Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

reisch Creative Commons License 2005.11.25 0 0 6
Nem látok olyat, hogy közlekedési tábláért akasztás jár.

Reálisabb vélemény ?
Előzmény: Janibacsi (5)
Janibacsi Creative Commons License 2005.11.25 0 0 5

A tablaert felakasztanak... :o)

 

Jano

 

p.s: olvasd at a torveny szoveget lentebb, benne van mit kapsz...

Előzmény: reisch (4)
reisch Creative Commons License 2005.11.25 0 0 4
Kezdő vezetői engedélyemmel, elkövetem egy balesetet, áthaladtam a tilos jelzésen, és a balról érkező járművel ütköztem, majd a kereszteződés szemközti oldalán jobbra a járdára felgurulva egy táblát kidöntöttem. Személyi sérülés nem volt, csak a két kocsi tört + a tábla.
A mögöttem haladó (dugó volt) ideges dudálgatásánt figyelve elbambultam a lámpát és ezért hajtottam át.
A helyszínen mindent beismertem, a felelősséget elvállaltam, nem volt se alkohol se semmi egyéb.

Mire számíthatok?
Grg Creative Commons License 2000.09.11 0 0 3
Köszi!

Eddig sem vitatkoztam velük, mert az közismert, hogy nem szeretik. Csak azt mondtam, hogy a többi kolléga nem szólt emiatt, meg, hogy én csak az általad is emlitett két korlátozásról hallottam.

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.08 0 0 2
48/1997 BM. rendelet

Kezdő vezetői engedély

4. § (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzését igazoló vezetői engedély a kiadásának időpontjától számított két évig kezdő vezetői engedélynek minősül.
(2) A kezdő vezetői minősítést a „kezdő vezetői engedély” szövegnek a vezetői engedélybe történő bejegyzésével kell jelölni.
(3) A kezdő vezetői engedéllyel az „A” kategóriára és az „A1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható, a „B”, „C”, „D” kategóriára és a „C1”, „D1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel – a fegyveres erők kezelésében lévő járművek kivételével – pótkocsi nem vontatható.
(4) A rendőrhatóság a „kezdő vezetői engedély” minősítést egy évvel meghosszabbítja, ha:
a) a közúti közlekedés szabályainak megszegésével elkövetett közlekedési bűncselekmény miatt a bíróság az engedély jogosítottjának büntetőjogi felelősségét jogerősen megállapította,
b) közúti közlekedési szabálysértés elkövetése miatt a vezetői engedély visszavonását – beleértve valamely kategóriába, alkategóriába tartozó jármű vezetésére vagy valamely járműfajtára vonatkozó vezetési jogosultság visszavonását is – a szabálysértési hatóság jogerősen elrendelte.
(5) A „kezdő vezetői engedély” minősítés időtartamába az engedély visszavonásának időtartama nem számít be.
(6) A „kezdő vezetői engedély” minősítés legfeljebb két alkalommal hosszabbítható meg. A (4) bekezdésben meghatározottak harmadszori megvalósulása esetén a járművezető a külön jogszabály által előírt tanfolyam elvégzése után új vizsgára köteles.
(7) A (6) bekezdésben szabályozott vizsgakötelezettség nem terjed ki arra a gépjárművezetőre, akinek ugyanazért a jogellenes cselekményért külön jogszabályban meghatározott utánképzésen kell részt vennie, illetőleg akit a bíróság a gépjárművezetői jártasság igazolására kötelezett.
(8) Amennyiben a (4) bekezdésben meghatározott cselekmény a (1) bekezdésben előírt határidő lejártát követő első évben jut a hatóság tudomására, a „kezdő vezetői engedély” minősítést vissza kell állítani.
(9) A (8) bekezdésben meghatározott esetben a minősítés időtartamát úgy kell számítani, mintha a korlátozás folyamatosan állt volna fenn.
(10) A „kezdő vezetői engedély” minősítést az illetékes rendőrhatóság – ha annak feltételei fennállnak – a jogosult kérelmére törli.
(11) A rendőrhatóság a (4) bekezdésben meghatározott esetekben a járművezető rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálatát kezdeményezheti.
(12) E § rendelkezéseit – nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában – a külföldi vezetői engedély helyett a magyar hatóság által kiadott vezetői engedélyre is alkalmazni kell.

