Ha visszakanyarodhatok az alábbi fröcsögéstől az eredeti témára: a tapasztalatom szerint nem csökkentek a fordításért kifizetett összegek, csak átalakult a piac és most már mást várnak egy fordítótól. Én 12 éve vagyok a fordítói szakmában (kb. az előbb említett fordítói weboldal segített abban, hogy beilleszkedhessek és visszatérő megrendelőim legyenek, és szinte minden fordítói rendezvényen "virtuálisan" ott lehettem a videósuknak hála). 10 éve az volt, hogy a 1,5 Ft-ot elkérhettem egy magyar-angol fordítás karakteréért, Wordben dolgoztam, napi 8000 karakterrel boldogultam. Ma az az 1,5 Ft pont felét éri (ld. MNB fogyasztói árindex az elmúlt 10 évben). Ugyan annyiért dolgozom tehát. Viszont fordítói szoftverrel, kb. 16 000 karaktert haladva naponta. Mert ezzel könnyebb. Dolgoztam már többfélével, a legtöbb jó cucc. De aki most kezdi, azt el kell fogadnia, hogy ez már nem a Wordben fordítók kora, és nem is a magányos farkasoké. Jól működnek ezek a fordítói szervezetek és rengeteget profitálhat belőlük az ember.
A segítségeteket szeretném kérni. Egy kiadó lefordíttatna velem egy könyvet, és árajánlatot kérnek, valamint határidőt. Nem tudjátok, hogy manapság mennyit fizetnek a kiadók a könyv fordításért? Egyébként szakfordításról van szó. Nem szeretnék sem olyan összeget kérni, ami nekik sok, és ezért elutasítanak, sem pedig olyat, ami úgymond nekem kevés ahhoz képest, hogy mennyit gürizek majd vele. A másik pedig a határidő. Hónapokig valószínűleg úgysem tudsz reggeltől estig fordítani, szóval reálisan kéne belőnöm, hogy egy nap alatt hány oldalt fordítok, de úgy, hogy ezt ne csak pár napig bírjam tartani, hanem hetekig, hónapokig. Mit gondoltok?
Őszintén szólva azt hittem, a kiadó ieírja itt, a topikban, hogy mit akar, most scak azért kukkantottam be, hogy lássam, mi történt. ami összeget megadtál, az biztos, hogy túl sok, fordítóiroda is olcsóbban vállalja.
"Elég olvasni itt a beírásaidat, hogy meg lehessen ítélni a minőséget. Pedig ez nem is fordítás, csak az anyanyelveden történő fogalmazás."
ne röhögtess, mert fáj
"De pl. neked sincs."
nincs, mert minek
"Az az állításod pedig, hogy "Lektoráltam olyan kutyaszar minőségű szövegeket, szakfordító után, többször is, hogy hányás.", valószínűleg egyszerű kamu."
név, cím a "szerkesztőségben"
"Aki átmegy a szakfordítóin, az biztosan tud is. Elég magas a mérce."
változatlanul azt mondom, állami pénzlehúzás, értelme annyi, hogy a hozzád hasonló izék lobogtathassák, hogy ők mennyire nagyon tudnak
Elég olvasni itt a beírásaidat, hogy meg lehessen ítélni a minőséget. Pedig ez nem is fordítás, csak az anyanyelveden történő fogalmazás.
Ja, szakfordítóival lehetne. De pl. neked sincs.
Az az állításod pedig, hogy "Lektoráltam olyan kutyaszar minőségű szövegeket, szakfordító után, többször is, hogy hányás.", valószínűleg egyszerű kamu. A messziről jött ember szövege, aki ugye azt mond, amit akar.
Aki átmegy a szakfordítóin, az biztosan tud is. Elég magas a mérce.
"Az pedig, hogy nem kértek még tőled szakfordítói igazolványt, a magyar szakmai érdekvédelem szégyene."
Lektoráltam olyan kutyaszar minőségű szövegeket, szakfordító után, többször is, hogy hányás. Szóval a szakfordítói az egy nagy humbug, állami pénzlenyúlás, nem garancia semmire.
