Keresés

Részletes keresés

Ványi Norbert Creative Commons License 3 napja 0 0 50826

Amikor a kötés megtörténik a tőzsdén, az annyiban azonnali, hogy az akkori kötési ár már nem változik később, de T+2 napos az elszámolás van, ezért majd az eladás napját követő második munkanapon kapod meg a pénzt.

Előzmény: ft82 (50825)
ft82 Creative Commons License 3 napja 0 0 50825

Értem. Befalapoknál amugy is megszoktam, hogy t+x napok vannak. Ha minden klappol, egy etf eladása azonnal bekövetkezik?

Előzmény: Ványi Norbert (50824)
Ványi Norbert Creative Commons License 3 napja 0 0 50824

Nem ér oda nyitásra, hanem mondjuk fél órával később. Ritkán nap közben is kieshet órákra, nagyon ritkán pedig akár szinte az egész napra. Szóval általában ott van, de a tisztán látás kedvéért az árjegyzői státusz minimum feltétele az, hogy a kereskedési napok legalább felében legalább fél napot jelen van.

Előzmény: ft82 (50823)
ft82 Creative Commons License 3 napja 0 0 50823

Mondtátok, hogy van, hogy az arjegyző lelép. Ezt ilyenkor mennyi időre teszi, ha nincs szerencsém?

Ványi Norbert Creative Commons License 3 napja 0 0 50822

Az árjegyző megveszi rendes áron. Ezért is fontos, hogy el tudd döntetni, hogy ott van-e az árjegyző.

Előzmény: ft82 (50821)
ft82 Creative Commons License 3 napja 0 0 50821

Vmi még eszembe jutott. Ha ft alapút veszek, és csekély a forgalom, eladni akarok, nem gond, ha egy nem keresett papir nem kell senkinek?  Ki fogja visszavenni...?

 

 

 

ft82 Creative Commons License 4 napja 0 0 50820

Köszönöm a válaszokat. Nagyon sokat segítettek.

Előzmény: Ványi Norbert (50819)
Ványi Norbert Creative Commons License 4 napja 0 0 50819

Lehet, hogy ugyanaz. Én olyasmiről tudok máshonnan régebbről, hogy az előző kötésártól (ami aznapi) 10%-kal nagyobbat foglalnak be, aztán a maradékot majd visszaadják. De az előző napi záróhoz képesti 15% is kb ilyesmi lehet, ETF-eknél azért nem jellemző, hogy napon belül ekkora ingadozás legyen, a forgalom meg néha olyan kicsi a BÉTa piacon, hogy nincs is aznapi korábbi kötés, így ténylegesen csak az előző záróhoz tudnak viszonyítani.

Előzmény: ft82 (50815)
ft82 Creative Commons License 4 napja 0 0 50818

Tudom. Csak van még néhany befalapom az ersténél, és igy egyszerűbb.

Előzmény: Veszpremi (50817)
Veszpremi Creative Commons License 4 napja 0 0 50817
Előzmény: ft82 (50816)
ft82 Creative Commons License 4 napja -1 0 50816

Rc-től kicsit tartok. Tudom, h alaptalanul, de jobban bízok nagyobb nevű szolgáltatókban, mégha picit drágább is. Nyilván az Rc az nem Questor, de....

Előzmény: Passzív befektető (50814)
ft82 Creative Commons License 4 napja 0 0 50815

Az extra fedezet mit jelent? Az sxr8nál írják, h ogy 15%kal magasabb árral számol vásárláskor az előző napi árfolyamnál. A kettő ugyanaz?

Előzmény: Ványi Norbert (50813)
Passzív befektető Creative Commons License 4 napja 0 0 50814

Inkább a Random Capital-en keresztül vedd, az Erste megvette viszont továbbra is lehet számlát nyitni náluk, sokkal olcsóbb és jobb a felülete.

Előzmény: ft82 (50808)
Ványi Norbert Creative Commons License 4 napja 0 1 50813

Én a sima limit típusú megbízást szoktam használni a tőzsde nyitvatartási idejében, és csak aznapi érvényességgel. Fizetnem csak a teljesült megbízásért kell, a módosítás és visszavonás is ingyen van, és ha aznap nem teljesül, másnap ingyen beadhatom újra. Ha az Erste máshogy számolja a díjakat, akkor valószínűleg jobban meggondolnám.

 

A limit ár lehet magasabb kicsit, mint az aktuális piaci ár, ilyenkor azonnal teljesül a megbízás a piaci áron, de ez annyival jobb a piaci áras megbízástól, hogy nem kell mellé extra fedezet, és nem lehet olyan, hogy véletlenül pont kiáll az árjegyző, és majd csak drágán kapod meg valaki mástól. Ha meg a piaci ár alá lövöd be a limitet, akkor vársz, hátha alá megy az árfolyam a te áradnak, és majd akkor teljesül a megbízásod azon az áron, amit megadtál.

