Keresés

Részletes keresés

bettike Creative Commons License 2000.09.02 0 0 5
ÖRÖK HÁLÁM ÜLDÖZ!!!!!!!!!
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.09.02 0 0 4
Itt bólogat elôttem, bizony a folyadék kúszik benne fel. A kulcs ott van, hogy párolgáskor a fejben a gôznyomás csökken.

Hannibal

Előzmény: bastyaelvtars (3)
bastyaelvtars Creative Commons License 2000.09.01 0 0 3
Lehet, hogy rosszul emlékeztem, nem akarok hülyeséget mondani, lehet, hogy Hannibálnak van igaza, és nem a gőz megy fel, hanem maga a folyadék, bár egyelőre nehezen tudom elképzelni, hogy mászik fel az az éter, de persze ez nem jelent semmit.

Én még az Antal Imre féle műsorból emlékszem a dologra :)

bastyaelvtars Creative Commons License 2000.09.01 0 0 2
A szomjas madár a következő:

Egy üvegből készített madár, aminek a belseje üreges. A madár középen vízszintes tengely körül tud forogni. A hasában egy gyorsan párolgó folyadék van. A folyadék elpárolog, felmegy a fejbe, és ott lecsapódik. A fej nehéz lesz, és a madár előre bukfencezik. Ekkor egy ügyes csőrendszeren a folyadék visszafolyik a hasba, és a madár visszabillen.

Ez a billegés tart egy darabig, de a párolgás miatt a has egyre jobban lehűl, a fej pedig felmelegszik a lecsapódás miatt. Így végül a párolgás megszűnik, és leáll a billegés.

Ha viszont a madár elé egy pohár hideg vizet teszünk, akkor lebillenéskor a csőre beleér, és a fej lehül. Így a billegés tartósan fennmarad.

Az szokott felmerülni kérdésként, hogy ez a madár örökmozgó-e, illetve honnan veszi az energiát a billegéshez. A környezetéből, mert a melegebb levegő hőenergiája a madáron keresztül a vízbe jut, az energia egy része pedig mozgatja a madarat. A mozgás nyilván addig tart, amíg a víz hőmérséklete el nem éri a levegőét, de mivel a víz is párolog, ez nem következik be, tehát a billegés addig tart, amíg a víz el nem párolog.

Előzmény: bettike (-)
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.09.01 0 0 1
A madár lényege két légritkított üveggömb, amelyek üvegcsôvel vannak összekötve. Az alsó gömbben egy kevés éter van, ami könnyen párolog.
Amikor a madár fejérôl elpárolog az a folyadék, ami a fej bemártásakor rákerült, a fej lehűl, és csökken benne az étergôz nyomása. Az alsó gömbbôl az üvegcsôben ezért felfelé emelkedô folyékony éter hamarosan újra lebillenti a madár fejét. Ekkor az éter visszafolyik az alsó gömbbe, a madár visszabillen, az újra nedvesedett fejrôl újra párologni kezd a folyadék, és így tovább.
Poén: a madár jobban szereti az alkoholt, mint a vizet: Az alkohol gyorsabban párolog, mint a víz, az éter gyorsabban emelkedik benne, ezért a madár gyakrabban iszik.

Hannibal

FRODO Creative Commons License 2000.09.01 0 0 0
Fizika-tudásom ugyan szinte egyenlő a 0-val, de asszem ez az a madár, ami elé kell tenni egy pohár vizet és a madár néha "beleiszik" a pohárba. Azt már nem tom, miből kell ilyet csinálni, meg az elvére sem emlékszem...
Olyasmi, mint a Don Alvaro kávé reklámjában van.
Bocs, hogy csak ennyi! :(((
Előzmény: bettike (-)
bettike Creative Commons License 2000.09.01 0 0 topiknyitó
Könyörgöm, segítsen valaki!!!!!!!!!!
Fizikára kell előadást írnom a szomjas-madár működési elvéről, de fogggalmam sincs, hogy mi az. SEGÍTSÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉG!!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!