Azt hiszem, megvan a sarkalatos pontja a dolgok különbözőségének. Míg ezek itt a nincs értéket 0-nak értelmezik addig az ie-nek meg kell mondanom, hogy abszolut elhelyezésnél pl. left: 0px; akkor tudja, hogy a bal oldalon kezdődik. Ügyes. Biztos egyszerűbb ez mint a semmit 0-nak értelmezni ( megvallom nem tudom, hogy melyik a szabványos ). Na mindegy. Ezeken nem ront ott meg ettől megjavul. Örömködés.... Csak az a baj, hogy elég nehéz így tesztelnem az ottani működését. Köszi a válaszodat.
Nézzék meg a verziószámot, adják meg a pontos hibaleírást, mindezt a kérdéses CSS-sel együtt pasztézd be valamelyik HTML-es topikba... pl: html - programozás
Tud valaki olyan böngészdét vagy böngésző beállítást linux alatt ami úgy viselkedik, mint az ie? Bármilyen megoldás érdekel amiben nem kell windózt telepítenem. Követve az idők szavát nem táblázatban oldottam meg az oldaltördelést, hanem css-el, cserében az összes általam elérhető böngészőben ( firefox, opera, mozilla, konqueror ) rendesen jelenik meg a lap viszont jelezték, hogy az ie töri az oldalt.
Hogyan lehet egy táblázaton belül a szöveget függőlegesen a cella felső éléhez igazítani? A böngészők alapból középre teszik, de nekem az nem jó, én fölülre szeretném!
_____________________ | Text text text text text ..| | Text text text text text ..| | Text text text text text ..| | | | | | | | | _____________________
mikor még winen csináltam a cég weblapját, akkor én is a total commander + samba megoldást használtam a frissítésre: a lokális wines gépen lévő file-okat szépen lehetett a szerverre frissíteni, hogy csak a friss fileokat írta fölül.
szerkesztésre én a textpad-et használtam (ill. használom azért most is a vi mellett), ami ugyan egy szimpla kis editornak tűnik, de tud egyszerre többszáz file-ban posix regexp alapján cserélni! www.textpad.com, shareware, de ambrits.hu-n pár ezerért regisztrálható. linux alatt természetesen a vi, de a nedit is jó erre a célra.
az openoffice.org1.1-et win és linux alatt is használom, de azért nem az a sebes jószág, hogy komolyabb weblapokat szerkesztgess. a mozilla editora is multiplatform, de... hát használható.
linux alatt még a quanta említhető meg, a friss kde-ben mindig ott a legfrissebb, ez projektalapú, bár forrásban szerkesztő, talán a mozillát be lehet állítani "előnézetnek" neki, én nem szeretem, de attól még jól használható :)
egyetlen észrevétel: a frame-ek utálatosak. ha megteheted, hogy engedélyezd az apache-ban a server side include-ot, akkor érdemesebb a fejlécet (pl. tanszéki logó meg a 4-8 főmenü) egy fejlec.html file-ba megoldani, és aztán csak inkludálod az összes többi html file-ba egy sorral:
<!--#include virtual="/fejlec.html" -->
én egy 1800 html file-t és kétszerannyi pdf-et és jpg-t fölölelő honlapot szerkesztek, meg is őrülnék az ssi nélkül, így viszont pofonegyszerű copyright, fejléc stb. oldalakat készíteni, akár főmenü, almenü szerkezetet is kialakíthatsz, szinte a végtelenségig egymásba ágyazhatók a html file-ok így
(amúgy ezt a roxen webszerverből lestem el, tehát nem apache függő)
A mozilláé elég jó, magyar is, majdnem olyan mintha szövegszerkesztőt látna a felhasználója. Négy különböző nézetben láthatja (ha akarja) az éppen készülő művet:
- normál, na ez a szövegszerkesztősös
- html-tagok mutatása, ettől meg fognak ijedni, kerüld :-)
- forrás, az érdeklődők tanulhatnak belőle
- előnézet, ahogy a weben ki fog nézni, ellenőrzéshez lesz jó
Ha wan a gépen total (ex win) commander - ha nincs akkor meg kell venni mert jó -, beállíthatod nekik az ftp-s dolgokat, onnantól sima kattingatás: bejelentkezést, fájlmásolást és kijelentkezést kell végezniük. Az meg már csak megy, ráadásul jól leírhatók egy papírra a lépések, nem fognak nyaggatni ha elfelejtik.
A webre szánt dolgok pedig valamelyik gép külön erre a célra fenntartott offline könyvtárában gyűlnek, ott javíthatók, tesztelhetők. Ha pedig minden rendben van a megváltozott fájlokat commanderrel "feltükrözik" az ftp szerverre.
Egy tanszéknek kellene web lapot csinálni. Valaha, évekkel ezelőtt csináltam perl cgi és javascript, nem teljesen ismeretlen a téma.
Hogyan érdemes megoldani ?
Gondolom, keret a tetején a tanszék neve mifene
keret az oldalán tartalomjegyzékszerűséggel.
Az alaprendszer elkészülte után viszont windowsos lelkületű embereknek kellene üzemeltetni... új jegyzeteket feltölteni stb.
Ha aszondom nekik, hogy notepad + putty + psftp kiszaladnak a világból.