Előzmény: ft82 (50812)
ft82 Creative Commons License 4 napja 0 0 50812

A pénz forintban van. Még nem néztem utána, hogy az Erste ad-e hozzáférést, de rá fogok kérdezni. Azt szeretném még kérdezni, hogy ha vásárláskor az alábbi opciók lehetségesek:  limitáras/stop limit/piaci/oco/iceberg,  valamint kérdezi az érvényességet, akkor számomra melyik lehetőség jár legkevesebb kockázattal? Van esetleg napszak, mikor ezt érdemes ezt megvásárolni? Bocs a láma kérdésekért, de még csak most kóstolok bele ebbe. Köszi. 

Előzmény: Ványi Norbert (50811)
Ványi Norbert Creative Commons License 4 napja 0 0 50811

Ha eleve euróban van a pénz, akkor jobb választás szokott lenni a Xetra, mert ott azért csak nagyon ritkán lép le az árjegyző, és olyan nagy forgalom van, hogy igazából ez sem probléma, nem mászik el az árfolyam az index mozgásától.

 

A BÉTa piac azzal tud jobb lenni, hogy nem kell költened a devizaváltásra (ha forintod van), valószínűleg alacsonyabb a kötési díj, mint a Xetrán, de cserébe az árjegyzésen nagyobb spread van a középhez képest (0,5% körül).

 

Az Erste amúgy nem ad hozzáférést az ajánlati könyvhöz? Az szokott lenni, hogy késleltetett adatokat azért mutatnak a brókerek ingyen is, nem kell rá plusz előfizetés.

Előzmény: ft82 (50810)
ft82 Creative Commons License 5 napja 0 0 50810

Köszi. Amennyiben nem férek hozzá ilyen ajánlati könyvhöz, akkor egyértelműbb lenne a Xetrán kapható SXR8?

Előzmény: Ványi Norbert (50809)
Ványi Norbert Creative Commons License 5 napja 0 0 50809

A Xetrán euróért forgó SXR8 aktuális árfolyamát felszorzod az aktuális EURHUF középárfolyammal, és ezt hasonlítod a BÉTa piacon lévő ajánlattal. Arra figyelj, hogy ugyanakkor nézd az árfolyamokat, ha valamelyik adat késleltetett, valamelyik pedig valós idejű, akkor egyeztesd őket. Ha kb egyeznek, akkor jó vagy.

 

De az is elég lehet, hogy ha a BÉTa piacon látod az árjegyző 100 darabos vételi és eladási ajánlatát, mert ha ott vannak, akkor nagy baj nem lehet. Az 1 mélységű ajánlati könyv ehhez lehet, hogy nem elég. Ilyen esetben az 5-10 mélységű könyv késleltetett adatokkal jobb az 1 mélységű valós idejűtől. De ha van több mélységű valós idejű könyvhöz hozzáférésed, az még jobb.

Előzmény: ft82 (50808)
ft82 Creative Commons License 5 napja 0 1 50808

Sziasztok. Úgy döntöttem, hogy etf-et vásárolok. Egy S&P500 indexkövető alapot szeretnék, ami a Béta-n is elérhető. Igy esett a választás a forint alapú sxr8 ticker kódú etf-re. Már nézegetem évek óta, régebben, mikor kb 70 ezer volt az ára, akkor nem vettem, most, hogy 150 körül van, mégiscsak vennék a pmáp mellé.:( Aktívan kereskedni nem akarok vele, inkább hosszabb távra elfelejteni. Volt már ul-em, megszívtam, volt már otp-s befalapom (supra is), megszívtam, gondoltam az etf még hátravan... A vásárlással kapcsolatban szeretnék infót kérni, van ép. számlám az ersténél, úgy tudom ott lehet ilyet venni. Többen írtátok, hogy az árjegyző otp nagy kópé, van hogy 30%-kal magasabb áron megy az etf, mint a valódi ára. Hogyan tudom legegyszerűbben a vásárlást megoldani, hogy a lehető legjobban járjak? A xetrás eur alapú sxr8tól se idegenkedem, de első körben a forintosra szavaznék. Köszönöm.

Befetető Creative Commons License 5 napja 0 1 50807
Előzmény: Vakulya (50806)
Vakulya Creative Commons License 5 napja 0 0 50806

Hogyan érem a logoutokat? Köszönöm

Előzmény: Veszpremi (50805)
Veszpremi Creative Commons License 6 napja 0 0 50805

Úgy látom, a logout-on kaptál elég jó válaszokat, ott jobban mozognak a népek, mint itt.

