Itt valami beindulás lehet, ma az Arany és a Nyugati között láttam, bal oldalon (fura, miért van egyszer bal, másszor a jobb oldalon?), a Magyar Vándor "lovagol" el a metró mellett :-)
Megmondom őszintén, nem láttam. Viszont hallottam róla, ez cc 15 évvel ezelőtt volt, s pontosan az volt a gond vele, amire az előbb céloztam: nem voltak megfelelő eszközök, hogy jó minőségű "film"-et láthassanak az utazók. Így meg is halt a próbálkozás. Kizártnak tartom, hogy csak úgy be lehessen kapcsolni. Erre az újra viszont nagyon kíváncsi vagyok, 1-2 éve is láttam már napjaink technológiájával ilyet működés alatt, s marhára tetszett. Kár, hogy nem folytatták.
A felújítás miatt most nem látható, a Keleti-Népstadion (bocs', Stadionok) szakasz pont beleesik. Viszont az Arany-Nyugati szakaszon ha igaz a hír, hamarosan látható megint. Én személy szerint drukkolok ennek a médiának, nagyon nagy az ötlet, hihetetlen, hogy eddig sehol senki nem csinált még nagy durranást ebből! Valószínűleg nem egyszerű a technológia, s évekkel ezelőtt még nem voltak olyan eszközök, amikkel meg lehetett volna a megfelelő minőségben valósítani. Ma viszont már meg lehet, "csupán" pénz és kapcsolat kell hozzá, mint addicionális összetevők. Ja, s el kell tudni adni fizetőképes hírdetőknek :-)
2004. február 17. 09:16 (BTL.hu) Egy év technikai szünet után 2004. márciusától ismét a hirdetõk rendelkezésére állnak mind a piros, mind a kék metró alagútjában elhelyezett felületek. Most már 100%-ban magyar technológiával...
mûködnek a berendezések, de a látványban nincs változás: az utasok a 192 állókép elõtt elrobogó metró-kocsiban a képkockák felvillanásaiból ugyanúgy egy tökéletes mozgófilmet érzékelnek az ablakon kinézve, mint korábban. A technológiai váltás mellett további újdonság, hogy a felületeket az ESMA értékesíti.
Hello, en is rakerestem, s a kreativ.hu-n talaltam vmit, csak sajnos nincs jogosultsagom a teljes cikket elolvasni. Azert amit talaltam, ide masolom:
Filmalagút - ismét szpotok [ 2004.02.17. 11:11]
A metróalagutakban egy év technikai szünet után márciustól ismét láthatók reklámfilmek, a Filmalagút felületek azonban teljesen új rendszerben várják a hirdetőket.
Te elmosolyodtál már bármilyen Balin epizódon? Mert akkor téphetem szét a "Világ legrövidebb könyvei" sorozatban kiadott kötetet, az Emberek, akik nevetnek Balin kalandjain-t :]
A kék metrón a reklám pontos helye tegnap este: Arany J. u. és a Nyugati között (kifelé), 4. kocsi, 1. és 2. ajtók közötti ablak, menetirány szerinti bal oldal.
Nemrég mind a kék, mind a piros metrón láttam ezeket a mozgófilmes reklámokat. A kéken a Nyugati és a Dózsa Gy. út között (hogy a Lehel tér előtt vagy után, nemléxem), a piroson a Népstadion és a Keleti pu. között.
Véleményem szerint a következőképp működhet: elég vibrálós a kép, vagyis nem túl sűrű a képváltás. Mondjuk 8 kép/sec. A szerelvény sebessége 55-60 km/h között lehet, vagyis 16 m/s körül. A kép a szerelvényhez képest mindig azonos helyen látszik. Ha tehát kb. 2 méterenként egy állóképet helyeznek el az alagút falán, és azt a szerelvény elhaladásának megfelelően mutatják meg egy pillanatra, megvan az egy helyben álló mozgókép illúziója.
A vezérlés történhet például fotocellával, amit a képekhez képest menetirányban távolabb helyeznek el, hogy amikor az elhaladó szerelvény eleje eltakarja a fényét, a kép a vonat közepe táján legyen.
A (hátulról történő) megvilágításnak rövidnek kell lennie, hogy ne legyen elmosódott a kép a vonat sebessége miatt. A rövid idő miatt erős fényre van szükség. Például vakucső. Az újratöltés időszükséglete magyarázza, hogy egy vonatból csak egy helyen látható a mozi.