Ha valaki nekem is el tudná küldeni a Janja Zivkovic-Mandic - Horvát nyelv alapfokon tankönyvhöz tartozó hanganyagot a debrid13@freemail.hu e-mail címre, nagyon hálás lennék érte!
Csak mostanra sikerült kisilabizálni a használatát. Ha jól értem:
Lemma - ez a címszó/alapkategória (valami ilyesmi, nem vagyok nyelvész...) Token - ez meg a generált ragozott alakok = szóalak MSD - ez a szóalak jellemzőinek kódolt leírása (morphosyntactic description) Ezeket a rövidítéseknek a jelentését ez alapján lehet megfejteni: http://nl.ijs.si/ME/V4/msd/html/msd-hr.html
Ha tudom az alapszót, akkor Lemma a beállítás. Utána Submit-ra kattintva kiadja a ragozott alakokat. Pl.: vrijeme -> vremenom : Ncnsi (= főnév, köznév, semlegesnem, egyes szám, ins. eset)
Ha találunk egy szövegben egy szót és nem tudjuk mi az alap, akkor meg a Token-re kell állítani. Pl.: idete -> ići : Vmip2p (ige, főige, kijelentő mód, jelenidő, második személy, többes szám)
Sziasztok feleslegessé vált horvát nyelvkönyvem van: Janja Zivkovic-Mandic:Hrvatski jezik. Munkafüzettel együtt6Radna biljeznica/ 3000 FT. Teljesen új. Irj : jakarika@gmail.com
Igen. Hanganyagot is. Abból kiindulva, hogy az előző kiadást is milyen nehéz volt megszerezni a többieknek. Legyen meg inkább, ha most még nem is tudom használni.
Tavaly januárban kezdtem neki a tanulásnak. Nyaralásig bemagoltam egy útiszótárat, amennyire tudtam. Utána megvettem a Complete Croatian-t, de csak idén januártól volt megint időm. Abban a könyvben 18 lecke van. 12-ig jutottam el az idei nyaralásig, remélem ősszel be tudom fejezni.
Akartam, de ahhoz valakit ha jól láttam fel kell venni. Azért megpróbálom. Az uj könyv jobb, mint a régi? Miben más? Elkezdtem a régit már. Te hol tartasz? Én is a nyaralás miatt is és meg tetszett. És én sem tudom jó e a feladatmegoldásom.
Nekem a régit sikerült letölteni mfüzettel, és mp3mal. Fb csoport nincs véletlen? Mert nekem ez macerás.
És tanul még valaki horvátul? Én szerettem volna gyakorlólapokat kérni valakitől, aki ezzel a könyvvel tanult. Vagy akitől kérdezhetek, mert van ahol nem értem miért úgy van, amikor szerintem másképp (birt. névmás).
És az után is érdeklődtem volna, hogy kik tanulnak még ezen a nyelven, és miért?
Ha az idei hozzászólásokat nézem a fórumban, attól félek, aktívan csak én... Régebben jobb volt a helyzet. Te melyik kiadású könyvből tanulsz? A régebbi vagy az új (2015)?
Örültem, hogy rátaláltam erre a fórumra. A közösségi oldalon senkit nem találtam.
Sokan vagyunk, akik tanulunk? Én 2 hete kezdtem a Horvát nyelven alapfokon könyvvel, mftel és hanganyaggal.
Bármilyen segítséget elfogadok, és keresem Feladatgyűjtemény az alapfokú szóbeli horvát nyelvvizsgákhoz (Könyv)Író: Jakimovski S. Judit; letölthető könyvét. Elkapott a gépszíj, ahogy hazaértünk Horvátországból. Üdv.: Eszter
Kis pontosítás: A Croatica-nak (VI. ker., Nagymező utca 68.) horvát-magyar szótára van. A magyar-horvát az a Zágrábi 2013-as kiadású, amit említettem korábban, csak ők is árulják. A horvát-magyar ára 8400 Ft, a magyar-horvát 9000 Ft. A horvát-magyarból van kisebb alakú kiadás is (tartalom elvileg ugyanaz), annak az árát nem tudom.
Sajna nem találtam még. A google translate robothang. Az Anićev szótár jelöli a kiejtést ezeket a jelöléseket használva:
https://en.wikipedia.org/wiki/Serbo-Croatian_phonology e non-tonic short vowel ē non-tonic long vowel è short vowel with rising tone é long vowel with rising tone ȅ short vowel with falling tone ȇ long vowel with falling tone
Üdv. Tudtok e olyan online szótárt, amelyik miután lefordít egy szót, azt meg is lehet hangosan hallgatni? Magyar->horvát vagy angol->horvát viszonylatban.
Knjiara Ljevak Az IHJJ-féle 2013-as Mađarsko-hrvatski rječnik-et láttam. Kiderült, hogy van horvát-magyar nagyszótár is (Croatica kiadó), 400 kn. (Elvileg a kiadónak van magyar-horvát nagyszótára is). Eléggé drágák, meg nem biztos, hogy hasznosak kezdőknek. Szerintem.
Ezt viszont megvettem: Vinko Grubiić: Croatian grammar (2007). Kb. 250 oldal, 385 pontba szedve tárgyal egy-egy nyelvtani témát. Remélem jó lesz.
Anićev kolski rječnik is volt (akciós).
kolska knjiga Azt mondták a Dobro Doli 1 elfogyott, lesz utánnyomás. Meg hogy a "Hrvatske za početnike" lehet jobb, abból többet adnak el :-) Kb. feleannyiba kerül, mint itt.
Van még egy nagyobb boltjuk a Masarykova utcában (a Nemzeti Színház felőli sarok)
Ami viszont utána jutott eszembe, hogy lehet olyan horvát könyvet kellene olvasni, ami megvan magyarul/angolul is (így párhuzamosan össze lehetne vetni), és egyszerű a nyelvezete is. Planetopija Knjiara-ban (Ilica 70) nagyon kedvesek voltak, mondtak ötleteket. Megvettem A galaxis útikalauz stopposoknakot :-))) (Van Esterházy Péter, Nádas Péter, Szabó Magda is, de gondolom azok nyelvezete "irodalmibb", nem biztos, hogy kezdőknek jó... Meg természetesen Harry Potter, Trónok harca, stb. De ott is ugyanez lehet a gond.)