Keresés

Részletes keresés

Thomas Creative Commons License 2000.09.01 0 0 6
Ez igy van, már évekkel ezelőtt beszámoltak magyar kutatók, például a klima-erdő konferencián arról, hogy délies rovarok jelentek meg Magyarországon. Orvosok jelezték, illetve kutatók, hogy például a maláriát terjesztó szúnyogot csak a hideg tartja vissza...., de meddig.

De gondoljuk meg, hogy a felmelegedés nem csak azzal jár, hogy télen kevesebbet kell fűteni, hanem a nyáron többet hűteni, no meg aszály stb. szívbetegek, gyerekek, öregek. Hűvös kedveló növények, HÓEMBEREK? Ki védi meg a hóemberek jogait? Sebészek, milyen jó üzlet a téli sportokkal szervesen összefüggő gipszelés, sinberakás.

No de, nem tartom fol a sort igy is lebuktam, hogy még nem irtam meg a beszámolót de nagyon megfáztam a trópuson. Azok a kedves malájok úgy hűtöttek, hogy megfagytunk a konferencián meg a buszokon. No de majd odaát az erdős topicban, miután ennek a topicnak elkötelezve személyesen ellenőrzöm a TIME hírét és Kanada legleletibb csücskénél megnézem, hogy tényleg jöbbek-e a jéghegyek. (St'Johns)

Előzmény: Qqberci (4)
realdoko Creative Commons License 2000.08.31 0 0 5
Hja, mocsok dolog embernek lenni.
Qqberci Creative Commons License 2000.08.31 0 0 4
Ronda dolog ez a globális felmelegedés: nekem is majd' leolvadt a fejemröl a jégsapka Orkney-n...

A Scientific American augusztusi számában van egy érdekes cikk:"Global Warming:The Hidden Health Risk". Azt taglalja, hogy a felmelegedés miatt nem csak az örök hó határa tolódik feljebb, hanem a teljes izoterma-sor, így olyan rovarok és melegégövi betegségek is megjelennek/megjelentek a mérsékelt égöv alatt, amiknek ott semmi keresnivalójuk nincs és az emberek sincsenek felkészülve a jelenlétükre.

Előzmény: Thomas (-)
Ghanima Creative Commons License 2000.08.31 0 0 3
Thomas, kedves!
Nem akarnál egészen vélet :-)) odaát az erdős topikádban mesélni dél-kelet ázsiai utadról???
(Már amennyiben nem én vagyok a figyelmetlen és nem néztem oda, mielőtt ilyeneket irok, kérek... De most megyek is, és ellenőrzöm, hogy nem-e :-)))
üdv,
Ghanima
Előzmény: Thomas (2)
Thomas Creative Commons License 2000.08.31 0 0 2
itten az elérhetősége a cikknek, egyben gratulandosz alekszandrosznak
http://www.canoe.ca/TimeCanada0009/04_time8.html
nickwarren Creative Commons License 2000.08.31 0 0 1
vegyek uszónacit és strandtörcsit? :)
oké, tudom, szar poén volt
alexandrosz Creative Commons License 2000.08.31 0 0 0
0 fok alatt érzem jól magam...
Thomas Creative Commons License 2000.08.31 0 0 topiknyitó
No például ezért is fontos nekem az erdő. Mármint, hogy kösse meg a széndioxidot, meg a fa tartsa zárva a megkötött szenet- mint bútor, vagy faház, ha nem égetem el pl. olaj vagy gáz helyett.
Olvassátok el a TIME-beli cikket www. time.com on.
Az elmúlt két évtizedben 4 Celsius fokkal !!! lett melegebb Alaszka, Szibéria és Kanada egy része, ez évi átlaghőmérséklet.
Csak, hogy érezzétek. Nálunk az alföldön mondjuk 12 Celsius az éves középhőmérséklet, a magas hegyekben ahol a hűvös bükkösök nőnek ott meg 8-9 Co. Nos a vegetációs övek csak mérsékelt változási sebességnél tudják követni az emelkedést, lehülést. Mint ahogy ez a múltban is volt.
Most meg az ember benyomta a turbó gombot......
Van is szép számmal erdőtűz az aszályos területeken, máshol meg áradások a szokatlanul nagy csapadékok miatt.
Egy kutató több év amerikázás után jött haza és mondta vasárnap délután, hogy statisztikai bizonyíték van a szélsőségek gyakoriságának növekedésére.
Nagyobb ár - nagyobb aszály, nagyobb meleg stb...
A század közepére a Kárpát Medence éghajlata is más lesz mint az idősebbek ( mondjuk 40 fölött) megszokták. Jó lesz felkészülni.
Üdv.
Thomas

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!