"addig szarok is lesznek a fizetések a fordítószakmában"
Hát ha te csak szar pénzt tudsz leakasztani a mai konjunktúrába, akkor valamit alaposan elcseszel. Pont azért fizetik jól a jó fordítót, mert megunják, hogy már ötször rábakkantanak a rosszal, mert a megrendelő visszahajítja, és nem fizet. Ezután szépen visszatérnek a bevált fordítóhoz.
"sajnos, lektoráltam nem egy hozzád hasonló nagytudású után"
Hú de pontosan tudja itt valaki, hogy én hogy fordítok!! Evvel az erővel én is kijelenthetném ugyanekkora elánnal, hogy te csak itt beképzeltkedsz, a pofád járatod, és hazudozol összevissza. És 50%, hogy igazam is lenne - itt mindenki egy anonim nick, akárki rejtőzhet mögötte. Kezdjem el terjeszteni ezt a vagy-igaz-vagy-nem "infót" itt a neten (a nick személyiség nélküli, így becsületsértés és rágalmazás miatt se lehet feljelenteni), vagy befogod a pofádat, és ennyiben maradunk?
"Elég nevetséges, hogy mondjuk autószerelő, festő vagy karosszérialakatos csak a megfelelő mestervizsga birtokában lehet valaki (különben keményen megbüntetik)"
Meg ahogy azt a Móricka elképzeli, hehe. Egyébként fordító (egyéni vállalkozó) is csak szakfordítóival lehet az ember.
Ez nem rondaság-szépség kérdése. Gondolod, hogy téged mindenki szépnek talál? Mégis kimész az utcára.
Röhej, hogy valaki ennyire nincs tisztában a helyesírással, és fordítóként mer dolgozni. Elég érdekes irodák lehetnek, amelyek foglalkoztatnak.
Az pedig, hogy nem kértek még tőled szakfordítói igazolványt, a magyar szakmai érdekvédelem szégyene. És amíg nem kérnek, addig szarok is lesznek a fizetések a fordítószakmában, mert mindenféle ember dolgozhat, aki azt állítja magáról, hogy tud fordítani, ám még magyarul sem igazán tud (sajnos, lektoráltam nem egy hozzád hasonló nagytudású után). Remélem, ez hamarosan változni fog. A komolyabb cégek egyébként már ma is kérnek szakfordítóit.
Elég nevetséges, hogy mondjuk autószerelő, festő vagy karosszérialakatos csak a megfelelő mestervizsga birtokában lehet valaki (különben keményen megbüntetik), fordító meg tulajdonképpen bárki.
Szerintem esetenként átnézhetsz apróhirdetéseket pl az apróneten vagy a wiw-en is, hátha keresnek alkalmi fordítókat... Ez biztosan nem jelent rendszeres munkát, de én is kaptam már így egy-két kisebb feladatot - magánszemélyektől is. Ezeket ugyan nem írhatod bele az önéletrajzodba referenciának, de mégis... Gyakorolsz és keresel is vele...
Nem tudom, írták-e már, vagy próbálkoztál-e nyelviskolákkal, de időnként tőlük is lehet fordításokat szerezni, nem csak fordítóirodáktól. Bocs, ha már volt róla szó.
Úgy, hogy Veszp-rém, szerintem baromi randa, de mivel az esetek min. 80%-ában Tradossal fordítok, az elválasztás nem játszik.
A ventillátor/konkurrenciáért még senki se pattogott, pedig nem sufniműhelyeknek szoktam dolgozni. Büszke se vagyok rá, de így írom és kész. Ha viszont a kedves megrendelő azt óhajtja, hogy egy, vagy akár három mássalhangzóval írjam, esetleg visszafelé, akkor természetesen úgy fogom írni. Monnyuk a szakfordítói vizsgát nyilván olyan Rigó utcás seggmeresztők javítják (rosszul tudom?), úgyhogy nem csodálom, hogy minden baromságért buktatnak. Volt hozzájuk szerencsétlenségem, a középfokút angolból és németből is náluk csináltam, a felsőknél viszont volt annyi eszem, hogy akkreditált nemzetközi nyelvvizsgát tegyek, amit külföldön is elfogadnak (bár érdekes, hogy a Mittelstufenprüfung pl. a nevéből is láthatóan Németországban KÖZÉPfokú, míg Mo-on FELSŐfokú vizsgának számít).