Előzmény: DJM!!! (50802)
havasesoesett Creative Commons License 6 napja 0 0 50804

Először régiót kell választani. Én a válság idején Svédországba költöztettem a befektetéseimet.

Háztartási gépek, ruházat és svéd ingatlan.

 

A hátránya, hogy az osztalék koronában van, amivel kezdeni kell valamit.

Előzmény: DJM!!! (50802)
Ber71 Creative Commons License 2022.01.15 0 0 50803

Ha privátbankos ügyfél vagy sokkal olcsóbb az értékpapír számla vezetési díj, azt hiszem kb fele,de van hozzá havi 6700ft fix számlavezetési  díj is.Mivel gondolom nagyobb az összeg ,biztos hogy olcsóbban jössz ki a rendszeres díjjal együtt is.

A többiben nem tudok meg nem is merek tanácsot adni.:-)

Előzmény: DJM!!! (50802)
DJM!!! Creative Commons License 2022.01.15 0 0 50802

Üdvözletem,

Már régóta követem, bele-bele olvastam a topicba, de nem mindig, mindent. Amiért írok, mert úgy döntöttem más vizekre evezem, mint eddig.
Elkezdett fájni, hogy égetem el a megtakarításom egy részét az infláció által. Komolyabb összeget tartok likvidként, mert előszeretettel vásároltam árverésen lakásokat, majd felújítás után értékesítettem. Ez az utóbbi időben érthető okokból kevésbé opció, ezért a likvid tőke egy jelentős részével szeretnék vmit kezdeni. Szeretnék másban is tartani pénzt, mint ingatlanban, ezért egyelőre elvetettem, hogy vegyek mondjuk még lakást, mert már vannak, albérletként ketyegnek a saját lakásomon felül. Na itt akadtam el, mert eddig nem kellett alternatívákon gondolkodnom. Hagytam eddig is másik lábat, de ezek a Bef. alapok nem váltották meg a világot. OTP Supra, G10 masszív mínuszban vagyok jó ideje, EMDA-n kerestem, (de a bank és az állam talán még többet :( ) azt eladtam tavaly. Volt olyan, amibe jókor belevásároltam és pár hónap múlva eladtam, nemcsak az EMDA volt ilyen, ezért sosem használtam TBSZ-t.

A kérdésem az lenne, érdemes lenne értékpapírszámlát nyitnom máshol, mint az OTP, ahol most van, jobban járnék más szolgáltatóval? Igaz, hozzá nem értésem okán, nem is tudom még mit is vegyek. ETF-eket, részvényt, további bef. alapokat? Ezért merült fel bennem, hogy lenne értelme privát banki ügyfélnek lenni az OTP-nél vagy máshol? Lenne kézzelfogható előnye, mind költség (tehát olcsóbb az értékpapírszámla, ha privát bankos ügyfél vagyok, mint most?), mind szaktudás, segítség terén, hogy nyereséges tudjak lenni vagy inkább ezt is magamnak kell megpróbálnom, kijárnom, kitanulnom, akár fájó hibákkal, hogy eredményes legyek, mint abban, amivel megkerestem, amiben eddig megforgattam?

 

Köszönöm és bocsánat, picit hosszú lett.

Passzív befektető Creative Commons License 2022.01.14 0 3 50801

Egy nagy illúzió h az abszolút hozamú alapok felülmúlják az indexalapokat, az USA-ban is katasztrofális teljesítményt érnek el, a hiteles hedge fundok zárt alappá válnak a hatékony méret miatt! Inkább OTP részvénybe fektessetek mint gyenge abszolút hozamú alapba, semmi értelme! 

Abban hatalmasat tévedsz h a költség nem számít, a legfontosabb tényező. A befektetések területén az az igazság h amiért fizetsz azért kevesebbet kapsz mintha nem fizettél volna!

Előzmény: cinyoka (50799)
Ber71 Creative Commons License 2022.01.14 0 0 50800

ez hol van leírva?

Előzmény: Passzív befektető (50798)
cinyoka Creative Commons License 2022.01.14 0 1 50799

nem érdekelne, csak keressek vele jó sokat ;)

Előzmény: Passzív befektető (50798)
Passzív befektető Creative Commons License 2022.01.14 0 0 50798

OTP Supra költsége 2.12% ez azért elég sok!

Veszpremi Creative Commons License 2022.01.13 0 0 50797

Ez a nyesz, ami tudom ilyen! De tbsz-tbsz a kérdés! Nem?

Előzmény: tanárnéni kedvence (50796)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!