is termett, mint amit fel tudott nevelni, azért dobálta le. De elég nagyok lettek.
Azért jó, mert nem bántja - legalábbis egyenlőre -semmi fertőzés. Viszont csak úgy elég fanyar és kemény a gyümölcse. Gyerekkorunkba mi nyersen is ettük. Már el vagyunk kényelmeskedve nagyon.
Előzmény: rferi (383)
rferi Creative Commons License 2003.10.22 0 0 383
Ha már ennyire a birsnél tartunk, kinek mi a véleménye, milyen birset kéne vennem?Mármint fát.
Gyerekkoromban volt, de anyukám nem nagyon ért akkor rá, hogy feldolgozza, ezért szinte mindig a kukában landolt a termés, és apám kivágta.Mondjuk elég vacakul is termett.
De mi szeretjük, és most olyan ínycsiklandozóan beszéltek róla, meg tavaly olyan drágán vettem a piacon, hogy gondolkodom, ültetni kéne egyet.
Szóval van valami favorit, ami kevés gonddal bír?
pireisz Creative Commons License 2003.10.22 0 0 382
Helló Endru! Nagyjából én is így csináltam, de nem emlékszem mennyi cukrot raktam bele. Lehet, hogy keveset? Nem szeretem ugyanis nagyon édesen.
Egyébként ugyanígy csináltam. Viszont nem tudtam ezt, hogy addig kell főzni, amíg el nem válik az edény falától. Lehet, hogy ez a megoldás? Egyébként hány napig szoktad szárítani? Nekem még egy hét után is nagyon vizesnek tünt.
Más: Az anyósom a bablevesbe szokott tenni birset. Nagyon jó ízt ad.
Előzmény: endru (380)
mézontófű Creative Commons License 2003.10.21 0 0 381
Sziasztok!
Nálam is ez a recept müxik!
Nekünk rengeteg termett, sajnos sok lehullott még nagyon zölden, de most az ajándékozások után a maradék szép érett lett.

Ja! Ésazénuram pár birsalmát feldarabolva lefagyasztott, azt szokta felhasználni a vörösboros marhapörköltjéhez.
Amikor a vöröshagyma már üveges rá tesz 2 gerezddel és főzi, mint szoktuk. Naaaaaaaaagyon puha lesz a hús és igen jó a besűrűsödött zaftja. Karácsonyra biztos csinál, mert reklama lesz nagy.
(28-an eszünk belőle; a nagycsalád-hála Istennek!)

Jó étvágyat!:-)))

Mézontófű

Előzmény: endru (380)
endru Creative Commons License 2003.10.21 0 0 380
Birsalmasajt.
Tegnapelőtt készitettem.
1. Gondosan lemosom az almákat, ledörzsőlöm a szört is a héjáról.
2. Szétvágom gerezdekre és azokat is keresztbe mert (legalábbis nekem sok a kukacos) a kukacok nem a közepén tanyáznak.
3. Kivágom a magházat, nehér munka mert kemény. A héjat rajtahagyom.
4. Annyi vizzel teszem fel (letakarva) főzni, amennyi éppen ellepi.
5. Ha teljesen megpuhult akkor átpaszirozom.
6. Megmérem mennyi pépem van és felirom, mert elfelejtem.
7. egy kilóhoz egy citrom levét belecsavarom.
8. Azt irja a recept, hogy folyamatos keverés közben addig kell főzni amig a massza elválik az edénytől. Ez nekem nem sikerült, addig föztem amig mézszerúre besűrűsödött.
9. Egy kiló péphez (fel van irva mennyi van) 80 deka cukrot tettem, más recept 60-at ir.
10. Igy cukorral még vagy félórát főztem, amig a cukor teljesen felolvad, homogénná válik.
11. Ha kész, vizzel kiöblitett formákba, vagy őzgerinc tepsibe teszem. Állitólag a vizezés hatására majd kijön a formából. Azt is ajánlják, hogy tört (nem darált) diót keverjünk bele.
12. Szobahőmérsékleten száraz helyen tartjuk, ha megszáradt kivesszük a formából és tovább szikkasztjuk.
Megjegyzés: több recept szerint azonnal a fözés kezdeténél berakjuk a cukrot, ezt nem ajánlom mert nagyon könnyen odaég.
Forrásmunkák:
Pelle Józsefné Minerva szakácskönyve
Tölli László: Cukrászati ábécé 3.
Horváth Ilona szakácskönyve.
Előzmény: 2xli (378)
molnarnei Creative Commons License 2003.10.21 0 0 379
Megkeresem a receptemet, ugy emlékszem rengeteg cukor volt benne és sokáig kellett főzni,és valahogy száritani is.

Holnap hozom a receptet.

Előzmény: 2xli (378)
2xli Creative Commons License 2003.10.21 0 0 378
Sziasztok!
Új vagyok ezen a fórumon. A birsalmasajtkészítés
engem is érdekelne.
pireisz Creative Commons License 2003.10.21 0 0 377
De pontosan arra gondolok. De nem tudom megfelelően bekeményíteni.
Előzmény: Tozatu (376)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!