Valami multiplatformos webszerkesztő (StarOffice????), ami képes feltenni az javításokat a Linux szerverre ?
remélem nem bántottalak meg, egy éve ez nekem ugyan olyan kínai volt mint most neked. Sőt vannak olyan dolgok és lesznek is amik maradnak is kínaiak nekem :-))))
Kitartás, olvasgatás, aztán ami igazán érdekel az fog is menni.
A RedHat az egy Linux disztribució olyan mint a Caldera Open Linux-a, a DEBIAN, a Suse stb. (van még jópár jobbnál jobb)
Ezek a disztribuciók tartalmazzák általában a grafikus felület futtatásához szükséges X szervert, és szemben a windowsal nem egyfajta kinézetet lehet elérni a grafikus felületen, hanem úgynevezett ablakkezelők mint a KDE, GNOME stb. (ebből is van jó sok egyik jobb mint a másik) használatával alakíthatod ki a számodra legszimpibb grafikus felületet. Ezeket az ablakkezelőket is tartalmazzák általában a disztribúciók mint pl. a RedHat de letölthetők az internetről is.
A QT egy C, C++ alkalmazásgyűjtemény grafikus felület programozásához. A disztribek ennek is tartalmazzák valamelyik változatát, és sok programot úgy tudsz telepíteni, hogy le kell fordítani a saját gépedre, nem kész alkalmazást kapsz, de ha kapsz kész alkalmazást akkor is szüksége van a pl. a QT 1.4x objekt fájljaira, hogy működni tudjon.
Szóval a KDE hasonló, mint a Redhat. Arról legalább már olvastam.
Egyébként én is valami hasonló következtetésre jutottam. Esetleg azzal a különbséggel, hogy hátha találok a hálón egy megfelelő részleteséggű linux leírást. De ha nem, marad a könyv.
ha van benned 1 kis spiritusz akkor ez nem a legnagyobb gond, ha csak fordítani kell a QT akkor nem nagy ügy, a lényeg, hogy a megfelelő változat fent legyen a gépeden és a fordításnál tudjál a könyvtáraira hivatkozni, ha meg már megy a fordított program akkor úgyis azt fogod használni.
KDE az egyik ablakkezelő linuxra ami a grafikus felületet kezeli "windows" módra.
SZVSZ elsöre kéne egy jó könyv neked, hogy alapvetésekkel tisztába gyere. Ezt nem azér írom mer nem szivesen segitek, csak az egyszerübbnek tünik. Ha utána marad kérdés akkor úgyis felteszed majd itt.
Azért a dologra legalább hat hónapod úgyis rá fog menni mire úgy ahogy kiismered magad a unix világában, de hidd el megéri.
Köszi a tippet, bár ez a KDE meg a QT-libek nekem továbbra is kínaiul van. Úgylátszik nagyon utána kne néznem a linux alapoknak is, ha komolyan gondolom a váltást.
A szeptemberi CHIP CD-n van egy QUANTA nevű, nagyon jó kis web fejlesztő program. A progi
ablaka ketté van osztva, felül folyik az alkotás, alul pedig azonnal meg is mutatja az eredményt (preview). Így bizonyos szempontból WYSIWIG is. Forráskódból kell feltenned majd.
Akkor már inkább vim ;)))
A szeptemberi Chip magazinban láttam valami linuxos webszerkesztőt, ami szerkeszt forráskódot, meg látod is közben amit csinálsz. Állítólag a cd-n is rajta van. De ha azt akarod, hogy minden részlettel tisztában legyél, akkor vim.
Mi volt a vicc ? Egyszer gepeld be, hogy
vi
és Enter. Hahaha.
Nem, a wine nem windows emulator, amint ezt a neve is mutatja:
Wine is not emulator - kezdobetukbol áll a neve.
A Corel-es photopaint és a Canvas (eredetileg macintosh-os?) is wine-ból futnak, mert noha nem teljesen azonosak a windowsos verzióval, de win-esek. A Canvas asszem kimondottan webszerkeszto/kiadvanykeszito. Valami Deneba Systems, Inc. csinálja.
http://www.deneba.com
Web Design
-----------
- Animated GIF export directly from Canvas documents
- Onion skinning for easy designing of animated GIFs
- Frame delays for controlling animated GIF sequences
- Auto cropping and transparency in animated GIFs
- Export as HTML directly from Canvas documents
- Support for latest HTML cascading style sheet standards
- Javascript rollover buttons with an easy to use interface
- Automatic HTML image maps
Szoval tobb KEVESEBB sikerrel lehet a wine segitsegevel windowsos progikat futtatni. Nem kell hozza a windows, de tudja hasznalni a windows rendszerfilejait, es aszondjak, azokkal jobban megy.
Még nem volt dolgom Linuxxal, mint mondtam, most fogom kipróbálni, szóval egy kicsit kínai, amiket írtál, de megpróbálom értelmezni.
- A Corelnek nem tudom, hogy van -e webszerkesztője, és ha igen, akkor miket tud, de tippnek jó, utánanézek, köszi.
- A wine az windows emulátort jelent? Ha igen, akkor ez azt jelenti, hogy segítségével windowsos progikat futtathatok linux alatt?
Van egy par progi ami ment html formaban. Canvas 7 peldaul.
Corel cuccok ?
A Dreamweaver 3 nem megy wine alol ? Ha a photopaint-et felrakod mar van egy kb beallitott wine.
Igy indithatod a W98 passzianszat (nevek ertelemszeruen)