Szvsz két korlátozás van:

1. Motorkerékpáros utast nem szállíthat
2. Kezdő autós nem vontathat

Szvsz a rendőr is a napilapokból avagy tervezetekből tájékozódik.

De lehet, hogy tévedek.

Mindenesetre, ha máskor megtörténik, ne vitatkozz. Ha azt mondják, hogy feljelentenek, tegyék meg. A szabálysértési ügyintézők már ismerik a jogot. Helyszíni birságot semmiképpen se fizess (Hivatkozási alap: Nics nálam egy fillér sem). Semmiképpen se éreztesd, hogy ők nem ismerik a szabályokat, te viszont igen! Akkor keresnek valamit, amiben igazuk lesz.

Üdv.
ResetGomb

Előzmény: Grg (-)
Grg Creative Commons License 2000.09.06 0 0 1
nocsak? dupla 0??
Grg Creative Commons License 2000.09.06 0 0 0
Bocs hogy ilyen hosszúra sikerült.
Grg Creative Commons License 2000.09.06 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Meg tudja valaki mondani, hogy milyen korlátozások érvényesek a kezdő-jogsira?
Ugyanis mikor én megkaptam a jogsit '98 decemberében, nem adtak semmiféle tájékoztatót, ezekről. A falon ugyan volt egy iromány, de a tömeg és a hosszú várakozás miatt nem lehetett nyugiban elolvasni, igy csak annyi maradt meg bennem, hogy vontatnom nem szabad valamint, hogy _külföldön_ csak úgy vezethetek, ha egy "rendes" jogsis ül mellettem.

Nekem ez utóbbival van egy kis problémám. (Nem konkrétan, de ehhez kapcsolódik)

Szinte mindennap kocsival járok dolgozni (munkaidő 4-12-ig) igy elég sokszor igazoltatnak ebben a hajnali időben. Ez nem is lenne különösebb gond, mivel az irataim, stb. mindig rendben van, de az utóbbi időben 3x találkoztam olyan rendőrrel, aki azt találta mondani, hogy a kezdő jogsimmal _belföldön_ sem vezethetek egyedül.
Ez két okból is érdekes:
- 1-2 hónappal ezelöttig (amióta jogsim van vezetek) senkinek nem volt problémája ezzel, miért most? Mindig megemlitem ilyenkor, hogy a rendőr kollégái nem szoktak szólni emiatt, ilyenkor persze jön a duma, hogy az egy dolog hogy nem szól, de attól még bla-bla-bla...
Szerencsére eddig nem szankcionálták az esetet, mindig továbbengedtek, és hát ilyenkor önkéntelenül is eszembe jut, hogy ha egyszer szabály, akkor mindegyiknek szólnia kéne emiatt, illetve akkor miért enged tovább?? (Talán azt várja hogy jattot adjak?)

- A másik dolog, ugye azért találták ki a kezdőjogsit, hogy ne legyen annyi baleset és rutint szerezzen a mazsola. Namost, ha csak jogsis kisérővel vezethetek, akkor azt mindig nyaggatni kell, mert nem hiszem, hogy mindn szabadidejét rám áldozza. Mi van akkor ha csak nekem van jogsim a családban? Ismerőst 1x-2x megkérhetek, de nem 2 éven át. És ha nincs jogsis ismerős? Vay ha -mint az én esetemben- hajnalok hajnalán kell vezetnem, akkor ébreszzem fel csak emiatt?
Egyszóval hogyan szerezzek rutint, ha nem vezethetek egyedül és nem tudok kisérőt szerezni?? Ez egy nagy ellentmondás igy...azonkivűl értelmetlen is

Ma hajnali eset, 2x igazoltattak:
1. Tabán, 2 egyenruhás 1 civil, ezek belekötöttek, de a "szokásos dumám" után elengedtek
2. Blaha, 2 egyenruhás (ismerősek, mert itt már láttam őket), iratok megnézése, szondáztatás, elköszönés, semmi kötözködés

Most akkor hol az igazság? (Tudom, "Az igazság odaát van. :) )

Grg

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!