Így összeszámolva kábé 8 darab fordítóirodának melózom _rendszeresen_, de a "szakfordítói igazolvány" kifejezés még egyetlenegyszer sem hangzott el a velük folytatott kommunikációban. Időnként (bár igaz, hogy ritkán) a "nyelvvizsga" és a "diploma" kifejezés sem. Ha teccik nekik az ár, küldenek egy próbafordítást, és ha az is teccik nekik, akkor nyomják a melót.
Sajnos, munkát törvény szerint nem vállalhatsz szakfordítói igazolvány nélkül (ezt írja le a 37. hozzászólás, meg ott a környékén foglalkozik még ezzel pár, úgy látszik, már 6 éve is aktuális volt ez a téma), szakfordítói vizsgát pedig csak felsőfokú végzettség birtokában lehet tenni (ezt én is hülyeségnek tartom, mert ha valaki szakmailag és nyelvileg jó, érettségivel is lehet kiváló fordító, de hát nem én hozom a törvényeket).
Egyébként nem lehet túl sok szakfordító igazolvány kiadva, mivel amikor én megszereztem a 90-es évek végén, a kerületben én kaptam a 001. sorszámot :-)
Igen, ez kicsit ördögi kör, mert hogy legyél jó fordító, ha nem fordíthatsz (pláne úgy, hogy arról lektori visszajelzést is kapj, mert az azért hasznos)... Próbálkozz esetleg fordítóirodákhoz bekerülni (bár a szakfordítói ott is követelmény lenne, de nem mindig kérik).
Köszi. A nyelvvizsga már megvan. Szakmai felsőfokú. Gondoltam első lépésnek nem rossz!!1 évem van még hátra. És jó lett volna, ha addig is kisebb fordításokat csinálhatok.
De. Első lépésként diplomázz le és szerezz egy felsőfokú nyelvvizsgát, aztán egy szakfordítóit, és már indulhatsz is fordítani, azaz csinálhatod, amit szeretnél.
Apróbb hibákba esel. Egyrészt mivel Veszprémnek semmi köze a prém szóhoz, amit te kihallasz belőle, a Veszp-rém bizony a helyes elválasztás a magyar nyelv szabályai szerint.
A ventilátor/konkurencia esetében meg ismerek több magára valamit is adó céget, ahol ha másodjára is így írnád, harmadszor már nem kapnál munkát. Ennyit a fegyverrel kényszerítésről. Ráadásul te már így tanultad, legfeljebb nem figyeltél oda (mivel 1984 óta ez az érvényes írásmód). Egyébként ilyeneken lehet bukni szakfordítóin.
Az rendben van (illetve hát nincs...), hogy valaki, aki a nyelvből ért, nem ért a nyelvhez, de hogy erre még büszke is legyen, az már kicsit erős.
Köszi, de már kb 2 hónapja felregisztráltam a fordit.hu-ra, de egy darab munkát nem kaptam. Itt úgy van,hogy ajánlatot kell tenni, de van hogy egyszerre 40-en teszünk ajánlatot. Szóval ott sincs semmi előrehaladás.
Azért írtam ide, mert már tényleg minden megoldást megpróbáltam.
Van értelme felhívni a fordítóirodákat akiknek írtam, hogy mi újság??
Tanácstalan vagyok, mert egyszerűen nem tudok elindulni. Nem csinálhatom azt amit tényleg szeretnék.
Kezdek rájönni, hogy igaza volt annak, aki azt mondta nekem, hogy az első lépést akkor tudom megtenni, ha van egy ilyen ismerősöm. De sajna még az sincs.
A suli mellett szerettem volna csinálni, de már tényleg semmi ötletem nincs.
Szóval azt kérdezném tőletek, hogy valaki nem tudna-e segíteni CSAK ELINDULNI?
Csak annyi, hogy "megelmít", hogy vagyok én és......
Mindent elküldök amire szükség lenne. Van némi tapasztalatom, nyelvtudásom..
Csak egy kis segítséget kérnék. Ti tudjátok legjobban, hogy milyen nehéz.
Mert úgyis küldenek próbafordítást, és ott úgyis eldől hogy tudnak-e alkalmazni.
Ha nem vagyok jó úgyis kidobnak.
Szóval csak egy esélyt szeretnék, hogy megpróbálhassam.